ADUN PANTAI JERJAK BERBAKTI LAGIPulau Pinang-3 NOV Adun Pantai Jerejak, YB Sim Tze Tzin hari ini telah turun ke Kampung Sungai Nibong Besar untuk memberi bantuan segera kepada 4 buah keluarga mangsa bumbung rumah yang telah ditiup angin baru-baru ini. Beliau berjaya memberi bantuan dalam masa kurang 24jam sahaja. Turut hadir bersama YB Sim, Ahli Majlis MPPP En Mohd Rashid Hasnon, Pengerusi JKKK Sg Nibong Besar En Hj Ishak, Setiausaha JKKK Sg Nibong Besar En Jamaluddin, Penghulu Pejabat Daerah dan Tanah Barat Daya En Zul Hazman, Isteri kepada Timbalan Ketua Menteri 1 Datin Aishah, Pengerusi JKKK Mahsuri Pn Latifah Hussainsa dan Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Barat Daya, En Thum. Semua mangsa bencana telah menerima bantuan kewangan sebanyak RM800.

Menurut YB Sim, beliau berharap dengan bantuan kewangan yang diberikan kepada keluarga mangsa ini, ianya akan membantu mereka untuk membaiki kerosakan yang berlaku dan sekaligus meringankan beban mereka. Beliau juga amat bersyukur kerana kejadian ribut ini tidak membawa sebarang ancaman kepada keselamatan penduduk dan tiada kerosakan yang serius dilaporkan berlaku pada rumah mangsa. Beliau berkata, kejadian umpama ini jarang berlaku namun beliau tetap bersedia dengan pasukan bantuan segera sekiranya berlaku bencana seperti ini.

YB Sim juga menyeru semua penduduk kampung mengambil initiatif memperkuatkan bumbung masing-masing untuk mengelakkan sebarang kejadian sebegini berulang.--
Sim Tze Tzin
ADUN Pantai Jerejak
State Assemblyman of Penang
12-J-2 Jalan Rumbia
11900 Bayan Lepas,
Pulau Pinang
Tel: +6019 472 8099
Fax: 04-2260633
Website: www.pantaijerejak.com
Blog: www.simformalaysia.com
www.facebook.com/simtzetzin
twitter: @simtzetzin

forum sosialisme 2011

Halimah : Fikir Cara Lain Tingkat Kualiti Kerja Guru

SHAH ALAM, 14 NOV : Kementerian Pelajaran harus mencari strategi lain bagi meningkatkan mutu kerja guru dan bukan semata-mata dengan melanjutkan waktu bekerja bagi membina pelajar yang berkualiti.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali menyatakan, selama ini guru-guru telah terbeban dengan kerja-kerja perkeranian sedangkan tugas utama mereka untuk mengajar dan mendidik.

"Yang paling penting ini adalah hasil, untuk seorang guru hasil produk adalah pelajar. Maknanya pelajar itu cemerlang dari segi akademik dan sahsiah.

"Kalau 24 jam tumpu tetapi akhirnya pelajar terjebak kepada gejala sosial maknanya keberkesanan pembelajaran itu masih di tahap yang tidak memberangsangkan," katanya.

Halimah berkata demikian ketika mengulas cadangan kerajaan pusat untuk melanjutkan waktu bekerja bagi guru kepada sembilan jam sehari.

Rancangan ini akan dilaksanakan di Pahang, Johor dan Melaka mulai tahun hadapan.

Mengulas lanjut, beliau meminta kerajaan persekutuan supaya mengkaji sebaik mungkin dan mendapatkan pandangan pelbagai pihak termasuk guru sendiri sebelum mencadangkan polisi baru.

"Persoalannya adakah menambah waktu kerja selama selama 9 jam akan menambah keberkesanan proses pendidikan pelajar-pelajar di Malaysia?

"Kedua, adakah guru-guru yang perlu bekerja selama enam hari dan ada yang membawa beban kerja ke rumah, adakah lepas 9 jam, mereka tidak perlu membuat kerja lagi?" soal beliau lagi.

Beliau menambah, faktor kesihatan dan kecergasan guru juga perlu diberikan perhatian supaya guru dapat meningkatkan keupayaan dan keberkesanan dalam melaksanakan tugas.

Kerajaan Pusat Diharap Ikut Contoh Selangor Laksanakan Gaji Minima

SHAH ALAM, 14 NOV : Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan bahawa skim gaji minima sememangnya tidak boleh dilaksanakan untuk kesemua penjawat awam di Negeri Selangor ekoran pelaksanaannya berkait dengan pemberian pencen di bawah kuasa Kumpulan Wang Negara.

Walaubagaimana pun, Khalid menjelaskan kerajaan negeri hanya merintis dan perlaksanaan menyeluruh di peringkat nasional terletak di bahu Kerajaan Pusat iaitu menerusi Kementerian Sumber Manusia.

"Kita mesti mengambil kira tentang pencen dibawah Kumpulan Wang Negara, jadi tidak boleh dilakukan.

"Namun sekiranya negara (Kerajaan Pusat) bersetuju, barulah ianya boleh dilaksanakan, tetapi yang paling penting gaji minima ini ialah tugas negara bukan tugas negeri,"

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyatan Adun Batang Kali, Mohd Isa Abu Kasim yang mendakwa langkah Kerajaan Negeri melaksanakan gaji minimum RM1,500 kepada kakitangan syarikat milik Kerajaan Negeri (GLC) sebagai diskriminasi terhadap penjawat awam di negeri ini.

Mohd Isa mempertikaikan pelaksanaan gaji minimum tersebut yang hanya dijalankan kepada syarikat milik Kerajaan Negeri.

Terlebih dahulu, Abdul Khalid memberitahu Dewan yang Selangor memperuntukkan kira-kira RM100 hingga RM150 ribu kepada Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) untuk menjalankan kajian terperinci berkenaan pelaksanaan gaji minima dengan lebih meluas.

Sebelum ini, MTUC menggesa kerajaan negeri Selangor memperluaskan skop pelaksanaan gaji minima kepada sektor swasta dan tidak terhad kepada kakitangan anak syarikat kerjaan negeri sahaja.

Abdul Khalid berkata kerajaan negeri mahu pelaksanaan gaji minima diperluaskan kepada sektor swasta namun kuasa untuk membuat demikian hanya berada ditangan kerajaan pusat.

Tambahnya, Selangor sebagai negeri perintis yang mendahului kerajaan persekutuan dalam usaha ini berharap ia menjadi ikutan negeri-negeri lain dalam mendepani masalah kemiskinan rakyat.

"Hasil kajian MTUC ini kita akan bawa berbincang dengan kerajaan Persekutuan untuk fikirkan cara pelaksanaannya.

"Kalau kajian yang dilakukan MTUC ini berjaya dan keputusannya baik, kenapa tidak pihak swasta melakukan perkara yang sama," beliau berkata demikian ketika menjawab soalan dari Adun Kota Damansara, Nasir Hashim.

Pada 9 November lalu, Khalid menerusi Pembentangan Belanjawan Selangor 2012, mengumumkan pelaksanakan dasar gaji minima, RM1,500 sebulan sebagai gaji permulaan di syarikat-syarikat milik kerajaan negeri mulai tahun depan.

Pelaksanaan ini melibatkan kakitangan syarikat-syarikat milik kerajaan negeri yang status kewangannya stabil sebelum ia diperluaskan kepada syarikat lain.

Antara syarikat itu termasuk Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dan Worldwide Holdings Bhd.

Manakala bagi syarikat-syarikat yang mempunyai status kewangan yang tidak stabil, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri akan menyediakan peruntukan dana RM10 juta supaya kenaikan gaji dapat dilaksanakan.


(function() { var d = document, w = window; w

PUSPAKOM TIDAK LAGI MONOPOLI KONTRAK SELAMA 15 TAHUN DITAMATKAN