'Masa untuk saya sertai KEADILAN, Generasi muda bosan politik lapuk' - Dr Maszlee

 


Sungguhpun Pakatan Harapan (PH) kalah dalam Pilihan Raya Negeri Melaka baru baru ini, namun bagi Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik, hakikatnya generasi muda bosan dengan politik yang berlangsung pada waktu ini.


Hal itu didedahkannya dalam ucapan penyertaan rasmi beliau ke dalam KEADILAN, petang tadi.


"Selama setahun saya dedikasikan diri saya untuk pendidikan dan rakyat Simpang Renggam. Setelah setahun keadaan di sini diurus dengan lebih baik dan isu pendidikan saya dapat perjuangkan di atas platform Jawatankuasa Pendidikan PH


"Saya rasa sudah sampai waktunya untuk beri sumbangan substantif kepada PH. Iaitu kerja secara kolektif lebih baik daripada kerja berseorangan.

Dr Maszlee berucap dalam majlis sertai KEADILAN

"Saya juga mendapati generasi muda muak dan bosan dengan politik lapuk hari ini. Politik lama (BN) yang kini sudah dominan semula di pusat atau di peringkat negeri Melaka baru-baru ini.


"Saya melihat selepas PRN Melaka rakyat sedar bahawa sikap tidak mahu ambil peduli (tidak mengundi) dan membiarkan politik kepada politikus akan menyebabkan negara terus dijarah oleh politikus tidak berintegriti dan bermaruah. Rakyat tidak boleh membiarkan masa depan negara di tangan mereka," katanya.


Menurut Maszlee, ura ura penyertaannya ke dalam KEADILAN bukan tidak mendatangkan risiko, malah beliau disindir kononnya menyertai parti yang sedang menurun dan tidak lagi diterima rakyat.


Namun bagi Maszlee yang sukakan cabaran, beliau melihat keadaan itu mungkin memberikannya kelebihan untuk membuat perobahan pada masa hadapan.


"Sementara KEADILAN berada dalam situasi dan populariti yang tidak menggalakkan pada waktu ini, selepas kekalahan di Melaka saya terpanggil untuk melakukan sesuatu perubahan.


"Ada yang bertanya mengapa saya nak menyertai parti yang kalah. Apa erti saya sertai KEADILAN yang melemah? Kepada mereka dan rakyat saya katakan, inilah harga sebuah perjuangan," katanya.


Bagaimanapun, Dr Maszlee berkata, penyertaan ke dalam KEADILAN ini merupakan kali yang kedua kerana beliau pernah didaftarkan sebagai ahli pada 2017.


"Di mana saya didaftarkan, orang (lain) mendaftarkan di Cabang Ampang pada 2017. Malangnya hati saya terlalu berat untuk sertai politik kepartian waktu itu terutama keputusan sangat besar, meninggalkan alam akademia.


"Namun menjelang PRU 14 temuan kajian saya terhadap perlunya penglibatan politik pada masa itu mendapati PH menghadapi defisit kepercayaan dari pengundi Melayu.


"Mereka perlukan jaminan dan juga wajah segar politik baru yang mampu membariskan pemimpin Melayu yang bersih tanpa bebanan politik.


"Setelah siri perbincangan dan libat urus pada Mac 2018 saya meyertai politik dan meninggalkan kehidupan akdemia," katanya


Dr Maszlee juga menceritakan bahagian paling sukar dalam hidupnya apabila parti yang dianggotainya, Bersatu berkhianat pada Februari 2020 dan beliau terpaksa mendahulukan suara hatinya untuk tidak kekal bergayut pada jawatan, sebaliknya memperjuangkan mandat rakyat.


"Pada pemilihan (Bersatu) Bahagian Simpang Renggam saya menang secara bergaya. Pada waktu itu saya hadapi dilema. Kalau ingin pangkat dan jawatan ikut sahaja keputusan kepimpinan dan akan kembali ke jawatan menteri


"Tetapi bukan kerana itu saya tinggalkan akademia dan menceburi politik. Selepas 2 bulan saya ambil keputusan kekal bersama PH.


"Saya memilih bersama dengan PH di peringkat pusat tanpa parti. Media pening dengan saya. Kedudukan macam mana? Saya bersama PH tetapi tiada parti.


"Apa pun saya gembira dengan KEADILAN, Amanah dan DAP yang sanggup menerima saya biar pun telah diusir dari parti sendiri," katanya lagi.

Manifesto pro rakyat, KEADILAN Sarawak yakin tembusi beberapa DUN

 


KEADILAN Sarawak yakin akan berjaya menembusi beberapa DUN yang disasarkan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) dengan manifesto yang betul dan pro rakyat.Pemimpin KEADILAN Sarawak, Piee Ling atau dikenali sebagai Cikgu Piee berkata, persediaan KEADILAN yang rapi kerana PRN ditangguhkan sepanjang tempoh darurat memudahkan calon-calon menerangkan hala tuju dan tawaran yang akan dinikmati oleh pengundi sekiranya mereka memilih kerajaan baharu pada kali ini."Saya percaya daripada 47 DUN yang kita bertanding, kita akan menembusi beberapa DUN yang menjadi sasaran kita."Persiapan yang ada ini akan membolehkan bakal bakal calon nanti mengetengahkan apakah agenda bakal calon KEADILAN untuk rakyat Sarawak."Kita perhatikan Sarawak negeri yang kaya raya. Kaya hasil bumi, kayu kayan, minyak dan gas."Namun kekayaan itu tidak dinikmati oleh keseluruhan penduduk negeri. Cuma kroni, pemimpin tertentu yang kaya melampau. Sedangkan gaji mereka itu tidak seberapa."Jadi inilah antara faktor menyebabkan Sarawak itu mundur, terkebelakang dari negeri lain. Diberi peruntukan namun ianya dimasukkan dalam satu tabung. Kalau dulu kita ada Ketua Menteri dengan motonya politik pembangunan. Lebih 20 tahun tak bangun bangun Sarawak. Sedangkan bajet kerajaan pusat, hasil negeri Sarawak begitu banyak," katanya dalam dialog dari "Bumi Kenyalang: makmur Bersama KEADILAN," semalam.Tambah Cikgu Piee berkata, dana yang terkumpul berjumlah RM30 bilion sejak dua dekad lalu sekiranya digunakan dengan betul maka kerajaan baharu akan mampu memberi pembangunan yang amat bermakna kepada seluruh rakyat Sarawak.Selain itu, katanya, KEADILAN Sarawak juga akan memperkenalkan rancangan pembukaan tanah mirip Felda yang dinamakan Selda, dan terbuka kepada rakyat Sarawak yang tidak mempunyai tanah."Maka dengan itu kali ini kita tawarkan satu manifesto yang saya rasa tidak mampu ditolak orang Sarawak."Kita menawarkan 6 teras utama. Ada 17 strategi dan 46 inisiatif."Satu daripadanya yang akan membuat penduduk Sarawak menerima KEADILAN, iaitu isu tanah. Tanah, sama ada dirampas oleh kerajaan, digunakan oleh pihak syarikat besar tetapi rakyat kebanyakan tidak memiliki tanah waima memiliki rumah sendiri"Oleh itu kami tawarkan Selda. Melalui Selda ini mereka yang tidak memiliki tanah boleh memohon peruntukan tanah kepada kerajaan. Sebab Sarawak yang luas mempunyai bank tanah yang besar."Kita akan memperuntukkan sebidang tanah untuk pertanian yang meningkatkan ekonomi keluarga. Kerajaan ada kuasa untuk mengubah Ordinan Tanah. Kalau kami diberi mandat kami akan ubah dan kita anugerahkan tanah kepada penduduk yang memerlukan," katanya.


Kalau benar GPS prihatin, kemudahan asas tidak patut ada masalah lagi

 


Ketua Srikandi KEADILAN Sarawak, Norhafizah Joharie menyifatkan Gabungan Parti Sarawak (GPS) masih gagal untuk menyelesaikan infrastruktur asas terutamanya bekalan air bersih dan terawat untuk penduduk luar bandar.Katanya, kemudahan asas ini sepatutnya telah diselesaikan dan tidak akan membelenggu penduduk sekitar Bekenu jika Sarawak ditadbir dengan baik dan efektif."Jika kita lihat di kawasan sekitar Bekenu terutamanya perkampungan Kadayan, penduduknya masih menghadapi masalah ketiadaan bekalan air malah sumber air paip ada yang tidak pernah sampai ke kediaman dan sekolah luar bandar."Pelbagai aduan daripada penduduk Kampung Tiris yang mengalami masalah gangguan bekalan air sejak beberapa tahun lepas namun keadaan bertambah parah kebelakangan ini. Ini kerana penduduk hanya akan mendapat bekalan air berjadual yang kebiasaanya pada tengah malam sehingga awal pagi."Pastinya masalah ini akan menjadi kesukaran terutamanya warga emas apabila terpaksa bangun seawal pukul 2 pagi untuk menadah air takungan bagi kegunaan seharian," katanya.Justeru, katanya, jika wakil rakyat dari parti BN sebelum ini dan sekarang dijenamakan semula dengan GPS menjalankan peranan beliau dengan baik, pastinya masalah ini dapat diselesaikan."Jika kerajaan GPS yang kononnya prihatin masalah rakyat Sarawak, pastinya tiada lagi isu kekurangan kemudahan asas di setiap ceruk kampung dan luar bandar."Laungan pembangunan yang dimomokkan selama ini hanya menjadi sebutan di bibir mereka tanpa dirasai penduduk Bekenu yang mana masalah asas pun tidak diselesaikan lagi," katanya.

 


SATU LAGI PROJEK SAKAU NAJIB - HANYA SIAP 13% TAPI DAH BAYAR 88% (RM8.3 BILION*Selain projek² mega dan sakau yang luar biasa mahal di bawah pentadbiran BN UMNO NAJIB RAZAK, seperti 1MDB, SRC, MRT, HSR, ECLR, SOLAR ENERGY ROSMAH, ada satu lagi projek yang dibayar secara babi buta dan luar biasa oleh Najib.*


_Iaitu projek paip gas TSGP di Sabah dan MPP di Semenanjong._


_Di mana Menteri Kewangan ketika itu sudah membuat bayaran berjumlah RM8.3 bilion melalui SSER, anak syarikat milik penuh Kementerian Kewangan kepada syarikat kontraktor dari negara China.._


_Bayaran itu bersamaan 88% dari kos keseluruhan projek walaupun hanya 13% kerja telah disiapkan._


_SSER ditubuhkan oleh Najib pada 2016 konon untuk menyakau... sorry untuk mengawasi perlaksanaan kedua² projek itu._ 


*Kalau bukan sakau, apa yang Najib pantau entahlah. 😎*


_Instead of saman dulu syarikat China itu, Kerajaan PN UMNO PAS nak sambung semula projek² ini. Faham²lah apa yang mereka dok teropong kat situ._


*https://m.malaysiakini.com/news/596481*


20,000 pengundi PH pada 2018 tak pulang undi punca PKR kalah di Melaka, dakwa Maszlee


Bekas Menteri Pendidikan Maszlee Malik mendakwa, kekalahan PKR pada pilihan raya negeri (PRN) Melaka disebabkan 20,000 pengundi Pakatan Harapan (PH) pada 2018, tidak pulang mengundi.

PETALING JAYA: Bekas Menteri Pendidikan Maszlee Malik mendakwa kekalahan teruk PKR pada pilihan raya negeri (PRN) Melaka berpunca daripada 20,000 pengundi yang mengundi Pakatan Harapan (PH) pada 2018, tidak pulang mengundi.

Dalam majlis bersama Presiden PKR Anwar Ibrahim di Simpang Renggam bagi mengumumkan penyertaannya dalam parti itu, Maszlee berkata, situasi berkenaan kesan daripada sikap muak, bosan dan sudah malas menyaksikan perebutan perubahan kerajaan serta salah guna kuasa.

“Walaupun PKR bukan berada dalam populariti (tertinggi) dan saya rasa terpanggil melakukan perubahan (masuk PKR)…ada orang tanya, mengapa saya masuk parti yang kalah, presiden (Anwar) diserang pelbagai sudut, lebih malang menyindir apa ertinya masuk PKR sedang lemah.

“Kepada mereka dan rakyat, saya ingin katakan, inilah harga sebuah perjuangan,” katanya.

Pada PRN Melaka 20 Nov lalu, PKR tewas semua 11 kerusi ditandinginya di Dewan Undangan Negeri (DUN) Lendu, Machap Jaya, Rembia, Kelebang, Paya Rumput, Asahan, Rim, Tanjung Bidara, Sungai Udang, Ayer Molek dan Sungai Rambai.

Mengulas lanjut mengenai penyertaannya dalam PKR, Maszlee yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam berkata, beliau sebenarnya sudah didaftarkan sebagai ahli parti itu pada 2017, bagi kawasan Ampang.

“Saya didaftarkan sebagai ahli PKR cabang Ampang pada 2017, inilah faktanya. Malangnya (ketika itu) hati saya terlalu berat untuk terbabit dalam politik kepartian terutama kerana babitkan keputusan amat besar dan tinggalkan bidang akademik.

“(Bagaimanapun) Pada 2018, tatkala itu berlaku defisit kepercayaan pengundi Melayu (terhadap PH) kerana mereka mahukan wajah segar yang mampu jadi pemimpin Melayu dan bersih tanpa beban politik dan parti sandaran ketika itu dalam PH adalah Bersatu…ini dulu punya cerita bukan sekarang,” katanya.

Susulan itu, Maszlee berkata, beliau akhirnya bertekad meninggalkan dunia akademik dan menyertai Bersatu ketika itu, sebelum dipecat kerana membantah “Langkah Sheraton”, yang menyebabkan PH tumbang sebagai kerajaan persekutuan selepas 22 bulan.

Sementara itu, Anwar menyambut baik kemasukan Maszlee ke dalam partinya.

Beliau juga menyanjung keberanian Maszlee untuk menyertai PKR dalam keadaan ada yang bersikap sinis terhadap perjuangan parti itu.

“Hari ini, kita terima satu berita menggembirakan dan menggalakkan seorang tokoh muda yang mempunyai potensi dan harapan tinggi menceburkan diri dalam bidang politik dan memilih bersama PKR.

“Saya ‘salute’ dengan sikap berani beliau, ketegasan beliau memilih dalam keadaan ada bersikap sinis terhadap perjuangan kita,” katanya.

Anwar juga memuji Maszlee antara menteri yang baik pernah dihasilkan PH semasa menjadi kerajaan.