NAK KATA APA?? KIOK.

 


𝗙𝗮𝘄𝘄𝗮𝘇 ni memang kelakar. Dah dekat sepenggal dia jadi MP, dia lebih banyak bawa isu tempat lain dari parlimen yang dia wakili. Padahal tempat dia banyak je isu. Entah macamana cara otaknya berfungsi.





Dah la tak berapa cerdik, pemalas pulak tu. 𝘈𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘴𝘵 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘺 la dulu 𝗞𝗼𝘁𝗮 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗻𝗶 tu untuk apa. Dia ingat tu projek suka-suka macam yang 𝗠𝗮𝗵𝗶𝗮𝗱𝗱𝗶𝗻 𝘂𝗯𝗮𝗵 𝘀𝘂𝗮𝗶 𝗸𝗲𝗱𝗶𝗮𝗺𝗮𝗻 𝗿𝗮𝘀𝗺𝗶 ke? Itu kan untuk penjawat awam.


Kalau betul prihatin, baik dia tegur pimpinan partinya sendiri yang sanggup bayar 𝗵𝗮𝗺𝗽𝗶𝗿 𝘀𝗲𝗷𝘂𝘁𝗮 𝗿𝗶𝗻𝗴𝗴𝗶𝘁 ke MP DAP sebab nak pertahankan pemfitnah. Kalau duit tu digunakan untuk pembangunan di Sarawak macam yang dia cakap kan lagi bagus. Guane boh?


 

Raja Gelap II 




TAHNIAH - TERMINAL BAS BERSEPADU DIJANGKA SIAP HUJUNG TAHUN 2025

 


Adrian Lim Chee Ann


Terbaikkkk. Kota Bharu punyai Terminal Bas baharu dalam sebulan dua ini

TERMINAL BAS BERSEPADU DIJANGKA SIAP HUJUNG TAHUN 2025





KOTA BHARU – Projek Pembangunan Terminal Bas Bersepadu Kota Bharu Sentral (KB Sentral) yang baharu akan diteruskan pembinaannya bagi menggantikan terminal bas sementara di Lembah Sireh dan dijangka siap hujung tahun 2025. Manakala bangunan komersial dan apartment pula dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh sembilan tahun.


Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan, YB Dato’ Hanifa Ahmad berkata, projek ini mengalami kelewatan ekoran daripada pandemik COVID-19, serta proses ‘Request For Proposal’ (RFP) yang mengalami masalah yang menyebabkan hal-hal yang berkaitan tergendala.


“Melalui RFP ini, Kerajaan Negeri pada 1 Jun 2022 telah memilih satu syarikat yang disenaraikan dalam Bursa Saham kategori papan utama untuk melaksanakan pembangunan KB Sentral di atas tanah seluas 17.37 ekar.”


Demikian menurut Dato’ Hanifa pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan ke-14 semalam, bagi menjawab persoalan daripada ADUN Bukit Bunga, YB Dato’ Mohd Adhan Kechik yang meminta Kerajaan Negeri menyatakan bilakah Projek Pembangunan Terminal Pengangkutan Bersepadu KB Sentral akan dibina.


#sidangDunKelantan



RAMALAN 73 KERUSI PRN SABAH






Bersatu: Maksimum 2 kerusi

Pas: 0 kerusi


Bersatu mungkin membolot dua kerusi, satu dari Ronald Kiandee dan satu lagi dari seorang muka baharu.


Pas pula akan kekal sebagai parti terbesar di Parlimen tetapi tidak pernah memenangi walau satu kerusi di Sabah, sejak zaman Kemerdekaan.


Ya. Angin perubahan atau tsunami Sabah sememangnya sedang melanda.


Walau bagaimanapun, tsunami tersebut tidak memberi sebarang kelebihan kepada PN kerana PN dilihat sebagai parti dari seberang, lebih-lebih lagi dengan imej sebagai organisasi yang membawa fahaman politik sempit.


Apa pun, kepada semua pemimpin dan pendokong PN dari Malaya……


“Kopivosian, Selamat Datang Ke Sabah.”


Jemput singgah di Kundasang, hayati sunset di Tanjung Aru, jamu mee sup pipin di Inanam, belikan sedikit seafood sebagai buah tangan. Anggap lah PRN ini cuti-cuti ke Sabah.




HAMZAK JANGAN TERLALU YAKIN. AZMIN BUKAN CALANG CALANG PENGKHIANAT

 MSO


Hamzah alias Mejah Zainuddin kata Mahiaddin akan berhenti apabila tiba masanya. Dan Mejah yakin Mahiaddin akan lepas baton kepadanya sebab dia adalah pelari kedua.


Bunyi yakin benar Mejah yang Mahiaddin akan lepaskan baton kepadanya. Apakah dia sedar game atau larian dalam Bersatu yang berlangsung kini akan berterusan dan tidak akan dibatalkan dipertengahan. 


Kalau dibatalkan dia harus sedar ada pelari yang seiring dengannya iaitu Azmin Ali. 


Justeru yang menanti bukan sahaja Mejah, Azmin Ali juga sudah siap sedia untuk rampas baton. 


Hal ini mungkin tak disedari Mejah tetapi sangat disedari oleh Wan Saiful Wan Jan sebab itu awal awal lagi Wan Saiful dibuang. Horas. Trims.




BUAT SALAH MINTA MAAF ADALAH PERKARA BIASA DAH SEKARANG NI

 Islin Idris. 


Waytha Moorthy dah minta maaf pada PMX dalam isu Tengku Maimun..  isu ketua hakim negara ni mulanya dimainkan oleh pemimpin dalam KEADILAN jugak.. kemudian disambut oleh pembangkang..


Padahal sebelum tu rakyat tak kisah pun tentang isu Ketua Hakim Negara ni..


Masa tu berbakul² PMX kena maki dengan isu ketua hakim negara ni.. 


Ada individu tertentu yang cuba timbulkan kerisauan beliau  kononnya beliau bimbang PMX terlibat secara langsung pelantikan ketua hakim negara dengan menanam persepsi PMX mahu lantik Tan Sri Teri sebagai Ketua Hakim Negara..


Bermula dari kononnya ada "kerisauan" , tapi kemudiannya diterjemahkan kepada bentuk "tuduhan"


Akhirnya ternyata tuduhan tu tidak benar..


Nama Tan Sri Teri tiada dalam senarai pun..


Ada tak individu tersebut minta maaf? Tidak.


Selepas tu dia main isu lain pulak...


Game ni korang kena tengok secara keseluruhan,  tengok dari sebelum PRU15 lagi.. segalanya telah di aturkan secara rapi, tapi aturan tu dah di gagalkan PMX..


Masa PRU15, jika perancangan individu tersebut berjaya, Anwar mungkin tidak akan menjadi PM.


Tak pe lah, aku yakin kawan2 aku bijak dalam baca neratif politik,  mungkin suatu hari nanti korang akan nampak dengan  lebih jelas.



LONJAKAN PALING STRATEGIK

 Alif Jamil. 


Sebenarnya ini antara lonjakan paling strategik dalam sejarah industri semikonduktor Malaysia sejak penubuhan Kulim Hi-Tech Park pada 1996.




Langkah ini menjadikan Malaysia dari low-cost manufacturing hub kpd high-value design & validation hub”. 


Negara kita selama ini hanya kuat dalam backend assembly & testing tapi kita masih lemah di front-end design & validation.


Jadi dgn wujudnya Advanced Chip Testing Centre (ACTC) ni, Malaysia harini buat julung kalinya akan tembus bottleneck yg paling kritikal dalam rantaian global semikonduktor. 


Itu kita panggil fasa design validation & reliability testing dimana ianya adalah fasa yg menentukan prestasi dan keselamatan cip sebelum ia digunakan dalam sektor automotif, AI, pertahanan dan juga sektor komunikasi.


Dalam keadaan US masih kuat berperangan dagang dgn China terutama dlm sektor cip nih , PMX ni mmg bijak ambil peluang dgn gunakan kedudukan negara kita dalam Asia ni untuk tampil dgn pendekatan neutral & trusted ecosystem. 


Dan strategi inilah yg menjadikan Malaysia harini dilihat sebagai safe middle ground yg ada kestabilan politik dan dasar² pelaburan jelas dibawah Anwar Ibrahim. 


Sebab itulah syarikat² gergasi global seperti Arm, AWS, Synopsys dan Keysight mahu bekerjasama dgn Malaysia kerana mereka terhadap pentadbiran dan arah polisi Malaysia.


Dan bila bermulanya projek besar ini , 20ribu pasaran kerja bagi jurutera semikonduktor akan dibuka dalam tempoh 10 tahun ini. 


Ini akan mencipta kelas baru bagi jurutera R&D tempatan yg selama ini ramai berhijrah ke Taiwan, Korea dan Jepun. 


Dan sekarang mereka ada sebab untuk balik semula kerana demand jurutera R&D dan Jurutera Mekatronik akan naik mendadak. 


Jadi jurutera² yg terlibat juga dah tak perlu terbang ke negara lain semata² untuk nego gaji. 


Itu baru jurutera. 

Belom masuk lagi juruteknik dan lain².. 


PMX sebenarnya sedang merealisasikan Industrial Master Plan 2030 (NIMP) yg berpindah drpd “assembly economy” kpd “innovation economy”. 


Dan ini bukan hanya soal tentang bina kilang atau tarik pelaburan, tapi tentang bina ekosistem pintar dimana R&D, automation, metrology dan robotics disepadukan dalam satu rantaian nilai lengkap.


Tak mustahil Cyberjaya akan menjadi "Silicon Valley" versi Malaysia dgn acuan Asia Tenggara yg berteraskan nilai Madani, tenaga kerja berkemahiran tinggi dan kepercayaan global terhadap kestabilan negara.


Bayangkan, dalam masa hanya 3 tahun saja dibawah kepimpinan Anwar Ibrahim, Malaysia bukan lagi negara yg pasang cip, tetapi negara yg mencipta masa depan teknologi dunia 🫡🇲🇾




NOHHHH... DIA OUNYA KENA.. DEKAT NAK SAMPAI SELUAQ DALAM DSH TINGGAI. KAH KAH KAH..


 








PALATAW..

 


Sekarang ni dah macam suatu yang 𝘂𝗺𝘂𝗺 di negara kita bila yang bukan ahli berkomentar. Nak komentar tu tak jadi masalah. Yang jadi masalahnya bila apa yang dikomentarkan itu 𝘁𝗲𝗿𝗹𝗮𝗹𝘂 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗮𝗿𝘂𝘁.






Dan yang lebih mengarut bila 𝗮𝗱𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗽𝗲𝗿𝗰𝗮𝘆𝗮. Itu menunjukkan betapa rendah mentaliti orang kita.


Cerita 𝗣𝗦𝗧 (𝗣𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿 𝗦𝗲𝗿𝗯𝗮 𝗧𝗮𝗵𝘂) yang selalu buat kita ketawa dengan teorinya tu cuma satu daripada contoh-contoh yang berleluasa. Rakyat Malaysia lebih suka ulasan dari yang tak layak.


Contoh macam mamat yang suruh 𝗰𝗲𝘁𝗮𝗸 𝗱𝘂𝗶𝘁 yang jadi panduan soal ekonomi. Atau Menteri Besar yang 𝗻𝗮𝗸 𝗯𝗮𝘆𝗮𝗿 𝗯𝗼𝗻𝘂𝘀 𝗵𝗮𝗿𝗮𝗽𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗻𝗮 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗲𝗸𝘂𝘁𝘂𝗮𝗻 yang dianggap pandai mentadbir.


Lebih barah, satu makhluk yang pernah dibuang kerja 𝗸𝗲𝗿𝗮𝗻𝗮 𝗿𝗮𝘀𝘂𝗮𝗵, yang 𝗯𝗲𝗿𝗯𝗲𝗹𝗮𝘀 𝗸𝗮𝗹𝗶 𝗸𝗮𝗻𝘁𝗼𝗶 sebarkan cerita palsu tanpa asas, yang ada video 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝘁𝗮𝗹 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗯𝗮𝗽𝘂𝗸 yang dijadikan sumber maklumat.


Sebab tu politik kita sentiasa panas. Sebab mentaliti sebahagian dari rakyat (baca: 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻) terlalu rendah, mentah dan mudah di manipulasi. Tiada kecerdikan dalam diri mereka. Sebab tu mudah ditipu.


Puncanya sebab ada 𝗽𝗲𝗺𝗶𝗺𝗽𝗶𝗻 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗸 yang terlalu 𝗴𝗶𝗹𝗮 𝗸𝘂𝗮𝘀𝗮 tanpa ada 𝗺𝗼𝗿𝗮𝗹 dalam diri mereka yang sanggup bodohkan pengikut demi kekalkan pengaruh. Aku jangka ini akan berterusan selagi pemimpin gila kuasa itu 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗱𝗶𝘁𝗶𝗱𝘂𝗿𝗸𝗮𝗻. Guane boh?


 

Raja Gelap II 



𝗥𝗮𝗳𝗶𝘇𝗶, 𝗙𝗹𝗲𝘅𝗶𝗺𝗮𝗿𝘁 & 𝗞𝗲𝘀𝘂𝗺: 𝗕𝗶𝗹𝗮 𝗡𝗶𝗮𝘁 𝗥𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁 𝗠𝗲𝗻𝗮𝗻𝗴 𝗟𝗮𝘄𝗮𝗻 𝗣𝗼𝗸𝗲𝘁 𝗦𝗲𝗻𝗱𝗶𝗿𝗶




I̲n̲t̲r̲o̲ — 𝘽𝙞𝙡𝙖 𝙐𝙣𝙘𝙡𝙚, 𝘼𝙪𝙣𝙩𝙮 𝙙𝙖𝙣 𝙂𝙚𝙣𝙜 𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙎𝙖𝙢𝙖 𝙁𝙖𝙝𝙖𝙢 𝘽𝙖𝙝𝙖𝙨𝙖 𝙃𝙖𝙩𝙞


𝘈𝘬𝘶 𝘵𝘦𝘳𝘪𝘮𝘢 𝘣𝘢𝘯𝘺𝘢𝘬 𝘋𝘔 𝘥𝘢𝘳𝘪 𝘳𝘢𝘬𝘢𝘯-𝘳𝘢𝘬𝘢𝘯 𝘯𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘯, 𝘵𝘦𝘳𝘶𝘵𝘢𝘮𝘢 𝘣𝘢𝘯𝘨𝘴𝘢 𝘊𝘪𝘯𝘢. 𝘔𝘦𝘯𝘢𝘳𝘪𝘬𝘯𝘺𝘢, 𝘴𝘦𝘭𝘦𝘱𝘢𝘴 𝘵𝘢𝘮𝘢𝘵 𝘴𝘪𝘳𝘪 “𝘠𝘢𝘯𝘨 𝘉𝘦𝘳𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪 𝘔𝘦𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪”, 𝘮𝘢𝘬𝘪𝘯 𝘳𝘢𝘮𝘢𝘪 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘮𝘶𝘭𝘢 𝘧𝘢𝘩𝘢𝘮 𝘥𝘢𝘯 𝘴𝘰𝘬𝘰𝘯𝘨 𝘷𝘪𝘴𝘪 𝘙𝘢𝘧𝘪𝘻𝘪.

𝘔𝘢𝘴𝘢 𝘥𝘪𝘢 𝘣𝘶𝘢𝘵 𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘴 𝘞𝘢𝘬𝘪𝘭 𝘙𝘢𝘬𝘺𝘢𝘵 𝘗𝘢𝘯𝘥𝘢𝘯 𝘐𝘯𝘥𝘢𝘩, 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘥𝘢𝘵𝘢𝘯𝘨 𝘳𝘢𝘮𝘢𝘪 — 𝘶𝘯𝘤𝘭𝘦 𝘥𝘢𝘯 𝘢𝘶𝘯𝘵𝘺 𝘊𝘪𝘯𝘢. 𝘔𝘦𝘳𝘦𝘬𝘢 𝘣𝘶𝘬𝘢𝘯 𝘴𝘦𝘬𝘢𝘥𝘢𝘳 𝘥𝘢𝘵𝘢𝘯𝘨 𝘣𝘦𝘳𝘴𝘢𝘭𝘢𝘮, 𝘵𝘢𝘱𝘪 𝘮𝘦𝘮𝘶𝘫𝘪 𝘤𝘢𝘳𝘢 𝘙𝘢𝘧𝘪𝘻𝘪 𝘵𝘶𝘳𝘶𝘯 𝘱𝘢𝘥𝘢𝘯𝘨, 𝘣𝘦𝘳𝘣𝘢𝘬𝘵𝘪 𝘴𝘢𝘮𝘣𝘪𝘭 𝘤𝘢𝘳𝘪 𝘴𝘰𝘭𝘶𝘴𝘪.














𝘉𝘦𝘣𝘦𝘳𝘢𝘱𝘢 𝘳𝘢𝘬𝘢𝘯 𝘯𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘯 𝘱𝘶𝘯 𝘩𝘢𝘯𝘵𝘢𝘳 𝘨𝘢𝘮𝘣𝘢𝘳 𝘥𝘢𝘯 𝘤𝘦𝘳𝘪𝘵𝘢 𝘴𝘦𝘣𝘦𝘯𝘢𝘳 𝘵𝘦𝘯𝘵𝘢𝘯𝘨 𝘴𝘦𝘮𝘢𝘯𝘨𝘢𝘵 𝘣𝘪𝘴𝘯𝘦𝘴 𝘬𝘢𝘶𝘮 𝘊𝘪𝘯𝘢 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘮𝘢𝘴𝘪𝘩 𝘱𝘦𝘳𝘤𝘢𝘺𝘢 𝘱𝘢𝘥𝘢 𝘯𝘪𝘭𝘢𝘪 “𝘣𝘦𝘳𝘣𝘢𝘬𝘵𝘪 𝘬𝘦𝘱𝘢𝘥𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘺𝘢𝘳𝘢𝘬𝘢𝘵.”

𝘚𝘦𝘴𝘶𝘢𝘵𝘶 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘮𝘢𝘬𝘪𝘯 𝘫𝘢𝘳𝘢𝘯𝘨 𝘬𝘪𝘵𝘢 𝘫𝘶𝘮𝘱𝘢 𝘥𝘢𝘭𝘢𝘮 𝘥𝘶𝘯𝘪𝘢 𝘣𝘪𝘴𝘯𝘦𝘴 𝘩𝘢𝘳𝘪 𝘪𝘯𝘪. (𝘙𝘶𝘫𝘶𝘬 𝘨𝘢𝘮𝘣𝘢𝘳 𝘥𝘪 𝘢𝘵𝘵𝘢𝘤𝘩)


𝘚𝘦𝘣𝘦𝘯𝘢𝘳𝘯𝘺𝘢 𝘢𝘬𝘶 𝘯𝘢𝘬 𝘰𝘭𝘢𝘩 𝘵𝘰𝘱𝘪𝘬 𝘭𝘢𝘪𝘯 — 𝘴𝘦𝘣𝘢𝘣 𝘢𝘥𝘢 𝘣𝘢𝘯𝘺𝘢𝘬 𝘪𝘴𝘶 𝘮𝘦𝘯𝘢𝘳𝘪𝘬 𝘥𝘢𝘭𝘢𝘮 𝘱𝘰𝘥𝘤𝘢𝘴𝘵 𝘵𝘶. 𝘛𝘢𝘱𝘪 𝘬𝘢𝘭𝘪 𝘯𝘪, 𝘬𝘪𝘵𝘢 𝘣𝘢𝘨𝘪 𝘭𝘢𝘭𝘶𝘢𝘯 𝘥𝘶𝘭𝘶 𝘶𝘯𝘵𝘶𝘬 𝘪𝘯𝘪𝘴𝘪𝘢𝘵𝘪𝘧 𝘴𝘰𝘴𝘪𝘢𝘭 𝘙𝘢𝘧𝘪𝘻𝘪 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘵𝘦𝘯𝘨𝘢𝘩 𝘫𝘢𝘥𝘪 𝘣𝘶𝘢𝘭𝘢𝘯 𝘳𝘢𝘮𝘢𝘪.

𝘔𝘶𝘯𝘨𝘬𝘪𝘯 𝘥𝘶𝘢 𝘩𝘢𝘳𝘪 𝘯𝘪, 𝘚𝘢𝘣𝘵𝘶 𝘥𝘢𝘯 𝘈𝘩𝘢𝘥, 𝘢𝘬𝘶 𝘱𝘳𝘦𝘦 𝘴𝘪𝘬𝘪𝘵 𝘶𝘯𝘵𝘶𝘬 𝘳𝘦𝘭𝘢𝘬𝘴 — 𝘨𝘦𝘯𝘨 𝘬𝘰𝘯𝘷𝘰𝘪 𝘏𝘢𝘳𝘭𝘦𝘺 𝘥𝘢𝘩 𝘢𝘫𝘢𝘬 𝘫𝘦𝘭𝘢𝘫𝘢𝘩 𝘜𝘵𝘢𝘳𝘢, 𝘈𝘩𝘢𝘥 𝘱𝘶𝘭𝘢 𝘨𝘦𝘯𝘨 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘭𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘢𝘩 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘣𝘺 𝘯𝘢𝘬 𝘵𝘦𝘳𝘣𝘢𝘯𝘨 𝘵𝘪𝘯𝘨𝘨𝘪.


𝘏𝘪𝘥𝘶𝘱 𝘬𝘦𝘯𝘢 𝘢𝘥𝘢 𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘤𝘦 — 𝘵𝘶𝘣𝘶𝘩 𝘤𝘦𝘳𝘨𝘢𝘴, 𝘰𝘵𝘢𝘬 𝘤𝘦𝘳𝘥𝘢𝘴, 𝘫𝘪𝘸𝘢 𝘱𝘶𝘯 𝘴𝘦𝘨𝘢𝘳. 𝘋𝘢𝘭𝘢𝘮 𝘳𝘦𝘭𝘢𝘬𝘴 𝘥𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘬𝘳𝘦𝘢𝘴𝘪, 𝘶𝘬𝘩𝘸𝘢𝘩 𝘣𝘳𝘢𝘥𝘦𝘳 & 𝘴𝘪𝘴𝘵𝘢𝘳 𝘙𝘦𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘴𝘪 𝘵𝘦𝘳𝘶𝘴 𝘩𝘪𝘥𝘶𝘱. 𝘑𝘢𝘯𝘨𝘢𝘯 𝘵𝘦𝘳𝘬𝘦𝘫𝘶𝘵 — 𝘳𝘢𝘮𝘢𝘪 𝘥𝘶𝘭𝘶 𝘸𝘢𝘭𝘢𝘶𝘯𝘵𝘪𝘵 𝘥𝘢𝘯 𝘮𝘪𝘯𝘢𝘩 𝘳𝘦𝘮𝘱𝘪𝘵, 𝘣𝘪𝘭𝘢 𝘵𝘦𝘳𝘴𝘦𝘥𝘢𝘳 𝘣𝘶𝘭𝘢𝘯 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘥𝘪𝘪𝘬𝘶𝘵 𝘵𝘶 𝘤𝘶𝘮𝘢 𝘣𝘢𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘵𝘢𝘭𝘪𝘣𝘢𝘯𝘨𝘢𝘯𝘨 𝘱𝘦𝘯𝘶𝘩 𝘩𝘪𝘱𝘰𝘬𝘳𝘢𝘴𝘪, 𝘦𝘬𝘴𝘱𝘭𝘰𝘪𝘵𝘢𝘴𝘪 𝘥𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘨𝘳𝘦𝘴𝘪, 𝘵𝘦𝘳𝘶𝘴 𝘵𝘶𝘬𝘢𝘳 𝘩𝘢𝘭𝘶𝘢𝘯 𝘫𝘢𝘥𝘪 𝘮𝘪𝘯𝘢𝘩 𝘏𝘢𝘳𝘭𝘦𝘺 𝘙𝘦𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘴𝘪, 𝘱𝘦𝘮𝘣𝘢𝘸𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘶𝘣𝘢𝘩𝘢𝘯 𝘮𝘢𝘴𝘢 𝘬𝘪𝘯𝘪. 𝘔𝘦𝘳𝘦𝘬𝘢 𝘴𝘶𝘥𝘢𝘩 𝘵𝘦𝘳𝘵𝘢𝘳𝘪𝘬 𝘥𝘦𝘯𝘨𝘢𝘯 𝘷𝘪𝘴𝘪 𝘥𝘢𝘯 𝘮𝘪𝘴𝘪 𝘙𝘢𝘧𝘪𝘻𝘪, 𝘤𝘩𝘢𝘭𝘭𝘦𝘯𝘨𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘵𝘶𝘴 𝘲𝘶𝘰, 𝘥𝘦𝘧𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘯𝘰𝘳𝘮. 𝘕𝘢𝘬 𝘵𝘢𝘶 𝘭𝘢𝘯𝘫𝘶𝘵, 𝘴𝘪𝘭𝘢 𝘧𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘳𝘢𝘱𝘢𝘵-𝘳𝘢𝘱𝘢𝘵. 𝘉𝘪𝘭𝘢 𝘥𝘢𝘩 𝘣𝘦𝘳𝘶𝘣𝘢𝘩, 𝘤𝘢𝘳𝘢 𝘱𝘦𝘮𝘪𝘬𝘪𝘳𝘢𝘯 𝘥𝘢𝘯 𝘱𝘦𝘳𝘵𝘶𝘵𝘶𝘳𝘢𝘯 𝘱𝘶𝘯 𝘣𝘦𝘳𝘵𝘢𝘮𝘣𝘢𝘩 𝘤𝘦𝘳𝘥𝘪𝘬 𝘥𝘢𝘯 𝘣𝘪𝘫𝘢𝘬.


𝘑𝘢𝘥𝘪 𝘐𝘴𝘯𝘪𝘯 𝘯𝘢𝘯𝘵𝘪 𝘣𝘢𝘳𝘶 𝘢𝘥𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘢 𝘱𝘳𝘦𝘦 𝘶𝘯𝘵𝘶𝘬 𝘴𝘢𝘮𝘣𝘶𝘯𝘨 𝘰𝘭𝘢𝘩 𝘪𝘴𝘶 𝘭𝘢𝘪𝘯 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘭𝘦𝘣𝘪𝘩 𝘣𝘦𝘳𝘢𝘱𝘪.


𝘒𝘢𝘭𝘢𝘶 𝘢𝘥𝘢 𝘪𝘥𝘦𝘢 𝘨𝘪𝘭𝘢, 𝘤𝘢𝘥𝘢𝘯𝘨𝘢𝘯 𝘴𝘱𝘰𝘯𝘵𝘢𝘯, 𝘢𝘵𝘢𝘶 𝘴𝘦𝘬𝘢𝘥𝘢𝘳 𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦𝘮𝘣𝘢𝘯𝘨 — 𝘋𝘔 𝘫𝘦 𝘢𝘬𝘶 𝘢𝘵𝘢𝘶 𝘪𝘴𝘪𝘬𝘢𝘯 𝘥𝘪 𝘳𝘶𝘢𝘯𝘨𝘢𝘯 𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯 😁.

𝘛𝘪𝘮𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘦 𝘯𝘢𝘯𝘵𝘪, 𝘢𝘬𝘶 𝘣𝘢𝘤𝘢 𝘥𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘱𝘭𝘺.

𝘚𝘦𝘬𝘢𝘳𝘢𝘯𝘨, 𝘫𝘰𝘮 𝘬𝘪𝘵𝘢 𝘬𝘶𝘱𝘢𝘴 𝘥𝘶𝘭𝘶 𝘪𝘯𝘪𝘴𝘪𝘢𝘵𝘪𝘧 𝘣𝘢𝘳𝘶 𝘙𝘢𝘧𝘪𝘻𝘪 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘵𝘦𝘯𝘨𝘢𝘩 𝘮𝘦𝘯𝘤𝘶𝘳𝘪 𝘱𝘦𝘳𝘩𝘢𝘵𝘪𝘢𝘯 𝘳𝘢𝘬𝘺𝘢𝘵.


𝗕𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝟭: 𝗞𝗲𝘀𝘂𝗺: 𝗠𝗮𝗸𝗮𝗻𝗮𝗻 𝗠𝘂𝗿𝗮𝗵 𝗧𝗮𝗽𝗶 𝗕𝗲𝗿𝗺𝗮𝗿𝘂𝗮𝗵


Ramai skeptik. “𝘔𝘢𝘤𝘢𝘮 𝘮𝘢𝘯𝘢 𝘯𝘢𝘬 𝘫𝘶𝘢𝘭 𝘣𝘢𝘸𝘢𝘩 𝘙𝘔5 𝘵𝘢𝘱𝘪 𝘮𝘢𝘴𝘪𝘩 𝘶𝘯𝘵𝘶𝘯𝘨?”

Nah, jawapannya dah pun ada depan mata.


Sebuah kedai Cina di Setapak dah buktikan benda ni bukan mustahil.

Mereka jual nasi ayam kepak RM3.50, nasi ayam RM3.95, dan nasi campur RM5.00 dengan 1 lauk daging + 2 sayur (atau telur/tahu) — siap dengan sup, air teh Cina, dan sekeping tembikai percuma.


Bila ditanya rahsianya, tokeh kedai tu jawab dengan senyum tenang:


> “𝘚𝘢𝘺𝘢 𝘵𝘢𝘩𝘶 𝘩𝘢𝘳𝘨𝘢 𝘣𝘢𝘳𝘢𝘯𝘨 𝘯𝘢𝘪𝘬, 𝘵𝘢𝘱𝘪 𝘴𝘢𝘺𝘢 𝘯𝘢𝘬 𝘣𝘢𝘯𝘵𝘶 𝘣𝘶𝘥𝘢𝘬 𝘬𝘰𝘭𝘦𝘫 𝘥𝘢𝘯 𝘰𝘳𝘢𝘯𝘨 𝘵𝘶𝘢 𝘴𝘦𝘬𝘪𝘵𝘢𝘳 𝘴𝘪𝘯𝘪. 𝘒𝘢𝘭𝘢𝘶 𝘮𝘦𝘳𝘦𝘬𝘢 𝘣𝘰𝘭𝘦𝘩 𝘮𝘢𝘬𝘢𝘯 𝘤𝘶𝘬𝘶𝘱 𝘯𝘶𝘵𝘳𝘪𝘴𝘪, 𝘴𝘢𝘺𝘢 𝘱𝘶𝘯 𝘳𝘢𝘴𝘢 𝘱𝘶𝘢𝘴.”


Dia tetap untung — tak besar, tapi cukup untuk gaji pekerja dan teruskan operasi.

Inilah 𝙧𝙤𝙝 𝙮𝙖𝙣𝙜 𝙍𝙖𝙛𝙞𝙯𝙞 𝙣𝙖𝙠 𝙝𝙞𝙙𝙪𝙥𝙠𝙖𝙣 dengan Kesum — bukan sekadar kedai makan, tapi 𝙨𝙖𝙩𝙪 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙡 𝙨𝙤𝙨𝙞𝙖𝙡 yang lawan tamak korporat dan buka peluang kepada rakyat kecil. 𝘙𝘶𝘫𝘶𝘬 𝘨𝘢𝘮𝘣𝘢𝘳 𝘣𝘢𝘸𝘢𝘩, banyak lagi kedai makanan Cina yang offer makanan murah =<Rm5, 𝙟𝙞𝙠𝙖 𝙢𝙚𝙧𝙚𝙠𝙖 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙠𝙚𝙣𝙖𝙥𝙖 𝙆𝙚𝙨𝙪𝙢 𝙩𝙖𝙠 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝?


𝗕𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝟮: 𝗙𝗹𝗲𝘅𝗶𝗺𝗮𝗿𝘁: 𝗞𝗲𝗱𝗮𝗶 𝗥𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁, 𝗝𝗶𝘄𝗮 𝗥𝗲𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘀𝗶


Kalau kita tengok balik sejarah — 𝙀𝙘𝙤 𝙎𝙝𝙤𝙥 dulu pun bermula dengan semua barangan RM2.

Sekarang? Dah tersenarai di bursa saham, siap jadi jenama besar.

𝟵𝟵 𝙎𝙥𝙚𝙚𝙙𝙢𝙖𝙧𝙩 pun sama — bermula kecil, berkembang sebab 𝙛𝙤𝙠𝙪𝙨 𝙗𝙖𝙣𝙩𝙪 𝙥𝙚𝙡𝙖𝙣𝙜𝙜𝙖𝙣 𝙗𝙖𝙬𝙖𝙝 𝙨𝙚𝙙𝙚𝙧𝙝𝙖𝙣𝙖.


𝙅𝙖𝙙𝙞 𝙠𝙚𝙣𝙖𝙥𝙖 𝙁𝙡𝙚𝙭𝙞𝙢𝙖𝙧𝙩 𝙩𝙖𝙠 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙗𝙚𝙧𝙟𝙖𝙮𝙖?


Bezanya, Fleximart bukan hanya jual murah — dia nak 𝙧𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢 𝙣𝙞𝙖𝙜𝙖 supaya kuasa ekonomi kembali ke tangan rakyat, bukan oligarki bisnes yang kaut untung atas derita pengguna.


Rafizi 𝙙𝙖𝙝 𝙨𝙞𝙖𝙥𝙠𝙖𝙣 𝙥𝙚𝙡𝙖𝙣 ni sejak zaman dia di Kementerian Ekonomi:


•  𝗜𝗣𝗥 – Inisiatif Pendapatan Rakyat


•  𝗜𝗡𝗦𝗔𝗡 – Usahawan Makanan


•  𝗜𝗡𝗧𝗔𝗡 – Usahawan Tani


•  𝗜𝗞𝗛𝗦𝗔𝗡 – Operator Perkhidmatan


Semua ni 𝙙𝙞𝙨𝙖𝙢𝙗𝙪𝙣𝙜 𝙗𝙖𝙡𝙞𝙠 𝙙𝙖𝙡𝙖𝙢 𝙗𝙚𝙣𝙩𝙪𝙠 𝙥𝙧𝙖𝙠𝙩𝙞𝙠𝙖𝙡 melalui Fleximart & Kesum.

Bayangkan 𝙨𝙖𝙩𝙪 𝙚𝙠𝙤𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢 𝙡𝙚𝙣𝙜𝙠𝙖𝙥 — dari ladang (𝘢𝘬𝘢𝘯 𝘥𝘪 𝘱𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯𝘢𝘭𝘬𝘢𝘯) ke dapur, ke meja makan rakyat.

Itu bukan janji manifesto, itu 𝙗𝙡𝙪𝙚𝙥𝙧𝙞𝙣𝙩 𝙧𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙚𝙠𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞 𝙨𝙚𝙗𝙚𝙣𝙖𝙧.


Sebab tu, bila kita sembang pasal Reformasi, 𝙡𝙖𝙬𝙖𝙣𝙣𝙮𝙖 𝙗𝙪𝙠𝙖𝙣 𝙨𝙚𝙠𝙖𝙙𝙖𝙧 “𝙨𝙩𝙖𝙩𝙪𝙨 𝙦𝙪𝙤” — 𝙩𝙖𝙥𝙞 𝙨𝙖𝙩𝙪 𝙥𝙚𝙣𝙮𝙖𝙠𝙞𝙩 𝙨𝙤𝙨𝙞𝙖𝙡 𝙗𝙚𝙧𝙣𝙖𝙢𝙖 𝙍𝙚𝙜𝙧𝙚𝙨𝙞 - geng walaun yang masih mimpi SG4 tu model ekonomi serban berlilit dan geng Damai Reformoney yang bermimpi Cash is King.


Kalau 𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙞𝙩𝙪 𝙢𝙚𝙢𝙗𝙖𝙬𝙖 𝙢𝙖𝙟𝙪, 𝙖𝙙𝙞𝙡 𝙙𝙖𝙣 𝙩𝙚𝙧𝙗𝙪𝙠𝙖, Regresi pula ialah bila kepala otak makin sempit, pemimpin makin ego, dan rakyat dibodohkan atas nama agama dan bangsa, dan "𝘊𝘢𝘴𝘩 𝘪𝘴 𝘒𝘪𝘯𝘨".


Dalam dunia politik, Regresi ni tak selalu datang dengan wajah jahat — kadang-kadang datang dalam bentuk “𝘢𝘭𝘪𝘮 𝘴𝘶𝘤𝘪 𝘵𝘢𝘱𝘪 𝘴𝘶𝘬𝘢 𝘱𝘶𝘵𝘢𝘳,” atau “𝘱𝘦𝘫𝘶𝘢𝘯𝘨 𝘳𝘢𝘬𝘺𝘢𝘵 𝘵𝘢𝘱𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬 𝘣𝘦𝘭𝘢𝘬𝘢𝘯𝘨 𝘫𝘢𝘭𝘢𝘯.”

Dia pandai berselindung di sebalik kopiah dan slogan, tapi hasilnya: rakyat terus melarat, dia pula makin kaya dengan retorik.


𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 bukan sekadar jeritan jalanan. Ia 𝙚𝙫𝙤𝙡𝙪𝙨𝙞 — 𝙙𝙖𝙧𝙞 𝙨𝙚𝙢𝙖𝙣𝙜𝙖𝙩 𝙠𝙚 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢, 𝙙𝙖𝙧𝙞 𝙞𝙙𝙚𝙖𝙡𝙞𝙨𝙢𝙚 𝙠𝙚 𝙩𝙞𝙣𝙙𝙖𝙠𝙖𝙣.

Dan bila ada geng macam Rafizi dengan projek Fleximart & Kesum, itu bukan sekadar jual bawah RM5 — itu 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚𝙜𝙞 𝙢𝙚𝙣𝙚𝙣𝙩𝙖𝙣𝙜 𝙍𝙚𝙜𝙧𝙚𝙨𝙞 yang selama ni monopoli harga dan peluang.

𝙃𝙖𝙧𝙜𝙖 𝙢𝙪𝙧𝙖𝙝, 𝙩𝙖𝙥𝙞 𝙣𝙞𝙡𝙖𝙞 𝙗𝙚𝙨𝙖𝙧 — sebab tu Social Enterprise ni bukan sekadar model bisnes, tapi 𝙢𝙖𝙣𝙞𝙛𝙚𝙨𝙩𝙤 𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞 𝙚𝙠𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞 𝙧𝙖𝙠𝙮𝙖𝙩.


𝗕𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝟯: 𝗥𝗮𝗷𝗮 𝗙𝗼𝗿𝗺𝘂𝗹𝗮 - 𝗗𝗮𝗿𝗶 𝗖𝗮𝗰𝗶 𝗸𝗲 𝗥𝗲𝗮𝗹𝗶𝘁𝗶


Ramai dulu gelak — kata Rafizi “𝘙𝘢𝘫𝘢 𝘍𝘰𝘳𝘮𝘶𝘭𝘢”, “𝘵𝘦𝘳𝘭𝘦𝘣𝘪𝘩 𝘪𝘥𝘦𝘢𝘭𝘪𝘴𝘵𝘪𝘬”, “𝘵𝘢𝘬 𝘴𝘦𝘴𝘶𝘢𝘪 𝘶𝘯𝘵𝘶𝘬 𝘥𝘶𝘯𝘪𝘢 𝘴𝘦𝘣𝘦𝘯𝘢𝘳.

Tapi bila formula tu mula bagi rakyat makan murah, 𝙮𝙖𝙣𝙜 𝙙𝙪𝙡𝙪 𝙜𝙚𝙡𝙖𝙠 𝙙𝙖𝙝 𝙢𝙪𝙡𝙖 𝙨𝙚𝙣𝙮𝙖𝙥.


Rafizi bukan jenis “𝘣𝘶𝘢𝘵 𝘴𝘢𝘵𝘶, 𝘵𝘪𝘥𝘶𝘳 𝘴𝘦𝘱𝘶𝘭𝘶𝘩.”

Kalau dia berjaya kukuhkan Fleximart dan Kesum, jangan terkejut kalau lepas ni dia:


1️⃣ 𝙏𝙪𝙗𝙪𝙝𝙠𝙖𝙣 𝙨𝙪𝙥𝙥𝙡𝙮 𝙘𝙝𝙖𝙞𝙣 bahan mentah sendiri (jenama rakyat).

2️⃣ 𝘿𝙞𝙧𝙞𝙠𝙖𝙣 𝙠𝙞𝙡𝙖𝙣𝙜 𝙥𝙚𝙢𝙥𝙧𝙤𝙨𝙚𝙨𝙖𝙣 — urus upstream & downstream serentak.

3️⃣ 𝘽𝙞𝙣𝙖 𝙚𝙠𝙤𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢 𝙚𝙠𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞 𝙢𝙖𝙣𝙙𝙞𝙧𝙞 berasaskan nilai, bukan kerakusan.


Dia bukan nak lawan pasaraya — dia nak rombak cara rakyat berniaga dan berbelanja.

Ini bukan “𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬 𝘮𝘢𝘬𝘢𝘯 𝘯𝘢𝘮𝘢.” Ini perjuangan sosial yang bersandar pada ilmu dan kasih. 


Kalau kau tengok betul-betul, apa yang Rafizi buat dengan Fleximart & Kesum ni bukan sekadar projek “𝘣𝘦𝘭𝘪 𝘮𝘶𝘳𝘢𝘩, 𝘫𝘶𝘢𝘭 𝘮𝘶𝘳𝘢𝘩”.

Ini sebenarnya 𝙚𝙠𝙨𝙥𝙚𝙧𝙞𝙢𝙚𝙣 𝙨𝙤𝙨𝙞𝙖𝙡 𝙥𝙖𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙚𝙣𝙮𝙖𝙥 𝙩𝙖𝙥𝙞 𝙥𝙖𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙗𝙚𝙧𝙖𝙣𝙞 dalam sejarah ekonomi rakyat Malaysia moden. Ramai tidak tahu bahawa ramai tokeh kaya Cina tengah tunggu, greenlight dari Rafizi jer, mereka akan gerak sokong dengan dana.


Selama ni sistem niaga kita dikuasai tiga lapis penjaga pintu:


1. Boss besar (talian politik) yang kawal bekalan.


2. Orang tengah yang kaut margin.


3. Politikus yang senyum belakang tabir.


Lepas tu, bila rakyat merungut harga naik, mereka kata, “𝘪𝘵𝘶𝘭𝘢𝘩 𝘱𝘢𝘴𝘢𝘳𝘢𝘯 𝘣𝘦𝘣𝘢𝘴.”

Padahal bebas kepala otak kau, yang bebas cuma margin keuntungan mereka. 


Masuk Rafizi — si jurutera otak data, yang datang bukan nak jual janji, tapi nak 𝙗𝙤𝙣𝙜𝙠𝙖𝙧 𝙨𝙩𝙧𝙪𝙠𝙩𝙪𝙧 𝙡𝙖𝙢𝙖, 𝙘𝙝𝙖𝙡𝙡𝙚𝙣𝙜𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙩𝙖𝙩𝙪𝙨 𝙦𝙪𝙤, 𝙙𝙚𝙛𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙣𝙤𝙧𝙢 𝙙𝙖𝙣 𝙥𝙖𝙨𝙖𝙣𝙜 𝙨𝙚𝙢𝙪𝙡𝙖 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢 𝙗𝙖𝙧𝙪.

Fleximart bukan sekadar pasar rakyat, tapi 𝙨𝙞𝙢𝙗𝙤𝙡 𝙠𝙚𝙥𝙖𝙙𝙖 𝙧𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙧𝙖𝙣𝙩𝙖𝙞𝙖𝙣 𝙗𝙚𝙠𝙖𝙡𝙖𝙣 — dari ladang ke pinggan.

Kesum pula bukan sekadar platform niaga sosial, tapi 𝙠𝙞𝙡𝙖𝙣𝙜 𝙨𝙚𝙢𝙖𝙣𝙜𝙖𝙩 𝙜𝙤𝙩𝙤𝙣𝙜-𝙧𝙤𝙮𝙤𝙣𝙜 𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞 2.0.


Inilah 𝙗𝙚𝙯𝙖 antara Reformasi dan Regresi:

➡️ 𝙍𝙚𝙜𝙧𝙚𝙨𝙞 𝙨𝙞𝙗𝙪𝙠 𝙟𝙖𝙜𝙖 𝙢𝙤𝙣𝙤𝙥𝙤𝙡𝙞 — supaya kaya terus kenyang.

➡️ 𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙘𝙞𝙥𝙩𝙖 𝙚𝙠𝙤𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢 — supaya rakyat boleh kenyang sama-sama.


Rafizi tak datang dengan jubah, dia datang dengan data.

Dia tak janji pahala syurga, tapi 𝙙𝙞𝙖 𝙗𝙖𝙜𝙞 𝙨𝙩𝙧𝙪𝙠𝙩𝙪𝙧 𝙚𝙠𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞 𝙮𝙖𝙣𝙜 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙗𝙖𝙜𝙞 𝙥𝙚𝙡𝙪𝙖𝙣𝙜 𝙝𝙞𝙙𝙪𝙥 𝙡𝙚𝙗𝙞𝙝 𝙖𝙙𝙞𝙡 𝙙𝙖𝙣 𝙨𝙩𝙖𝙗𝙞𝙡.

Itu beza antara orang yang jual harapan dengan 𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜 𝙮𝙖𝙣𝙜 𝙘𝙞𝙥𝙩𝙖 𝙨𝙤𝙡𝙪𝙨𝙞.


Jadi bila orang tanya, “𝘈𝘱𝘢 𝘣𝘦𝘻𝘢 𝘙𝘦𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘴𝘪 𝘥𝘢𝘯 𝘙𝘦𝘨𝘳𝘦𝘴𝘪?”

Jawapan mudah:


> 𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙗𝙞𝙣𝙖 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢, Regresi bina alasan.

𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙡𝙖𝙝𝙞𝙧𝙠𝙖𝙣 𝙥𝙚𝙡𝙪𝙖𝙣𝙜, Regresi lahirkan pemalas bersyukur palsu.


𝗕𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝟰: 𝗞𝗲𝗻𝗮𝗽𝗮 𝗥𝗲𝗴𝗿𝗲𝘀𝗶 𝗧𝗮𝗸𝘂𝘁 𝗣𝗮𝗱𝗮 𝗥𝗮𝗳𝗶𝘇𝗶


Sebenarnya geng Regresi ni bukan tak faham apa Rafizi buat.

Diorang faham sangat — tu sebab 𝙩𝙖𝙠𝙪𝙩.

Sebab bila rakyat mula nampak sistem lama tu menindas,

habislah periuk nasi politikus yang hidup atas gas subsidi kebodohan orang ramai. 


Rafizi ni jenis tak pandai menyorok bawah meja kuasa.

Dia bongkar kira-kira lama, bukak akaun gelap, dan ajar rakyat cara guna kalkulator sendiri.

Bayangkan, dari dulu ekonomi rakyat dikawal oleh slogan dan sentimen.

Sekarang tiba-tiba datang satu manusia dengan laptop, data, dan visi sosial —

terus sistem lama terkejut beruk.


Sebab tu Regresi akan terus cipta naratif:

“𝘍𝘭𝘦𝘹𝘪𝘮𝘢𝘳𝘵 𝘯𝘪 𝘨𝘪𝘮𝘪𝘬.”

“𝘒𝘦𝘴𝘶𝘮 𝘯𝘪 𝘯𝘢𝘬 𝘤𝘢𝘳𝘪 𝘯𝘢𝘮𝘢.”

Sama skrip recycle, tapi diucapkan oleh orang yang masih fikir ekonomi boleh digerakkan dengan doa tanpa data.


Tapi kau tengok hasil dia —

masa orang lain sibuk berdoa turunkan harga,

Rafizi 𝙩𝙪𝙧𝙪𝙣 𝙥𝙖𝙙𝙖𝙣𝙜 𝙗𝙞𝙣𝙖 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙡 bekalan terus dari pengeluar ke pengguna.

Harga bawah RM5 tu bukan magik,

itu hasil logik + matematik + empati.

Itulah sains Reformasi — bukan sembang kosong di mimbar politik.


Geng Regresi tak akan faham benda ni sebab mereka hidup dari mitos, bukan metod.

Bila 𝙍𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙨𝙞 𝙙𝙖𝙩𝙖𝙣𝙜 𝙗𝙖𝙬𝙖 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢 𝙗𝙖𝙧𝙪,

Regresi hilang bahan jualan —

𝙩𝙖𝙠 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙡𝙖𝙜𝙞 𝙢𝙚𝙣𝙖𝙠𝙪𝙩-𝙣𝙖𝙠𝙪𝙩𝙠𝙖𝙣 rakyat dengan momok “𝘋𝘈𝘗 𝘬𝘢𝘸𝘢𝘭 𝘴𝘦𝘮𝘶𝘢”

atau “𝘳𝘢𝘬𝘺𝘢𝘵 𝘬𝘦𝘯𝘢 𝘳𝘦𝘥𝘩𝘢 𝘩𝘢𝘳𝘨𝘢 𝘯𝘢𝘪𝘬 𝘴𝘦𝘣𝘢𝘣 𝘶𝘫𝘪𝘢𝘯 𝘛𝘶𝘩𝘢𝘯.”


Nope.

Rakyat sekarang dah pandai kira sendiri.

Dah tahu beza antara doa dan data.

Dah tahu beza antara pemimpin yang nak kontrol fikiran

dengan pemimpin yang nak bebaskan potensi.


Sebab tu, dalam dunia baru ni —

Rafizi bukan sekadar ahli politik, tapi 𝙖𝙧𝙠𝙞𝙩𝙚𝙠 𝙨𝙤𝙨𝙞𝙖𝙡.

Dia bukan jual janji bulan, tapi 𝙩𝙖𝙣𝙖𝙢 𝙗𝙚𝙣𝙞𝙝 𝙢𝙖𝙨𝙖 𝙙𝙚𝙥𝙖𝙣.


𝗕𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝟱: 𝗕𝗶𝗹𝗮 𝗕𝗶𝘀𝗻𝗲𝘀 𝗝𝗮𝗱𝗶 𝗔𝗺𝗮𝗹, 𝗕𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗔𝗻𝗴𝗸𝘂𝗵 𝗞𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹


Fleximart & Kesum bukan sekadar kedai.

Ia satu manifesto kemanusiaan yang dibungkus dalam 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚𝙜𝙞 𝙚𝙠𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞.

Sebuah seruan halus kepada rakyat —


> “𝘔𝘢𝘳𝘪𝘭𝘢𝘩 𝘬𝘪𝘵𝘢 𝘣𝘦𝘳𝘯𝘪𝘢𝘨𝘢 𝘶𝘯𝘵𝘶𝘬 𝘣𝘦𝘳𝘣𝘢𝘬𝘵𝘪, 𝘣𝘶𝘬𝘢𝘯 𝘶𝘯𝘵𝘶𝘬 𝘣𝘦𝘳𝘭𝘢𝘨𝘢𝘬.”


Bila rakyat bantu rakyat, untung bukan lagi angka —

tapi senyuman kenyang di wajah orang lain.


Dan bila seorang reformis seperti Rafizi berani keluar dari zon selesa,

ia bukan sekadar perubahan model bisnes,

tapi 𝙧𝙚𝙫𝙤𝙡𝙪𝙨𝙞 𝙨𝙤𝙨𝙞𝙖𝙡 𝙮𝙖𝙣𝙜 𝙝𝙞𝙙𝙪𝙥 𝙙𝙖𝙡𝙖𝙢 𝙗𝙚𝙣𝙩𝙪𝙠 𝙣𝙖𝙨𝙞, 𝙨𝙖𝙮𝙪𝙧 𝙙𝙖𝙣 𝙨𝙚𝙣𝙮𝙪𝙢.


𝗕𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝟲: 𝗣𝗲𝗻𝘂𝘁𝘂𝗽 — 𝗕𝗶𝗹𝗮 𝗥𝗲𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘀𝗶 𝗝𝗮𝗱𝗶 𝗚𝗮𝘆𝗮 𝗛𝗶𝗱𝘂𝗽


Dalam dunia yang makin laju, orang boleh tukar jenama, tukar gaya, tukar pasangan — 𝙩𝙖𝙥𝙞 𝙮𝙖𝙣𝙜 𝙨𝙪𝙨𝙖𝙝 𝙣𝙖𝙠 𝙩𝙪𝙠𝙖𝙧 𝙞𝙖𝙡𝙖𝙝 𝙢𝙞𝙣𝙙𝙨𝙚𝙩.

Sebab tu Reformasi bukan sekadar slogan, tapi 𝙘𝙖𝙧𝙖 𝙛𝙞𝙠𝙞𝙧 𝙗𝙖𝙧𝙪:

𝘽𝙚𝙧𝙖𝙣𝙞 𝙡𝙖𝙬𝙖𝙣 malas, 𝙗𝙚𝙧𝙖𝙣𝙞 𝙪𝙗𝙖𝙝 sistem, 𝙙𝙖𝙣 𝙗𝙚𝙧𝙖𝙣𝙞 𝙟𝙪𝙟𝙪𝙧 walau sendirian.


Fleximart & Kesum hanyalah 𝙙𝙪𝙖 𝙘𝙚𝙧𝙢𝙞𝙣𝙖𝙣 𝙠𝙚𝙘𝙞𝙡 𝙙𝙖𝙧𝙞𝙥𝙖𝙙𝙖 𝙫𝙞𝙨𝙞 𝙗𝙚𝙨𝙖𝙧 𝙍𝙖𝙛𝙞𝙯𝙞:

Nak 𝙖𝙟𝙖𝙧 𝙧𝙖𝙠𝙮𝙖𝙩 𝙠𝙖𝙮𝙖 dengan ilmu, bukan ilusi.

Nak 𝙪𝙗𝙖𝙝 𝙗𝙪𝙙𝙖𝙮𝙖 𝙚𝙠𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞 dari “𝘢𝘬𝘶 𝘥𝘶𝘭𝘶, 𝘬𝘢𝘶 𝘬𝘦𝘮𝘶𝘥𝘪𝘢𝘯”

kepada “𝘬𝘪𝘵𝘢 𝘴𝘢𝘮𝘢-𝘴𝘢𝘮𝘢 𝘮𝘦𝘯𝘢𝘯𝘨.”


Dan inilah yang buat geng Regresi terbakar —

sebab selama ni kuasa mereka hidup dari rakyat yang tak tahu.

𝘽𝙞𝙡𝙖 𝙧𝙖𝙠𝙮𝙖𝙩 𝙢𝙪𝙡𝙖 𝙩𝙖𝙝𝙪,

tiba-tiba doa mereka tak mujarab lagi. 


Jadi bila kau nampak anak muda naik motor dengan jaket kulit,

bawa bendera Harapan sambil senyum —

𝙟𝙖𝙣𝙜𝙖𝙣 𝙘𝙚𝙥𝙖𝙩 𝙡𝙖𝙗𝙚𝙡 dia minah rempit Reformasi.

𝗜𝘁𝘂𝗹𝗮𝗵 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘀𝗶 𝗯𝗮𝗿𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗮𝗵 𝗽𝗲𝗻𝗮𝘁 𝗱𝗶𝘀𝘂𝗮𝗽 𝗺𝗶𝘁𝗼𝘀 𝗱𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗱𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗷𝗮𝗿 𝗺𝗲𝗻𝗰𝗶𝗽𝘁𝗮 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺.


Mereka tak cari glamor,

𝙢𝙚𝙧𝙚𝙠𝙖 𝙘𝙖𝙧𝙞 𝙜𝙖𝙢𝙚 𝙘𝙝𝙖𝙣𝙜𝙚𝙧.

Dan kalau kau nak tahu rahsia sebenar kenapa Reformasi ni tak mati-mati —

jawapan dia simple je:


> 𝗥𝗲𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘀𝗶 𝘁𝗮𝗸 𝗽𝗲𝗿𝗹𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗮𝘀, 𝗰𝘂𝗸𝘂𝗽 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗯𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶𝗮𝗻 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗶𝗮𝘀𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗮𝗸 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗴𝘂𝗽 𝗵𝗶𝗱𝘂𝗽 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 𝗽𝘂𝗿𝗮-𝗽𝘂𝗿𝗮.


Jadi, kepada geng Reformasi tulen semua —

𝙩𝙚𝙧𝙪𝙨 𝙝𝙞𝙙𝙪𝙥 𝙙𝙚𝙣𝙜𝙖𝙣 𝙖𝙥𝙞 𝙠𝙚𝙘𝙞𝙡 yang menyala dalam dada,

bukan api benci, tapi 𝙖𝙥𝙞 𝙠𝙚𝙨𝙚𝙙𝙖𝙧𝙖𝙣..

𝗦𝗲𝗯𝗮𝗯 𝗯𝗶𝗹𝗮 𝗿𝗮𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝗮 𝗻𝘆𝗮𝗹𝗮 𝗮𝗽𝗶 𝗺𝗮𝗰𝗮𝗺 𝗻𝗶,

𝘁𝗮𝗸 𝗮𝗱𝗮 𝗿𝗲𝗴𝗶𝗺 𝗥𝗲𝗴𝗿𝗲𝘀𝗶 𝗽𝘂𝗻 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗽𝗮𝗱𝗮𝗺𝗸𝗮𝗻 𝗰𝗮𝗵𝗮𝘆𝗮 𝘁𝘂. 


====>>>

✍️ 𝘗𝘦𝘯𝘢: Leon Wen | 𝘏𝘪𝘳𝘶𝘬 𝘌𝘤𝘩𝘰𝘦𝘴...

𝘈𝘥𝘢 𝘰𝘳𝘢𝘯𝘨 𝘣𝘪𝘯𝘢 𝘦𝘮𝘱𝘢𝘺𝘢𝘳 𝘥𝘦𝘯𝘨𝘢𝘯 𝘳𝘢𝘬𝘶𝘴,

𝘛𝘢𝘱𝘪 𝘢𝘥𝘢 𝘫𝘶𝘨𝘢 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘣𝘪𝘯𝘢 𝘭𝘦𝘨𝘢𝘴𝘪 𝘥𝘦𝘯𝘨𝘢𝘯 𝘬𝘢𝘴𝘪𝘩.

𝘠𝘢𝘯𝘨 𝘱𝘦𝘳𝘵𝘢𝘮𝘢 𝘥𝘪𝘪𝘯𝘨𝘢𝘵𝘪 𝘬𝘦𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘵𝘢𝘮𝘢𝘬,

𝘠𝘢𝘯𝘨 𝘬𝘦𝘥𝘶𝘢 𝘥𝘪𝘬𝘦𝘯𝘢𝘯𝘨 𝘬𝘦𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘣𝘦𝘳𝘣𝘢𝘬𝘵𝘪.


P/S: Aku dah siap sedia nak keluar riding dengan geng, harap dapat baca komen membina seperjuangan rakan semua, bila stop di R&R riding halfway nanti. Jangan terkejut beruk, ada segelintir geng Damai join nanti. 😅😂🤣 Ni yang dah ajak Peace Treaty. Depa nak tumpang strategi.




AKSI UTK KETIKA TRUMP DATANG MALAYSIA.

 


Sedutan gambar-gambar Unit Tindakhas beraksi.


Kredit Unit Tindakhas dan MYPATRIOT










CEMBURU ATAU IRI HATI SAJA.

 

Alif Jamil


Satu keluarga PMX Anwar Ibrahim di Cherok To Kun, Penang menjaga aurat dan sopan. Rumah abg dan adik beliau.


Yang pelik skali, 4 Negeri Pas ambik Mahathir jadi Penasihat SG4. 


Lepas tu kata Anwar ni liberal, Mahathir tak pula?


Padahal Anwar dan Hadi sama sama dalam Abim dulu. Sebab masam muka dalam Abim dulu lah, sampai skrg Hadi jd mcm tu. 








Cuma masa arwah Tok Guru Nik Aziz hidup, dia jadi orang tengah Hadi dan Anwar.


Dua dua dah tua baka dah, elok berdamai dengan takdir.


Mahathir tu dah tak boleh buat apa dah, Fadzil Noor dah doa dah. Kita lihat hujung hayat dia.


Credit gambar; Norman Daud



MELINGKUP KALAU DIA NI JADI MENTERI. SIB BAIK KAWASAN DIA PUN PAKAT PAKAT TOLAK


 

KECOH MELINGKUP JUGA PARTI NI


 

KOYAK PN BILA SEBUT PAGOH RASUAH


 

WALAUN PAS KOYAK .


 

TAK BOLEH DAH SELUDUP LA NI....


 

TAK PERNAH TENGOK ORANG KAH MANUSIA NI ? KAU KOMEN KAU HADAP LA SAMAN DARI ORANG TU. APA PUNYA OTAK LA MACAM NI. ?



 


Minta MAAF pulak. Adoiii la..baru keluar gua ka ko ni.