Syed Husin Ali saman Utusan, tuntut 10 juta

Friday. Oleh Mohd Ali Bakri

KUALA LUMPUR: "Saya hantar surat kepada Pengarang dan Pengarang Pengurus Utusan Melayu Bhd dan juga Zamil Ibrahim, saya menuntut mereka meminta maaf dan membayar ganti rugi RM10 juta," kata Timbalan Presiden PKR Dr Syed Husin Ali baru-baru ini.

Tambahnya, surat itu beliau kirimkan melalui perantaraan firma guaman Peguambela dan Peguamcara Edwin Lim Suren & Soh yang melibatkan laporan fitnah yang terkandung di dalam akhbar tersebut.

"Ini berkaitan dengan sebuah berita fitnah yang diterbitkan oleh Utusan Malaysia bertarikh 6 Mac di bawah tajuk 'RM500,000 Syed Husin dicabar lapor polis'.

"Dalam berita tersebut, ada pertuduhan kononnya saya menerima RM500,000 daripada Anwar Ibrahim sebagai bayaran untuk membubar Parti Rakyat Malaysia (PRM) bagi memudahkan percantuman dengan Parti Keadilan Nasional lalu membentuk Parti Keadilan Rakyat," katanya.

Justeru itu, kata beliau, pihaknya kini telah mengarahkan peguamnya untuk mengambil tindakan undang-undang yang perlu terhadap mereka.

"Tindakan undang-undang itu akan dibuat sekiranya tiada jawapan daripada mereka dalam tempoh tujuh hari daripada tarikh surat tuntutan itu," tambah beliau lagi.

DAPAT DUIT SAMAN NI KENDURI SELURUH MALAYSIA....

BANTAHAN TERHADAP KERAJAAN SWEDEN

Kira-kira 500 umat Islam berkumpul di depan kedutaan Sweden di ibu negara bagi menyatakan bantahan mereka terhadap tindakan tiga akhbar Sweden yang didakwa menghina Nabi Muhammad hari ini.Sejurus selepas menunaikan solat Jumaat di masjid bersebelahan bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak, mereka berarak di kedutaan tersebut, kira-kira 500 meter sahaja daripada tempat tersebut

MASA SUKAR UNTUK PAKATAN RAKYAT MEMENANGINYA


SHAH ALAM, April 26 - Hulu Selangor MP Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia semalam malam dan kemungkinan pertarungan di antara calon untuk berdiri di kerusi penting untuk kedua Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat's (PR) dalam kempen pilihanraya parlimen ini.


Telah difahami bahawa BN mungkin akan memberikan kerusi – dengan meletakkan calon India yang signifikan suara - untuk UMNO, dan dijangkakan calon dari MIC, yang juga timbalan presiden, Datuk G. Palanivel, yang menjadi calon dalam pilihanraya 2008.


PR akan mempertahankan kerusi PKR yang telah dimenangi Zainal Abidin dengan kemenangan tipis 198 majoriti dalam pilihan raya terkini. Tapi parti ingin meletakkan calon yang kuat untuk menjaga kerusi dan selepas pemergian empat ahli parlimen persekutuan, yang sekarang menjadi calon independen.


Dengan majority Melayu sebanyak 53,9 peratus daripada lebih daripada 60,000 pengundi di kawasan-kawasan pengundian. Suara orang Cina di sana 26.7 peratus, dan India, sekitar 19 peratus, sedangkan ras-ras lain berada di 0,41 persen.


Telah difahami bahawa, dengan suara undi Melayu terbelah, PKR berharap untuk mengekalkan sokongan India yang diterima dalam pilihanraya 2008.


PKR memenangi kerusi dua tahun yang lalu di belakang pemberontakan etnik India, yang melihat penubuhan kumpulan hak-hak memperjuangkan kaum India, Hindraf.


Di fahamkan bahawa PKR telah mengenalpasti profesional India untuk mewakili kerusi bahkan sebelum Dr Zainal Abidin meninggal dunia lagi.


Nama lain, ahli biro politik PKR, Datuk Zaid Ibrahim, juga muncul sebagai calon PKR tapi namanya tidak akan muncul pada kertas pencalonan.


Tapi Pengarah pilihanraya Selangor , Abdullah Sani, memberhentikan perbualan perbualan calon berpotensi untuk kerusi tersebut . Menurut beliau lagi semuanya calon-calon yang di perkatakan hanyalah spekulasi semata-mata.


"Jika faktor yang penting, Dr Zainal tidak akan menang dalam pilihan raya terkini. Lebih jauh lagi, ia sudah sangat sakit selama kempen, "katanya.


Bagi BN, sentimen di antara pemimpin akar umbi UMNO kerusi harus diperebutkan oleh calon dari parti Bahasa Melayu, meskipun kerja keras dipasang oleh Palanivel di kawasan-kawasan pengundian untuk beberapa bulan terakhir.


Palanivel pencalonan dan kemenangan BN yang diharapkan akan memberikan MIC naib presiden yang sangat diperlukan legitimasi untuk mengambil alih kepimpinan parti daripada Datuk Seri S. Samy Vellu.


"Permintaan oleh UMNO untuk kerusi bukanlah perkara baru, itu bermula sejak zaman Tan Sri Muhammad (Muhammad) Taib. Ketika saya menjadi ketua bahagian Pemuda pada 1980-an, kami bahkan menghantar sebuah memorandum kepada pimpinan, "kata ketua bahagian UMNO Hulu Selangor , Datuk Mohamed Idris Abu Bakar.


"Tapi pembahagian kerusi ini akan mendengar pemimpin atasan, jika mereka mahukan pimpinan MIC kita akan mengikuti, tetapi jika mereka memberi [kerusi anda]kepada UMNO kita akan lebih bahagia," kata ahli parlimen Hulu Bernam.


Palanivel telah berkempen di kerusi yang sempit meskipun kerugian dalam pilihanraya 2008.


"Aku akan bekerja lebih keras untuk menawan kembali kerusi untuk BN," katanya ketika dihubungi tadi malam.


"Saya sedia , saya telah bekerja dan melayani orang-orang tanpa henti."


BN mempunyai 137 ahli parlimen di 222-kerusi Dewan Rakyat, sedangkan PR hanya mempunyai 78, selepas tiga orang berbalik PKR independen dan lain ditendang keluar daripada parti. Sekarang ada lima independen dan dua ahli parlimen SAPP di parlimen.
"Ini akan menjadi menarik dengan-pilihanraya untuk menonton, terutama dalam situasi saat ini," analis politik, Associate Profesor Dr Sivamurugan Pandian.


Seorang pegawai senior mengakui sebagai pemimpin PR banyak, mengatakan, "Akan ada banyak kuda-trading di kedua kerajaan gabungan untuk calon terbaik, yang kemenangan akan meningkatkan kepercayaan kerajaan gabungan pemenang.


Bercakap tentang keadaan tanpa nama, ia mengatakan pengundi India yang tidak boleh diramal akan menyulitkan berkempen di kerusi.


"Suara India sukar," pemimpin mengakui, kes-kes yang melibatkan di Pulau Pinang dan juga di Bagan Pinang di mana orang-orang India berayun untuk menyokong Tan Sri Isa Samad untuk memenangkan UMNO.


Zainal Abidin, yang menderita barah otak, meninggal dunia tadi malam di rumahnya di 9, 1 / 2, Jalan Cheras, Kajang, dan meninggalkan seorang isteri, Datin Siti Zaharah Mohd Zin dan empat anak. Dia adalah 71.


Speaker Dewan Rakyat perlu memaklumkan kepada KPU, yang kemudian akan memanggil untuk pilihanraya dalam masa 60 hari,


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah melancarkan's Juara Rakyat UMNO kempen untuk memenangi undian di sana Mac lalu, menjanjikan RM15 juta untuk memperbaiki bumbung flat awam di kawasan-kawasan pengundian.


Pakatan Rakyat de facto pemimpin, Datuk Seri Anwar Ibrahim, juga bercakap di sana tentang perkhidmatan dalam ceramahs dan berjanji selepas MP PKR jatuh sakit.
Analisis mengatakan pungutan suara kaum melayu terbahagi sama rata antara kerajaan Pakatan Rakyat , sehingga minoriti India penting akan sangat penting untuk keduanya.


Zainal Abidin adalah seorang AHLI PARLIMEN UMNO Hulu Langat dan menjadi wakil parti Umno
sejak dari tahun 1990 sebelum digulingkan daripada calon pada pilihanraya 2004.


Beliau berkhidmat sebagai wakil Menteri besar sejak 1995-1999 dan juga di dewan eksekutif negara di bawah kemudiannya -Mentri besar, Datuk Seri Khir Toyo.Zainal Abidin menyeberang ke PKR pada tahun 2005 selepas keluar dari UMNO.
TERJEMAHAN WRLR


(function() { var d = document, w = window; w

HANYA DI MALAYSIA PERASUAH KES BERPROFIL TINGGI BEBAS KELUAR NEGARA

                    www.zunar.my