Nada sama seperti pimpinan Umno ,Mengapa desak siasat Tun M, membisu terhadap Najib?


Raja Bahrin ShahRaja Bahrin Shah
ULASAN Saya membaca dengan kaget cadangan Ketua Pemuda Pas Wilayah Persekutuan, Nurul Islam agar dibuka kembali kes BMF yang dikaitkan dengan Tun Mahathir. Memberi cadangan itu adalah hak beliau dan saya tidak mahu berhujah mengenainya.
Walau bagaimanapun, suka untuk saya berbahas mengenai keutamaan yang lebih penting dan kritikal hari ini untuk disiasat iaitu berkenaan kes yang menjadi perhatian media antarabangsa, tidak lain skandal 1MDB.
Cadangan tersebut ibarat seperti meminta agar siasatan tentang tenggelamnya Kapal Titanic dibuat namun tidak pula mendesak untuk menyiasat kes baru, sebuah kapal besar bernama Malaysia yang sedang hampir tenggelam hari ini yang mana kesannya ternyata jelas lebih besar kerana melibatkan kredibiliti dan nama Malaysia di pentas antarabangsa.
Nilai mata wang kita terus menjunam jatuh dan pelabur lari meninggalkan negara kita. Adakah dengan membuka kembali siasatan terhadap skandal kes BMF akan menyelesaikan masalah hari ini? Menurut pandangan saya, hanya dengan membuka kertas siasatan terhadap skandal 1MDB akan membantu memulihkan kembali nama Malaysia.
Sebagai Ketua Pemuda Pas Wilayah Persekutuan yang mewakili kelompok belia dan pemimpin masa depan, Nurul Islam seharusnya menyentuh isu-isu semasa yang mampu memberi kesan kepada generasi akan datang. Adakah beliau maklum mengenai kes 1MDB dan penyingkiran Peguam Negara semasa siasatan dijalankan? Dan kes pembunuhan pegawainya, Kevin Morais. Adakah Ketua Pemuda Pas Wilayah Persekutuan juga maklum mengenai penyiasatan dan pendakwaan kes berkait 1MDB di Switzerland, Amerika, Singapura, Hong Kong, Australia dan Abu Dhabi?
Adakah Nurul Islam tidak mengambil peduli tentang penglibatan 1MDB dalam kes pengubahan wang haram di pusat pengubahan wang haram terbesar dunia di Pulau Cayman serta pelaburannya di dalam dua kelab malam melalui individu dari Abu Dhabi di Las Vegas yang menjadi sumber penajaan jemaah haji menggunakan hasil wang pelaburan ini?
Semua ini adalah isu semasa yang harus diambil perhatian kerana ia masih boleh diperbetul dan ditangani. Mengapa gesaan untuk meneruskan siasatan terhadap kes BMF dituntut sedemikian rupa namun bersikap seolah tutup mata terhadap penyelewengan-penyelewengan 1MDB oleh Najib Razak?
Mengapa begitu beria serangan dibuat terhadap Tun Mahathir, pemimpin yang sudah tidak lagi mempunyai kuasa namun menutup mata terhadap skandal besar Perdana Menteri hari ini? Nurul Islam harus menghidupkan keizzahan namanya bukan sebaliknya menghinakan nama yang diguna melalui sikap sedemikian. Seorang Ketua pemuda Pas Wilayah Persekutuan menyerang seorang bekas Perdana mentri berusia 91 tahun yang tidak lagi berkuasa sementara Perdana Menteri Najib Razak yang menerajui 1MDB yang disiasat sembilan buah negara tidak disentuh.

Kenapa tidak juga menyiasat Tun Abdullah Badawi yang sudah bersara tentang Syarikat ahli keluarga dan Kontrak rakan rapatnya? Sebenarnya Islam menyuruh pejuang Islam dan para Ulama bercakap benar di hadapan pemerintah yang zalim walaupun ia pahit untuk didengar. Mengapa Saudara Nurul Islam memilih untuk membisu isu 1MDB Najib yang menggegarkan dunia antarabangsa? Saya bersimpati dengan masa depan ahli pemuda pemuda Pas yang telah banyak berkorban.
Pemimpin mereka memilih jalan yang mudah menyerang seorang yang berusia 91 tahun yang tidak lagi berkuasa tentang isu 30 tahun dahulu sementara menutup mata terhadap pemerintah yang berlaku zalim hari ini. Sama jugalah seperti apa yang berlaku apabila Usul Rohingya dibawa ke Parlimen oleh Pembangkang dari Amanah, PKR dan DAP, untuk dibahas dan Pas tidak menyokongnya kerana hendak mengelak mengkritik Umno yang sehingga masa itu masih tidak bertindak. Seminggu selepas itu Pas dan Umno berhimpun di Stadium Titiwangsa untuk 'bahas' isu Rohingya ,tetapi tidak di Parlimen secara rasmi.
Itulah sebenarnya keakraban pakatan Pas dan Umno yang begitu intim. Sementara mereka bersandiwara di hadapan pengikut Pas yang berkorban serta taat terus keliru dan di pergunakan. Mengapa hanya desak siasat Tun Mahathir dan tidak juga Najib Razak yang berkuasa hari ini?
Raja Bahrin Shah ialah Ketua Biro Antarabangsa Amanah 

BAGAIMANA PAS NAK MENANG 40 KERUSI?
Apabila Hadi bercakap, ramai kini memahami bahawa beliau cuba melupakan kerjasama yang dahulu dahulu bergantung kepada rakan parti yang lain atau beliau memang seorang pelupa yang amat sangat.Eloklah dijelaskan dibawah ini untuk beberapa sekian kalinya bahawa PAS hanya boleh menang dengan kerjasama bersama parti lain atau disaat akhirnya akan mengambil kesempatan untuk bergabung dengan PKR dan juga BERSATU demi mencapai matlamat jangka pendek Pas sendiri.Jika inilah tindakan Hadi, maka amat singkat sangat lah pendidrian beliau keatas parti PAS, dan bagi Pakatan Harapan dan juga BERSATU, bekerjasama dengan Hadi awang bermakna Pakatan akan sentiasa menjaga hati beliau dari menjaga parti PH sendiri.


Presiden Pas, Hadi Awang dilaporkan mahu parti itu menang sekurang-kurangnya 40 kerusi Parlimen dalam pilihanraya umum akan datang.

Selain itu, katanya, Pas juga perlu mempunyai kedudukan yang kukuh dan kuat melalui strategi mempertahankan Kelantan dan Selangor, selain memerintah semula Kedah dan Terengganu.

Besorrnya cita-cita  Hadi Awang dan Pas?

Tidak cukup dengan sebelum ini bertegas mahu 70 kerusi Parlimen yang ditandingi dalam pilihanraya 2013 lalu tidak diganggu, kini bercita-cita pula menang 40 kerusi daripadanya dan kekal berkuasa di Kelantan, berkongsi kuasa di Selangor serta menawan semula Kedah dan Terengganu.

Bolehkah semua impian itu dicapai?
Ketika Pas bersendirian dahulu, berapa banyak kerusi Parlimen yang pernah mereka menangi?

Jika kita masih ingat,  jumlah terbanyak pernah dimenangi Pas ialah pada pilihanraya 1999 dan 2008 iaitu 27 dan 23 kerusi Parlimen, manakala ketika bersendirian pula jumlah yang dimenanginya tidak pernah lebih daripada 10 kerusi.

Tetapi, apakah Pas sedar bahawa pada 1999 itu mereka bekerjasama dengan PKR dan mendapat laba selepas pemecatan Anwar Ibrahim pada 1998, manakala pada 2008  kerana dibantu dengan jalinan kerjasama bersama PKR dan DAP?

Ketika bersendirian dahulu dahulu, berapa negeri yang pernah ditawan oleh Pas?

Sekali lagi diingatkan bahawa  Kelantan dapat ditawan Pas pada 1990 melalui bantuan Semangat 46, Terengganu pada 1999 dengan bantuan PKR, manakala kejatuhan lima negeri pada pilihanraya 2008, termasuk Kedah dan Perak di mana Pas menjadi Menteri Besar adalah kerana wujudnya kerjasama dengan PKR dan DAP?

Oleh itu, untuk menang 40 kerusi Parlimen dan menawan beberapa negeri seperti yang disebutkan oleh Hadi Awang itu, bagaimanakah Pas mahu mencapainya?

Bersendirian juga atau mahu bekerjasama dengan lain-lain parti?

Ataukah kenyataan Hadi Awang kali ini merupakan tanda-tanda Pas memang ingin bekerjasama dengan PKR dan Bersatu serta mengharapkan bantuan secara tidak langsung oleh DAP dan Amanah yang sudah pun sedia menjalin persefahaman dengan PKR dan Bersatu? (SH 30/01/2017).


KERAJAAN DAP PULU PINANG PATUT DICONTOHI


Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali memuji kerajaan DAP Pulau Pinang yang disifatkan sebagai sebuah kerajaan yang sangat menjaga kebajikan rakyat tanpa mengira kaum dan agama.
Beliau berkata, kerajaan negeri di bawah Ketua Menteri Lim Guan Eng yang menguruskan ekonomi dan kewangan dengan cekap wajar dijadikan contoh di peringkat Putrajaya.
"Kita harus berasa gembira kerana negeri Pulau Pinang yang dipimpin Lim Guan Eng telah menjadi negeri contoh yang akan kita laksanakan di peringkat Putrajaya.
"Beliau telah meletakkan asas yang cukup kuat, sebuah negeri yang cukup demokratik dengan menguruskan kewangan dan ekonomi dengan telus dan bertanggungjawab.
"Rakyat Pulau Pinang bukan sahaja orang Cina tetapi orang Melayu, India dan kaum-kaum lain berasa amat selesa di bawah pimpinan Lim Guan Eng," katanya.
Azmin berkata demikian ketika berucap di Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Pakatan Harapan Perak di Dewan Persatuan Kwang Tung, Taiping semalam.
Majlis anjuran Pakatan Harapan Taiping itu turut dihadiri Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP, Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming, bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin yang juga Timbalan Pengerusi Amanah Perak, Pengerusi PKR Perak, Dr Muhammad Nur Manuty dan Pengerusi Amanah Perak Asmuni Awi.
Menteri Besar Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali menjadi tetamu khas di Sambutan Tahun Baru Cina Pakatan Harapan PerakMenteri Besar Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali menjadi tetamu khas di Sambutan Tahun Baru Cina Pakatan Harapan Perak
Azmin yang juga Menteri Besar Selangor berkata, negeri itu di bawah Pakatan Harapan turut menjadikan Pulau Pinang sebagai contoh dengan mengembalikan kekayaan negeri kepada rakyat.
"Kita juga mengambil contoh yang sama. Selangor juga sebuah negeri yang maju tetapi kemajuan ini tidak ada gunanya kalau rakyat tdiak mendapat manfaat.
"Ekonomi di Selangor sekarang berkembang maju. Selangor merupakan negeri yang terbesar menyumbang kepada KDNK negara. Kita menyumbang 25 peratus kepada ekonomi negara.
"Selangor dan Pulau Pinang kita boleh gunakan kekayaan ini untuk serah balik kepada rakyat. Hanya beberapa hari yang lepas Selangor melancarkan skim perlindungan perubatan dan kesihatan atau skim peduli sihat untuk rakyat Selangor.
"1,000 klinik swasta yang berdaftar di Selangor menyediakan khidmat kesihatan kepada rakyat Selangor yang mendaftar untuk skim ini," katanya yang juga Ahli parlimen Gombak.
Justeru katanya, rakyat Perak harus memilih Pakatan Harapan di negeri itu dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) jika mahu kebajikan mereka terjaga.
"Kalau rakyat negeri Perak mahukan kebajikan terbela, sokonglah Pakatan Harapan dalam pilihan raya yang akan datang.
"Perak di bawah kepimpinan Datuk Seri Nizar dahulu, saya percaya telah membuktikan bila diberi Amanah, beliau melaksanakan amanah itu dengan baik sebelum berlaku rampasan kuasa oleh BN.
"Saya mahu rakyat Perak juga melakukan perubahan. Kalau kita bekerja kuat, rakyat akan percaya kepada kita," katanya.Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Pakatan Harapan Perak di Bandar Taiping meriah dengan kehadiran orang ramai Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Pakatan Harapan Perak di Bandar Taiping meriah dengan kehadiran orang ramai

ELOK BENAR SURUHANJAYA DIRAJA DITUBUH MENYIASAT KERUGIAN AS$10 BILION FOREX, TAPI....Kecoh benar laskar maya 6.6 peratus dalam sehari dua ini menjaja cerita mengenai kerugian dalam urusniaga forex sebagaimana yang ditimbulkan kembali oleh bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Abdul Murad Khalid.

Tanpa menilai bahawa Abdul Murad sendiri sebenarnya tiada kredibiliti kerana pernah didenda RM500 ribu atau penjara enam bulan atas kesalahan gagal mengisytiharkan pemilikan saham dan 51 hartanah, laskar maya atau cybertrooper 6.6 peratus, senada dengan Abdul Murad yang mengatakan penyiasatan tidak pernah dijalankan terhadap kerugian AS$10 bilion itu, turut sama mendesak perlunya siasatan dijalankan dengan segera.

Dalam banyak-banyak desakan itu terpacul pula cadangan agar sebuah suruhanjaya diraja ditubuhakan untuk menyiasatnya.

Kata mereka, hanya dengan penubuhan suruhanjaya diraja dapat menentukan siapa yang bertanggungjawab terhadap kerugian tersebut. 

Kerugian sebanyak AS$10 bilion itu, tambah mereka, mesti diketahui punca dan siapa yang bersalah kerana dengan wang sebanyak itu berapa banyak rumah, sekolah, masjid, tajaan pelajaran dan sebagainya mampu mendapat manfaat daripadanya.

Walaupun difahami bahawa sasaran sebenarnya yang mahu ditembak oleh laskar maya 6.6 peratus dalam isu kerugian forex itu ialah Tun Mahathir Mohamad, namun ia sebenarnya belum tentu akan mengena. 

Ini kerana ketika itu Menteri Kewangan ialah Anwar Ibrahim, manakala orang yang bertanggungjawab menjalankan urusniaga forex itu difahamkan ialah Nor Mohamed Yakcob, yang kemudian dilantik menjadi Menteri Kewangan Kedua di era Tun Abdullah Badawi. Sekarang pula Nor Mohamed Yakcob ialah Timbalan Pengerusi Khazanah, badan pelaburan utama kerajaan, manakala Pengerusi Khazanah adalah Najib sendiri.

Tun Mahathir cuba dipersalahkan hanya kerana ketika itu beliau adalah Perdana Menteri. Jika Tun Mahathir sekarang ini tidak berbalah dengan Najib, pasti kes kerugian itu tidak diungkit dan Abdul Murad pula tidak akan dipedulikan sama-sekali untuk ditemubual oleh mana-mana media.

Jadi, tidaklah sukar untuk memahami mengapa isu kerugian urusiaga forex yang berlaku pada tahun 1994 tiba-tiba boleh muncul kembali.

Namun demikian, elok benar jika suruhanjaya diraja dapat ditubuhkan kerana Tun Mahathir, Anwar dan Nor Mohamed Yakcob masih lagi hidup dan boleh memberi keterangannya.

Semua orang tentu ingin tahu kebenaran yang sebenar-benarnya dalam kerugian forex itu.

Tetapi, untuk berlaku adil kepada seluruh rakyat, sementara kerugian forex mahu disiasat melalui sebuah suruhanjaya diraja, Najib juga mesti berani berbuat perkara yang sama untuk menyiasat kerugian 1MDB serta pengaliran wangnya yang menjadi bulan di seluruh dunia.

Hanya dengan berbuat demikian barulah ada keadilan dan Najib terlihat benar-benar inginkan kebenaran yang menyeluruh dalam semua perkara.

Apalah gunanya sembang kencang dan cakap berdegar-degar tentang kuman di seberang laut, namun buat-buat tak nampak tentang gajah di depan mata.

Beranikah cybertrooper 6.6 peratus menyokongnya?  (SH 30/01/2017).