KHALID TIDAK KISAH....

Khalid Ibrahim tidak bimbang jika Adun Pakatan lakukan undi tidak percaya

 Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid bercakap kepada hadirin yang hadir di majlis berbuka puasa bersama media di Subang Jaya, Selangor, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Shafiq Safiee, 8 Julai, 2014.  


 Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid bercakap kepada hadirin yang hadir di majlis berbuka puasa bersama media di Subang Jaya, Selangor, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Shafiq Safiee, 8 Julai, 2014. 

 Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak bimbang jika wujud usul undi tidak percaya daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat (PR) sendiri.

Khalid berkata, tindakan itu juga dibenarkan mengikut peruntukan dalam enakmen negeri Selangor.
"Tak apa, itu dah ada peruntukan dalam enakmen negeri Selangor.


"Apa pun boleh dibuat mengikut peruntukan," katanya kepada pemberita semasa majlis berbuka puasa di Subang Jaya, hari ini, mengulas mengenai spekulasi berhubung kedudukannya sebagai menteri besar Selangor. – 8 Julai, 2014.
 
  MENYUSUL LAGI


PAS JUGA MINAT....

Abdul Khalid kekal MB sehingga Oktober

Akhbar Cina


Abdul Khalid Ibrahim
Abdul Khalid Ibrahim
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dijangka mengekalkan kedudukan sebagai Menteri Besar Selangor selewat-lewatnya sehingga Oktober.
 
Sinchew Daily melaporkan, pengganti Abdul Khalid hanya akan diumumkan selepas pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dimuktamadkan pada 10 Ogos nanti.
 
Akhbar itu juga melaporkan kemungkinan wujud perebutan untuk jawatan Menteri Besar Selangor kerana PKR dan DAP berniat mencalonkan Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sementara Pas mahu Exco Selangor, Iskandar Abdul Samad memegang jawatan tersebut.
 
Sumber turut memberitahu, DAP yang pasa asalnya dilihat menyokong Abdul Khalid kini sudah berubah arah.
 
"Barisan pemimpin DAP tidak berpuas hati dengan cara Abdul Khalid ketika mengendalikan beberapa isu berhubung bekalan air, catuan air dan Bible bahasa Melayu.
 
"Mereka berpendapat prestasi Abdul Samad sebagai lemah dan sudah sampai masa untuk beliau meninggalkan jawatan sedia ada," kata sumber itu.
 
Dalam pada itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad memberitahu Sinchew Daily bahawa partinya mungkin menyerahkan nama calon Menteri Besar Selangor supaya keputusan boleh dibuat oleh Pakatan Rakyat.
 
Namun beliau tidak mendedahkan nama yang akan diserahkan untuk dipertimbangkan sebagai Menteri Besar Selangor.
 
"Walaupun Pas mempunyai calon tersendiri, namun ia mesti dipersetujui oleh ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat," katanya.
 
Difahamkan, seawal 29 Januari lalu, Pas Selangor telah mencapai kata sepakat untuk meminta Abdul Khalid digantikan sementara mahu jawatan itu diisi Iskandar.

Isu MB: Adun Pakatan Kemuka Undi Tak Percaya?
(Ubah saiz teks)
PETALING JAYA: Masa depan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dilihat semakin goyah apabila beliau terus diberi tekanan supaya mengosongkan kerusinya di Pejabat Menteri Besar Selangor.

Usaha untuk menyingkirkan Abdul Khalid kini sampai ke tahap yang lebih serius apabila Kelab Penyokong Kerajaan Selangor (BBC) mengadakan mesyuarat khas pada Selasa berhubung kedudukan Menteri Besar itu.

Difahamkan mesyuarat yang sedang berlangsung di bangunan Annex pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Selangor sejak awal pagi Selasa itu bertujuan membincangkan mengenai masa depan Abdul Khalid.

Mesyuarat berkenaan juga dikatakan untuk mencari kata sepakat menggesa satu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) khas bagi menyatakan undi tidak percaya kepada bekas Ketua Cabang PKR Kuala Selangor itu.

Wakil media mula berkumpul di lobi bangunan Annex sejak awal pagi bagi mendapatkan pengesahan mengenai perkara itu.

Abdul Khalid may 'step down' latest by September

Abdul Khalid may 'step down' latest by September

Abdul Khalid may 'step down' latest by September
STEPPING DOWN: Abdul Khalid to step down after fulfilling his duties over the period of Ramadan and Eid.
KUALA LUMPUR: Selangor Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim may step down from his post after Hari Raya Aidilfitri or latest by September.

According to source, this is after taking into consideration the programmes scheduled earlier for Ramadan and Hari Raya Aidlfitri.

“We want this to run smoothly and to avoid any confusion on several programmes that have been planned,” he said.

The source added that, two PKR members are currently under consideration for the MB post.

When asked if any issues arose from DAP and PAS as Abdul Khalid’s replacement will definitely be from PKR, he said:

“DAP generally agrees, however, some issues arose from PAS state offices, but the PAS central leadership has given its green light."

On Monday, Abdul Khalid denied that he will be stepping down and had submitted his resignation letter as stated in a WhatsApp message disseminated on Sunday night.

He urged for the quarters involved in spreading this rumour to stop.

The 14th Selangor MB is said to leave his position after a discussion held with the top leadership of PKR, DAP and PAS.

Previously, PKR Vice President Azmin Ali and Selangor PKR information chief Shuhaimi Shafiei admitted that the “Kajang step” was an effort to remove Khalid from his post.

However, the strategy failed.

Recently, Abdul Khalid had failed to defend his seat as Kuala Selangor PKR branch chief during the party elections.

Belum reda krisis Selangor, MB umum rombakan anak syarikat kerajaan negeri


Pengumuman ini dijangka mencetuskan sekali lagi kontroversi dalaman PKR pada ketika kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor ditolak oleh sesetengah pihak dalam PKR. – Gambar fail The Malaysian Insider, 8 Julai, 2014.  

Pengumuman ini dijangka mencetuskan sekali lagi kontroversi dalaman PKR pada ketika kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor ditolak oleh sesetengah pihak dalam PKR. – Gambar fail The Malaysian Insider, 8 Julai, 2014.

 Krisis politik Selangor semakin hebat apabila Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan kemungkinan merombak ahli lembaga pengarah anak syarikat kerajaan negeri, satu langkah yang dilihat untuk melemahkan pengaruh seteru politiknya yang juga Pengerusi PKR negeri, Mohamed Azmin Ali.

Pertembungan dalaman di antara pemimpin parti yang memperjuangkan reformasi itu menyebabkan khabar angin tersebar semalam mengatakan Khalid akan meletakkan jawatan sehingga menyebabkan ramai wartawan berkumpul di Istana Selangor walaupun ia tidak berlaku.

Kelemahan PKR yang dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim semakin terserlah dengan langkah terbaru Selangor ini walaupun Menteri Besar Selangor Incorporated (MBI) mengatakan rombakan ahli lembaga pengarah anak syarikat kerajaan negeri bertujuan untuk penambahbaikan.


"MBI akan melakukan kajian dan meneliti tahap pencapaian anak-anak syarikat di bawah pemerbadanan itu dengan tujuan membuat penambahbaikan," kata Ketua Pegawai Eksekutif MBI, Faekah Husin dalam satu kenyataan hari ini.
  Pengumuman ini dijangka mencetuskan sekali lagi kontroversi dalaman PKR pada ketika kedudukan Khalid sebagai menteri besar Selangor ditolak oleh sesetengah pihak dalam PKR.
Menurut Faekah, kedudukan pengerusi syarikat dan ahli lembaga pengarah akan dikaji semula.
"Ini termasuk mengkaji semula kedudukan pengerusi syarikat dan ahli lembaga pengarah serta pengurusan tertinggi," katanya.
Pelaksanaan tersebut akan bermula dengan dua anak syarikat iaitu Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Terdapat 12 anak syarikat MBI.
Menurut Faekah langkah tersebut selari dengan prinsip pentadbiran telus dan bertanggungjawab yang diamalkan Selangor sejak 2008.
"Langkah ini memperlihatkan kerajaan negeri berupaya meningkatkan tahap kecekapan dalam aspek perbelanjaan dan pengurusan," katanya.
Sumber dalaman Pejabat Menteri Besar Selangor memberitahu The Malaysian Insider, kebanyakan pemimpin PKR yang memegang jawatan dalam anak syarikat Selangor terdiri daripada sekutu Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali.

Dipercayai apabila rombakan ini dilakukan, kebanyakan pemimpin PKR pro Azmin yang memegang jawatan akan disingkir dan digantikan dengan golongan lebih neutral.

Rombakan ini bukan kali pertama berlaku di negeri terkaya itu, pada Februari lalu beberapa kakitangan PKNS termasuk Azmin disingkirkan daripada anak syarikat negeri.

Kontroversi pemecatan tersebut berlaku ketika kemelut politik dalaman PKR Selangor masih bergolak antara kem Khalid dan Azmin.


Isu pemecatan tersebut mendapat perhatian banyak pihak termasuk khususnya pemimpin PKR sendiri.
Khalid dan Azmin juga ketika ini bersaing antara satu sama lain dalam perebutan jawatan timbalan presiden PKR yang dijangka akan diketahui keputusannya pada Ogos. – 8 Julai, 2014.