KEGAGALAN MENGAWAL JENAYAH: ZAHID , JAGAN TIPU ORANG RAMAI

KUALA LUMPUR - Pemimpin PKR Nurul Izzah dan Tan Kee Kwong menegur Menteri Dalam Negeri, Zahid Hamidi untuk menghubungkan pemansuhan Ordinan Darurat dengan peningkatan dalam jenayah, mengatakan bahawa adalah 'alasan tempang' bagi yang ingin memperkenalkan semula undang-undang lapuk atau membantah janji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga mengeluarkan Akta Hasutan yang sama zalim.
"Jelas sekali kita tidak melihat ia secara objektif. Ordinan Darurat tidak mempunyai hubungan dengan peningkatan dalam jenayah. Pada tahun 2012, Menteri Dalam  Negeri telah memutuskan untuk melepaskan 1,467 penjenayah tegar di bawah EO. Dia berbuat demikian dan beliau berkata hanya 0.27 % daripada mereka atau 4 daripada 1,467 kembali mengulangi kegiatan jenayah mereka. Jadi ia agak diabaikan. Sebelum kita panik atau kami memutuskan untuk memperkenalkan semula, saya meminta Zahid, sila mendapatkan beberapa taklimat daripada menteri sebelum ini, "Nurul, Ahli Parlimen untuk Lembah Pantai, memberitahu Malaysia Chronicle di luar lobi Parlimen pada Isnin."Kita perlu menangani jenayah mengenai isu penempatan semula. Kami tidak mempunyai anggota polis yang cukup . Kami mempunyai seorang anggota polis untuk 270 rakyat Malaysia, tetapi  hanya 9000anggota polis yang terlibat dalam Jabatan Siasatan Jenayah. Selebihnya 106,000 dalam semua yang terlibat di mana-mana  bahagian lain operasi . Kita perlu sedar akan masalah ini dan tidak dipolitikkan sebagai versi penyelesaian. "
Menyalahkan Situasi
Kenaikan atau jenayah di luar kawalan serta pemansuhan yang dinanti-nantikan Akta Hasutan adalah antara topik hangat di Malaysia minggu ini, berikutan beberapa rompakan berprofil tinggi yang melibatkan ahli-ahli politik BN termasuk Menteri Sukan Khairy Jamaluddin dan  Ketua Bahagian MCA Raub Lim Sing.
Di tengah-tengah meningkatnya  tekanan awam, Zahid dan Ketua Polis Khalid Bakar telah menyalahkan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri dan Ordinan Darurat bagi peningkatan dalam jenayah.
Zahid juga cuba untuk menggunakan ISA dan memansuhkan EO untuk bersuara menentang janji Najib untuk memansuhkan Akta Hasutan. Selain itu, beliau memberi amaran bahawa Rang Undang-undang baru bagi menggantikan Ordinan Darurat akan dibentangkan pada bulan September.
"Realitinya adalah bahawa ia perlu diterima jika kuasa yang mencukupi diberikan kepada pihak polis untuk mendakwa pesalah. Oleh itu, kita akan memberi keutamaan kurangnya penahanan tanpa bicara," kata Zahid Hamidi ini selepas melancarkan Anti Antarabangsa Dadah Hari hujung minggu.
Masa untuk siasatan awam mengenai pertalian menyalahi undang-undang yang dikatakan antara Underworld, Polis & Ahli-ahli politik
Sementara itu,  Zahid dan ketua-ketua polis memainkan permainan menyalahkan, panggilan yang semakin meningkat bagi kerajaan untuk melancarkan satu siasatan awam ke dalam "pertalian haram" antara , ketua-ketua polis dan ahli-ahli politik.
Menurut Ahli Parlimen Wangsa Maju, Tan Kee Kwong, isu kontroversi adalah salah satu kedudukan yang lama tetapi sentiasa disapu di bawah permaidani oleh kerajaan BN.

Walau bagaimanapun, dengan jenayah yang semakin meningkat dan bukannya surut dan keengganan teguh kerajaan untuk melaksanakan Aduan Polis dan Suruhanjaya Bebas Salah Laku, ia adalah masa untuk orang ramai untuk menuntut jawapan dan akauntabiliti.
"Ini adalah perkara baru. Ahli Parlimen Bintulu untuk membuat tuduhan itu di Parlimen tahun lalu,  Kami mahu tahu.


"Walaupun kita  memberitahu beberapa IGPs pada masa lalu begitu mesra dengan taikos besar (kingpins gangster) dan terdapat beberapa watak yang meragukan yang mendapat gelaran Datuk dan juga Tan Sri-kapal (anugerah tituler daripada royalti).


Jangan ada penjenayah besar yang mendapat berbagai gelaran dan ada juga yang membuat jenayah besar di tahan diSimpang Renggam tetapi dibebaskan, malahan ada yang bergelar Datuk dan Tan Sri   Bagaimana kesilapan ini berlaku? "