DAYANGKU INTAN NAK SALAHKAN PH.TAPI MAKLUMAT SALAH

 


Bukan nafikan kritikan Dayangku Intan terhadap kerajaan PH Negeri Sembilan. Betul kritikannya. Kerajaan kena cepat selesaikan aduan rakyat.


Cuma dia kata kalau Tok Mat, dah siap jalan depan rumah dia. Kalau baca, katanya permohonan dibuat semenjak 2016 lagi.


PH menang Mei 2018. Bermakna hampir 2 tahun juga Tok Mat tak buat apa. Jadi tak betul juga apa yang dia kata tentang Tok Mat. Guane boh?


 

Raja Gelap 


SPRM tunggu ‘lampu hijau’ Kuwait, siasat individu berkait penyelewengan 1MDB




Ketika ini SPRM masih menunggu keterangan daripada Kuwait yang dimohon menerusi Bantuan Perundangan Bersama (MLA).

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menjalankan siasatan berhubung dakwaan penyelewengan dana 1MDB yang didakwa melibatkan beberapa individu di luar negara seperti dilaporkan portal baru-baru ini.

Dakwaan itu melibatkan individu di Kuwait dan SPRM menjelaskan bahawa siasatan tersebut telah dilakukan dan masih giat dijalankan.

SPRM dalam kenyataan berkata, ketika ini pihaknya masih menunggu keterangan daripada Kuwait yang dimohon menerusi Bantuan Perundangan Bersama (MLA).

“Perkara itu masih lagi dalam kajian pihak di Kuwait,” katanya yang turut mengesahkan SPRM telah mengadakan beberapa siri perbincangan bersama Agensi Penguatkuasa Kuwait sejak dua tahun lalu.

“Setiap tindakan diteruskan dengan kerjasama agensi penguatkuasa luar negara melibatkan aliran wang yang amat kompleks dan rumit.”

Dalam pada itu, SPRM juga memaklumkan, pejabat peguam negara telah menolak tawaran penyelesaian yang cuba ditawarkan oleh ahli perniagaan dalam buruan Jho Low melalui wakilnya kepada kerajaan seperti dalam kenyataan pada 16 Julai lalu.

Justeru, SPRM menggesa semua pihak agar tidak membuat sebarang spekulasi berhubung isu ini bagi mengelakkan kekeliruan kepada masyarakat umum serta boleh menjejaskan siasatan.

Akar umbi ‘patah semangat’, PAS Johor minta pemimpin pusat beri motivasi

 

WAHAI WALAUN- WALAUNTIT .TANPA PAS TIDAK SEMESTINYA HIDUP BERPOLITIK PUNAH RANAH- APA KEJAYAAN PAS ? APA CONTOH NEGERI PAS YANG BOLEH DIBANGGAKAN.KEDAH...PAS TADBIR FESYEN  SHOW ADA...BINA BADAN WANITA ADA..NAK JADI CONTOH MACAMANA ? KELANTAN...SEMUA TAHU..AIR TAK SESLESAI...ZAMAN MANA NI...

TERENGGANU...APA KEJAYAAN TERENGGANU ? DUIT BANYAK TAPI TAK ADA APA KEJAYAAN YANG BOLEH DIBANGGAKAN. 


Perwakilan PAS Johor Karim Deraman turut memohon bantuan kepimpinan pusat untuk menyelesaikan masalah hubungan mereka dengan Umno Johor. (Gambar Facebook)

ALOR SETAR: Pewakilan PAS Johor Karim Deraman menzahirkan perasaan kecewanya dengan sikap ahli parti di negeri itu yang dilihat seperti patah semangat dan enggan terlibat dengan gerak kerja pilihan raya.

Karim turut menyeru agar pemimpin pusat turun padang agar dapat membakar kembali semangat akar umbi, memandangkan parti itu berhasrat untuk bertanding di beberapa kawasan Parlimen di Johor pada pilihan raya umum akan datang (PRU15).

“Kami di Johor dan selatan, sudahlah ahli tak ramai, (yang ada pula) tak mahu terlibat dengan gerak kerja pilihan raya,” katanya ketika membahaskan ucapan presiden di Muktamar PAS ke-68.

“Ahli kita ni, kepimpinan di Johor dah muak bagi nasihat, jadi kami minta pimpinan pusat turun selalu ke Johor, untuk beri motivasi.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

“InsyaAllah, pada PRU akan datang, (PAS) akan bertanding di beberapa (kerusi) Parlimen. Kita tekad nak dapatkan Parlimen sulung di Johor.”

Karim, yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Johor turut memohon bantuan kepimpinan pusat untuk menyelesaikan masalah hubungan mereka dengan Umno Johor.

“Kalau turun ke Johor, tolonglah selesaikan masalah kita dengan kerajaan Umno (negeri). Kita dah hantar surat untuk pertemuan tetapi tak dilayan,” katanya.

Sementara itu Pengarah Pilihanraya PAS Pusat Muhammad Sanusi Md Nor dalam ucapan penggulungan menasihatkan semua ahli dan kepimpinan parti di negeri itu supaya menghentikan pertelingkahan sesama sendiri.

“Nasihat saya, PAS di mana-mana pun jangan berkelahi. Buat kerja elok-elok, pakat harmoni aman damai. Nak berkelahi, lepas pilihan raya,” katanya.

Mengenai keputusan PAS untuk hanya bertanding di 80 kerusi, berbanding perancangan awalnya sebanyak 155 kerusi, Sanusi berkata, parti itu menyemak semula jumlah kerusi yang ingin ditandingi dengan mengambil kira pertambahan pengundi susulan pelaksanaan Undi 18.

Katanya, kos untuk menarik pengundi telah meningkat memandangkan ia lebih banyak melibatkan penggunaan media baharu, sedangkan sumber yang dimilikinya terhad, hasil sumbangan ahli parti.

“Kita fikir, pada PRU akan datang, kita banyak guna media baharu, ceramah pun dah kurang, banyak orang tengok guna media baharu, jadi modal kena lebih sikitlah,” katanya ketika ditemui selepas melawat bilik media.

“Kita tak payah bertanding 155 (kerusi), hanya fokus 80 … sumber yang kita ada ini terhad. Kita tiada ‘billionaire’ (jutawan), duit kita daripada ahli.”

*KEDUDUKAN KERUSI PARLIMEN SEHINGGA SEKARANG* JANGAN MENJAJA YANG BUKAN BUKAN....

 

*KEDUDUKAN KERUSI PARLIMEN SEHINGGA SEKARANG*

*macai2UmnoPaswalauntit2* HADAM👇🏻👇🏻👇🏻


(PAKATAN HARAPAN= 93) **


PKR   39

DAP   42 

AMANAH  11

UPKO 1


( PRO PH=12) **


WARISAN 8

PEJUANG 4


(BARISAN NASIONAL= 41) **


UMNO   37

MCA    2

MIC     1

BN (LANSUNG) 1


(GABUNG PARTI SRWK=18) **


PBB  13

PRS  1

PDP  1

SUPP  1

PSB  2


( PAS=18) **


(BERSATU=31) **


JUMLAH SEMUA = 222


Pecahan mengikut bangsa

Seperti berikut:-


1) Melayu/Islam 140 org (63%)

2) Bumiputra Bukan Islam (BBI) 19 orang (9%)

3) Cina 48 orang (22%)

4) India 15 orang (6%)


Perhatian : 

Jika SEMUA wakil rakyat Cina bergabung dgn India dan BBI, tetap tidak boleh perintah M'SIA... BARU ADA 82 KERUSI PARLIMEN.

WAKIL RAKYAT MELAYU/ISLAM 140 ORG.

(82+ 140 = 222 ORG)

SIMPLE MAJORITY = 112 ORG.


UMNO/PAS perbodohkan rakyat M'sia, kononnya DAP akan perintah M'sia tidak benar & tidak betul!!!


Suruh mereka belajar matametik dan stastistik - jika tidak nampak sangat mereka menipu rakyat kononnya PH adalah boneka DAP tidak benar. 


Di mana maruah / jati diri 

- Tun Mahathir / Wan Azizah / Mat Sabu / DSAI /  Shafie Apdal. 

Adakah pemimpin Melayu/Islam dikawal oleh DAP???


Hanya puak2 pembangkang meroyan sbb hilang kuasa memerintah negara & hilang kuasa merompak wang negara saja yg meracuni rakyat Melayu dgn isu agama dan perkauman!!!


Adakah UMNO/PAS masih menipu rakyat dgn isu2 demikian mengikut silibus Biro Tatanegara sejak 1990-an lagi masih digunakan oleh UMNO dan PAS.


Buka akta perlembagaan Malaysia.

Buka & baca satu per satu.

Fahamkan betul2 kesemuanya.


Bukan hanya dgr fitnah dari pemberi rasuah & penerima rasuah puak2 pembangkang shj.


Semua kuasa mutlak adalah di bawah persetujuan RAJA-RAJA MELAYU!!!


*ceritakan pd keturunan mu!*


TAKDIR....PAS AKAN LAWAN SATU LAWAN SATU MENENTANG DAP. PH AKAN LAWAN LEBAI PENIPU.


 Diharap PAS akan bertanding lawan musuh utama PAS iatu DAP di PRU nanti..

😇😇




KENAPA LAH RAFIZI NAK BONGKAR LAGI PERASUAH NI....INI KAN KERAJAAN MELAYU ISLE.

 

Mohd Shah Rim

Sapa yang suruh Rafizi Ramli bongkar skandal terowong..?? nak mampus ??

😅😅

Contempt of Court.

 


SHAMSUDIN NAWAWI


Contempt of Court.


Apa itu?

Apa yang kita tulis atau cakap atau buat akan jadi contempt of Court?


Disclaimer : saya tulis ini atas risiko FB kena restrict lagi. Tapi itu tiada hal lah. Saya tak peduli satu hoon pun!


Contempt atau hina mahkamah ini boleh jadi dalam banyak situasi. 

Kalau dalam mahkamah bersila panggung tak boleh. Duduk lah sempurna sikit. Jangan lah mengangkang melukah bagai. 


Menjerit² macam depan Sogo dlm mahkamah memang lah tak boleh.


Kalau kita tulis dan ulas apa macam?

Kalau kita tulis benda yang karut marut cerpen certot yang tak ada pun keterangan mengenai perkara itu, itu salah lah. Nak pulak kalau kita ulas kata kenapa hakim atau pendakwa atau pembela bodoh sangat tak mahu terima cadangan kita yang bagus sangat tu, itu contempt. 

Masa kes sedang berjalan kita pula bertindak lebih pada hakim kata orang itu salah, orang ini tak salah, itu subjudice. Memang contempt lah.


Tapi bila kes itu sudah selesai, sudah diputuskan, kita nak ulas tiada masalahnya.

Sebagai bahan kajian tiada halnya. 

Bila kita buat kajian, tentulah ada kesimpulan yang kita buat. 

Ayat² biasa yg kita guna ialah khilaf. Hakim terkhilaf dalam menerima fakta yang sepatutnya tidak diterima, itu kesimpulan dalam kajian kita. 

Kalau pelajar undang-undang boleh kata hakim khilaf dan beri hujahan dia yang solid, confirm kajian dia akan dapat A+. Maknanya dia ada otak yang analytical dan macam² yang boleh kita bagi dia A+. 


Peguam² pula, kalau kes itu dibawa ke Mahkamah Rayuan memang standard lah tulis dalam hujahnya "The learned trial judge erred in law in accepting the hearsay testimony of so and so..."


Tengok tu...dia kata hakim itu "the learned trial judge" tapi he erred...dia khilaf. Kita cakap dia khilaf silap tapi itu bukan contempt.


Kita kata dia khilaf tentang undang-undang bukan sebab dia emosi atau mental dia terganggu atau kita korek pula record dia, dia ada tulis dalam social media dia minat MU tapi tak minat langsung Liverpool.

Itu ulasan mangkok lah. Kalau bukan mangkok ayun pun, tapi mangkok lah...


Tapi kalau kita ulas pulak kononnya orang yang dijatuhkan hukuman itu berat sangat hukumannya, kita kena hati². Kalau hukuman itu memang diperuntukkan oleh undang² tapi kita kata hakim itu zalim tak bertimbang rasa, itu tak boleh lah. Dia memang ada kuasa kuatkuasakan hukuman macam itu.


Kalau kita nak kata undang² itu yang zalim, itu bukan salah hakim. Itu salah penggubal undang-undang yang luluskan undang² di Parlimen.


Nak kata ahli parlimen itu gila tak apa. Sebab bila kita tengok live pun macam² gila pun ada. Mereng pun ada, sewel pun ada, meraban pun ada. Tak kurang juga yang suka meroyan.


Nota : FB saya ini masih lagi dalam mood Group Activities Restricted


Keymark!


NAK BAYAR BUTA BUTA 90 JUTA BUAT APA ? Penjelasan dari Rew Castle Claire Brown Pengasas Sarawak Report, mengulas isu saman fitnah terhadap Sarawak Report.

 

Rakaman PAS terima RM90 juta Dana Umno.



Penjelasan dari Rew Castle Claire Brown Pengasas Sarawak Report, mengulas isu saman fitnah terhadap Sarawak Report.

Kata Claire Brown, Hadi Awang PAS sedar saya mempunyai bukti terhadap nya, Hadi panik dan menawarkan saya, menawarkan Peguam saya untuk membayar, jika saya tarik diri.


Saifuddin Nasution & Mohd Puad Zarkashi : Penjajaran Politik Baru...Mengenali Pelacur politik



TONTON DIMINIT MINIT 20



𝗠𝗘𝗡𝗚𝗘𝗡𝗔𝗟𝗜 𝗣𝗘𝗟𝗔𝗖𝗨𝗥 𝗣𝗢𝗟𝗜𝗧𝗜𝗞 #SiriHantamPA$ 1. 𝗦𝗘𝗧𝗔𝗛𝗨𝗡 𝘆𝗴 𝗹𝗮𝗹𝘂 apabila Dato' Seri Saifuddin Nasution Ismail (SUA Keadilan) memberi nasihat kpd Dato' Fuad... | By Zubaidi | Facebook
Created by Zubaidi Sudin. . 89 views, 9 likes, 0 loves, 2 comments, 2 shares: 89 views, 9 likes, 0 loves, 2 comments, 2 shares, Facebook Watch Videos from Zubaidi Sudin: 𝗠𝗘𝗡𝗚𝗘𝗡𝗔𝗟𝗜 𝗣𝗘𝗟𝗔𝗖𝗨𝗥 𝗣𝗢𝗟𝗜𝗧𝗜𝗞...
www.facebook.com


BAGAIMANA KISAH PAS DALAM KERJASAMA POLITIK SEMASA BERSAMA PR. AKHIRNYA PAS BELOT MEMILIH  KULI. SILA DENGAN ....UMNO DAH KENA...KITA LIHAT PULA BAGAIMANA BERSATU BAKAL KENA KENCING DENGAN PARA LEBAI INI....JANGAN PERCAYA POLITIK PAS.




𝗠𝗘𝗡𝗚𝗘𝗡𝗔𝗟𝗜 𝗣𝗘𝗟𝗔𝗖𝗨𝗥 𝗣𝗢𝗟𝗜𝗧𝗜𝗞

#SiriHantamPA$

 

1. 𝗦𝗘𝗧𝗔𝗛𝗨𝗡 𝘆𝗴 𝗹𝗮𝗹𝘂 apabila Dato' Seri Saifuddin Nasution Ismail (SUA Keadilan) memberi nasihat kpd Dato' Fuad Zarkashi (Ahli MKT UMNO) mengenai kerjasama dgn PA$, mereka (UMNO) sepatutnya lebih peka. Malangnya kerana ketamakan kuasa dan merasakan PA$ akan menguntungkan mereka UMNO BN kini luka berlubang badan ditikam2 di tengah belakang dan jadi caca merba.

 

2. Saya abadikan di sini Clip Video / keratan dari Studio Jalan Kapar dlm segmen 𝗕𝗢𝗥𝗔𝗞 𝗗𝗔𝗛𝗦𝗬𝗔𝗧 pada 𝟬𝟳 𝗝𝗔𝗡𝗨𝗔𝗥𝗜 𝟮𝟬��𝟭 dalam wacana 𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗸 𝗣𝗲𝗻𝗷𝗮𝗷𝗮𝗿𝗮𝗻 𝗕𝗮𝗿𝘂 𝗣𝗥𝗨𝟭𝟱? yg DS Saif dan D Fuad Z sebagai panelis. Sila 𝗧𝗢𝗡𝗧𝗢𝗡 video 7:09 minit ini 𝗛𝗜𝗡𝗚𝗚𝗔 𝗛𝗔𝗕𝗜𝗦.

 

3. PA$ terutama lebai-lebai kongkiak sejak ketiadaan Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz bukanlah 𝗧𝗶𝗸𝘂𝗶𝗵-𝘁𝗶𝗸𝘂𝗶𝗵 𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗸 yg jujur malah telah menjadi rahsia umum mereka gemar berenang di banyak kolam. Kini PA$ adalah penjual, pedagang dan PELELONG Agama. 

 

4. Keadaan PN skrg, selain Bersatu (PPBM) yg telah hilang arah kerana mengkhianati mandat Rakyat lalu terpaksa dgn muka tak malunya menyeru Pakatan Harapan utk berbincang bagi menewaskan UMN BN, PA$ pula terhegeh-hegeh dgn UMNO sedangkan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO begitu tegas mengangkat kehendak akar umbi UMNO dlm PAU supaya "go solo" dalam PRU15.

 

5. UMNO BN sedar bahawa lawan mereka yg 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗡𝗔𝗥 𝗱𝗮𝗻 "𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵 𝗶𝘁" 𝗮𝗱𝗮𝗹𝗮𝗵 𝗣𝗔𝗞𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗛𝗔𝗥𝗔𝗣𝗔𝗡, bukan Perikatan (baca : PNkhianat) Nasional. Lalu strategi lebih mudah ialah PH dan BN sama-sama "𝗥𝗘𝗗𝗨𝗖𝗘𝗗 𝗣𝗡 𝗧𝗢 𝗔 𝗡𝗢𝗡-𝗖𝗢𝗠𝗣𝗘𝗧𝗜𝗧𝗢𝗥" lalu mereka boleh berentap dengan lebih adil dan gentleman. 

 

6. Mengenali PA$ pelacur politik murahan adalah penting bagi pengundi terutama bagi pengundi-pengundi muda agar tidak terpedaya dgn Slogan pura-pura PA$ KUNUN menyasarkan anak muda "JAHIL". Ia sebenarnya suatu penghinaan kpd anak muda.

 

7. PA$ juga sedang 𝗠𝗘𝗡𝗨𝗡𝗚𝗚𝗔𝗡𝗚 𝗥𝗘𝗧𝗢𝗥𝗜𝗞 KUNUNnya demi perpaduan mereka mahu terus berbincang dengan UMNO BN sehingga hari penamaan calon. Retorik ini hanya dimainkan kerana mereka gentar tanpa UMNO BN mudah shj PN diratah oleh PH.

 

Wallahualam

 

- Zus Din 

04092022

 

#SebarkanBiarRakyatFaham


 


(function() { var d = document, w = window; w

PH-BN AKAN JADI GABUNGAN BESAR – ZAHID HAMIDI

  Kerajaan Perpaduan dibentuk Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) diyakini terus menjadi gabungan besar yang tidak akan berakhir ...