NAJIB TIPU KES PEMBELIAN LADANG EAGLE HIGHTPeter Sondakh yang memiliki Rajawali Group Indonesia. (Gambar Forbes.com)

PETALING JAYA: Felda membuat laporan polis semalam, mendakwa ia ditipu Najib Razak untuk melaburkan AS$505 juta (RM2.3 bilion) dalam firma perladangan Indonesia yang dimilik rakan bekas perdana menteri itu.
Dalam laporannya di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Pengarah Besar Felda Othman Omar berkata wang dibayar untuk memperoleh 37% saham dalam Eagle High Plantations TBK (EHP) adalah 344% lebih daripada nilai sebenar iaitu AS$114 juta.
EHP adalah sebahagian daripada Rajawali Group milik Peter Sondakh, yang Othman dakwa sebagai rakan rapat Najib.
Menurut Othman, Felda mengambil pinjaman RM4.8 bilion untuk membiayai perjanjian daripada GovCo Holdings Bhd (GovCo), anak syarikat kementerian kewangan yang diketuai Najib sebelum ini.
“Hasil daripada pembelian RM2.3 bilion oleh Felda, ia mengalami kerugian apabila nilai pembelian itu merosot kepada hanya RM555 juta hingga bulan lepas,” katanya.
Katanya, pada 2015, Najib mengarahkan Felda, melalui syarikat pelbagai tujuan FIC Properties Sdn Bhd untuk melabor dalam EHP selepas didekati FGV Bhd milik Felda, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Lembaga Getah Malaysia (LGM).
Othman berkata, perjanjian itu ditandatangani pengerusi Felda ketika itu, Isa Samad, adalah “berat sebelah” dan “berisiko”, sambil menambah EHP mempunyai hutang AS$547.4 juta pada 2014 dan libiliti AS4676.9 juta pada 2016.
Katanya, syarikat tersebut juga tiada kreditasi minyak sawit yang mampan dan tiada mampu mendapat pensijilan Meja Bulat Mengenai Minyak Sawit Mampan (RSPO) walaupun selepas 10 tahun.
Felda mempertahankan perjanjian tersebut 2 tahun lalu dengan alasan ia memerlukan “rakan tempatan yang kuat untuk merealisasikan rancangan perniagaannya untuk berkembang ke Indonesia”.
Memandangkan Kumpulan Rajawali merupakan antara syarikat konglomerat terbesar di Indonesia, ia menjadi rakan yang sangat dicari bukan sahaja dalam sektor peladangan, malah lain-lain perniagaan berkaitan,” katanya.
Awal tahun ini dilaporkan Felda berusaha untuk menjual sahamnya dalam EHP.

LAPORAN POLIS TERHADAP MOHD HASSAN

Imej mungkin mengandungi: 11 orang, orang senyumImej mungkin mengandungi: 12 orang, orang duduk dan luaran

Kenyataan Media
9 April 2019
Laporan Polis Bagi Menyerahkan Bukti Baru Pengakuan Mohammad Hasan
Satu laporan polis dibuat bagi menyerahkan bukti baru pengakuan Datuk Seri Utama Mohammad bin Hasan (Tokmat) mengenai pindahan wang bernilai RM10 juta ke London melalui pengurup wang Salamath Ali Money Changer Sdn Bhd, yang dilakukannya pada tahun 2008.
Satu video pengakuan yang berdurasi 58 saat dimuatkan dalam sebuah pendrive diserahkan kepada pihak polis agar satu siasatan baru boleh dilakukan.
Perkara ini wajar dibangkitkan dan disiasat semula memandangkan Tokmat telah membuat pengakuan di hadapan pihak media pada 7 April jam 12 tengahari di Rantau, bahawa wang sebanyak RM10 juta ialah wang peribadinya yang telah dipindahkan melalui pengurup wang untuk membeli pangsapuri di London.
Kami difahamkan bahawa pemindahan wang tersebut telah tidak diisytiharkan kepada bank negara sebelum ianya dipindahkan melalui pengurup wang.
Kami juga akan membuat satu lagi laporan SPRM dalam masa terdekat bagi menggesa fail siasatan terdahulu dibuka semula kerana terdapat terdapat bukti baru melalui pengakuan Tokmat sendiri dan kami merasakan bahawa terdapat pelbagai keraguan munasabah dalam siasatan terdahulu yang dibuat di bawah era pemerintahan Barisan Nasional.
Tahun 2008 menyaksikan hanya syarikat pengurup wang Salamath Ali Money Changer sahaja yang didapati bersalah dan dikenakan hukuman lesen perniagaan ditarik. Manakala pemilik wang yang mengarahkan transaksi tersebut untuk membeli apartment mewah beliau di London tidak didakwa.
Jika Peguam Negara ketika itu mendapati pihak pengurup wang bersalah, bagaimana pula dengan Tokmat yang merupakan pemilik wang tersebut? Adakah kerana Tokmat sebagai Menteri Besar dan pimpinan kanan Umno ketika itu, dia dilepaskan begitu sahaja?
Turut menjadi persoalan ialah, bagaimana Tokmat yang baru beberapa tahun menjadi Menteri Besar mempunyai kemampuan untuk membeli apartment mewah di London secara tunai dengan nilai RM10 juta? Ia satu nilai yang besar biarpun untuk seorang Menteri Besar.
Jika mampu beli rumah ‘cash’ bernilai RM10 Juta, berapa pula jumlah kekayaan sebenar yang dikumpul Tokmat sepanjang 4 tahun pertama menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan?
Keraguan-keraguan ini membuatkan kami terpanggil untuk membuat laporan polis pada hari ini, berdasarkan bukti-bukti terbaru bagi mendedahkan pembohongan dan tanggapan penyalahgunaan kuasa yang dilakukan sepanjang Tokmat menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan.
Yusof Tapar
Ketua Penerangan
KEADILAN N.SembilanANWAR PM DARI N. SEMBILAN BAYANGI KEMPEN PRK RANTAU

ANASIR BELAKANG TABIR PUNCA PUTRAJAYA TARIK DIRI STATUT ROME

ANWAR BERSAMA WARGA TAMAN SRI INTAN RANTAU

Menghadiri pertandingan futsal rakyat yang diadakan di Taman Sri Intan, Rantau, Negeri Sembilan.
Imej mungkin mengandungi: 18 orang, orang senyum, luaran

Imej mungkin mengandungi: 8 orang, orang senyum, orang berdiri, kasut, gelanggang bola keranjang dan luaran

Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang senyum, orang berdiri dan luaran

PENGIKTIRAFAN BUAT ANWAR

Image result for anwar mahathirMinggu lalu, Tun Mahathir Mohamad sekali lagi menepis tanggapan bahawa Anwar Ibrahim bukan penggantinya.
Katanya, apabila berhenti nanti, orang yang akan menggatinya ialah Presiden PKR itu sebagaimana yang telah dipersetujui oleh PH sebelum ini.
“Semua orang berhak memberi pendapat, tetapi pendirian saya dalam soal pengganti Perdana Menteri tidak berubah,” jelas Tun Mahathir lagi.
Semalam pula, melalui interbiu dengan NST, Tun Mahathir memperakui bahawa Anwar adalah pemimpin yang lebih baik berbanding Najib Razak.
Beliau turut mengakui peranan dan sumbangan Anwar sebagai arkitek dalam membentuk PH atau dulunya PR sehingga ia berjaya menjadi gabungan pembangkang yang mantap serta akhirnya berjaya menumbangkan BN dalam PRU14 yang lalu.
Tambah Tun Mahathir lagi, Anwar memiliki kualiti kepimpinan yang baik untuk mengetuai PH.
Bersama pengiktirafan Tun Mahathir itu, Ketua Penerangan PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin turut mengeluarkan kenyataan seperti di bawah ini:-
KENYATAAN MEDIA
“Mahathir-Anwar. Serumpun bagai serai, seliang bagai tebu”.
Merujuk kepada wawancara eksklusif Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir bin Mohamad bersama Pengarang Kanan New Straits Times (NST) di Putrajaya yang dipetik oleh akhbar Berita Harian hari ini, Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) mengalu-alukan pandangan ikhlas YAB Perdana Menteri ke atas Presiden KEADILAN YB Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan mengakui bekas timbalan beliau itu sebagai seorang yang berpengalaman luas dan merupakan arkitek yang telah membentuk Pakatan Rakyat sekaligus menyerlahkan kepimpinan beliau.
Semenjak kemenangan Pakatan Harapan didalam PRU 14 yang lalu, kejayaan menumbangkan kerajaan Barisan Nasional yang telah bertapak selama 61 tahun merupakan satu kejayaan yang tidak terduga.
Jelas kejayaan ini tidak datang bergolek tanpa sokongan padu seluruh rakyat Malaysia kepada gabungan parti-parti di bawah panji Pakatan Harapan.
KEADILAN akur bahawa kejayaan ini juga tidak mungkin akan wujud tanpa pautan tangan serta strategi ampuh dibawah dua pemimpin besar Tun. Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri.
KEADILAN sedar bahawa konflik dan sengketa lalu tidak akan pernah menghalang daripada dua tokoh berjiwa besar ini berganding bahu bagi memastikan kepentingan rakyat terus diperjuangkan dan dipelihara bagi memacu negara Malaysia menjadi sebuah negara disegani didunia.
KEADILAN sedar ada pihak yang tidak dapat menerima kekalahan lalu dan cuba mananam ranjau atas gabungan erat Mahathir-Anwar ini. KEADILAN menempelak pihak-pihak yang tidak sudah-sudah melaga-lagakan kedua-dua pemimpin besar ini.
Sesungguhnya agenda rakus pihak-pihak terdesak itu sangat memualkan dan membelakangkan keutuhan negara hanya kerana ingin terus kembali di tampuk kuasa.
Ketika Malaysia sedang melangkah kehadapan dan bangkit dari kemusnahan yang ditinggalkan oleh Barisan Nasional, KEADILAN dengan sepenuh hati menyeru agar seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa agar terus memberikan sokongan dan mandat kepada kedua-dua pemimpin ini untuk memacu Malaysia menuju menjadi sebuah negara yang aman, makmur, megah dan berdaulat.
KEADILAN berikrar akan menjadi jambatan dan tali ikatan kepada semua pihak bagi memastikan persefahaman dan kerja keras antara Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar terus diperkukuhkan demi memastikan kepercayaan yang telah diberikan oleh rakyat dibalas dengan jujur, adil dan saksama.
KEADILAN mengucapkan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri yang tidak pernah lekang dan jemu menyatakan kepercayaannya kepada Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengganti beliau nanti.
KEADILAN juga ingin memberikan amaran kepada pihak-pihak yang sengaja ingin melihat kemusnahan gabungan Mahathir-Anwar agar berhenti mengadu domba sebaliknya berubahlah menjadi lebih positif demi kepentingan negara kita.
Ini adalah masa untuk Pakatan Harapan menabur bakti kepada rakyat. Kami Pakatan Harapan serta gabungan Mahathir-Anwar ini telahpun dipilih dengan penuh air mata dan keringat oleh jutaan rakyat dan akhirnya telahpun beroleh kemenangan pada PRU 14 yang lalu.
Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang. Sesungguhnya, tidak semudah itu akan kami lepaskan kejayaan itu. Jika benar anak jantan tunggu hingga tiba masanya dan ayuh beradu lagi di PRU 15.
Membujur lalu, melintang patah!
Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua Penerangan KEADILAN.
Apa yang penting, penegasan Tun Mahathir kali ini bukan saja merupakan suatu pengiktirafan kepada Anwar, tetapi juga seharusnya menutup terus semua sosek-sosek atau keraguan mengenai pengganti Perdana Menteri.
Tidak saja pemilihan Anwar sebagai pengganti merupakan persetujuan PH sendiri, malah beliaulah pilihan terbaik dan diyakini di kalangan pimpinan yang ada dalam gabungan itu.
Tun Mahathir yakin mengenainya dan pimpinan PH juga sama yakin dengannya.
Cuba-cuba mencari atau menonjolkan yang lain sebagai pengganti bukan saja mengingkari janji yang telah dimetrai, yang lebih buruk ia tentunya akan menjerumuskan PH kepada kancah perpecahan yang buta-buta akan memberi kelebihan kelebihan kepada UMNO/BN/Pas merampas semula kuasa.
Setelah bersusah payah menumbangkan UMNO/BN pada pilihanraya lalu, perkara itu tentunya bukan merupakan pilihan dan keinginan PH serta Tun Mahathir sendiri.
Dalam usia senjanya, tidak berbaloi bagi Tun Mahathir mencipta persengketaan buat kali kedua serta meninggalkan legasi buruk untuk namanya.
Sebagai negarawan, beliau akan terus disanjung dan harum namanya sepanjang zaman jika terus memastikan PH kekal berkuasa mentadbir negara ini dengan lebih lama lagi. (Shahbudindotcom 08/04/2019).

MENTERI KEWANGAN SINGAPURA KUNJUNGI ANWAR

Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang senyum, orang berdiri dan sut


Pertemuan dengan Menteri Kewangan Singapura Heng Swee Keat di Parlimen hari ini (semalam). Turut bersama adalah Menteri Besar Perak Dato’ Seri Ahmad Faizal Azumu bersama dengan Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Harapan.YB Wlliam leong dan Datuk Johari Abdul.
Imej mungkin mengandungi: 8 orang, orang senyum, dalamanImej mungkin mengandungi: 2 orang, orang duduk dan sut

Kenyataan mencuri Noh Omar cerminan akhlak buruk pemimpin BN – Kor Ming


Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Nga Kor Ming membidas Noh Omar berhubung kenyataan “mencuri” di Parlimen.

Ahli Parlimen Tanjong Karang itu seperti dipetik media pada Khamis lalu menyebut “mencuri tidak salah, tau? Bila kena tangkap, itu baru salah”.

Menurut Kor Ming, kenyataan tidak sensitif tersebut menunjukkan sikap sebenar ahli parlimen pembangkang Barisan Nasional (BN) yang tidak bermoral.

“Dia katakan mencuri ini bukan satu kesalahan jika tidak ditangkap. Saya mahu tegaskan di sini, di sisi Islam, mencuri sama ada ditangkap atau tidak ditangkap tetap dianggap sebagai salah.

“Hitam tetap hitam (salah tetap salah), hitam tidak akan jadi putih. Kenyataan Noh Omar itu adalah cerminan tahap akhlak dan moral pemimpin BN yang begitu rendah dan sebab itu mereka sanggup mencuri RM2.6 bilion,” katanya kepada Roketkini.

Malah, katanya yang juga Ahli Parlimen Teluk Intan, kenyataan “tidak bermoral dan kurang cerdik” seumpama itu juga mencemarkan imej Parlimen sebagai institusi perundangan tertinggi negara.

Beliau turut menegur sikap Noh Omar yang dilihat tidak sensitif terhadap umat Islam apabila mengeluarkan kenyataan itu.

“Sama ada kamu ditangkap atau tidak (kerana mencuri) Allah tahu. (Jika) Kamu ada curi RM2.6 bilion, ingat Allah tak tahu ke? Allah tahu.

“Beza DAP dengan UMNO dan PAS – DAP adalah parti yang bermoral,” katanya.

Beliau menggesa ahli Parlimen khususnya pembangkang agar menjaga bahasa dan tingkah laku semasa berbahas di Dewan Rakyat bagi menjaga imej Parlimen.

“Jangan menjatuhkan maruah imej Parlimen dengan kenyataan-kenyataan kurang cerdik dan tidak bermoral,” tegasnya lagi.

UMNO, PAS sebar fitnah untuk raih undi orang Melayu, kata Mat Sabu


Presiden Amanah, Mohamad Sabu tampil menjawab tohmahan yang dilemparkan pembangkang terhadap PH sehingga menimbulkan kebimbangan orang Melayu dalam dalam satu ceramah di Seremban, semalam.

Menurut beliau, sentimen perkauman yang dimainkan UMNO dan PAS adalah sekadar untuk meraih undi orang Melayu dengan membuat tuduhan bahawa Pakatan Harapan (PH) kononnya dikuasai pemimpin DAP.
Beliau dipetik sebagai berkata oleh Bernama dalam ceramah PH di Kampung Mambau dekat sini, semalam.

Mohamad yang mesra dikenali sebagai Mat Sabu turut menegaskan bahawa tuduhan pembangkang kononnya keistimewaan yang dinikmati kaum Melayu akan terhakis di bawah pentadbiran PH adalah tidak benar.

Tegasnya yang juga Menteri Pertahanan, di bawah kerajaan PH, kepentingan semua kaum, termasuk orang Melayu terbela.

Justeru itu, beliau menyeru agar pengundi DUN Rantau khususnya orang Melayu agar tidak termakan momokkan bahawa nasib mereka tidak terbela di bawah PH dan menyokong calon PH bagi kelestarian kehidupan dan kawasan itu.

Turut hadir adalah Setiausaha Agung Amanah, Mohd Anuar Mohd Tahir dan Pengerusi Amanah Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar calon PH bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau, Dr S Streram.

Mat Sabu dalam pada itu, turut menasihati pengundi agar tidak termakan dakyah dan fitnah pembangkang kononnya TH diuruskan oleh DAP.

Katanya, apa yang perlu diberikan perhatian adalah nasib TH yang akan terus dibelenggu kerugian teruk jika ia masih di bawah pentadbiran kerajaan terdahulu iaitu Barisan Nasional.

Kini, tambahnya, kerajaan sedang dan telah melaksanakan penambahbaikan bagi mengatasi kelemahan tadbir urus kewangan yang dihadapi TH akibat daripada percaturan kerajaan terdahulu. 

PENGKHIANATAN TERHADAP TABUNG HAJI SUDAH CUKUP BUAT PAS TINGGALKAN UMNO


Image result for skandal tabung haji
Terang lagi bersuluh. Satu demi satu kerajaan PH tunjukkan bukti dan fakta betapa Tabung Haji ini sebenarnya berada di dalam kerugian sejak bertahun yang lalu sehingga Bank Negara pernah menegur tata urus Tabung Haji waktu itu.
Sdr Rafizi Ramli II juga kerap kali membongkar isu di Tabung Haji ini namun waktu itu tiada sesiapa di kalangan Umno atau Pas yang percaya, bahkan Pas sendiri pernah menyatakan rasa puas hati mereka terhadap pengurusan Tabung Haji. Pendeposit di dalam Tabung Haji pula ramai yang yakin bahawa Tabung Haji berada di dalam keadaan baik kerana mereka mendapat 'hibah' yang tinggi diberi oleh Tabung Haji.
Alhamdulillah, penipuan mereka di dalam menguruskan tabung yang dijadikan tempat simpanan umat-umat Islam untuk menunaikan ibadah haji akhirnya terhenti dan berjaya dibongkar apabila Pakatan Harapan mentadbir Putrajaya. Jika dahulu kita hanya sekadar menegur dan mengkritik, tetapi setelah kita menjadi kerajaan kita wajib dedahkan penipuan ini dengan fakta.
Di bawah pengurusan baru yang dilantik oleh kerajaan PH, Tabung Haji telah bertungkus lumus membetulkan keadaan. Bukan setakat itu sahaja, kita juga telah berjaya mengheret bekas Pengerusinya ke mahkamah. PH mahu Tabung Haji dibersihkan sepenuhnya mengikut peraturan dan undang-undang terutamanya di dalam memberikan 'hibah'. Setelah bertahun Tabung Haji ini rugi dan selama ini 'hibah' yang diberikan kepada pendeposit bukannya berasaskan kepada keuntungan Tabung Haji tetapi ianya diambil dari wang-wang simpanan pendeposit umpama "skim Pak Man Telo", kini kerajaan terpaksa mengambil risiko berat untuk menyatakan kepada rakyat terutamanya umat-umat Islam yang berurusan dengan Tabung Haji bahawa Tabung Haji tidak boleh terus menipu mereka.
Apa yang ada pada Tabung Haji mengikut yang sebenarnya, itulah untung ruginya Tabung Haji dan pendeposit harus terima hakikat 'hibah' yang mereka terima kali ini jauh mengecil. Kerajaan PH tidak mahu teruskan penipuan rejim terdahulu hanya kerana mahu popular di mata rakyat. Biarlah sekarang ini rakyat maki hamun kita asalkan kesucian Tabung Haji terpelihara. Lambat laun, rakyat akan tahu juga bahawa rejim celaka terdahulu telah menyebabkan institusi agama dan umat Islam ini tercemar begitu teruk.
Pelik bin ajaib, Pas sebagai sebuah parti Islam turut bersekongkol dengan puak-puak itu hanya kerana kepentingan politik. Sepatutnya parti itu lah yang harus ke depan di dalam isu yang melibatkan umat Islam ini. Malangnya, Pas masih tercari-cari dan tertanya-tanya mana bukti dan mana saksi. Sama juga di dalam isu skandal 1MDB, Pas terlalu lembab untuk memahami isu rompakan terbesar di dunia itu.
WFAUZDIN NS

HEBAHAN MEDIA-LAPORAN TERHADAP BEKAS MB N9[HEBAHAN MEDIA]
Satu laporan polis akan dibuat bagi menyerahkan bukti baru pengakuan Datuk Seri Utama Mohammad bin Hasan (Tokmat) mengenai pindahan wang bernilai RM10 juta ke London.
Tarikh: 9 April 2019 (Selasa)
Masa: 12 tghari
Lokasi: IPD Seremban 2
Pertanyaan:
01118685019 Edy Noor
0183653677 Sani
Semua pengamal media dijemput hadir untuk membuat liputan.