PENGAKUAAN ROBENGAH......

Alamak... tak boleh nak berehat jugalah. Macam-macam perkembangan menarik berlaku sejak penafian Dato Seri Utama Rais Yatim dalam isu RobengahLeaks. DS Rais nafi tapi tak pulak nak ambil apa-apa tindakan terhadap 'peniup wisel' Ahirudin Atan aka Rocky Bru yang meniup wisel bagi memulakan 'perlawanan;. Tiba-tiba hari ini, kita dikejutkan dengan berita rumah peniup wisel diceroboh dan keretanya dilarikan.

Beberapa laporan polis berkaitan isu Robengah ini telah dibuat. Dengan pelbagai sumber berita, gambar, saksi dan lain-lain akan memudahkan pihak polis melakukan siasatan. Dalam pada itu, lepas satu-satu 'bukti' muncul.

Ada pihak yang telah berusaha menemuramah sahabat Robengah untuk mendapatkan 'first-hand info' mengenai Robengah ketika pihak polis belum pun sempat membuka kertas siasatan lengkap dengan video. Pelbagai pendedahan dan salinan video berkenaan boleh diakses di blog Pria Malaya yang memperolehinya daripada blogger pro-umno..

Dan yang terbaru, ada blogger pro-umno (pro-rais) yang berjaya memperolehi 'pengakuan bertulis' Robingah @ Robengah siap dimati setem ala-Akuan Bersumpah. Sebenarnya bukan susah untuk sesiapa membayar sejumlah wang untuk 'menulis' dan mengaku sebagai Robingah @ Robengah... Nampaknya penyakit tulis surat dan buat perakuan ni sudah menjadi SOP (standard operation procedures) dalam isu-isu yang melibatkan orang yang berkuasa. jadi kenalah siasat betul-betul kesahihan surat berkenaan sama ada ianya ditulis oleh Robingah @ Robengah.

Adoi.. penat! Manalah nak 'hambat' isu Wak Kusrin dan Kavita, isu Barang Naik..

Berkaitan:

Prinsip Raja Berperlembagaan Anwar: Sultan perlu dapatkan nasihat MB


Lim Hong Siang | Jan 07, 2011 04:36:29 pm

Perbincangan tentang institusi Raja Melayu dalam alaf ke-21 perlu mengambil kira faktor sejarahnya. Malaysia bukan satu-satunya negara yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan - Yang Di-Pertuan Agung sebagai Ketua Negara, sementara kuasa raja tertakluk kepada perlembagaan. Raja yang berkecuali dari politik kepartian, dijadikan lambang tertinggi dalam sesebuah negara.

Di Malaysia, institusi Raja sering diheret ke gelanggang pergelutan politik kepartian. Bukan itu sahaja, pada ketika kuasa hampir dimonopoli sepenuhnya kerajaan UMNO-Barisan Nasional, pembangkang dan masyarakat sivil yang kebuntuan menjadikan istana sebagai pangkalan untuk menyekat kuasa regim BN. Misalnya, perhimpunan dan perarakan untuk menuntut pilihan raya yang adil dan BERSIH pada tahun 2007.

Strategi ini semestinya mengundang risiko. Bukan tugas yang enteng untuk meletakkan garisan pada batas "sistem Raja berperlembagaan", terutamanya dalam konteks masyarakat yang sarat dengan pelbagai akta untuk digunakan terhadap mereka yang berbicara mengenai kuasa institusi Raja. Pengaruh institusi Raja semakin terserlah, antaranya ketika rampasan kuasa kerajaan negeri Perak, sebelum kemelut perlantikan Setiausaha Negeri Selangor, baru-baru ini.

Ketua Pembangkang Parlimen, Anwar Ibrahim berulang kali menegaskan "semangat prinsip Raja Berperlembagaan", dalam wawancara bersama MerdekaReview di ibu pejabat PKR, semalam. Ahli politik yang cuba menampilkan diri sebagai pemimpin negara masa depan ini menghadapi desakan golongan pendukung politik baru yang progresif, di samping perlu berhati-hati dengan sentimen "kemelayuan" yang tidak boleh diperlekehkan.

Antara Rakyat dengan Raja

"Dia harus ditangani dengan hikmah. Mempertahankan hak rakyat dan juga memuliakan institusi raja," jawab Anwar dengan cermat, menjelaskan bagaimana convention perlantikan SUK selama ini menyaksikan hak rakyat diputuskan seperti mana yang diusulkan Menteri Besar, dan kemudian nama itu mohon perkenan Raja.

Beliau menyambung, "Dalam kes ini, usul Menteri Besar tidak berlaku. Maka kita sukar menerima. Di mana ada kuasa rakyat di sini? Apa erti pilihan raya? Apakah ini bermakna kita mengetepikan perkenan Raja? Tak benar. Tetapi bagaimana perlantikan dibuat tanpa usul daripada rakyat? Itu prosedur dia."

Bagaimanapun, upacara angkat sumpah SUK baru, Khusrin Munawi, calon yang tidak direstui kerajaan negeri Selangor telah berlangsung di Istana Bukit Kayangan, sebelum wawancara ini dijalankan. Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim yang menegaskan bahawa "kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang bentuk majlis atau keraian berkaitan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri" pada 3 Januari, akhirnya akur, walaupun mendakwa "hadir tidak bermakna rela" kemudiannya.

Anwar menjelaskan bahawa perbincangan dalam PR, bersama Lim Kit Siang (DAP) dan Hadi Awang (PAS) mencapai muafakat - menyerah kepada EXCO kerajaan Selangor untuk menyelesaikan kemelut ini.

Kehadiran halalkan perlantikan

Anwar: Kerana upacara itu bukan upacara angkat sumpah Setiausaha Kerajaan Negeri sahaja. Upacara itu upacara yang melibatkan banyak program lain. Keengganan kerajaan negeri hadir akan menimbulkan tafsiran yang berbeda. Bukan soal Setiausaha Kerajaan Negeri. Soal Setiausaha Kerajaan Negeri kita tegas. Tetapi nampaknya usul angkat sumpah itu dimasukkan sebagai salah satu upacara itu.

MR: Tetapi sebelum ini, MB dengan jelas mengatakan bahawa beliau tidak akan menghadiri upacara itu...

Anwar: Tetapi upacara itu disekalikan dengan beberapa upacara yang lain!

MR: Tetapi, kehadiran ini memberi laluan kepada Khusrin untuk menjadi SUK yang halal.

Anwar: Itu saya tidak... (mahu mendalami) macam mana implikasi dari segi undang-undang, tetapi kalau Setiausaha Kerajaan Negeri yang tidak diterima oleh kerajaan negeri, juga tidak mudah (untuk Khusrin).

PR berganjak langkah?

Bagaimanapun, kesudahan isu perlantikan SUK semalam mungkin mengundang persepsi di kalangan sesetengah pengamat politik, bahawa PR telah berganjak langkah.

"Pendirian kita jelas. Kita tidak setuju dengan cara mengetepikan suara rakyat. Itu prinsip dia. Tetapi kita tidak mahu langkah kita itu memberikan tafsiran berbeda, terutama kerana upacara istana itu tidak hanya angkat sumpah Setiausaha Kerajaan Negeri. Kenyataan MB itu merujuk kepada upacara angkat sumpah. Tetapi upacara angkat sumpah itu disekalikan dengan upacara yang melibatkan institusi Raja yang lain, jadi itu menyukarkan kedudukan Menteri Besar dan kerajaan negeri, dan saya faham bahawa ia menimbulkan juga sedikit kerumitan tambahan kepada kita. Tapi saya yakin kerana kerajaan negeri masih punya suara yang besar," jelas Anwar.

Beliau kemudian menuding jari kepada Perdana Menteri merangkap Pengerusi Barisan Nasional, "Ini peranan Dato Seri Najib yang cuba nak merampas Selangor setelah setahun, dua tahun ini gagal. Ini helah tambahan. Ini kita tahu. Ini usaha, helah UMNO untuk rampas secara haram. Jadi, oleh yang demikian, kita akan mempertahankan (kerajaan negeri Selangor)."

Apabila keputusan MB semalam dipertikaikan sebagai memberi ruang kepada UMNO-BN untuk menggunakan institusi Raja untuk menekan PR sebaliknya, Anwar berkata, "Itu bukan bagi ruang, itu perlembagaan. Kita nak pilih. Kalau saudara buat andaian begini, makna seolah-olah kita memilih untuk menolak institusi Raja-Raja. Ini perangkap yang dimainkan oleh mereka."

"Ada orang yang bersuara kita harus tegas. Tegas, betul. Tetapi tegas sehingga menyebabkan kita dilihat sebagai menentang institusi Raja juga tidak sihat. Sebab pendirian kita pertahankan institusi ini. Jadi, jangan kita terperangkap. Oleh kerana kita nak keras, keras itu menyebabkan kita terperangkap, kerana suara rakyat sekarang masih mahu pertahankan semangat perlembagaan itu. Tapi, semangat perlembagaan itu tidak bermakna kesediaan kita menerima kenyataan bahawa institusi Raja diheret oleh mana-mana pihak," tekan Anwar.

Tentang kenyataan Suhaimi...

Sama ada perlantikan SUK Selangor ini konspirasi UMNO-BN untuk merampas kuasa, ia terserah kepada masa untuk menjawabnya. Namun, apa yang pasti, ia membuka gelanggang pertarungan politik, dan akhirnya ADUN Sri Muda-PKR, Suhaimi Shafiei menjadi sasaran baru, atas tuduhan "menghina Sultan".

Utusan Malaysia pada 6 Januari 2011, memberi liputan penuh pada muka surat ketujuh, untuk mengecam kenyataan Suhaimi (gambar kanan), di samping menyiarkan tulisan asal blognya. Antara kenyataan Suhaimi berbunyi, "baginda DYMM Sultan Selangor selaku Raja Berperlembagaan hendaklah mendapat nasihat dan bertindak mengikut nasihat MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan) dalam menjalankan fungsi baginda seperti yang dinyatakan dalam peruntukan fasal 55(1) dan (1A), Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959."

Meskipun tidak bersetuju sepenuhnya kenyataan Suhaimi, tetapi Anwar mempertahankan kenyataan Suhaimi pada bahagian di mana Sultan perlu mendapat nasihat daripada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, ditafsirkannya sebagai "maksud Raja Berperlembagaan".

Beliau mempersoalkan, sejak bila Utusan Malaysia tidak menyerang PKR/PR? "Cuba baca Utusan masa dia menyokong pinda perlembagaan. Cuba baca Utusan masa dia menyerang Raja, itu jauh lebih parah daripada kenyataan Suhaimi. Jadi, kalau Utusan mahu ambil tindakan kepada Suhaimi, Utusan juga harus diambil tindakan, dan juga semua ucapan Presiden UMNO dulu...patut diambil tindakan."

Cubaan PR menarik sokongan Institusi Raja

Walaupun demikian, sesetengah pengamat politik mungkin menganggap PR juga pernah menunjukkan kecenderungan untuk menarik sokongan institusi Raja, khususnya sekitar rancangan rampasan kuasa pada 16 September 2008. Ia mungkin bertujuan untuk mengimbangi kuasa UMNO-BN, namun ia sering berakhir dengan kesudahan yang memihak kepada UMNO.

"Kita pertahankan prinsip perlembagaan, iaitu kedudukan dan kedaulatan Raja-Raja. Ada juga usaha UMNO untuk mengheret institusi Raja, mendukung mereka dengan menanam rasa cemas atau takut, seolah-olah Pakatan Rakyat, terutama dengan adanya DAP, sebagai tidak menghormati Raja atau akan mengingkari kuasa Raja. Ini sebab kita nak pertahankan (institusi Raja)," Anwar menafikan andaian yang dilontarkan di atas.

"Yang kita pertahankan prinsip itu sahaja. Tidak lebih dari itu. Kita tidak mahu pulihkan kerajaan di mana Raja-Raja berkuasa, kerana itu sudah meninggalkan semangat prinsip perlembagaan dan raja berperlembagaan. Kalau dia katakan Raja yang melantik (dalam isu SUK), mana ada prinsip raja berperlembagaan di situ?"

Wartawan MerdekaReview membangkitkan ucapan dasar Presiden dalam Kongres PKR pada November 2008, yang menyebut kesediaan PKR untuk "mengembalikan kekebalan Raja-Raja".

Anwar bagaimanapun mendakwa bahawa "istilah itu mungkin dipertikai", sebelum menekankan, "Kalau kita pilih untuk mempertahankan institusi Raja berperlembagaan, institusi Raja itu mesti dimuliakan. Kalau tidak institusi itu tidak ada kesan. Tetapi ia tidak bermakna kuasa itu berbalik kepada Raja. Ini tahun 2010, ia tidak masuk akal untuk rakyat dipinggirkan."

Ketika dibangkitkan rancangan 16 September yang diuar-uarkannya itu turut menyebut langkah "mengadap Yang Di-Pertuan Agong", Anwar tetap mempertahankan bahawa perlembagaan menuntut prosedur mendapat perkenan Agong untuk menubuh kerajaan baru.

Beliau tidak melihat bahawa langkah ini bertentangan dengan politik baru yang didukung Pakatan Rakyat, "Politik baru tidak pernah mengatakan tidak mahu perkenan Raja."

Namun apabila wartawan membangkitkan situasi di mana Akta Hasutan 1948, Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) digesa untuk digunakan, setiap kali apabila isu institusi Raja disentuh, Anwar berkata, "Yang itu kita tidak pernah setuju. Itu Utusan punya politik. (Politik) Lama. Kami kata orang nak bagi pandangan, teguran, tak ada salah. Sebab itu kita besarkan kenyataan Profesor Aziz Bari dan sebagainya untuk memberi pandangan yang berbeda."

Beliau menegaskan bahawa PR tidak menghina mana-mana institusi, tetapi memberi hak kepada rakyat untuk menyuarakan pandangan. Secara terus terang beliau berkata, "Saya ikut perlembagaan sahaja. Saya juga tahu bahawa seluruh perjuangan kebangsaan Melayu juga mahu merdeka. Bebaskan diri dari kuasa mutlak Raja. Dari segi sejarahnya itu kita akui, tetapi institusi (Raja) itu kita pertahankan." (Bahagian pertama, bersambung)

*Wawancara ini dijalankan oleh Chan Wei See (Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina), Lim Hong Siang (Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia) dan Ong Vic Kee (Wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina), di pejabat Anwar Ibrahim pada 6 Januari 2011.

ADA YANG AKAN KENA...

SPRM soal pegawai Alcatel isu sogokan projek TM

January 07, 2011

Alcatel-Lucent dituduh membayar lebih daripada AS$8 dalam rasuah antara 2001 and 2006. — Foto Reuters
KUALA LUMPUR, 7 Jan — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah mula menyoal siasat pegawai-pegawai Alcatel Lucent (ALU) berhubung sogokan bagi membolehkan syarikat itu memperoleh kontrak telekomunikasi 3G AS$85 juta (RM263.5 juta) lima tahun lalu.

The Malaysian Insider difahamkan pegawai-pegawai ALU telah berada di ibu pejabat SPRM awal minggu ini untuk memberikan kenyataan.

“Siasatan adalah mengenai pekerja-pekerja TM yang didakwa menerima AS$700,000 dalam bentuk rasuah, bukan mengenai Alcatel Lucent,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.

Katanya, SPRM dijangka akan memanggil pegawai-pegawai TM untuk membantu siasatan itu, yang bermula minggu lalu selepas Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat mendenda ALU AS$137 juta kerana kes rasuah global.

Seorang jurucakap ALU dalam kenyataan e-mel berkata, “adalah tidak wajar bagi memberikan komen mengenai perkara ini, selain (hanya) mengatakan bahawa kami akan memberi kerjasama dalam siasatan ini.”

“Kami ada dasar sifar tolak ansur berhubung kes sogokan dan rasuah, dan ada satu sistem dengan proses dan latihan ketat, yang direka untuk mengelakkan situasi-situasi macam ini dalam semua aspek perniagaan kami,” tambah kenyataan disiarkan oleh Wall Street Journal.

Baru-baru ini, TM dan Axiata Group Bhd secara bersama telah melantik KPMG Corporate Services Sdn Bhd sebagai akauntan forensik bagi membantu siasatan dalaman berhubung isu ini.

Kedua-dua syarikat itu juga mengumumkan pelantikan Shearn Delamore & Co sebagai penasihat undang-undang untuk membantu siasatan membabitkan dua pegawai Malaysia terbabit, yang didakwa menerima sogokan AS$700,000 mendapatkan “maklumat bukan awam” yang membantu ALU mendapatkan kontrak telekomunikasi.

Pada 29 Disember lalu, SPRM berkata, pihaknya akan “menyiasat” dakwaan kes sogokan membabitkan ALU.

“SPRM memandang serius dakwaan ini dan akan membuat semakan dengan pihak-pihak yang berkenaan untuk mendapatkan butir-butir sebenar tohmahan sebelum tindakan sewajarnya diambil,” kata agensi itu.

Maklumat SEC Amerika Syarikat menunjukkan dua perunding dari Malaysia telah dibayar AS$700,000 bagi mendapatkan “maklumat bukan awam” berhubung aspek harga dan bidaan pesaing-pesaing, dipercayai untuk anak syarikatnya Celcom Malaysia memperoleh perkhidmatan mudah alih 3G, yang dilancarkan pada 2005.

“Perkara itu dibangkitkan memandangkan urusan itu tidak mematuhi prosedur-prosedur (yang ditetapkan). Tetapi tiada tindakan diambil,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider sebelum ini.

Sumber syarikat memberitahu, Alcatel memperoleh kontrak untuk membekalkan kelengkapan perkhidmatan 3G meskipun ia tiada pengalaman dalam sektor tersebut.

Kelengkapan itu kemudian dibatalkan, kata sumber itu lagi.

Difahamkan, ada banyak lagi kes pelanggaran peraturan dalam TM membabitkan pemerolehan daripada Alcatel yang tidak disiasat oleh SEC.

Alcatel bersetuju untuk membayar lebih AS$137 juta (RM430.4 juta) untuk menyelesaikan tuduhan-tuduhan AS bahawa ia membayar berjuta-juta dolar dalam bentuk rasuah kepada pegawai-pegawai asing untuk memperoleh bisnes di Amerika Selatan dan Asia.

Pengeluar kelengkapan telekomunikasi ini dituduh membuat bayaran kepada pegawai-pegawai kerajaan termasuk di Costa Rica, Honduras, Taiwan dan Malaysia untuk memperoleh kontrak atau mengekalkan kontrak-kontrak yang diperoleh, melibatkan nilai berjuta dolar, kata SEC dan Jabatan Kehakiman AS.

Antara Disember 2001 dan Jun 2006, syarikat itu menggunakan khidmat perunding yang menyalurkan lebih AS$8 juta untuk membayar rasuah kepada pegawai-pegawai terbabit.

Malah, Alcatel didapat melantik ejen-ejen di negara-negara seperti Nigeria untuk mendapatkan kontrak, kata pihak berkuasa.

Pada keseluruhannya syarikat itu mengaku memperoleh keuntungan bernilai AS$48.1 juta ekoran pembayaran-pembayaran tidak sewajarnya, kata Jabatan Kehakiman.

Syarikat itu bersetuju untuk membayar AS$92 juta untuk menyelesaikan tuduhan-tuduhan jenayah yang dibawa oleh Jabatan Kehakiman dan juga AS$45 juta untuk menyelesaikan tuduhan-tuduhan sivil dibawa SEC.

LAGI KELUAR....DAN SAYONARA

PERGIMU TAK DITANGISI, DATANGMU TAK DINANTI…Oleh: IBN ABDULLAH

MAAF, mohon banyak-banyak kemaafan, bukan Dr. Jeffrey yang menentukan relevan atau tidaknya PR di Sabah selepas beliau mengucapkan sayonara kepada bahtera PKR yang pada saya 'pergimu tak ditangisi, kedatangan mu tak dinanti.'

Nasihat saya kepada mana-mana pemimpin PKR yang mahu meninggalkan PKR, ibaratkanlah ia seperti perceraian ‘talak tiga’ bagi seorang lelaki dengan isterinya. Justeru, jangan pula selepas perceraian berlaku, maka si suami menyebarkan hanya keburukan si isteri dan menutup beberapa kebaikan isterinya selama mereka pernah bergaul sebagai suami isteri. Tabiat sedemikian hanya menggambarkan keburukan akhlak seorang bekas suami yang pernah tidur seranjang bersama isterinya.

Bagi saya, Dr. Jeffrey sudah diberi masa hampir 10 tahun bersama abangnya Datuk Pairin Kitingan, dari 1985 hingga 1995, kalau benar beliau ikhlas dengan agenda Borneonisasinya.

Ketika itu, slogan SABAH FOR SABAHAN yang mereka laungkan memang memukau sebahagian besar rakyat Sabah sehingga parti PBS yang mereka asaskan boleh bertahan beberapa kali dalam pilihanraya umum Negeri Sabah.

Tetapi, mana dia hasil dan nikmat untuk rakyat Sabah dari agenda Borneonisasi dan slogan SABAH FOR SABAHAN yang Dr. Jeffrey canangkan itu? Siapa yang buncit perut meraih dan membantai kekayaan hasil bumi Sabah; balak, tanah pertanian, hasil eksport balak yang diisytihar di bawah volume sebenar, memberi konsesi pembalakan kepada syarikat-syarikat kroni, etc, etc?

Jawapannya ada pada Dr Jeffrey dan pemimpin-pemimpin PBS yang kini tidur sebilik dengan pemimpin penyangak UMNO/LDP/ GERAKAN/UPKO/PBRS.

PKR dan PAS pernah melalui badai dan gelombang lebih dahsyat dari apa yang berlaku sekarang ini. Kemelut yang melanda PKR hari ini tidak sehebat yang berlaku pada tahun 1998, 1999 serta saat beberapa pemimpin muda PKR seperti Roslan Kassim lari meninggalkan PKR.

Saya masih ingat kata-kata yang diluahkan oleh Roslan Kassim sewaktu meninggalkan PKR sekitar awal tahun 2000. Roslan berkata, "Perjuangan PKR sudah menuju titik noktah." Itu yang saya lihat dan dengar sendiri apa yang diucapkan oleh Roslan Kassim dalam berita TV3 'suku'.

Tetapi, Alhamdulillah, terjahan Roslan meleset sama sekali. PKR terus mara bersama rakan dalam PR mengungguli perjuangan berteraskan 'kebajikan dan kepentingan rakyat' negara ini.

Oleh sebab itu, saya mohon kepada Dr Jeffrey dan mana-mana pemimpin PKR yang mahu meninggalkan PKR, jadilah pemimpin yang punya harga diri dan pelihara kewibawaan anda. Jangan jadikan diri anda seperti lembu atau haiwan ternakan yang dibeli dengan harga tertentu.

Anda wajar berasa malu kepada anak-anak dan isteri anda sekiranya anda meletakkan harga pada perjuangan yang anda pelopori yang akhirnya hanya menjadikan anda budak suruhan oleh pemimpin penyangak yang berkepentingan.

DAPAT DISKAUN DENGAN KAD UMnowartamaya kata....."Awak syiapa nama?", tanya Murni pada rakan barunya.
"Nama Saya Siti", jawab seorang murid lagi yang bertudung.
"Nama saya Murni ... Ehh .. muka awak macam Cina la .. awak orang Cina ke?", tanya Murni lagi.
"Ye la .. Ayah saya Cina, Mak saya Melayu ", jawab Siti.
"Kalau gitu awak bukan ketuanan Melayu la ... he he", kata Murni.
"Ya la tu ... awak?", jawab dan Siti bertanya.
"Saya ketuanan Melayu", jawab Murni.
"Apa lebihnya ketuanan Melayu Murni", tanya Siti.
"Ketuanan Melayu dapat diskaun bayar tol, diskaun beli minyak petrol", jawab Murni.
"Woooo ... untung la Ketuanan melayu ye?", kata Siti.
"Mesti la .. Bapak awak kerja apa?", tanya Murni pada Siti.
"Bapa saya ada stesyen minyak", jawab Siti.
"???", Murni pening.
Moral of the story : Jadi lah ketuanan Melayu untuk dpt diskaun bayar minyak dan tol.
AKU KATA
Juga .....ketuanan Umno akan menjadikan anda istimewa apabila membeli barangan rumah dengan KAD DISKAUN UMno........

(function() { var d = document, w = window; w

RENTASAN 1161 | PANAS!! KINI HADI AWANG, MENTERI PAS DIHINA UMNO?

MENARIK DALAM RENTASAN 1161 1. MENTERI PAS CAP AYAM, KATA UMNO 2. PERPADUAN UMMAH ATAU PEREBUTAN GHANIMAH? 3. APA KOS TERSIRAT KENAIKAN INF...