LAWATAN TERAKHIR KE MESIR BERTEMU EL-SISI..

 Hari ini melakukan kunjungan hormat ke atas Presiden Republik Rakyat Mesir Abdel Fattah El-Sisi di Istana Al-Ittihadiya (Heliopolis) di Kaherah, Mesir. 


Pertemuan saya bersama Presiden El-Sisi menyentuh pelbagai perkara dalam usaha merapatkan hubungan persahabatan kedua-dua negara. 


Perbincangan turut menyentuh tentunya melibatkan warga Palestin yang terus dirampas hak mereka dan terus dibantai tanpa noktah. Saya sanjung usaha Mesir dalam memudahkan kemasukan bantuan kemanusiaan dan perubatan melalui sempadan Rafah-Gaza dan memastikan ia sampai terus kepada mereka.


Kami turut bersetuju bahawa kedua-dua negara mesti memainkan peranan yang lebih dan tegas dalam memastikan keganasan dihentikan dan nyawa diselamatkan serta keadilan sejagat mesti ditegakkan. 


Presiden El-Sisi akan mengadakan kunjungan rasmi ke Malaysia, insya-Allah, pada sekitar awal tahun depan. 


Hubungan Malaysia dan Republik Rakyat Mesir mesti terus mekar dan diperkuat demi manfaat rakyat kedua-dua negara. 


#MalaysiaMADANIPMX DAN RECEP TAYYIB ERDOGAN SEMALAM SEBELUM PULANG KE MALAYSIA

 Ketemu Presiden Recep Tayyib Erdogan semalam di Istana  sebagai acara terakhir lawatan kerja selama satu hari ke Turkiye. 


Perbincangan kami selama hampir dua jam tersebut memberi tumpuan besar kepada permasalahan kemanusiaan yang merenggut warga Palestin kini. Kami menyentuh secara panjang lebar dan terperinci mengenai hak warga Gaza yang terus dinafi oleh Israel. 


Babak ini tentunya mengesankan tidak hanya Palestin, tetapi juga rantau timur tengah dan dunia tatkala perkembangan di sana tidak semakin baik malah memburuk dengan tindakan rakus Israel. Justeru, aspek keselamatan dan pertahanan turut disentuh dan diberi penekanan dan dibincangkan. 


Malaysia menyambut baik pembukaan koridor kemanusiaan di pintu masuk Rafah-Semenanjung Gaza sejak semalam. Malaysia bersedia bekerjasama dengan Turkiye serta negara-negara sehaluan bagi mencari titik noktah kepada isu penindasan ke atas warga Palestin. Malaysia juga tidak berganjak dari pendiriannya dalam mengutuk sikap hipokrit negara-negara Barat melibatkan isu Palestin. 


Kami turut sependapat dalam usaha memperkukuh hubungan dua hala dalam pelbagai bidang termasuk dalam ekosistem pertahanan. 


#MalaysiaMADANIKEH..KEH....KAPIAQ KAPIAQ.

 


Pemuda pas kata nak jaga hati sapa, kita tanya balik harakah sebut non muslim ni nak jaga hati sapa? 

P/s: untuk makluman ni semua keratan harakah daily yer,semua dah siap potongšŸ¤£AYAQ TAK DAK....MANA DIA MB...


 

KENA JAWAB DAN FAHAM


 

CARI MAKAN DENGAN MEMFITNAH ADA DOSA BESAR


 

KUAT BOHONGMP MACHANG NI


 

ANWAR KATA NAK PERUNTUKAN JUMPA DIA ELOK ELOK BINCANG- TAKKAN TAK RETI BAHASA KOT - SALAH KENA SIASAT ....KECAM DENGAN TUDUHAN MELAMPAU DAN MEMBOHONG KENA SIASAT. BUKANKAH PAK PAK LEBAI PAS KATA TAK MAHU BERGANTUNG PADA KERAJAAN PMX???.

 Mohamad Fadli - 

Kita bukan musuh, kena adil beri peruntukan, Hadi beritahu kerajaan


Presiden PAS itu berkata dalam Islam adalah wajib berlaku adil walaupun terhadap musuh.
Presiden PAS Hadi Awang juga menyelar tindakan menekan pembangkang dengan membuat tuduhan palsu termasuk menggeledah pejabat dan rumah pemimpin tertentu. (Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Hadi Awang (PN-Marang) menggesa kerajaan berlaku adil kepada pembangkang termasuk diberikan peruntukan sama rata kerana kedua-dua pihak bukannya musuh.

“Berlaku adil lah. Dengan musuh (juga perlu) berlaku adil.

“Ini kita kerajaan dengan pembangkang bukan musuh. Bukan musuh dengan musuh diwajibkan berlaku adil,” katanya ketika sesi perbahasan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat.

Hadi juga menyelar tindakan kerajaan yang menekan pembangkang dengan membuat tuduhan palsu termasuk menggeledah pejabat dan rumah pemimpin tertentu.

“Bertindak terhadap orang yang menentang. Kalau tentang (kerajaan), geledah pejabat, rumah dan geledah macam-macam (sehingga) jadi kes (mahkamah).

“Kalau yang kawan sebelah macam-macam DNAA (lepas tanpa dibebaskan oleh mahkamah). Yang sudah dikenakan hukuman diampunkan dan dibebaskan. Mungkin DNAA sama,” katanya.


SAPA YANG BANYAK KENA SAMAN FITNAH DAN PARTI MANA YANG KENA KES RASUAH PILIHANRAYA BARU NI ?


 

WOOIIII MACHANG...HANG NAK BUAT 20 PERHIMPUNAN PUN BUAT LA..


 

KAH..KAH..KAH..MUNAFIK ADA..PENIPU ADA..MEMBOHONG ADA...SEMUA LENGKAP..MEMANG SESAT LA NI.


 

HAIYA INI OLANG MANYAK TIPU LO...TARAK MAU BAYAT UTANG LO


 

API DALAM SEKAM


Adrian Lim Chee Ann


Berdekad lamanya warga Falastin diseksa. Begitu lama jugalah perjuangan Falastin sehingga ke hari ini. Kadang-kadang tertanya-tanya juga, bagaimana sebuah bangsa yang ditekan begitu zalim sebegitu lamanya masih gagal mencapai kejayaan?


Apakah kerana pemimpin-pemimpin yang dikatakan membela dan memperjuangkan Falastin ini hanya mengkudakan Falastin semata-mata untuk sokongan politik?


Di manakah kesepakatan di antara pemimpin-pemimpin yang dikatakan memperjuangkan Falastin?


Lipatan sejarah "Perang 6 Hari" yang berlaku pada Jun 1967 memperlihatkan Israel bertempur dengan gabungan negara-negara Arab seperti Mesir, UAE, Jordan, Saudi, Kuwait, Lubnan dan Pakistan.


Perang 6 Hari itu memperlihatkan tentera Israel yang jauh lebih kecil bilangannya berbanding gabungan negara-negara Arab, telah menang besar dan menawan kawasan-kawasan yang lebih besar.


Perang 6 Hari itu juga memperlihatkan kehilangan nyawa yang jauh lebih besar di belah gabungan Arab.


Bagaimana itu boleh berlaku?


Menurut pakar sejarah, Israel menang besar kerana gabungan negara-negara Arab tidak sepakat dan musykil serta prasangka buruk di antara satu sama lain.


Akhirnya musuh yang nak dilawan itu ambil kesempatan dan meraih kemenangan.


Di Malaysia, di kala warga Falastin dicincang dan dizalimi, sepatutnya seluruh negara sepakat dan menyuarakan sokongan Malaysia secara kolektif terhadap Falastin.


Namun, ada pihak yang mulutnya melaungkan "Viva Palestin" dan bibirnya mengungkap "Allahuakbar", gerak kerjanya tidak seiring.


Yang dibuat ialah reka fitnah untuk menjatuhkan pemimpin lain, semata-mata nak nampakkan partinya "lebih memperjuangkan Falastin".


Contohnya menyunting gambar di luar konteks bagi tujuan membina persepsi kononnya kerajaan ini kerajaan pro-Israel.


Contohnya mempertikai pimpinan kerajaan tidak cukup lantang perjuangkan Falastin.


Apa sebabnya pemimpin-pemimpin yang dikatakan memperjuangkan Falastin tetapi gagal berkuasa pada penggal ini, tidak boleh menyokong sahaja usaha kerajaan agar pendirian Malaysia sebulat suara dan lebih kuat?


Pendirian dan suara rasmi Malaysia di peringkat global ialah suara kerajaan. Bukan suara pembangkang. Maka sekiranya puak-puak pembangkang gagal mentadbir pada penggal ini, sokong je lah pendirian dan suara kerajaan.


Pasal apa sementara kerajaan nak suarakan lendirian tentang Falastin, puak-puak ini pula berusaha gigih kacau daun untuk melemahkan usaha tersebut?


Nak tanya sat. Musuh sebenar orang-orang ini sebenarnya Israel atau seteru politik kat dalam Malaysia?PRK DUN Jepak: KEADILAN akan bantu kempen GPS jika diminta

 KEADILAN Sarawak akan membantu kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Jepak sekiranya diminta oleh komponen Gabungan Parti Sarawak (GPS) berbuat demikian.


Menurut Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN Malaysia, Senator Abun Sui Anyit, sebagai parti dalam gabungan Kerajaan Perpaduan, sememangnya KEADILAN perlu bekerjasama dengan parti gabungan demi kestabilan Kerajaan yang membawa kebaikan untuk rakyat.


"Kestabilan Kerajaan adalah kunci ke arah kelancaran dalam melaksanakan program program yang disediakan Kerajaan.


"Politik sentiasa dinamik dan boleh berubah.


"Kalau GPS memerlukan bantuan, Pakatan Harapan Sarawak terutamanya jentera KEADILAN Sarawak di DUN Jepak, kami tidak menolak untuk membantu," katanya.


Tambah Abun Sui, jentera akan dikerahkan membantu jika terdapat permohonan rasmi daripada calon atau pun GPS.


"Kalau ada panggilan untuk membantu calon GPS secara rasmi kepada KEADILAN Sarawak, kami sedia mempertimbankannya," kata Abun Sui lagi dalam satu kenyataan.


Kerusi DUN Jepak kosong setelah penyandangnya Datuk Dr Talib Zulpilip meninggal dunia pada 13 Septeber lalu.


Dalam penamaan calon pada Sabtu lalu, Gabungan Parti Sarawak (GPS) berdepan saingan tiga penjuru.


GPS yang mencalonkan Iskandar Turkee, 54, berdepan tentangan calon Parti Bumi Kenyalang (PBK) Stevenson Joseph Sumbang, 42 dan calon Parti Aspirasi Rakyat (ASPIRASI), Chieng Lea Phing, 62.Malaysia Bela Rakyat Palestin, Hantar 50 tan Bantuan Kemanusiaan
 Oleh: Noraini Nordin


ANALISIS: Bukan hanya sekadar bersuara lantang dan berdemo, Malaysia membuktikan usaha terus dijalankan tanpa henti bagi membantu rakyat Palestin yang terkesan derita perang.


Antara tindakan yang dilakukan untuk mengurangkan derita rakyat Palestin, Malaysia menyumbang bantuan kemanusiaan sebanyak 50 tan yang akan dihantar selewat-lewatnya Jumaat ini.


Nilai keseluruhan bantuan dianggarkan RM17 juta.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata, antara barangan bantuan yang dihantar melalui Mesir untuk ke Palestin itu ialah ubat-ubatan, barangan keperluan bayi, selimut dan makanan.


Katanya, bantuan kemanusiaan itu diselaraskan oleh beberapa badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dan Global Peace Misson (GPM) Malaysia, yang kini sedang menunggu kebenaran kerajaan Mesir untuk menghantar sumbangan tersebut melalui pintu sempadan Rafah di Mesir.


Antara barangan yang dihantar ialah:-


  1. Sumbangan YaPEIM berupa 5 unit generator dan 56 set lampin pakai buang dengan keseluruhan nilai barangan berjumlah RM 10,000.00.

  2. Sumbangan JAWI berupa 70 set toto, 50 set lampin pakai buang (orang dewasa) dan 60 set lampin pakai buang (kanak-kanak) dengan keseluruhan nilai barangan berjumlah RM 7,250.00.

  3. JAKIM/ MAIWP/ Yayasan Taqwa memberikan sumbangan berupa 364 set toto dengan keseluruhan nilai barangan berjumlah RM16,380.00.


Dalam pada masa sama, Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) melalui agensi Tabung Haji telah memberikan sumbangan tunai berjumlah RM 100,000 kepada pihak Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM).


Sumbangan tersebut adalah untuk kegunaan keperluan peralatan kesihatan dan perubatan untuk rakyat di Gaza Palestin.


Dr Mohd Naim juga menyeru umat Islam untuk terus membantu, bermunajat serta mendoakan keselamatan dan kesejahteraan kepada rakyat Palestin yang sedang berjuang di Gaza.


Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan rakyat negara ini agar tidak mengambil kesempatan untuk kepentingan lain atas konflik pertempuran di Gaza untuk menjalankan kutipan sumbangan.


Ayuh rakyat Malaysia jangan biarkan saudara-saudara kita di Palestin dibiarkan derita.


Jangan berhenti berdoa untuk mereka.


_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Pengarah Komunikasi Wanita KEADILAN Pusat merangkap Pemangku Ketua Penerangan Wanita KEADILAN Pusat.