KERAJAAN BANGSA MELAYU: IBARAT MYAMMAR NAFI HAK ROHINGYA

PILIHAN RAYA NEGERI PERAK PALSU – SPR

TIDAK GUNA JADI HERO MELAYU JIKA NEGARA BERGOLAK – ANWAR

BERPOLITIK 24 JAM, PUAT ZAKARSI TIBAI HISHAMUDSINApabila ada orang kata, jangan main politik dalam masjid, sebenarnya orang yang berkata itulah yang main politik.
Maka apabila Hisham kata, cukup cukuplah berpolitik 24 jam, maka sebenarnya Hisham yang berpolitik 24 jam.
Sebenarnya Hishamuddin mahu menpertahankan kesucian Kongres Maruah Melayu (KMM) yang padanya melangkaui batas kepartian dan kaum.
Media minta komen saya. Ada baiknya saya komen bertulis. Terpulang kepada Hisham untuk menjawab balik.
Apa maksud Hisham main politik 24 jam? Pada orang politik layman, politik 24 jam bukan bermaksud sampai tinggal solat, tinggal rumah dan tinggal anak bini.
Main politik 24 jam bermaksud jangan tinggal kawasan, selalu balik kawasan, sanggup minum di warung, berjamaah di masjid, kalau dia ahli Parlimen maka selalu menghadiri Parlimen, aktif berbahas dan bertanya soalan.
Mungkin maksud Hisham “cukup cukuplah berpolitik 24 jam” itu ialah, kurangkan politiking. Kalau begitu, apakah Hisham bersih daripada politiking?
Penganjuran KMM adalah politiking. Kehadiran Tun M memberi amanat adalah politiking. Penglibatan Hamzah Zainuddin dan tajaan duit poket dan bas percuma adalah politiking
Kalau bukan politiking sudah tentu Anwar akan dijemput awal dan Muhyiddin akan turut hadir. Anwar dalam satu rakaman video di rumahnya mendakwa KMM adalah “sandiwara politik”.
Kalau bukan politiking sudah tentu KMM tidak akan mendapat reaksi negatif selepas penganjurannya dan tidak ada laporan Polis terhadapnya.
Tun M kata, dia tidak dengar pun Prof Zainal Keling selaku Ketua Eksekutif Sekretariat KMM menyatakan Malaysia adalah Tanah Melayu. “Malay” itu Melayu dan “sia” itu dalam bahasa Yunani maksudnya pulau atau kepulauan.
Mustahil, tidak ada SB atau pegawai Strategic Communication PM yang melaporkan apa yang terjadi dalam bengkel sebelum beliau sampai untuk menyampaikan amanat.
Kenapa Tun M tidak kata, ye betul, ini memang tanah Melayu. Tema kongres itu pun “Tanah Ku”. Sebenarnya Tun berpolitiking.
Sekarang semua meyakini resolusi kongres menjadi retorik politik. Kerana ia mangsa politiking Tun M.
Tun M tidak memperdulikn pun resolusi Kongres yang sudah dibengkelkan lebih awal? Ada kluster yang berbengkel pada 23-24 September.
Apakah Tun M tidak baca resolusi Kongres? Sedangkan dia sudah diberi taklimat lebih awal oleh geng Hamzah Zainuddin bahawa Kongres itu ada empat kluster.
Dia sudah diberitahu bahawa satu daripada kluster tersebut akan buat ketetapan untuk menghapuskan SJKC dan SJKT menjelang tahun 2026.
Maka siapa guna siapa sebenarnya. Siapa yang politiking. Siapa yang main politik 24 jam
Membuat keputusan sendiri dan tidak ikut jamaah juga adalah politiking. Tindak tanduk yang mengelirukan ahli di bawah juga politiking.
Maka siapa yang sepatutnya berhenti main politik 24 jam?
Dr. Puad Zarkashi
Ahli MT UMNO.
10 Oktober 2019.

Adun DAP fail saman fitnah terhadap Mokhtar Senik


Oleh Edry Faizal Eddy Yusof
(Adun Dusun Tua, Ahli Jawatankuasa Sosialis Muda DAP)
Pada 28 Ogos 2019, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS, Mokthar Senik telah memuat naik satu hantaran di Facebook “Mokhtar Dup” yang memfitnah saya. 
Status Facebook tersebut antara lain mengandungi poster yang menggunakan foto saya tanpa kebenaran saya, dengan kata-kata kononnya saya mengatakan bahawa rusuhan kaum 13 Mei 1969 adalah kisah dongeng.
Saya telah mengarahkan peguam-peguam saya untuk mengeluarkan surat tuntutan kepada Mokhtar Senik, menuntut, antara lain, supaya beliau menarik balik status tersebut dan memohon maaf kepada saya.
Mokhtar Senik telah membalas surat tuntutan peguam saya dengan mengatakan bahawa itu hanya ‘bahasa kesat/caci maki’ sahaja, tanpa membuat apa-apa permohonan maaf.
Oleh itu saya telah arahkan peguam-peguam saya untuk memfailkan writ saman dan pernyataan tuntutan terhadap Mokhar Senik.
Peguam-peguam saya telah pada 09 Oktober 2019 memfailkan tuntutan saya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap Mokhtar Senik atas kausa tindakan fitnah (defamation) dan kepalsuan niat jahat (malicious falsehood) berkenaan dengan status Facebook tersebut.
Di dalam pernyataan tuntutan saya, saya memohon relief antara lain, ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan, permintaan maaf dan injunksi untuk menghalang Mokhtar Senik daripada menerbitkan kata-kata yang memfitnah saya lagi.
Tujuan saya memfailkan tuntutan tersebut adalah untuk menegakkan hak saya dan membersihkan nama baik saya yang telah dijejaskan oleh Mokhtar Senik.
Saya ingin menambah bahawa saya rasa amat kecewa kerana sebagai seorang pemimpin sebuah parti yang mengakui paling Islam, Mokhtar Senik gagal melakukan tabayyun atau soal selidik yang diajarkan al-Quran atau hadis Nabi bahawa jika tiada perkara baik yang boleh diucapkan, lebih baik diam. Saya dulu sewaktu terima sebaran kononnya Mokhtar Senik menghantar gambar bogelnya kepada seorang gadis bernama Fikah, saya tidak menyebarkannya dan menolak penyebarannya kerana saya mahukan politik matang. Malangnya Mokhtar Senik tidak pula mengamalkan politik yang begitu.
Semoga tindakan ini menjadi pengajaran kepada kita semua supaya berhati-hati mengeluarkan sebarang kenyataan yang tidak past