Isu GST: ‘Ambil sesuatu tanpa kebenaran adalah merompak’


Pembangkang dilihat cuba untuk mengalihkan isu ‘rompakan’ wang GST yang dilakukan pentadbiran Barisan Nasional di bawah pimpinan Najib Razak sebelum ini dengan tindakan dangkal. 

Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Chan Foong Hin, tindakan pentadbiran Najib memasukkan kutipan GST ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan dan bukannya Akaun Pembayaran Balik GST tanpa menjelaskan kepada rakyat menimbulkan persoalan.

“Mengambil sesuatu tanpa kebenaran dan tanpa sebarang niat untuk memulangkannya adalah rompak,” tegasnya pada sidang media di Parlimen hari ini. 

Beliau mengulas tindakan Ketua Pembangkang, Ismail Sabri Yaakob memulakan usul untuk merujuk Menteri Kewangan Lim Guan Eng ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen sekiranya Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berhubung isu ‘rompakan’ GST.

Peguam Negara, Tommy Thomas dalam surat kepada PAC pada Oktober lalu berkata tindakan menyalurkan terus kutipan GST ke Akaun Hasil Disatukan kerajaan persekutuan adalah suatu tindakan yang menyalahi undang-undang. 

Menurut beliau, tindakan itu melanggar Seksyen 7 Akta Tatacara Kewangan 1957 dan Seksyen 54 Akta Barangan dan Perkhidmatan 2014.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kota Melaka dalam kenyataan hari ini berkata PAC telah mengesahkan bahawa kutipan GST mesti diletakkan dalam Akaun Pembayaran Balik GST mengikut Seksyen 52(2) Akta GST 2014.

“Najib dan kerajaan yang lalu tidak mematuhi peruntukan ini kerana wang yang dikutip daripada GST telah diakaunkan secara terus ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan.

“Najib telah cuba mempertahankan tindakan ini dengan menggunakan Seksyen 54(5) Akta GST 2014, yang memberi kuasa kepada Menteri Kewangan untuk mengarahkan pemindahan wang daripada Akaun Pembayaran Balik GST ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan.

“Justifikasi ini sememangnya tidak sah kerana wang yang dikutip daripada GST mesti dibayar ke dalam Akaun Pembayaran Balik GST terdahulu sebelum dipindahkan ke Kumpulan Wang Hasil Disatukan, bukannya secara terus ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan,” tegasnya.


Laporan PAC sahkan Najib, kerajaan BN ‘rompak’ wang GSTLaporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang dibentangkan di parlimen hari ini mengesahkan bahawa Najib Razak dan kerajaan yang lalu telah, secara asasnya, merompak RM19.4 bilion yang sepatutnya digunakan untuk pembayaran balik cukai GST.

Khususnya, laporan tersebut mengesahkan tiga kesalahan besar yang telah dilakukan oleh Najib dan kerajaan yang lalu.

(1) Adakah pembayaran balik GST dilambatkan kerana PRU14?

Pertama, siasatan PAC mengesahkan bahawa terdapat kekurangan terkumpul sebanyak RM19.4 bilion akibat daripada keengganan Kementerian Kewangan untuk meluluskan wang pembayaran balik GST yang dipohon oleh Jabatan Kastam.

Sepertimana yang tertera di dalam laporan PAC, pada tahun 2015 dan 2016, jumlah wang pembayaran balik yang dipohon oleh Jabatan Kastam ialah masing-masing sebanyak RM9.969 bilion dan RM20.764 bilion. Untuk kedua-dua tahun tersebut, kerajaan telah memenuhi permohonan Jabatan Kastam, di mana RM9.969 bilion and RM20.164 bilion telah diluluskan dan dipindah ke dalam Akaun Pembayaran Balik GST pada tahun 2015 dan 2016 masing-masing.

Tetapi, jurang yang besar mulai muncul pada tahun 2017 dan 2018. Pada tahun 2017, Jabatan Kastam telah memohon RM38 bilion untuk pembayaran balik GST tetapi hanya RM25.3 bilion sahaja yang telah diluluskan. Pada tahun 2018, jumlah yang dipohon sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) ialah RM13.285 bilion tetapi hanya RM5.8 bilion sahaja yang telah diluluskan.

Adakah Najib dan kerajaan yang lama telah secara sengajanya melambat-lambatkan pembayaran balik GST pada tahun 2017 dan 2018 untuk membolehkan wang tersebut digunakan untuk PRU14?

Memang diketahui umum bahawa pada PRU14 yang lepas, Barisan Nasional (BN) telah banyak menyalahgunakan wang dan sumber kerajaan untuk tujuan politik. Sebagai contoh, Najib dan kerajaan yang lalu telah membayar RM30 juta kepada pekerja-pekerja DRB-Hicom pada April 2018 walaupun parlimen pada ketika itu telah dibubarkan.

Pelbagai lagi program dan projek yang bersifat pemberian (handout) telah diluluskan sebelum PRU14 untuk mempengaruhi pengundi. Perkara ini sudah pasti secara tidak langsung telah menyebabkan kerajaan tidak dapat menunaikan pembayaran balik GST.

(2) Menyalahi undang-undang kerana mengakaunkan wang daripada kutipan cukai GST secara terus ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan

Kedua, laporan PAC mengesahkan bahawa, menurut Seksyen 52(2) Akta GST 2014, wang yang dikutip daripada GST mesti diletakkan ke dalam Akaun Pembayaran Balik GST yang berfungsi sebagai sebuah akaun amanah. Najib dan kerajaan yang lalu tidak mematuhi peruntukan ini kerana wang yang dikutip daripada GST telah diakaunkan secara terus ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan.

Najib telah cuba mempertahankan tindakan ini dengan menggunakan Seksyen 54(5) Akta GST 2014, yang memberi kuasa kepada Menteri Kewangan untuk mengarahkan pemindahan wang daripada Akaun Pembayaran Balik GST ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan.

Justifikasi ini sememangnya tidak sah kerana wang yang dikutip daripada GST mesti dibayar ke dalam Akaun Pembayaran Balik GST terdahulu sebelum dipindahkan ke Kumpulan Wang Hasil Disatukan, bukannya secara terus ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan.

Di dalam laporan PAC, Peguam Negara turut menyatakan bahawa tindakan meletakkan wang GST secara terus ke dalam Kumpulan Wang Hasil Disatukan ini adalah bertentangan dengan Akta GST 2014 dan prinsip-prinsip asas keamanahan dari segi undang-undang dan perakaunan.

(3) Merompak dan menyalahgunakan wang pembayaran balik GST

Ketiga, laporan PAC mengesahkan bahawa yang untuk pembayaran balik GST telah digunakan untuk perbelanjaan kerajaan yang lain. Najib dan mantan ketua setiausaha Perbendaharaan, Irwan Serigar, mengaku kepada PAC bahawa jumlah pembayaran balik GST hanya akan ditetapkan setelah memenuhi keperluan aliran tunai untuk urusan perbelanjaan kerajaan.

Ini merupakan pengakuan jelas bahawa wang pembayaran balik GST telah dirompak kerana pada asasnya wang pembayar cukai telah ditahan dan diambil secara paksa.

Melalui kaedah ini, Najib dan kerajaan yang lalu telah berjaya memperolehi modal percuma tanpa faedah untuk kegunaan mereka. Pada masa yang sama, pembayar cukai terpaksa menanggung kesan tidak medapat pembayaran balik cukai GST.

Kesimpulannya, tindakan-tindakan Najib mencerminkan simptom seorang kleptokrat yang langsung tidak menghormati peruntukan undang-undang. Hasil siasatan PAC menunjukkan Najib telah melanggar amanah yang diberikan oleh para pembayar cukai dengan merompak dan menyalahgunakan wang pembayaran balik cukai GST.

Saya bersetuju dengan pandangan Peguam Negara bahawa isu ini terbuka kepada suatu penyiasatan jenayah, dan oleh itu saya menyeru agar pihak polis dan pihak-pihak berkuasa yang lain mengambil tindakan dengan segera. 

*Khoo Poay Tiong adalah Ahli Parlimen Kota Melaka

CARA ANWAR BERUNDING , PAS SAKIT HATI KAH ?Di dalam menangani isu projek tambakan laut di P.Pinang yang mendapat bantahan dari sekumpulan nelayan di kawasan yang terlibat, maka langkah pertama Anwar adalah meneliti isi kandungan memorandum bantahan sekumpulan nelayan tersebut dan Anwar juga membaca laporan dari kerajaan negeri P.Pinang tentang perlaksanaan projek tersebut serta kontroversi yang timbul. Ertinya, Anwar mendengar dari kedua-dua pihak.

Anwar serius untuk menyelesaikan isu ini sehingga beliau bertemu dengan PM untuk memaklumkan kepada PM bahawa beliau akan turun bertemu para penduduk nelayan yang terlibat bagi mendengar keluhan mereka. Apa yang tidak betulnya tindakan Anwar ini? Mengapa pemimpin Pas P.Pinang merasa gusar dengan tindakan Anwar itu?

Sebenarnya pemimpin Pas P.Pinang itu mahu agar isu ini berpanjangan dan tidak dapat diselesaikan agar puak-puak lebai ini boleh gunakan sebagai modal pilihanraya umum nanti. Mereka tahu Anwar bukan Menteri atau KM atau Exco kerajaan negeri yang ada kuasa di dalam isu berkenaan. Anwar hanya Presiden KEADILAN dan MP Port Dickson yang mahu membantu menyelesaikan isu tersebut. Itu sahaja. Kalau pemimpin Pas P.Pinang hanya tahu bertepuk tangan sahaja melihat para nelayan sedemikian, janganlah cemburu dan sakit hati sekiranya Anwar sanggup mendengar rintihan mereka.

Anwar bukan seperti pemimpin Pas yang tidak berfikir panjang. Anwar pemimpin yang suka mendengar dari semua pihak kerana tidak semua yang kerajaan buat itu betul dan tidak semua juga yang dibantah oleh nelayan itu tepat. Kerajaan negeri ada alasan dan hujah untuk mereka merancang projek berkenaan, manakala para penduduk nelayan juga ada alasan dan hujah mereka.

Anwar mahu kedua-dua pihak terus berunding bahkan beliau sendiri akan bertemu dengan KM P.Pinang bagi membantu menyelesaikan isu ini. Apa yang bagusnya, KM P.Pinang juga turut menyatakan persetujuan untuk bertemu Anwar. Ertinya, semua pihak serius untuk selesaikan isu ini dengan baik.

Apa yang lebai Pas susah hati sangat? Mereka mahu Anwar buat keputusan paksa pihak lain ikut kehendaknya? Maaf, Anwar bukan macam pemimpin lebai.

WFAUZDIN NS