AIR.MATA ...AIR.SELANGOR APA DAH JADI





Oleh: EZAM MD NOOR


AIR SELANGOR - Antara airmata rakyat dan kemewahan elit kaya raya.

- Deal air Selangor mencecah RM2 billion.Dari mana datangnya billion ini?Dari kantung rakyat yang sengsara ini.Kemana perginya billion ini?Ke kantung elit politik dan peniaga yang kaya raya.

- Buka kertas siasatan dan siasat siapa mereka.

-Air Selangor tidak percuma.Airmata rakyat Selangor juga ada harganya.

-Yang sengsara mengangkat baldi berhari2 ini berhak tahu elit keparat mana yang sapu billion deal air Selangor!


BUKAN SUSAH NAK BAGI NETIZEN GELAR NGOK...IKUT CARA MAMAT BAJU MERAH INI.


https://www.facebook.com/100024397520030/posts/575178906638688/


Oleh : DS.MEGAT

Sibaju merah tu, nak hentam PH pada mulanya ...akhir keluar cerita sebenar dari mangsa...ini KETUA CAWANGAN UMNONGOK yang punya angkara, tipu penduduk...Apabila air ludah tertimpa atas muka sendiri, Macai terus spin, salahkan Cina pula🀣🀣🀣

ISHHHH MACAM TU NO...RETA MIN N MAK LAMPIR TAK NAK CARI KA..?

Oleh Ahmad Albab




Mehh akuu bagitahuu Chegubardd bodohh tuu...

Mana dtgnya nilaii aset RM 10.7 JUTA darii Anwarr...

Darii 10.7 jutaa tuu, 9.5 juta adalah nilai rumah semasa di Bukit Segambutt...

Dan 0.4 jutaa adalahh nilai hartanahh semasa tanahh di Kuantan, Pahangg..

Bukannnya duit Anwar tuu 10.7 jutaa...

Bodoh betull baruaa Jeminn & Mak Lampirr sekor nii...

Dah laa baruaa, bongokk plak tuu...

Jeminn dengan Mak Lampirr bolehh kasii detaill asett merekaa???

...



LAGI LEBAI BURUKKAN NAMA PARTI PAS.



Kita doakan dia agar cepat sedar dari lamunan...!
Uyghur tu kat Bota kanan jer yeop...!

SIRI 1 : MENJELANG PILIHANRAYA SARAWAK KRONOLOGI 3 PENJURU SARAWAK, SALAH SIAPA?

MENJELANG PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK SIRI 2 KRONOLOGI 3 PENJURU. SALAH SIAPA?



11. Pada 7 April 2016, secara prinsipnya persetujuan telah dicapai antara Azmin dan Lim Guan Eng untuk 8 kerusi diserah kepada DAP dan 5 kerusi diserah kepada KEADILAN (selain dari 11 kerusi yang dirundingkan, 2 kerusi yang sebelum itu telah dipersetujui iaitu Mulu dan Murum dibuka kembali)
8 kerusi DAP ialah:
Senadin
Mulu
Tasik Biru
Simanggang
Mambong
Bukit Semuja
Ngemah dan
Murum
Manakala 5 kerusi KEADILAN ialah:
Batu Kitang
Marudi
Machan
Layar dan
Belaga
12. Walaupun begitu, rundingan difahamkan terus dilakukan sama ada sebelum atau selepas 7 April (pertemuan Azmin dan Guan Eng), terutama untuk kerusi-kerusi yang tidak dijalankan polling iaitu Marudi, Mulu, Layar, Ngemah, Machan, Murum dan Belaga.
13. Pada 11 April 2016, Majlis Presiden Pakatan Harapan yang dipengerusikan oleh Dr Wan Azizah dimaklumkan bahawa persetujuan telah dicapai di antara KEADILAN dan DAP. Majlis Presiden seterusnya mengarahkan KEADILAN dan AMANAH pula merundingkan beberapa kerusi yang bertindih di antara mereka. Hasil dari mesyuarat ini, Dr Wan Azizah di dalam sidang media selepas itu mengumumkan bahawa rundingan kerusi bertindih telah selesai dan prinsip Satu Lawan Satu dipegang.
14. Pada 15 April 2016, MPN Sarawak menolak keputusan tersebut dan mahu mengekalkan bertanding 40 kerusi walaupun bertindih dengan DAP atas sebab menggunakan kuasa veto dan autonomi.
15. Tindakan MPN Sarawak tersebut diakui dalam pengetahuan Tian Chua atas alasan untuk memastikan kestabilan dan kebersamaan KEADILAN Sarawak dan bakal-bakal calon yang telah bekerja keras. Di samping itu, tindakan tersebut dianggap tindakan mengacah DAP supaya tidak merebut kerusi yang akan ditandingi oleh KEADILAN. Di dalam Biro Politik tergempar malam itu, Tian Chua mengaku bertanggungjawab dan menyatakan ia strategi untuk memaksa DAP kembali membuka rundingan.
16. Tindakan ini juga memberi isyarat buat pertama kali bahawa seolah-olah KEADILAN bersedia hadapi pertandingan 3-penjuru dengan DAP. Ini bercanggah dengan keputusan Majlis Presiden PH.
17. Pihak DAP Sarawak kemudian memberi reaksi bahawa mereka juga bersedia menghadapi 3-penjuru dengan bertanding di Batu Kitang jika KEADILAN tidak berpegang kepada agihan kerusi yang telah dipersetujui.
18. Watikah calon telah ditandatangani oleh Presiden untuk 37 orang calon. Setiausaha Agung telah menulis surat kepada SPR sebelum itu bahawa watikah hanya boleh ditandatangani oleh Presiden seperti peraturan dan amalan parti sebelum ini.
19. Pada hari Jumaat 22 April 2016, Dr Wan Azizah memberi mandat kepada Azmin untuk menyerahkan watikah yang telah ditandatangani oleh Presiden (sebanyak 37) dan menyelesaikan isu pertindihan kerusi dengan DAP dan pimpinan Keadilan Sarawak. Pesanan ini telah dihantar melalui WhatsApp kepada Azmin.
20. Bagaimanapun, Dr Wan Azizah meminta Azmin supaya kembali kepada beliau untuk urusan watikah calon. Pesanan ini dibuat melalui voicemail setelah Dr Wan Azizah gagal menghubungi Azmin.
21. Penyerahan watikah untuk 37 calon telah dilakukan oleh Azmin kepada Baru Bian pada 22 April 2016 di Kuching. Baru Bian telah memaklumkan pihak media bahawa Keadilan masih mahu bertanding di 40 kerusi dan akan terus berunding dengan DAP untuk 5 kerusi yang bertindih.
22. Oleh kerana Dr Wan Azizah tidak mendapat kemaskini petang itu, beliau menelefon Dato’ Kamaruddin Jaafar yang turut berada di Kuching. Dato’ Kamaruddin Jaafar memaklumkan bahawa Azmin memberi mandat kepada Baru Bian untuk mengeluarkan watikah tambahan bagi 5 kerusi.
23. Keadaan ini berlarutan hingga hari penamaan calon dan berakhir dengan pertandingan pelbagai penjuru di antara KEADILAN dan DAP.


ARAK DI PANGKOR? P. PERHENTIAN MACAM MANA? Arak di Pangkor? P. Perhentian macam mana?

PEMANSUHAN ELAUN-ELAUN PERKHIDMATAN MAMPU JEJAS KUALITI PERKHIDMATAN AWAM NEGARA*



Kenyataan oleh:
*ZAHIR HASSAN*
Pengerusi Keadilan
Wilayah Persekututan

*PEMANSUHAN ELAUN-ELAUN PERKHIDMATAN MAMPU JEJAS KUALITI PERKHIDMATAN AW

Pemansuhan beberapa skim elaun oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini adalah tidak bertepatan dengan hasrat kerajaan Pakatan Harapan untuk menjamin kesejahteraan pekerja sektor awam dan meningkatkan kualiti perkhidmatan awam negara dan perlu dinilai semula dengan segera.

Pemansuhan Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) khususnya yang memberikan elaun sebanyak RM750 sebulan akan menjadikan sektor awam semakin tidak menarik dan akan menghindarkan bakat pekerja yang berkualiti daripada menyertai perkhidmatan awam.

Pengambilan pekerja-pekerja baru bermula tahun 2020 yang terdiri daripada kumpulan pekerja seperti doktor, ahli farmasi, doktor gigi, dan jurutera akan terkesan dengan langkah ini dan mampu menjejaskan pembangunan kemahiran dan sumber manusia dalam sektor awam. 

Malahan, pemansuhan ini adalah tidak setimpal dengan cabaran dan persekitan kerja yang semakin mencabar yang akan dihadapi oleh para lantikan baru ke perkhidmatan awam. Kadar gaji yang ditawarkan pula sekarang ini adalah rendah dan secara puratanya adalah di bawah kadar kos sara hidup semasa.

Saya percaya langkah ini diambil sebagai salah satu usaha untuk meringkankan beban kewangan negara. Tetapi keputusan untuk melibatkan pemansuhan BIPK dilihat tidak strategik dan akan menggugat kualiti perkhidmatan awam dalam jangka masa panjang.

Saya berharap pihak kerajaan dapat segera meneliti semula keputusan yang telah dibuat dalam usaha penstrukturan semula elaun perkhidmatan demi pengurusan kewangan yang lebih terurus dan seterusnya menjamin kualiti perkhidmatan awam negara.

Sekian.

KERAJAAN INI SEMAKIN JAUH DARI RAKYAT



Jika mahu disenarai satu persatu, baru dalam tempoh 19 bulan PH menjadi kerajaan, sebenarnya terlalu banyak perkara-perkara yang mengecewakan dan mengguris hati rakyat telah berlaku.
Harapan rakyat apabila mereka membuat keputusan menukar kerajaan dan menumbangkan BN, yang diminta hanyalah agar kehidupan selepas itu bertambah baik dengan kos sara hidup menurun, banyak peluang pekerjaan dan cara menambah pendapatan juga menjadi lebih banyak.
Malangnya semakin hari berlalu, harapan itu semakin kabur dan kelam dengan yang munculnya akhirnya hanya berita-berita sedih dan menyakitkan hati.
Janji Tun Mahathir Mohamad dengan pengalamannya selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri sebelum ini bahawa tempoh dua tahun untuknya menerajui negara sudah mencukupi untuk memulihkan ekonomi, tidak lebih sekadar janji bulan madu orang sedang bercinta.
Dalam tempoh 19 bulan menerajui kerajaan, Tun Mahathir ternyata gagal memberi yang lebih baik sebagaimana yang pernah dijanjikannya sebelum beroleh kuasa.
Ini berikutan begitu banyak aset negara dan syarikat strategik milik Khazanah yang dijual dan terlepas ke tangan pihak asing.
Sementara penjualan itu menimbun wang yang banyak, yang musykilnya hutang negara terus juga meningkat.
Ke mana dan untuk apa wang penjualan aset itu digunakan?
Apakah kerajaan tidak cukup hasil untuk membiayai urusan harian pentadbirannya?
Selain itu, pemberhentian kerja dan penamatan mereka yang bekerja kontrak dengan kerajaan pula kedengaran di mana-mana, termasuk ramai yang meluahkannya di media sosial.
Kenapakah kerajaan baru yang kononnya mendokong aspirasi membela rakyat, tiba-tiba lebih dulu memangsakan pekerja bawahan dan yang bergaji kecil?
Kalau benar kerajaan tidak cukup wang, kenapa pemberhentian itu berlaku di kala majoriti menteri sibuk bercuti di luar negara dengan pembiayaan penuh wang cukai rakyat?
Terbaru ini berlaku pula penamatan elaun kritikal untuk doktor, jururawat, jurutera dan profesional lainnya yang menyertai perkhidmatan awam mulai tahun depan.
Tindakan JPA ini merupakan satu lagi berita sedih untuk rakyat seolah-olah kerajaan PH pimpinan Tun Mahathir ini sudah hilang upaya dan tidak mampu lagi memberi kesejahteraan kepada rakyat.
Menjelang tahun depan, mungkin banyak lagi berita-berita sedih seperti itu menjadi tatapan kita semua yang pada hakikatnya menjadikan kerajaan PH semakin jauh daripada hati rakyat.
Itu belum termasuk lagi rancangan kerajaan mahu mengurangkan saiz perkhidmatan awam dan semua ini bukan saja menyebabkan rakyat biasa, bahkan pendokong PH sendiri turut rasa kecewa.
Mereka kini jadi keliru, jika kerajaan terdahulu bermasalah dan tidak cekap, mengapa masih banyak perkara untuk kepentingan rakyat masih dapat diberikan?
Yang ternampak menonjol di mata rakyat hanyalah keghairahan Tun Mahathir berpolitik dengan mencatur sana mencatur sini dan memecahkan kelompok memecahkan sini untuk menampakkan dirinya terus unggul berkuasa dengan seolah-olah sudah lupa kepada janji peralihan kuasa serta dirinya bukannya semakin muda.
Sampai bilakah rakyat terus kecewa dengan PH?
Apakah harapan rakyat rakyat terhadap PH sebelum tibanya detik PRU15 hanya pada Anwar Ibrahim yang sepatutnya mengambil alih kuasa tahun depan? (ShahbudinHusin 25/12/2019)

PDRM NAK SIMPAN LAGIKAH PENGHASUT INI


MARA BELUM AMBIL TINDAKAN TERHADAP INDIVIDU INDIVIDU INI?

https://rafiziramli.com/2016/02/mara-tidak-mengambil-tindakan-terhadap-individu-individu-yang-mendapat-laba-dari-pembelian-hartanah-di-australia/

Saya dan Saudara Akmal Nasir (melalui National Oversight and Whistleblowers) telah mendedahkan skandal pembelian hartanah di Australia oleh MARA yang melibatkan penyelewengan berjumlah RM129 juta pada akhir Jun dan awal Julai 2015 lalu. Sehingga kini, 8 bulan kemudiannya, tidak ada seorang pun yang dihadapkan ke muka pengadilan dan MARA masih belum mendapatkan kembali jumlah “terlebih bayar” walaupun ada bukti-bukti kukuh untuk tindakan diambil.

Dengan permasalahan pembiayaan yang dihadapi oleh ribuan pelajar Melayu/Bumiputra yang terkandas kerana kedudukan kewangan MARA yang tidak mengizinkan, saya tertanya-tanya kenapa tidak ada tindakan diambil untuk mendapatkan kembali dana awam. Jumlah RM129 juta adalah jumlah yang besar dan boleh membiayai pendidikan ribuan pelajar Melayu/Bumiputra.

Oleh kerana kegagalan Tan Sri Annuar Musa bertindak mendapatkan kembali dana ini, saya dengan ini mengemukakan bukti dan dokumen yang menunjukkan perkara-perkara berikut

1. Individu-individu yang menjadi dalang dan dinamakan di dalam dokumen yang difailkan di mahkamah Australia

2. Cara individu-individu ini menyalurkan dana rakyat dari MARA kepada syarikat-syarikat yang mereka mempunyai kepentingan

3. Hubungkait individu-individu ini dengan EXCO Pemuda Umno

INDIVIDU-INDIVIDU YANG DINAMAKAN DI DALAM DOKUMEN MAHKAMAH AUSTRALIA

Rujuk dokumen “Statement of Claim” yang difailkan oleh Trubuilt Projects Pty Ltd terhadap Wanissa Properties Pty Ltd yang disertakan bersama
Dokumen ini memperincikan bagaimana Wanissa Properties Pty Ltd yang mengusahakan Dudley House (iaitu hartanah yang akhirnya dibeli oleh MARA pada harga yang lebih tinggi) di alamat 7-13 Dudley Street, Melbourne telah gagal membayar hutangnya kepada Trubuilt Projects Pty Ltd iaitu kontraktor yang dilantik bagi menyiapkan Dudley House.
Mukasurat 9 pada perenggan 19(x) memperincikan bagaimana MARA melalui anak syarikatnya Thrushcross Land Holdings Limited telah membeli Dudley House pada harga AUD22.6 juta (iaitu AUD4.75 juta lebih mahal dari harga pasaran yang dilaporkan).
Mukasurat 9 dan 10 pada perenggan 19(x) memperincikan bagaimana AUD4.75 juta (bersamaan RM14 juta pada kadar tukaran semasa) telah dibayar oleh Wanissa Properties Pty Ltd kepada 3 syarikat iaitu Leuven Capital Sdn Bhd, Optimus Capital Group of Companies Sdn Bhd dan TRR Heritage Sdn Bhd; iaitu syarikat-syarikat yang berkait secara langsung atau tidak langsung dengan Ahmad Nazim Abdul Rahman (CEO Pelaburan MARA Berhad), Mazrul Haizad Marof (dinamakan sebagai kakitangan MARA) dan Izadden Daud (Pengarah Urusan MARA Inc dari tahun 2008 hingga 2010).
Mukasurat 10 pada perenggan 19(xi) memperincikan hubungan Ahmad Nazim Abdul Rahman dengan syarikat-syarikat itu melalui satu email yang dihantar bertarikh 4 Julai 2013 mengandungi invois dari syarikat-syarikat tersebut.
CARA DANA DISALURKAN DARI MARA KEPADA SYARIKAT-SYARIKAT YANG BERKEPENTINGAN

Saya sertakan salinan-salinan invois (yang turut difailkan di Mahkamah Australia) seperti berikut

Walaupun pelbagai invois yang berlainan dikeluarkan dan bertindih, semakan dengan pihak berkuasa percukaian Australia (seperti yang ditunjukkan di dalam dokumen mahkamah) menunjukkan bahawa jumlah akhir yang dibayar kepada syarikat-syarikat adalah

AUD - 4.75 juta (iaitu jumlah komisyen yang disebut di dalam “Statement of Claim”) seperti berikut

Leuven Capital- AUD3,350,000 seperti surat bertarikh 24 Julai 2013

Optimus Capital Group - AUD675,000 invois bertarikh 5 Februari 2013

TRR Heritage- AUD725,000 invois bertarikh 17 Januari 2013

Maka, jumlah yang MARA “terlebih bayar” sebanyak AUD4.75 juta itu kemudiannya dibayar kepada syarikat-syarikat yang berkait/dikuasai oleh seorang individu bernama Mazrul Haizad Marof

HUBUNGKAIT DENGAN EXCO PEMUDA UMNO

Mazrul Haizad Marof adalah abang ipar kepada Dazma Daud, iaitu EXCO Pemuda Umno di bawah YB Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda Umno.
Dazma Daud juga pernah terlibat dengan syarikat-syarikat yang dinamakan di dalam dokumen mahkamah ini iaitu Optimus Capital dan Leuven.
Ahmad Nazim Abdul Rahman sebagai seorang pegawai tinggi MARA bukan sahaja dinamakan di dalam dokumen mahkamah bertanggungjawab menghantar invois-invois ini, beliau juga pernah terlibat di dalam satu syarikat lagi yang berkait dengan urusniaga pembelian Dudley House oleh MARA.
Dokumen-dokumen ini adalah satu maklumat umum yang boleh diperolehi dengan mudah dari mahkamah Australia, seperti mana diperolehi oleh MARA. 

Bukti keterlibatan individu-individu terbabit juga adalah sangat jelas dan sepatutnya tindakan telah diambil oleh Tan Sri Annuar Musa sejak dari tahun lepas.

Dalam kemelut masalah kewangan MARA sehingga menyebabkan ramai lagi pelajar Melayu/Bumiputra menghadapi kesempitan, jumlah RM14 juta ini sepatutnya dituntut dengan segera dari individu-individu terbabit.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

JANGAN LEBAI, NANTI KENA SAMAN TAK DA DUIT NAK BAYAR..



Oleh: SUARA RAKYAT.





Malaysia negara komunis ??! hang kata ada bukti ??! ..

Jangan nanti bila hang kena tahan dibawah Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah (KAJ) dan Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 utk siasatan, jangan pula buat U-turn.

Kalau kerajaan PH ni kerajaan komunis, maknanya PAS Kelantan dan Terengganu dapat suntikan dana dari kerajaan komunis lah ya.?

Walaubagaimanapun beberapa laporan polis telah dibuat susulan fitnah dari Ustaz Sharkawi Ishak pada Siri Ceramah Muafakat Nasional, di Perkarangan Surau Kg Kota, Permatang Pasir pada 20 Disember 2019.

Semoga pihak polis dapat buat siasatan seadil-adilnya ke atas tuduhan fitnah yg berat oleh lebai ostad tersebut.

#UstazRempit
#BohongSyariePAS
#LebaiFitnahWalaunTolongBayarSaman
#LawanFitnahPembangkang

SKIM MYSALAM KENAPA TUNTUTAN ANDA GAGAL.



Oleh: Nizam Aka.

Cerita Skim MySalam..Ada sebahagian tuntutan samada tuntutan hospital atau tuntutan penyakit kritikal yang ditolak oleh Pengendali Skim MySalam atas kesilapan2 berikut:

-Cop rasmi hospital dan tandatangan doktor tak jelas.

-Kesilapan pihak hospital menulis nombor ic pemohon(pesakit)

-Kesilapan mengeja nama pemohon (pesakit)

Bila dipohon discharge note yang baru daripada pihak hospital atas arahan pengendali MySalam,phk hospital tak mahu keluarkan discharge note baru,walaupun tlhpun ditunjukkan ulasan drp pihak MySalam..Maka, rugilah pesakit(pemohon) krana tuntutan mereka tak dpt dilakukan dan mereka tak dapat wang tuntutan yang sepatutnya mereka boleh gunakan utk menampung kehidupan mereka.. Mohon phk #kementeriankesihatan atau #mysalam mengambil perduli masalah ini..


APA MAKSUD PENDEKATAN 'MENANG-MENANG' DI DALAM ISU TANAH HARAM CAMERON HIGHLAND ?




Ramai yang tidak faham atau sengaja tidak mahu faham apa yang dimaksudkan dengan pendekatan rundingan yang disuarakan oleh YB Fuziah Salleh di dalam isu pekebun tanah haram di CH.  Mereka berfikiran MP Kuantan itu  menyokong tindakan menceroboh tanah haram serta tindakan mencemar alam sekitar di CH.  

Memang benar, memang telah berlaku rundingan sebelum ini oleh kerajaan negeri Pahang dengan mereka yang terlibat.  Tetapi, apakah rundingan itu menghasilkan keputusan yang positif?  Berunding bukan bermakna kerajaan negeri perlu akur dengan pekebun-pekebun tanah haram tersebut atau pekebun-pekebun mesti diusir seperti binatang liar.  

Apa yang saya faham dari kenyataan YB Fuziah itu adalah undang-undang pemuliharaan alam sekitar wajib dijaga tanpa kompromi.  Bahkan, atas asas itulah YB Fuziah konsisten dengan perjuangannya menentang kilang Lynas sampai sekarang.  Komitmennya itu tidak boleh dipertikaikan lagi.

Namun, di dalam isu di CH ini bukan sahaja alam sekitar perlu dijaga, tetapi perasaan kemanusiaan juga perlu dihormati dan dilindungi.  Mereka telah bercucuk tanam di situ dan tentunya itu adalah pencarian sara hidup mereka.  Tidakkah ada kaedah atau pendekatan yang lebih mesra atau berhemah agar nasib mereka tetap dilindungi dan alam sekitar tetap dapat diselamatkan?  

Rugikah kerajaan negeri Pahang memberi satu kawasan lain yang boleh dipajak untuk mereka meneruskan usaha bertani sebagai alternatif kepada mereka selain dari diusir?  Situasi "menang-menang' yang YB Fuziah maksudkan adalah kerajaan negeri dapat mempertahankan alam sekitar dari dicerobohi, manakala pekebun yang terlibat dapat meneruskan kehidupan dengan alternatif yang ditawarkan. Tergamakkah kita melihat tanaman yang mereka tanam dari titik peluh mereka demi untuk mencari perbelanjaan menjelang hari  persekolahan bermula diranap begitu sahaja hanya kerana undang-undang? 

Pada hemat saya, YB Fuziah tiada kepentingan apa-apa di dalam isu ini kerana CH bukannya di kawasan beliau di Kuantan.  Tetapi beliau berpegang kepada prinsip bukan sahaja mesra alam tetapi mesra insan.  Janganlah kita jadikan undang-undang untuk kita menafikan perikemanusiaan.  

Ada undang-undang yang kita perlu bertegas dan ada undang-undang yang boleh kita laksanakan dengan kaedah yang lebih berhemah.  Malangnya, ada juga suara-suara sumbang yang menyalahkan kerajaan PH berikutan apa yang berlaku di CH itu.  Di mana MP yang mereka angkat dulu? 

WFAUZDIN NS

Teresa harap majikan sokong langkah kerajaan PH naikkan gaji minimum



Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) digesa supaya menyokong langkah kerajaan Pakatan Harapan (PH) menaikkan gaji minimum kepada RM1,200 bagi pekerja di 57 kawasan bandar bermula tahun depan.
Menteri Industri Utama, Teresa Kok berkata, langkah berkenaan tidak memberi beban besar kepada majikan, malah selaras dengan kos sara hidup tinggi di bandar serta kadar inflasi semasa. 
“Saya berharap MEF boleh memahami dan menyokong langkah yang diambil kerajaan PH untuk menaikkan gaji minimum kepada RM1,200 pada tahun 2020. 
“MEF seharusnya maklum bahawa kenaikan gaji ini akan meningkatkan kuasa beli rakyat dan seterusnya memangkin pembangunan ekonomi negara,” katanya dalam kenyataan, hari ini. 
Pada 18 Disember lalu, Menteri Sumber Manusia M Kulasegaran mengumumkan pelaksanaan gaji minimum RM1,200 di 57 bandar di seluruh negara bermula pada 1 Januari 2020.
Bandar raya utama yang terbabit ialah Johor Bahru, Iskandar Puteri, Alor Setar, Melaka Bersejarah, Pulau Pinang, Seberang Perai, Ipoh, Shah Alam, Petaling Jaya, Kuala Terengganu, Kuching Utara, Kuching Selatan, Miri, Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur, manakala bandar utama ialah Batu Pahat, Kluang, Kulai, Muar, Segamat, Pasir Gudang, Kulim, Sungai Petani, Langkawi, Kubang Pasu serta Kota Bharu.
Turut tersenarai ialah bandar Alor Gajah, Jasin, Hang Tuah Jaya, Seremban, Nilai, Port Dickson, Jempol, Kuantan, Temerloh, Bentong, Manjung, Kuala Kangsar, Taiping, Teluk Intan, Kangar, Ampang Jaya, Kajang, Klang, Selayang, Subang Jaya, Sepang, Kemaman, Dungun, Padawan, Sibu, Kota Samarahan, Bintulu, Sandakan, Tawau, Labuan dan Putrajaya.
Kementerian Sumber Manusia juga menzahirkan komitmen untuk terus menyemak kadar gaji minimum bagi memastikan ia sejajar keperluan semasa dan selaras hasrat mencapai kadar gaji minimum RM1,500 sebulan dalam tempoh lima tahun pertama pentadbiran kerajaan PH. 
Langkah berkenaan bagaimanapun tidak mendapat sambutan positif daripada Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Shamsuddin Bardan. 

ADA SINAR HARAPAN BUAT RAKYAT MALAYSIA

SUMPAH LAKNAT TIADA DALAM PERUNDANGAN ISLAM

BATALKAN SIDANG ANTI TULISAN JAWI – ANWAR

KENAPA FITNAH BERLELUASA



Oleh :Abdul Samad


Aku tak nak salahkan lebai yg buat fitnah. Aku nak salahkan menteri dan  kerajaan yg tidak bendung drp awal.

Skrg di pejabat kerajaan di masjid, di media pembangkang, di dlm group WhatsApp di kedai kopi di tempat awam di tanah perkuburan orang bercakap kerajaan sekarang bukan kerajaan orang Melayu yg bela Melayu ttp kerajaan Dap. Kemudian kaitkan Dap dgn idealogi komunis.

Sbb itu aku yakin kerajaan ini akan tamat riwayat dlm pru 15 sbb gagal melantik menteri penerangan yg boleh menyerang pembangkang dan memberi gambaran sebenar kerajaan ini kerajaan apa.

Sehingga hari ni kerajaan bodoh adalah lebih tepat untuk memberi gambaran  kerajaan Pakatan Harapan ini kerajaan apa.

Beratus ratus fitnah terhadap kerajaan tidak ada langkah pembetulan dan pembenterasan secara konkrit dibuat.

Kerajaan ada media, ada akta, ada mahkamah, ada penjara ttp apa yg kerajaan buat untuk hadapi fitnah? 

Ada menteri yg saman ttp bila pergi ke mahkamah selesai dgn bermaaf maafan.

Kerajaan yang gagal kemudian nak salahkan lebai. Bulan Mei 2018 lagi sepatutnya menteri penerangan dilantik untuk serang pembangkang dan defend kerajaan.

(function() { var d = document, w = window; w

Sajat ‘Kebal’ Di Thailand, Dapat Perlindungan Bukan Calang-Calang Orang.

  PπšŽπš›πšπšŠπš—πšŠ π™ΌπšŽπš—πšπšŽπš›πš’ πšƒπš‘πšŠπš’πš•πšŠπš—πš π™ΌπšŠπšœπšžπš” π™²πšŠπš–πš™πšžπš›? π™³πšŽπš—πšπšŠπš— πš™πšŽπš›πš•πš’πš—πšπšžπš—πšπšŠπš— πšπšŠπš›πš’πš™πšŠπšπšŠ πš”πšŽπš›πšŠπš“πšŠ...