MGID

DAP HAPUS MCA: KALAH TERUK PRU 14?

TSUNAMI PH DI JOHOR ‘REAL’ – PENGANALISIS

Hak Melayu dihapuskan apabila Pakatan Harapan bentuk kerajaan?


Aparat propaganda Barisan Nasional memang suka bermain dengan hati dan perasaan orang Melayu. Mudah bagi mereka, kerana kita orang Melayu mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang melibatkan soal hati.
Tapi hakikatnya, propaganda dan penipuan United Malays National Organisation ini bukannya susah untuk dipatahkan. Contohnya propaganda dangkal kononnya hak istimewa orang Melayu akan dihapuskan apabila Pakatan Harapan berjaya membentuk kerajaan di Putrajaya.
Mari kami berikan fakta-fakta sebenar tentang dakwaan tak sekolah ini.
Dalam Perlembagaan Persekutuan, ada beberapa peruntukan berkenaan kedudukan masyarakat Melayu yang selalunya disebut sebagai ‘hak istimewa orang Melayu’.
Antaranya adalah:
1) Kedudukan istimewa orang Melayu dan pribumi Sabah dan Sarawak (Perkara 153)
2) Bahasa Melayu (Perkara 152)
3) Majlis Raja-raja (Perkara 38)
Di dalam Perlembagaan juga turut termaktub bahawa peruntukan berkenaan dengan orang Melayu ini tidak boleh dipinda ataupun dimansuhkan tanpa:
1) Sokongan dua pertiga ahli dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara
DAN
2) Persetujuan Majlis Raja-raja.
Maknanya, adalah mustahil untuk memansuh, membatal, memindah, mengubah, atau membuat sebarang perubahan terhadap peruntukan berkenaan hak dan keistimewaan orang Melayu yang wujud di dalam Perlembagaan.
Kalaupun ada sokongan dua-pertiga ahli Parlimen, Majlis Raja-raja sudah tentu tidak akan setuju!
Bukan itu sahaja, cuba kita fikirkan; mana ada kerajaan ingin jadi kerajaan untuk satu penggal sahaja? Kalau ada kerajaan yang cuba mansuhkan hak Melayu, ingat orang Melayu mahu sokong mereka lagi? Takkan lah Pakatan Harapan bodoh sampai tahap itu?
Justeru, janganlah mudah termakan dengan penipuan yang berlegar di luar sana. Perlembagaan kita memberi perlindungan yang cukup kuat dalam hal-hal begini.

‘Saya tidak percaya DAP mahu mengambil alih dan tidak hormat Islam’ – Wardina


Setelah menyatakan dengan berani tidak menyokong Barisan Nasional, personaliti popular Wardina Safiyyah sekali lagi berkongsi pendapatnya di media sosial.
Kali ini beliau meluahkan rasa meluatnya terhadap usaha-usaha menjadi DAP sebagai modal untuk menakut-nakutkan umat Islam.
“DAP sebagai modal nak takutkan orang Islam? Sudah-sudahlah main sentimen agama. Orang sekarang dah bijak banyak.
“Tidak hairan kenapa pengikut caci maki sana sini, tengok cara pemimpin menjatuhkan pihak lawan. Suka bermain emosi. Suka gunakan agama. Suka menakutkan,” tulisnya di laman Facebook.
Pelakon yang menempah nama melalui sitkom Spanar Jaya itu memberi perbandingan realiti di Malaysia dan Australia, tentang bagaimana golongan minoriti ditindas hanya kerana berbeza agama.
Di Australia – Muslim digelar babi
Di Malaysia – DAP atau Cina dianggap babi
(btw kesian babi)
Di Australia – Muslim mahu menguasai negara
Di Malaysia – DAP mahu mengambil alih negara
Di Australia – Muslim mahu undang-undang syariah dan tidak menghormati Kristian
Di Malaysia – DAP tidak mahu Islam. Orang Kristian tidak hormati agama Islam bla, bla, bla
Di Australia – Muslim adalah jahat, dahagakan darah, ganas, penipu, pengamal taqiyya, mereka tidak boleh dipercayai.
Di Malaysia, DAP penipu, tidak boleh dipercayai, ada agenda tersembunyi.
Di Australia – mengapa kami perlu memberi layanan istimewa kepada Muslim? Mengapa mereka memaksa kita mengikut cara mereka? (Bagi pakai tudung, bagi bilik solat, bagi makanan halal. Uish, dia antihalal, katanya duit halal bagi pada pengganas).
Di Malaysia – Kenapa kita terhina di bumi sendiri – jangan bagi muka kepada mereka. Mereka patut ikut kita bukan sebaliknya.
“Aduhai. Bila saya tengok…sama. Sama kan? Sakit nya hati bila membaca berbagai berita dan hinaan terhadap orang Islam. Sedih. Susahnya menjadi minoriti. Jadi kepada kita yang menjadi majoriti adalah amanah kita menjaga minoriti kerana itulah Islam.
“Tidak saya tidak percaya DAP mahu mengambil alih dan tidak hormat Islam. Saya percaya ramai yang hormati Muslim dan mereka sedar ini adalah negara Islam,” jelasnya.
“Saya tidak percaya mereka jahat sepertimana saya agama lain tidak anggap Muslim jahat. Sekarang boleh henti guna DAP sebagai modal nak takutkan orang Islam?” ujar beliau.

(function() { var d = document, w = window; w

Cuti 55 hari di NZ untuk ziarah anak dan isteri - Edmund Santhara

MUHD MUKHLIS MOHD SYARIF 3 hari lepas bising pasal timbalan menteri cuti 55 hari bekerja pergi jumpa anak dia di New Zealand. 55 hari berker...