LAUNGAN PECAT ZURAIDA BERGEMA DI NEGERI TOK GAJAH, KARTEL DI KUALA TERENGGANU TERGAMAM?

TERKINI

Zulimran Nasution

LAUNGAN PECAT ZURAIDA BERGEMA DI NEGERI TOK GAJAH, KARTEL DI KUALA TERENGGANU TERGAMAM?

Bagai menyahut laungan kemenangan setelah kegagalan Naib Presiden KEADILAN, Zuraida Kamaruddin menghantar sendiri surat tunjuk sebab ke atasnya di ibu pejabat parti di Petaling Jaya, laungan Pecat Zuraida menjalar ke Pahang pula.

Pasukan anti-Zuraida mengadakan himpunan berhampiran tebing Sungai Pahang di Temerloh sebentar tadi dengan disertai ahli parti yang setia kepada pimpinan parti.

Terdahulu, hanya Setiausaha Politik Zuraida, Hizwan Ahmad dilihat menghantar surat berkenaan sambil diiringi para penyokongnya yang jelas gagal menguasai suasana himpunan di hadapan ibu pejabat parti kira-kira jam 12.30 tengah hari tadi.

Dikhabarkan kegagalan himpunan pro-Zuraida di Petaling Jaya memberi kesan berantai kepada himpunan yang cuba dilakukan di tempat lain berkemungkinan malu dengan perkembangan sambutan dingin dan hambar di ibu pejabat parti.

Setakat laporan ini ditulis, himpunan kumpulan pro-Zuraida yang diketuai penyelaras NGO Penggerak Muafakat negeri di Kuala Terengganu dikhabarkan belum dimulakan kemungkinan kerana jumlah anggota Cawangan Khas (SB) lebih ramai daripada peserta himpunan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Presiden sebentar tadi meminta semua pihak supaya bersurai dan menyerahkan sepenuhnya keputusan kepada Lembaga Disiplin parti.

-

APA KHABAR IBU YATI DAN MOHD SHARIMAN SHAHRIR JUGA ZAD ZAIDI.. ......POLIS TENGAH CARI HANGPA TIGA NI...SERAH KUASA BOLEH DIKHIANATI?

PROSES PEMBERSIHAN PARTI BERMULA HARI INIKurang sejam dari sekarang, para penyokong Zuraida Kamaruddin akan mengadakan demonstrasi di beberapa lokasi pada hari ke-12 surat tunjuk sebab dikeluarkan ke atasnya.

Surat berkenaan diamanahkan kepada Lembaga Disiplin untuk dikeluarkan ke atas Zuraida bersabit laporan yang dibuat oleh NGO Otai Reformis kira-kira seminggu selepas ucapan Zuraida menghentam dan membuka rahsia perbincangannya dengan Presiden, Anwar Ibrahim.

Dalam ucapannya, Zuraida mendakwa Anwar kononnya memaksa dirinya menerima perlakuan dan bukti video yang menunjukkan Azmin Ali ialah individu yang bersama Haziq Abdullah Abdul Aziz di sebuah bilik hotel di Sandakan pada 11 Mei 2019.

‘Pendedahan’ ini tidak sepatutnya berlaku kerana ia merupakan perbincangan sulit yang tidak sepatutnya disebar di khalayak umum apatah lagi disiarkan secara langsung oleh beberapa portal media pada malam 8 Disember 2019 itu.

Lantaran dari ‘pendedahan’ tersebut, Zuraida mencabar kepimpinan parti supaya memecat dirinya dan Azmin tanpa sedikit pun memikirkan kesan terhadap pimpinan dan parti.

Cabaran tersebut disambut Otai Reformis yang menghantar laporan salah laku Zuraida kepada Lembaga Disiplin yang diterima salah seorang kakitangan pejabat parti mendesak supaya tindakan dikenankan ke atas Zuraida.

Tindakan NGO tersebut diperlekehkan Zuraida dengan menggelar mereka sebagai ‘NGO nyamuk’ sedangkan Otai Reformis hanya menjalankan tugas mereka melaporkan sebarang perlanggaran disiplin kepada parti.

Apabila Lembaga Disiplin bermesyuarat dan mendapati bahawa laporan disiplin yang diterima mempunyai asas untuk diambil tindakan, tiba-tiba Zuraida seolah kepanasan padahal semasa berucap pada 8 Disember 2019, dia sudah bersedia dipecat yang turut mengheret Azmin sama dalam kancah peperangannya terhadap Anwar.

Keadaan ini memaksa Zuraida mula menyusun strategi memperkudakan sebuah NGO bernama Penggerak Muafakat yang ditubuhkan di seluruh negara dan ketuanya merupakan penyokong tegar Zuraida di setiap negeri sejak penghujung 2018 lagi.

Tekanan pemecatan ke atas Zuraida makin kuat dirasakan hingga menyebabkan ahli parti yang rapat dengan NGO berkenaan dikerah supaya mempertahankannya dalam bentuk mobilisasi anggota dengan tujuan memberi tekanan ke atas Lembaga Disiplin yang mengeluarkan surat tunjuk sebab yang diserahkan pada 17 Januari 2020 lalu.

Persoalan yang timbul di sini ialah:

Pertama, mengapa Zuraida bertindak secara melulu dengan mendedahkan perbincangannya dengan Anwar sedangkan dalam masa sama Zuraida melanggar etika kerahsiaan hingga menyebabkan dia sanggup dipecat kononnya berkata yang benar?

Kedua, mengapa setelah Lembaga Disiplin mengeluarkan surat berkenaan, Zuraida dengan rasa tiada maruah mahu juga menjawab padahal dalam ucapannya, dia tidak kisah sedikit pun diambil tindakan?

Ketiga, mengapa memperkudakan gerakan sebuah NGO mempertahankannya seperti mana yang dilakukan semasa mesyuarat MPP pada hari yang sama surat itu diserahkan kepadanya?

Keempat, jika benar Zuraida bersedia dipecat daripada parti, mengapa sanggup mempertaruhkan masa depan politiknya dengan mendedahkan perkara yang tidak benar semasa malam 8 Disember 2019?

Dan terbaharu, semalam, Setiausaha Agung parti turut mengeluarkan saman ke atas Zuraida atas kapasiti peribadi kerana kenyataan Zuraida berbaur fitnah kepada media menjejaskan nama baik Setiausaha Agung. 

Pasukan Zuraida seakan memperlekehkan Setiausaha Agung kononnya mereka belum menerima surat saman yang dinyatakan sedangkan mereka sebenarnya gementar apakah bentuk saman yang bakal mereka hadapi.

Dan sebenarnya mereka berbohong kononnya belum menerima surat saman berkenaan padahal Setiausaha Agung mendedahkan bahawa cop terima surat sebenarnya bertarikh 20 Januari 2020!

Masih lagi tidak punyai maruah terus berbohong menegakkan benang basah wahai Zuraida?

Kini masanya telah tiba bagi parti membersihkan anasir-anasir jahat yang merosakkan parti dari dalam hingga agenda reformasi yang diperjuangkan selama lebih 20 tahun cuba digagalkan.

Sekiranya Zuraida berkeras mahu melanggar arus cuba menjejaskan imej parti dengan tindakan penjilatnya di seluruh negara, besar kemungkinan tindakan lebih keras akan dikenakan ke atasnya yang akan meranapkan sama sekali cita-cita politiknya dalam Pakatan Harapan.

Apakah Zuraida sudah bersedia dengan kemungkinan itu?

Sama-sama kita tunggu babak seterusnya.

29 JANUARI 2020


KEMUDAHAN BAS HENTI HENTI LUMPUH DI KELANTANKemudahan bas henti-henti  di negeri lebai lumpuh sebab tak mampu bayar gaji.?Di Penang dah 10 tahun dah bas free siap aircond dan kemudahan wifi lagi...apa barang naik bas panaih hangit...

Syukur kepimpinan Ula Mak masih selesa naik mercedes buat kerja memajukan negeri..RM50k pun, dengarnya masih tak abis lagiii..belum selesai berbagi.

Kepada rakyat yang terkesan, tabah la..sesungguhnya jika anda sabar & redha, semoga mengambil iktibar.


SYIAH DI SELANGOR SEMAKIN BERCAMBAH?

KORONAVIRUS WUHAN: WHO SALAH TAFSIR RISIKO?

LANGKAH DRASTIK TANGANI KORONAVIRUS WUHAN

LEMBAGA DISIPLIN PKR TAK BEBAS JIKA TUNDUK KEPADA TEKANAN?Para penyokong Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin dijangka akan mengadakan perhimpunan solidariti di 10 lokasi di seluruh negara hari ini ketika beliau dijangka hadir ke ibu pejabat parti bagi menjawab surat tunjuk sebab yang dikeluarkan oleh Lembaga Disiplin kepadanya.

Pejabat Zuraida memberitahu media bahawa Ahli Parlimen Ampang itu akan hadir pada jam 12.30 tengah hari ini untuk menjawab surat tunjuk sebab berkenaan.

Zuraida setakat ini enggan mendedahkan alasan surat tunjuk sebab itu dikeluarkan kepadanya namun memberi gambaran bahawa ia mempunyai kaitan dengan ucapan yang dibuatnya semasa perhimpunan anjuran Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali di Renaissance Hotel bulan lepas.

Pemberitahuan kepada media okeh pejabat Zuraida  juga termasuk jemputan untuk liputan perhimpunan solidariti di Kelantan, Pahang, Terengganu, Pulau Pinang, Perlis, Kedah, Melaka, Perak, Johor dan Negeri Sembilan yang akan diadakan serentak pada jam 1 petang.

Apa makna semua ini?

Bermakna, perhimpunan solidariti di seluruh negara itu adalah anjuran Zuraida sendiri bagi tujuan menunjukkan sokongan yang ada di belakangnya, sambil untuk memberi tekanan kepada Lembaga Disiplin.

Dalam hal ini, sebagaimana yang disebut oleh Anwar Ibrahim beberapa hari sebelum ini bahawa Lembaga Disiplin PKR adalah sebuah badan bebas, maka ia hendaklah berfungsi dengan sebebas-bebasnya.

Berdasarkan pertuduhan dalam surat tunjuk sebab kepada Zuraida, Lembaga Disiplin mesti fokus kepada jawapan yang akan diberikan oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkenaan.

Sebarang tekanan atau berapa ramai yang ramai dalam himpunan solidariti anjuran Zuraida tidak harus membuatkan Lembaga Disiplin goyang dalam pendiriannya.

Jika ia goyang dalam pendirian atau tunduk kepada sebarang tekanan dalam membuat keputusan, Lembaga Disiplin akan dilihat tidak lagi bebas dalam peranan serta fungsinya menjaga serta parti dan melindungi institusi presiden daripada sebarang perbuatan yang melanggar disiplin.

 Jalan terus!! (ShahbudinHusin 29/01/2020)