PM janji projek naik taraf HSA RM500 juta dimulakan tahun ini


 

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang melawatkesesakan diHospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Bahru

pagi tadi berjanji untuk menyegerakan projek naik taraf

hospital berkenaan.Menurut beliau, kesesakan di ruang HSA

sudah tidak tertanggung dengan jumlah pesakit yang terlalu

banyak.

 

"Selepas menghadap Tuanku Sultan Johor saya melawat

hospital ini kerana terdapat laporan dari Menteri Kesihatan

Dr Zaliha berlaku kesesakan yang berbangkit selama

puluhan tahun.

 

"Jadi beliau bangkitkan kepada Jemaah Menteri, bersama Kementerian Ekonomi, Kewangan dan kita luluskan baru baruini (projek) parking bertingkat

 

"Untuk hospital ini (bangunan tambahan) sahaja bagi fasa pertama diperuntukkan setengah bilion ringgit," katanya ]

kepada pemberita.

PM dalam pada itu mahu projek naik taraf tersebut dimulakan

pada tahun ini juga terutama beberapa bangunan tambahan hospital yang dirancang.

"Rencana sekarang untuk membangunkan beberapa

bangunan supaya dapat memenuhi keperluan. Kalau saya

lihat tadi kesesakan itu tidak boleh ditahan lagi

 

"Perlu ada fast track tender tetapi kita bersetuju mulakan tahun ini. Saya telah menghubungi Kementerian

Kewangan danEkonomi," katanya lagi.

Hadir sama dalam lawatan itu ialah Dr Zaliha; Menteri Besar

Datuk Onn Hafiz Ghazi dan Timbalan Menteri Pelaburan,

Perdagangan dan Industri, Liew Chin Tong.

 

MAHATHIR DIGESA HENTI BUAT KENYATAAN MENGHASUT

 

Ahli Parlimen Sungai Buloh, Datuk R Ramanan membidas Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung kenyataan berkaitan sekolah vernakular .

Ramanan dalam satu kenyataan turut mendesak bekas Perdana Menteri itu berhenti mengeluarkan kenyataan menghasut dan tidak membawa nilai kepada perpaduan negara.

Menurut beliau, Mahathir seolah-olah menafikan pendidikan sekolah vernakular itu sebahagian dari sistem pendidikan di negara ini yang telah wujud sejak negara mencapai kemerdekaan.

“Mereka (sekolah vernakular) dibiayai oleh Kerajaan Persekutuan, tidak seperti sekolah swasta dan mereka telah wujud sejak merdeka.

“Sekolah rendah Cina misalnya mempunyai lebih 100,000 pelajar Melayu, India dan bumiputera lain manakala sekolah rendah India mereka memainkan peranan utama dalam pembangunan negara.

“Saya menjemput Dr Mahathir untuk melawat sendiri sekolah-sekolah ini dan lihat sifat-sifat mereka kepada perpaduan negara dalam program dan silibus sekolah berkenaan.

“Bakat terbaik yang menamatkan pengajian dari sekolah rendah ini telah menduduki jawatan tinggi dalam sektor kerajaan dan swasta. Hasil daripada kewujudan sekolah-sekolah ini, rakyat Malaysia telah dapat memahami bahasa Mandarin dan Tamil yang merupakan aset linguistik.

“Satu sebab mengapa orang Melayu dan India menghantar anak mereka ke sekolah vernakular ini selama enam tahun pendidikan rendah adalah kerana mereka mahu anak mereka belajar bahasa Mandarin atau Tamil di sekolah Tamil,” katanya.

Mahathir baru-baru ini membuat kenyataan mengejutkan apabila menggesa supaya sistem sekolah vernakular di seluruh negara dimansuhkan.

Pandangan bekas Pengerusi parti Bersatu itu berbeza dengan pendiriannya pada Julai tahun lalu, yang mempertahankan kewujudan sekolah vernakular dengan mendakwa desakan segelintir pihak mahu penutupan aliran tersebut hanya lebih bermotifkan politik.

“Dr Mahathir malangnya telah memilih untuk melihat segala-galanya dari sudut perkauman untuk memastikan beliau berada dalam berita (dilaporkan media). Beliau pada usia 98 tahun, seharusnya memainkan peranan untuk membawa rakyat Malaysia bersama-sama dan bukannya mewujudkan perpecahan.

“Kami ingin tahu sama ada cucunya bersekolah di sekolah swasta atau antarabangsa atau mereka berada di sekolah kebangsaan kita, seperti rakyat Malaysia yang lain?

“Amat dikesali Dr Mahathir masih menyebut rakyat Malaysia yang bukan Melayu sebagai “pendatang” ketika kita menyambut ulang tahun ke-66 kemerdekaan negara.

“Bukan sekolah vernakular yang menyebabkan perpecahan negara tetapi ahli politik seperti Dr Mahathir,” katanya dipetik.[penipuan] PRESIDEN LEBAI BERBOHONG ELAK DISIASAT ATAU BETULKAH PRESIDEN...
Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang dipersoal adakah beliau menipu pihak berkuasa tentang status kesihatannya hanya kerana mahu mengelak dari disiasat pihak polis. Ini selepas beliau pada semalam telah mengadakan kunjungan ke kediaman Tun Dr Mahathir Mohamad bersama tiga lagi menteri besar Pas dan Setiausaha Agung mereka. Timbalan Ketua Penerangan PKR, Razeef Rakimin berkata, tindakan Abdul Hadi itu dilihat seolah cubaan memperbodohkan pihak berkuasa. “Adakah Abdul Hadi menipu pihak polis bagi mengelak dari disiasat? Tindakan Hadi jelas dilihat seolah cubaan memperbodohkan pihak berkuasa. “Sampai bila Abdul Hadi boleh terus menipu untuk mengelak dari disiasat pihak polis seolah beliau akan mati esok hari. “Saya berharap pihak polis tidak lagi tertipu dengan taktik lapuk Hadi bagi mengelak diaiasat pihak berkuasa kerana dalam ucapan beliau jelas mempertikai keputusan yang dibuat oleh Majlis Raja-Raja Melayu dan dilihat seolah menentang keputusan institusi Diraja,” katanya dalam satu kenyataan.
Zahid selar Muhyiddin haramkan undi calon PH


Pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyelar tindakan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dianggap mengeluarkan fatwa politik yang mengharamkan undi calon Pakatan Harapan di Pulai, Suhaizan Kayat. Kata Zahid, fatwa politik itu semata-mata untuk kepentingan politik.
(ULANG ) TEMU ANWAR IBRAHIM PMX DI NEGERI JOHOR BAHRU DEWAN SULTAN ISKADAR...

PAS KATA PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN KAFIR, DI MANA KAFIRNYA?
 Sejak 4 dekad lalu modal kempen Pas ke atas orang Melayu adalah mengkafirkan Perlembagaan Persekutuan yang dikatakan ditulis oleh penjajah British.

Namun adakah orang Melayu pernah bertanya di manakah kafirnya Perlembagaan tersebut atau mengapakah Pas tidak pernah menyuarakan untuk mengubah Perlembagaan ketika 3 tahun memerintah Malaysia dari 2020 – 2022.

Bagi Setiausaha Pertubuhan Pendidikan Intelek Warga Terengganu, Ahmad Nadhir Yob, pelbagai penelitian telah dibuat mengenai ‘unsur kafir’ Perlembagaan tersebut namun fakta yang betul masih tidak ditemui.

“Sudah hampir puluhan tahun pimpinan Pas mengatakan bahawa Perlembagaan Persekutuan bersifat jahiliyah, sekular dan kafir melalui doktrin dan dogma mereka

“Namun begitu apabila kita menyoroti secara serius dan bersifat kritikal terhadap dogma ini, tidak ada satu jawapan yang tuntas boleh diberikan oleh pimpinan Pas

“Jawapan standard selama ini hanya berkisar tiada hukum hudud dimasukkan ke dalam Perlembagaan dan di dalam Perlembagaan tidak menyebut sumber perundangan adalah daripada al Quran dan hadis.

“Inilah sebenarnya punca ketidakfahaman pimpinan Pas dan pengikut mereka mengenai hakikat Perlembagaan yang sebenarnya,” katanya dalam satu kenyataan.

Tambah Ahmad Nadhir, tidak dinafikan Perlembagaan yang dibentuk sekarang adalah legasi daripada Suruhanjaya Reid.

Namun, katanya, Perlembagaan itu sebagai peraturan ditetapkan manusia perlu unsur yang lebih ekstrem untuk dianggap sebagai kafir. Sama ada memaksa orang Islam melakukan hal hal syirik atau sebagainya.

“Ramai pengikut Pas bermudah mudah menggunakan nas sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah maka dia adalah kafir.

“Hukum Allah intipatinya adalah keadilan, justeru itu jika Perlembagaan yang tidak ada satu ayat al-Quran pun di dalamnya tetapi bersifat adil, adakah tidak islamik Perlembagaan itu?” tanya beliau.

Pengarah Komunikasi KEADILAN Kemaman itu turut mengimbau pengenalan undang undang Islam di Pakistan oleh jeneral Zia Ul Haq pada 1980an lalu.

Katanya, tanpa mendalami hukum Islam, pengenalan undang undang yang bersifat populis itu kemudian menyaksikan Pakistan terhumban ke dalam masalah politik dan ekonomi yang tidak berkesudahan berdekad dekad lamanya akibat islamisasi yang sangat sempit dan menyaksikan pertembungan idealogi yang meragut ribuan nyawa.

“Ini adalah hasil daripada pemahaman separuh masak ditambah dengan manipulasi agama yang sangat kotor dan hodoh.

“Penyokong Pas juga berhujah undang-undang adalah zalim jika tidak melaksanakan hudud, tetapi hakikat yang sebenar hudud adalah perkara yang terakhir yang dilaksanakan setelah segala sistem yang lain dibebaskan daripada ketidakadilan.

“Tidak boleh dilaksanakan hudud dalam situasi ekonomi yang tidak adil dan menindas. Penyokong Pas begitu mudah mengkafirkan pada sesiapa yang menolak hudud versi mereka namun apabila ditanya apakah hudud versi mereka dapat menjamin keadilan kepada semua, mereka gagal untuk memberi jawapan.

“Ternyata pimpinan Pas dan penyokong mereka jahil dan tidak mengetahui apa yang mereka perkatakan dan perjuangkan. Inilah ruwaibidah moden yang merosakkan masyarakat,” katanya lagi.

Tegas Ahmad Nadhir, bermudah mudah mengkafirkan orang kerana Perlembagaan Malaysia tanpa mengetahui ruang lingkup perbahasan yang mendalam adalah ciri-ciri ruwaibadah dan takfiri moden.

Katanya, ubat kepada segala kejahilan politik yang berlaku di dalam negara ini adalah kembali kepada legasi ilmu yang sebenar dan jauh daripada ketaksuban juga pemikiran sempit dan jumud.

Rakyat Malaysia, tegas beliau, mesti bangun menentang segala bentuk pembodohan politik yang membawa kepada kerosakan kepada negara.


SOKONGAN PN BERTAMBAH, PH MASIH PILIHAN UNTUK MENANG


 Gelombang hijau belum cukup kuat untuk merempuh pertahanan ampuh Pakatan Harapan (PH) dan BN di Johor.

Setelah seminggu berkempen, sokongan di Pilihan Raya Kecil (PRK) parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram kelihatan masih menyebelahi calon PH.

Hal itu dinyatakan oleh Ketua Penyelidik Ilham Centre, Prof Madya Dr Mohd Yusri Ibrahim dalam forum bertajuk “Gelombang Merah Biru Di Pulai” terbitan Sumberkini, malam tadi

Menurut beliau, biar pun terdapat peningkatan menggalakkan pengaruh Pas-PN di kedua dua kawasan yang mendapat undi di bawah 10% pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 tetapi mencanak kepada lebih 20% pada PRU 15, tetapi jumlah tersebut, katanya masih belum mencukupi untuk memastikan PN menang.

“Dalam konteks Johor, saya melihat ada sedikit perbezaaan kerana faktor demografi, geografi, psikografi dan tingkah laku bangsa Johor itu yang sedikit berbeza, jika dibanding senario Melayu di Pantai Timur dan Utara.

“Biar pun PN mendapat peningkatan yang ketara muktahir ini, bila sampai di Johor mereka tetap mendapat peningkatan sokongan tetapi masih belum ada petanda jelas mereka beroleh momentum hampir sama seperti Pilihan Raya Negeri (PRN) lalu

“Bahkan dalam PRN lepas, Negeri Sembilan pun PN belum boleh menembusi sepenuhnya,” ujar Dr Yusri.

Menyentuh sokongan dari pengundi UMNO, Dr Yusri sedikit kritikal kerana berdasarkan tinjauan yang dibuat Ilham di lapangan pada PRN lalu, mendapati akar umbi UMNO masih keliru dan enggan mengundi PH.

Dalam PRK ini, katanya, UMNO perlu memujuk separuh pengundi mereka untuk memangkah PH bagi memastikan kemenangan kerana dua PRK tersebut merupakan misi hidup mati parti berkenaan.

“Saya melihat walaupun yang bertanding Amanah tetapi Umno melihat ini misi hidup mati mereka.

“Mereka pasti mahu menyekat gelombang PN yang begitu banyak di kawasan Melayu muslim. Sudah tentu Johor tempat lahir Umno, parti itu mahu pastikan momentum PN tidak berterusan membadai Johor.

“Untuk selamatkan UMNO Johor yang keadaan tidak sebegitu kuat, PH – BN pelu menang

“Ahli UMNO (saya dapati) masih lagi kekok untuk memberi undi kepada PH dalam PRN lepas. Kalau kerusi itu ditandingi UMNO maka mereka suka, 6 atau 7 dari 10 orang bersedia beri undi.

“Sebaliknya kami temui pengundi tegar UMNO di kawasan ditandingi PH, hanya 3 – 4 sedia memberi undi (jika PH bertanding). Ini ujian UMNO di Pulai dan Simpang Jeram untuk memastikan pengundi mereka memberi undi tanpa berbelah bahagi,” katanya.

Bagaimanapun, kata Dr Yusri, tinjauan Ilham di lapangan menunjukkkan jentera UMNO dan PH bekerjasama dengan baik.

Cuma katanya, semua itu hanya akan menjadi benar benar benilai sekiranya calon yang mereka bantu menang dalam PRK kali ini.KATA ZALIM TAPI TIADA BUKTI APA YANG ZALIM

 

Lebai dan walaun sibuk kata Kerajaan Perpaduan ni zalim. Tapi kalau tanya secara detail apa kezaliman kerajaan, mereka tak boleh nak jawab.

Iyalah, takkanlah minta jutawan bantu petani miskin tu zalim? Lawan rasuah, selamatkan duit negara pun zalim? Tak masuk akal begitu kan?

Sebenarnya DS Anwar ni zalim di mana lebai cuma sebab tak lantik Hadi jadi Duta Khas. Itu je. Kalau DS Anwar bagi Hadi jawatan duta khas atau yang setaraf dengannya, baik la kerajaan ini.

Lebai ni bukan ada matlamat pun selain kuasa. Dah dapat kuasa pun tak tahu nak buat apa. Bayangkan dia jadi menteri air, tapi masalah air di negeri yang dia tadbir pun tak boleh nak selesai?

Lebai kata kerajaan ini zalim sebab tak dapat laba dari kerajaan ini. Walaun pula ikut je cakap lebai. Tak berfikir pun. Walau dia sendiri tak percaya pun dia sokong juga sebab lebai yang kata. Sebab tu kita gelar dia walaun. Guane boh?

Raja GelapDUSUKI. TANGGUNGLAH DOSA MEMFITNAH KE AKHIR HAYAT.Syarif Al- Yahya.


Dasuki ko tanggung lah dosa fitnah itu hingga akhirat

Ulamak suu kan terjun 70 thn awal ke neraka berbanding penyembah brhala..

Ulama suu juga kedua teramai di neraka bawah selepas wanita ..Pak Lang Pak Teh.


 Boleh tengok berapa ramai yang view dan like fitnah dia. Tu belum kira yang share lagi.

Rosak umat Islam disebabkan ularmak sebegini.
ADA APA DENGAN 9.9 - SEBENARNYA IANYA HANYA UNTUK NAK MENIPU PENGUNDI YANG MUDAH DITIPU

Dah kenapa pulak 9.9 ni kerajaan perpaduan akan runtuh? Ada apa? Takkan Shopee sale boleh buat kerajaan runtuh?


Owh... Sebab PRK Pulai ke? Lor... Sebelum ni kata lepas PRK kerajaan akan bertukar. Puas dah orang jelaskan PRK tu untuk negeri. Takde kena mengena dengan kerajaan pusat pun. Tapi degil.


Ni PRK Pulai pulak. Memanglah ini parlimen tapi cuma 1 (SATU) kerusi. Kerajaan Perpaduan ni ada 147 kerusi selepas ditolak Pulai. Kalau PN menang pun, status quo. Tak berubah apa pun.


Apa? Kalau PH kalah, boleh jatuhkan Zahid lepas tu boleh buat BN keluar Kerajaan Perpaduan? Kenapa Zahid pulak yang kena? Yang bertanding nanti calon Amanah. Apa kaitannya dengan Zahid?


Lagipun, sekarang dah ada akta lompat parti. Tak boleh nak lompat sesuka hati macam dulu. Kalau lompat juga, hilang kerusi. Kumpul kumpul SD tu semua dah tak main dah. Tak laku.


Kalau nak jatuhkan PMX, cuma di parlimen melalui undi tak percaya. Masa baru-baru DS Anwar jadi PM dulu kan ada buat undi percaya. Masa tu MP PN tak pula mengundi. Sekarang nak meroyan.


Cukup-cukuplah. Berhentilah berkelakuan begitu. Jadi manusia pula. Biarlah kerajaan stabil supaya ekonomi dapat berkembang semula. Kalau teringin sangat nak jadi kerajaan, tunggu PRU16.


Tapi tu la. Mahiaddin, Hamzah dan ramai lagi tak yakin mereka sempat jumpa PRU16. Mereka yakin masa tu dah duduk penjara. Sebab tu menggelupur sangat nak rampas kerajaan sekarang.


PAS pun, lepas SPRM mula siasat dana judi, terus pujuk UMNO nak hidupkan balik MN. Sebelum ni bukan main lagi kutuk UMNO. Ketakutan ke? Nak rampas kuasa sebab nak tutup kes ke?


Mereka yang sibuk nak tukar kerajaan sebenarnya pengkhianat rakyat sebab rosakkan ekonomi. Juga menderhaka kepada titah YDP Agong dan Raja Raja Melayu. Tak usahlah hina diri sampai begitu sekali. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.


HADI- APA DIA TAK KATA PADA SETERU POLITIK DIA. MOGA KAFARAH MENEMUI KAMU.
 Begini pun walaun masih tak nampak lagi? Sebelum ini apa yang tak dikatakan tentang Mahathir? Malah Hadi pernah kata Mahathir layak jadi doktor di Klinik 1Malaysia je.


Tapi tengok sekarang, dia tatang Mahathir macam apa. Tiba-tiba Mahathir baik. Sebelum ni Mahathir halang peruntukan ke Kelantan. Tiba-tiba sekarang Mahathir suci.


Inilah hipokrasi level tertinggi. Nampak jelas yang PAS tak pernah tetap pendirian. Tiada perjuangan. Matlamat mereka cuma nak kuasa. Apa pun harga mereka perlu bayar, termasuk meranap integriti sendiri pun mereka akan buat. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.


BELI ROKOK BOLEH...BELI BERAS BERKIRA...ROKOK MURAH RM9- ROKOK MAHAK 19 SEKOTAK....YANG BELI ROKOK MURAH HENTILAH MEROKOK.

 

Walaun cuba nak cetuskan provokasi tentang harga beras, tiba-tiba gambar harga sebelah kiri skali tu ada ja beras murah. Dah kantoi penat nak pusing.
Walaun cuba nk cetuskan provokasi tentang harga beras, tiba2 gambar harga sebelah kiri skali tu ada ja beras murah. Dah kantoi penat nk pusing.

APA KEPERLUAN PAS JUMPA ORANG YANG HILANG DEPOSIT- PAS TAK HORMAT MUHYIDDIN
MOHD AFFENDI ABAS

Bulan 8 gagal! Ni meeting untuk bulan 9 kot? Kalau dah Allah SWT x izinkan tu.. Jangan mimpilah nak jadi kenyataan!

Yang jadi kenyataan hanyalah PNyatuan PNyaCow², PNyamun² & PNgkhianat sesama sendiri dalam satu Perikatan!

#PNipu

#TebukAtap

#KeranaNak

#SelamatkanDiri

#DariDidakwaDiMahkamah

 

Johor penebat budaya ekremisme, radikalime - Fadhlina
 Gelombang hijau diharap tidak akan melepasi sempadan Johor berikutan budaya rakyat di negeri itu yang berfikiran lebih bijaksana dan realistik.


Ketua Wanita KEADILAN Malaysia, Fadhlina Sidek berkata, Johor sebagai kubu kuat UMNO-BN dan separuh pengundinya menyokong Pakatan Harapan (PH) seharusnya tidak mempunyai masalah memberi kemenangan kepada dua calon PH dalam Pilihan Raya Kecil 9 September ini.


"Sebab itu saya ulang Johor mesti menjadi penebat fikrah ektremisme dan radikalisme (gelombang hijau) agar tidak sampai di Johor," katanya dalam majlis Himpunan Wanita Perpaduan Johor 2023, pagi tadi.


Selain itu, Menteri Pendidikan itu juga mengingatkan jentera Wanita PH dan BN agar tidak leka, terutama selepas banyak post mortem pilihanraya lalu menunjukkan kurangnya kempen ditumpukan kepada wanita, yang biasanya tidak berubah sokongan, menyebabkan mereka memberi undi kepada PN.


"Saya mahu puan puan ketuk pintu tiap hati wanita di Johor. Wanita di Malaysia ini ada rekod, dia tak akan pangkah orang lain


"Jadi ketuk pintu setiap rumah, pastikan undi itu milik PH dan BN. Kepung kawasan masing masing dan yakinkan mereka peluang lebih baik bersama Kerajaan Perpaduan," katanya lagi.


Yuran latihan sukan akan dimasukkan dalam senarai pelepasan cukai
 Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sedang membuat permohonan dari Kementerian Kewangan bagi memasukkan kos atau yuran latihan sukan dalam senarai pelepasan cukai.


Menterinya, Hannah Yeoh berkata, permohonan itu dibuat menerusi Belanjawan 2024 yang sekiranya dipersetujui akan memberi manfaat kepada ramai.


Tambahnya, ketika ini berdasarkan pindaan Akta Pembangunan Sukan 1997, hanya pembelian alatan sukan diberi pelepasan cukai.


"Sesi libat urus bersama Kementerian Kewangan masih berjalan dan tahun ini. Kita fokus memohon untuk memberi pelepasan cukai kepada ibu bapa atau individu yang berbelanja untuk latihan sukan. Objektifnya adalah untuk menggalakkan gaya hidup sihat antara rakyat Malaysia.


"Kanak-kanak didorong pada usia muda untuk mengikuti latihan sukan. Ini juga akan membantu atlet kita mempunyai pekerjaan jika ramai menggunakan khidmat latihan sukan. Kita mahu melalui kaedah ini, industri sukan boleh membangun," katanya dipetik.


Program Ekspo Industri Sukan Sabah (EISS) 2023 anjuran KBS menerusi Sektretariat Industri Sukan yang dirasmikan Hannah pada Sabtu itu berlangsung selama dua hari, melibatkan penyertaan 40 pemain industri sukan dari Semenanjung dan Sabah.


Majlis itu turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Ellron Alfred Angin yang turut menyaksikan pemeteraian tiga memorandum persefahaman dalam bidang peralatan dan fasiliti sukan.


Terdahulu, Hannah dalam ucapannya berkata, Sabah terkenal dengan destinasi sukan menarik seperti selam skuba, pendakian gunung, golf dan aktiviti semula jadi lain.


Sebagai dorongan pertumbuhan industri sukan di negeri itu, beliau berkata kementeriannya telah meluluskan sebanyak RM774,000 daripada permohonan Geran Padanan Sukan kepada syarikat dan pertubuhan sukan di Sabah.