Hutan Simpan Kekal Kelantan semakin terancam akibat konsep Ladang Hutan


 

Konsep pertanian Ladang Hutang didakwa oleh Kerajaan Negeri Kelantan sebagai pertanian yang tidak menjejaskan alam semula jadi dipertikaikan banyak pihak.Apatah lagi didakwa hampir 28% Hutan Simpanan Kekal (HSK) di negeri itu telah dizonkan untuk tujuan pembangunan ladang monokultur (ladang hutan) sebagaimana dikatakanPenyelidik Lapangan Sahabat Alam Malaysia (SAM), Meor Razak Meor Abdul Rahman, baru baru ini.Bagi Ketua Cabang KEADILAN Kota Bharu, Zinda Khalil Sastro Hassan, kerajaan Pas Kelantan sengaja menggunakan istilah Ladang Hutan tersebut bertujuan mengelabui mata rakyat dalam usaha mereka meneroka hutan di negeri itu.Katanya, konsep ladang bersama hutan amat mengelirukan rakyat dan menyebabkan mereka tidak menyedari apa sebenarnya berlaku."Saya tengok konsep mereka buat ini macam nak menghalalkan cara. Dipanggil Ladang Hutan padahal habis balak disapu sikit sikit, sampai bersih."Macam dia nak mengaburi rakyat Kelantan, kerana rakyat Kelantan marah sekejap, kemudian ok."Bila disebut ladang hutan, seperti ladang yang ada pokok, ada hutan. Rakyat tak tahu nak buat ladang itu kena buang semua yang ada. Kalau ada balak, habis balak disapu bersih," katanya.Menurut beliau, kawasan terutamanya di HSK Gua Musang, Nenggiri dan sebagainya banyak telah diteroka dengan konsep Ladang Hutan.Sedangkan kawasan berkenaan, tegas Zinda, adalah kawasan hutan semula jadi dan perlu dikekalkan untuk keseimbangan flora dan fauna negara."Hutan dekat Gua Musang, hutan semula jadi untuk jaga ekosistem kita. Ia sangat sesuai dikekalkan."Bila dah ada ketamakan dalam diri pemimpin Pas hari ini, mereka akan cuba pelbagai cara atau kaedah supaya menghalalkan tujuan mereka," katanya lagi.Baru baru ini, mantan Exco Kelantan, Datuk Husam Musa juga membidas Kerajaan Negeri yang tidak mampu menjaga HSK Kelantan.Beliau menyarankan agar Kerajaan Negeri menggunakan teknologi dron bagi memetakan kembali hutan di Kelantan dan lihat sebanyak mana yang telah musnah.Husam juga membangkitkan persoalan mengenai kelulusan pembalakan tebang habis HSK atas nama Program Ladang Hutan termasuk ladang durian Musang King.Konsep Ladang Hutan, kata mantan senator itu, mengamalkan pembersihan hutan secara tebang habis atau 'cuci mangkuk'. Kemudian pohon durian yang ditanam bukanlah dalam erti kata hutan sebenar dengan flora dan fauna yang asli.

 

 

ADAKAH PATUT ?


 

HAAA.....SOLAT MINTA DERMA PUN KENA TARIK...ELOK KALAU FITNAH DALAM KULIAH


 

PH ‘BAILOUT’ 2019 SALAH, DIA ‘BAILOUT’ OK

 

6 April 2022

AUTA NAJIB:

PH ‘BAILOUT’ 2019 SALAH, DIA ‘BAILOUT’ OK


Selepas saya membantah gesaan Dato’ Seri Najib Tun Razak yang mahukan Kerajaan Persekutuan menggunakan wang rakyat (melalui institusi milik rakyat seperti PETRONAS, Khazanah atau Permodalan Nasional Berhad) untuk menyelamatkan Sapura Energy Berhad (“Sapura”), jawapan yang biasa dimainkan Najib ialah dengan menuding jari terhadap pentadbiran Pakatan Harapan di bawah Tun Mahathir Mohamad.

Semua “Bailout” Salah

Di awal pentadbiran PH dalam tahun 2018, Permodalan Nasional Berhad telah bersetuju menyuntik sejumlah RM4 bilion untuk memperbaiki aliran tunai Sapura dengan melanggan terbitan saham baru syarikat itu. Langganan ini berbentuk RM3 bilion saham biasa (“ordinary shares”) dan RM1 bilion saham saham terpilih (“preference shares”). Urusniaga ini disempurnakan dalam tahun 2019 lalu menjadikan PNB pemegang saham terbesar Sapura dengan 40% milikan saham biasa.

Pandangan saya ialah semua bentuk “bailout” yang melibatkan suntikan dana awam untuk menyelamatkan syarikat korporat adalah buruk dan wajar ditolak. Prinsip ini terpakai kepada semua syarikat korporat, tidak kiralah syarikat korporat itu milik kerajaan (“state-owned enterprise” atau SOEs), syarikat berkaitan kerajaan (“GLC”), syarikat awam yang sahamnya dimiliki dana awam (“public listed companies with substantial public fund’s ownership”), apatah lagi syarikat korporat biasa.

Pendekatan “bailout” adalah buruk atas sebab-sebab berikut:

§ Ia menggalakkan usahawan korporat untuk mencari jalan singkat mengaut keuntungan dengan mendadak tanpa mengambil kira langkah membina syarikat yang berdaya saing dan kental menghadapi cabaran naik turun perniagaan.

§ Ia sama dengan menswastakan keuntungan dan memiliknegarakan kerugian. Semasa perniagaan untung, keuntungan diambil oleh pemilik tetapi apabila perniagaan rugi, kerugian dialihkan kepada orang ramai.

§ Dana awam digunakan secara terpilih yang hanya menguntungkan segelintir golongan masyarakat sahaja sedangkan jumlah besar itu boleh dimanfaatkan kepada golongan yang lebih besar.

§ Syarikat yang diambil alih selepas “bailout” selalunya mewarisi pelbagai masalah kewangan kronik (akibat dari keborosan pengurusan sebelumnya) yang tidak dapat diselamatkan walaupun ada suntikan dana awam. Masalah selalunya berulang yang memerlukan lebih banyak dana awam disuntik selepas itu.

Saya tidak ada pengaruh, jawatan atau kedudukan di dalam Kerajaan Pakatan Harapan ketika itu. Saya juga lantang mengkritik beberapa keputusan Tun Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ketika itu dan langkah menyuntik dana PNB untuk menyelamatkan Sapura ketika itu adalah satu lagi keputusan pentadbiran Tun Mahathir Mohamad yang saya tidak bersetuju.

Tetapi saya konsisten dengan pendirian ini tidak kira pihak mana yang mengutarakannya, bukannya seperti Najib yang autanya mengikut rasa pengendali laman sosialnya (“Admin FB”). Sedang dia mengkritik tindakan PH “bailout” Sapura dalam tahun 2018, kini dia pula perasan cerdik dan berlakon prihatin apabila menggesa perkara yang sama dalam tahun 2022.

Ia seperti perumpamaan “orang lain mencuri tidak boleh, dia mencuri boleh pula”.

Akta Kawal Selia “Bailout”

Saya memberi tumpuan kepada isu Sapura dan gesaan Najib supaya ada suntikan dana awam kerana saya percaya rakyat Malaysia perlu menghentikan amalan “bailout” ini yang telah berlaku sekian lama dalam negara kita.

Jika perniagaan yang dimiliki rakyat biasa menghadapi kesukaran, tidak ada sebarang bentuk kelonggaran atau bantuan yang akan diberikan. Malah, usahawan biasa terpaksa mengambil wang sendiri membayar cukai atau denda yang dikenakan.

Jika perniagaan itu milik individu bernama besar yang rapat dengan golongan bangsawan masyarakat (selalunya pemimpin politik besar), perniagaan itu boleh mendapat bantuan pihak berkuasa, sama ada dalam bentuk geran, suntikan dana, pinjaman mudah atau kelonggaran. Kroni-kroni ini tidak pula perlu menjual harta peribadi mereka untuk disuntik ke dalam perniagaan yang bermasalah.

Perkara ini berlaku dalam setiap dekad di bawah semua Perdana Menteri dan Menteri Kewangan yang pernah ada. Ia perlu dihentikan segera.

Saya mencadangkan Ahli-ahli Parlimen KEADILAN untuk mula menggubal satu rang undang-undang yang mengawal selia sebarang suntikan dana awam berbentuk “bailout” untuk dibentangkan di Parlimen (secara rang undang-undang persendirian).

Fasal utama di dalam rang undang-undang tersebut bolehlah menyentuh perkara-perkara berikut:

§ Sebarang bentuk “bailout” perlulah dibuat menggunakan akta yang diluluskan di Parlimen. Contohnya, jika “bailout” itu melibatkan Syarikat Najib, maka satu akta bernama “Akta Pendanaan Awam Ambil Alih Syarikat Najib” perlu dibentangkan dan diluluskan.

§ Akta itu perlu menetapkan syarat-syarat yang jelas mengenai peranan, hukuman dan imbuhan kepada pemilik asal dan eksekutif kanan syarikat. Contohnya, akta boleh menetapkan bahawa eksekutif kanan syarikat tidak boleh mendapat kenaikan gaji atau bonus dalam tempoh tiga tahun, atau pemilik asal tidak layak mendapat dividen untuk tempoh tertentu.

§ Sebarang “bailout” (jika terdesak dan tiada pilihan lain) seboleh-bolehnya melibatkan industri (yang perlu diselamatkan atau dipertahankan) bukannya syarikat tertentu.

Penggubalan akta seperti ini adalah perlu untuk mengekang amalan kroni kapitalisme (“crony capitalism”) yang telah lama berakar tunjang di negara ini sehinggakan setiap generasi terpaksa berdepan dengan siri “bailouts” tersendiri yang hutang dan kerugiannya ditanggung rakyat untuk beberapa generasi akan datang.

RAFIZI RAMLI

Isu jual tanah lapangan terbang: SPRM sahkan terima laporan rasmi dari Asmuni

 


Isu jual tanah lapangan terbang: SPRM sahkan terima laporan rasmi dari Asmuni

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri akan memanggil beberapa individu bagi membantu siasatan berhubung penjualan tanah untuk pembinaan lapangan terbang antarabangsa di Seri Iskandar, Perak Tengah.

Pengarah SPRM Perak, Datuk Mohd. Fauzi Mohamad berkata, pihaknya sudah memulakan siasatan selepas menerima aduan rasmi yang dibuat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manjoi, Datuk Asmuni Awi, semalam.

“Siasatan dibuat bagi mengenal pasti sama ada wujud sebarang kesalahan mengikut Akta SPRM 2009. Individu-individu yang terbabit akan dipanggil untuk membantu SPRM dalam masa terdekat,” katanya ketika dihubungi pemberita hari ini.

Bagaimanapun, Mohd. Fauzi enggan mendedahkan identiti  individu-individu yang bakal dipanggil untuk membantu siasatan berhubung perkata tersebut.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Daerah Perak Tengah, Mohd. Syukri Azari berkata, setakat ini kerja-kerja secara fizikal di atas tanah seluas 188.13 hektar tersebut masih belum dimulakan.

Menurutnya, pihak berkenaan juga masih belum menghantar pelan kerja tanah serta pelan jalan dan perparitan untuk mendapatkan kelulusan sebelum kerja tapak dimulakan.

“Mereka perlu mendapat kelulusan pelan itu yang dikeluarkan oleh pihak kami, namun setakat ini pihak berkenaan masih belum menghantarnya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Terdahulu Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad mengesahkan tanah untuk tapak cadangan pembinaan lapangan terbang berkenaan sudah dijual kepada sebuah syarikat swasta.

Rentetan daripada itu, empat bekas Exco kerajaan Perak sewaktu pentadbiran Pakatan Harapan (PH) tampil meminta SPRM membuat siasatan berhubung isu penjualan tanah untuk tapak cadangan pembinaan lapangan terbang antarabangsa di Seri Iskandar, semalam.


JIKA KERAJAAN DIJATUHKAN LAGI, LEBIH DIHARAP AGONG ISYTIHAR MAGERAN SEHINGGA PRU15 DIADAKAN

 

Berikutan Mahiaddin Md Yasin tidak lagi menyembunyikan hasratnya untuk kembali jadi Perdana Menteri sebagaimana disahkan oleh Tun Mahathir Mohamad dalam pertemuan kedua-dua mereka, di sisi lain ia adalah ancaman secara langsung kepada kedudukan kerajaan yang ada sekarang.

Selain Tun Mahathir selaku Pengerusi Pejuang, turut ditemui Mahiaddin ialah Pengerusi PH, Anwar Ibrahim dan juga Presiden Warisan Shafie Apdal yang dihubungi melalui telefon.

Walaupun setakat ini semuanya nampak menolak hasrat Mahiaddin itu, tetapi tidak mustahil ia akhirnya menjurus ke arah menggerakkan hati Presiden Bersatu itu untuk bertindak menarik sokongan terhadap kerajaan.

Motifnya tidak lain ialah agar Ismail Sabri jatuh sebagai Perdana Menteri yang akhirnya akan memaksa pemilihan Perdana Menteri baru dibuat sebagaimana sebelum ini, seterusnya membuka ruang kepada impian Mahiaddin itu menjadi kenyataan.

Dalam keadaan sekarang, jika tindakan menarik sokongan dibuat, mengadakan PRU dilihat sama sekali tidak sesuai kerana rakyat belum selesa dan bersedia, malah kebimbangan terhadap ancaman Covid19 sentiasa ada di mana-mana.

Peratusan keluar mengundi yang rendah di Melaka dan Johor adalah gambaran jelas keadaan itu.

Maka, menyerahkan kepada Agong untuk memilih Perdana Menteri baru adalah harapan mereka yang berhasrat menjatuhkan kerajaan itu.

Lebih-lebih bagi Mahiaddin dan Bersatu, hanya dengan berjaya mendakap kembali jawatan Perdana Menteri sajalah dilihat sebagai satu-satunya pilihan untuk mendapat kembali nyawa menghadapi PRU15 nanti.

Sebagai imbasan, sejak PRU 2018, negara telah menyaksikan tiga Perdana Menteri bertukar tangan berikutan keghairahan politik jatuh-menjatuh yang tidak berkesudahan.

Perlukah, jika Ismail Sabri dan kerajaan dijatuhkan kali ini, Perdana Menteri baru dilantik sekali lagi?

Jika kita tentu pandangan pelbagai lapisan rakyat, tak kira orang kampung, komuniti perniagaan, profesional atau kelas pertengahan, secara umumnya mereka tidak mahu lagi melihat berlakunya kemelut dan pertukaran Perdana Menteri sebelum tibanya detik PRU15.

Bagi mereka, biarlah penentuan mandat rakyat dan perebutan kuasa untuk menjadi Perdana Menteri itu dibuat ketika pengundian PRU15, itu pun tarikhnya yang sesuai bukanlah sekarang.

Sekarang masih di fasa awal endemik dan semua orang lebih memikirkan soal kehidupan dan bagaimana untuk mengisi semula poket yang sudah kering dan berlubang-lubang.

Tetapi, jika menjatuhkan kerajaan juga yang akhirnya menjadi pilihan para politikus yang rakus dan tamak itu, apalah daya rakyat untuk membantahnya.

Selain mengharapkan tiada PRU diadakan dalam waktu terdekat ini, harapan mereka juga ialah agar Agong tidak sama sekali melayan sebarang cubaan untuk menukar Perdana Menteri.

Kali ini, setelah tiga kali bertukar Perdana Menteri dalam waktu tidak sampai satu penggal setelah membuang undi, letihlah melihat drama yang sama berulang lagi.

Harapan terbesar rakyat kali ini lebih baik Agong mengisytiharkan Mageran saja bagi negara dalam tempoh tertentu, mungkin enam bulan dan mungkin setahun, sehinggalah waktu yang sesuai untuk PRU diadakan.

Berdepan dengan kerakusan politikus yang tiada kesudahan dan tidak pun apa yang dilakukan itu dapat menjanjikan kesejahteraan untuk kehidupan rakyat, melainkan demi kepentingan diri sendiri mereka semata-mata, bernaung di bawah payung Agong selaku Ketua Negara lebih daripada memadai untuk meneruskan kehidupan daripada membiarkan negara ini dikacau-bilaukan oleh perebutan kuasa yang tiada titik noktahnya.

Lagi pun, melalui kerajaan baru dan Perdana Menteri baru itu, lebih-lebih lagi jika sosok yang pernah gagal sebelum ini diberi kuasa semula, bukan saja keadaan tidak menjadi lebih baik, keamanan dan kestabilan negara juga tidak mungkin wujud. – ShahbudinHusin 06/04/2022.Kabinet minta semak RUU anti lompat parti, kata sumber

 


(Dari kiri) Mohamad Sabu, Anwar Ibrahim, Ismail Sabri Yaakob, Loke
 Siew Fook dan Wilfred Madius Tangau selepas pertemuan mereka di
 Pejabat Perdana Menteri semalam. (Gambar Twitter Anwar Ibrahim)

PETALING JAYA: Kabinet meminta semakan rang undang-undang anti lompat parti, lima hari sebelum persidangan khas Dewan Rakyat mengenai perkara itu.

Sumber berkata, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob akan mempengerusikan mesyuarat Ahad ini mengenai RUU itu.“Semua ahli Parlimen dan senator akan dipanggil.” katanya.

Bagaimanapun, pembentangan pindaan perlembagaan berkaitan RUU itu akan berlangsung pada Isnin, untuk memastikan akta anti lompat parti tidak akan melanggar perlembagaan.

“Akta itu sendiri tidak akan dibentangkan pada Isnin. Apabila Perlembagaan Persekutuan dipinda, akta itu tidak lagi memerlukan majoriti dua pertiga.”

FMT difahamkan, kerajaan sedang menyelesaikan beberapa isu termasuk apa yang ditakrifkan sebagai lompat parti.

“Ini termasuk sama ada wakil rakyat yang menang sebagai calon bebas akan lompat parti jika dia menyertai parti politik atau jika ahli Parlimen yang menyertai parti lain selepas dipecat oleh partinya.”

Seorang menteri persekutuan yang tidak mahu namanya disiarkan berkata, kerajaan mahu menyelesaikan perkara penting seperti definisi “lompat”.

Seorang lagi menteri enggan dikenali berkata, kerajaan tidak bercadang menangguhkan RUU itu.

Tetapi pindaan Fasal 10 Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan kerajaan memperkenalkan RUU anti lompat parti perlu dilakukan terlebih dahulu.

“Kita ke arah itu. Orang ramai asyik bercakap mengenai RUU anti lompat parti sehingga mereka lupa bahawa kita harus mulakan dengan pindaan Perlembagaan Persekutuan dahulu.

“Bila dah lulus kita boleh perkenalkan RUU anti lompat parti,” katanya.

Terdahulu, Setiausaha Agung DAP Loke Siew Fook meminta semua parti politik menyatakan pendirian sama ada ahli Parlimen mereka akan menyokong RUU anti lompat parti di Dewan Rakyat, Isnin ini.

Dalam catatan di Facebook, ahli Parlimen Seremban itu menegaskan RUU yang ditunggu-tunggu itu mesti disokong sekurang-kurangnya 148 ahli Parlimen untuk diluluskan kerana ia memerlukan majoriti dua pertiga kerana melibatkan pindaan perlembagaan.

Bekas menteri pengangkutan itu berkata demikian selepas mengadakan pertemuan dengan Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang memberi komitmen bahawa beliau akan mengundi menyokong RUU itu.

Pakatan Harapan (PH) memberi jaminan kepada Ismail semalam bahawa semua ahli Parlimennya akan menyokong RUU itu, manakala Ismail berjanji tidak akan ada perubahan pada sidang khas itu.

Bawah memorandum persefahaman (MoU) ditandatangani antara PH dan Putrajaya tahun lalu, RUU anti lompat itu sepatutnya dibentangkan pada persidangan pertama Dewan Rakyat tahun ini, yang berakhir bulan lalu.

Bagaimanapun, Kabinet memutuskan RUU itu masih memerlukan perbincangan lanjut melalui sesi perbincangan dengan pihak berkepentingan lain khususnya Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) bagi memastikan pindaan itu mendapat sokongan di Dewan Rakyat.

PULAK DAH....RUU LAMA PUN TAK SELESAI NAK GUNA ELEMEN TALIBAN PULAK.....

 


PAS guna Taliban demi tingkat imej Islamik, kata Bukit Aman

PAS mengucapkan tahniah kepada Taliban apabila mereka mengambil
 alih kerajaan Afghanistan selepas tentera Amerika Syarikat berundur
 dari negara bergolak itu pada Ogos tahun lalu. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: PAS menggunakan Taliban demi meningkatkan imej Islamiknya, kata Ketua Bahagian Counter Terrorism (E8) Cawangan Khas Bukit Aman Normah Ishak.

Bercakap dalam webinar bertajuk, “Alumni Afghan Generasi Seterusnya? Penilaian daripada SEA”, Normah berkata, PAS melakukan tindakan sedemikian apabila memuji kejayaan Taliban mengambil alih Afghanistan selepas tentera Amerika Syarikat berundur dari negara bergolak itu Ogos, tahun lalu.

Beliau merujuk kepada mesej tahniah yang dimuat naik oleh Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS Muhammad Khalil Abdul Hadi, pada 18 Ogos.

Khalil, yang juga anak kepada Presiden PAS Abdul Hadi Awang, dalam ciapannya di Twitter, berkata Taliban berjaya mencapai kemenangan tanah air mereka daripada cengkaman penjajahan tidak berperikemanusian. Bagaimanapun, tidak lama kemudian, ciapan berkenaan dipadamkan.

“Mereka merangka naratif demi memberi kelebihan kepada parti, membentuk pandangan dan persepsi dalam kalangan Muslim di Malaysia, jadi Muslim di Malaysia (berfikir) ‘Taliban adalah okay sekarang. Mereka akan baik-baik sahaja tanpa sokongan bersenjata’.

“Pengiktirafan daripada parti itu terhadap perjuangan Taliban memberi petanda baik kepada pihak yang cenderung kepada keganasan di Malaysia.”

Bagaimanapun, beliau mengingatkan masyarakat bahawa kerajaan Malaysia belum mengiktiraf kerajaan Taliban di negara itu.

Dalam kenyataan disiarkan lidah rasmi PAS, Harakah, pada 25 Ogos, Hadi mendakwa kepimpinan Taliban sudah berubah dan menuju ke arah yang betul.

Beliau turut menggesa Muslim tidak terpengaruh dengan liputan berhubung Taliban oleh media Barat, yang disifatkannya sebagai “media fasik”.

Pendirian PAS berhubung gerakan militan mengambilalih Afghanistan diselar warganet, merujuk kepada nilai ekstrimis Taliban membabitkan diskriminasi terhadap minoriti agama lain dan wanita.

*BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH*

 *BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH*


*_Datuk A Kadir Jasin_* ✍🏻


Di hadapan orang ramai, bekas perdana menteri Najib Razak, tunjuk berani.

Ini adalah kerana dia tahu dia boleh berbohong dan ada sebahagian orang ramai akan percaya.


Jadi dia pun tunjuk berani. Dia mahu perbicaraan kes SRC International Sdn Bhd yang dijadualkan bermula esok (3 April) disiarkan secara langsung (live).

Tetapi di hadapan mahkamah dia takut oleh sebab dia tahu bukti terhadapnya kuat.


Jadi dia buat macam-macam muslihat untuk lengah dan gagalkan perbicaraan. Apabila kita semua dibagi gambaran dan jaminan bahawa perbicaraan akan dimulakan esok, tiba-tiba Najib buat satu lagi percubaan menghalangnya.

Peguam dia yang bernama Harvinderjit Singh semalam kemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan agar pertimbangkan semula keputusannya memulakan perbicaraan esok.


Saya amat berharap mahkamah tertinggi negara itu akan tolak rayuan ini sebagai remeh (frivolous).


Inilah muslihat Najib dan para peguamnya mencari talian hayat bagi memanjangkan umurnya sebagai orang bebas.


Mereka tahu jika perbicaraan tidak dihalang dan Najib masuk kandang tertuduh, maka harapan membuktikan yang dia tidak bersalah adalah tipis.

Peguam ni mereka tahu dari awal lagi sama ada anak guaman mereka bersalah atau tidak.


Mereka “bicarakan” dulu anak guaman mereka sebelum dibicarakan oleh mahkamah.


Kalau mereka percaya akan guaman mereka tidak bersalah, mereka akan pertahankannya atas dasar dia tidak bersalah.


Tetapi kalau pada pendapat mereka dia bersalah, mereka akan pertahankannya atas dasar dia bersalah.


Dalam sistem kehakiman kita, tugas pendakwa raya membuktikan sabitan kes adalah lebih berat daripada pembela menafikan pembabitan tertuduh.

Pendakwa raya wajib membuktikan di luar sebarang keraguan bahawa tertuduh melakukan jenayah yang dituduh.


Pihak pembela hanya perlu menimbulkan keraguan berpatutan terhadap bukti dan hujah pendakwa.

Itu pun rasanya Najib tidak yakin sebab dia sendiri tahu apa yang dia lakukan itu adalah salah dan tidak patut dilakukan apatah lagi oleh seorang perdana menteri.


*DUIT PESARA*


Nombor satu, duit sebanyak RM42 juta yang masuk akaun peribadi Najib itu bukan duitnya atau duit suku-sakatnya.


Bukan duit Yayasan Noah (datuknya sebelah ibu) atau sumber-sumber lain yang sah di segi undang-undang.

Ia adalah duit SRC International Sdn Bhd. Masa itu, SRC adalah anak syarikat milik penuh 1Malaysia Development Bhd (1MDB).


SRC ini pula pinjam RM4.4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) atau KWAP kononnya untuk buka lombong arang batu di Mongolia (negeri mendiang Altantuya Shaariibuu).


KWAP ini adalah pemegang amanah duit pencen kakitangan awam. Duit orang pencen dan yang akan pencen. Kita hendak tahu macam mana dan untuk tujuan apa duit dari tabung pencen kakitangan awam boleh masuk ke dalam akaun peribadi Najib.


*KURANG YAKIN*


Maaf cakaplah kalau saya kata, saya tidak berapa percaya lagi dengan perbicaraan Najib ini.

Saya akan percaya hanya apabila Najib didudukkan di dalam kandang tertuduh di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur esok dan mula dibicarakan.


Itu pun belum ada jaminan bahawa Najib dan pasukan pembelaannya tidak akan buat tipu-helah macam digigit anjing, sakit perut dan kesuntukan masa.

Silap-silap Najib minta tangguh sebab dia kena hadir Dewan Rakyat yang sedang bersidang sekarang.


Tak tahulah kalau dia diperlukan minta cuti atau Dewan Rakyat sendiri bagi kelepasan untuk hadir perbicaraan. Dia akan buat semua ini untuk mengabui mata rakyat jelata yang tidak arif mengenai undang-undang. Bagi Najib segala-galanya adalah mengenai perbatuan politik (political milage).


Inilah malapetaka yang telah menimpa orang Melayu yang pastinya beragam Islam sehingga sanggup terus menerima dan menyanjung orang seperti Najib sebagai “Bossku”.


Akibat perbuatan orang seperti inilah maka Melayu dan Islam terancam bukan kerana Pakatan Harapan menumbangkan Barisan Nasional.


Sebaliknya kerana kemenangan PH lah segala jenayah dan kejahatan kerajaan dahulu dapat dibongkar, diambil tindakan dan negara diselamatkan.

Melayu dan Islam terancam kerana perbuatan “Bossku” dan orang-orang seangkatan dengannya.


Mereka inilah yang menggunakan slogan bangsa dan agama untuk memukau dan membodohkan orang Melayu. Dalam mereka merompak dan mencuri puluhan bilion duit negara dan merosakkan institusi kerajaan, rakyat jelata diberikan dedak kerana wang tunai adalah raja.

Bagi saya dan saya yakin begitu juga dengan majoriti rakyat jelata, jenayah rompakan duit negara ini akan selesai hanyalah apabila keadilan dilakukan dan yang bersalah disumbatkan ke dalam penjara.


Itu pun kita tetap memerlukan masa dan keringat untuk memperbetulkan segala kerosakan yang dilakukan oleh tertuduh dan mereka yang bersekongkol dengannya.


KEH..KEH.....

 

Bersatu terdesak, perlu ganti Muhyiddin, kata penganalisis
Selepas ditolak oleh Pejuang dan PH, Bersatu perlu berfikir sedalam-dalamnya tentang kepemimpinan baharu, menurut penganalisis. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Seorang penganalisis menyifatkan Bersatu berada dalam situasi “sangat terdesak” dan memerlukan seseorang untuk mengambil alih kepimpinan daripada Muhyiddin Yassin.

Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata, prospek Bersatu, malah Perikatan Nasional (PN), kelihatan suram terutama selepas kegagalan percubaan untuk menjalin beberapa bentuk kerjasama dengan Pejuang dan Pakatan Harapan (PH).

Katanya, beliau bingung bahawa Bersatu bersedia mendekati semula bekas rakan kongsinya memandangkan wujud permusuhan antaranya dengan parti pembangkang susulan Langkah Sheraton pada 2020.

“Selepas ditolak oleh Pejuang dan PH, Bersatu perlu berfikir sedalam-dalamnya tentang kepemimpinan baharu,” katanya kepada FMT.

“Semasa menjadi perdana menteri, Muhyiddin merosakkan reputasinya sendiri. Masalah bermula apabila beliau mengisytiharkan darurat dengan alasan mahu mengawal wabak Covid-19.”

Azmi Hassan.

Azmi berkata, terdapat bekas Ahli Parlimen Umno dalam Bersatu yang boleh mengambil alih kepimpinan daripada Muhyiddin, tetapi persoalannya adakah ahli Bersatu yang berada dalam parti itu sejak awal akan menerimanya.

Minggu lalu, Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad berkata, Muhyiddin meminta bantuannya supaya beliau boleh menjadi perdana menteri semula.

Mahathir berkata, pihaknya tidak akan menyokong seseorang yang pernah gagal dalam jawatan tertinggi.

Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Ahmad Kamal kemudiannya memberitahu FMT bahawa parti pembangkang lain menghubungi Muhyiddin untuk berbincang mengenai kerjasama bagi pilihan raya umum ke-15 (PRU15), tetapi beliau tidak menamakan parti itu.

Pengerusi DAP Lim Guan Eng dan Presiden Warisan Shafie Apdal bersuara menentang sebarang bentuk perkongsian dengan parti Muhyiddin sementara Presiden Amanah Mohamad Sabu menafikan pernah mendekati Muhyiddin.

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, penghinaan pembangkang terhadap Bersatu melangkaui Muhyiddin, malah mereka melihatnya sebagai “satu daripada kohort” yang dianggap bersalah atas kejatuhan PH daripada kerajaan.

Oh Ei Sun.

Beliau berkata, Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin paling berkemampuan untuk mengambil alih daripada Muhyiddin, tetapi tidak jelas sama ada menteri dalam negeri itu mempunyai karisma untuk memimpin parti.

Beliau juga berkata, kedua-dua Hamzah dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Azmin Ali telah “tercalar” kerana menjadi antara dalang Langkah Sheraton.

Kedua-dua penganalisis, Azmi dan Oh menjangka Bersatu akan kehilangan beberapa ahli dan pemimpin kepada parti lain ketika negara menghampiri PRU15.

Oh menambah, semua parti akan mengalami pergerakan sedemikian menjelang pilihan raya.

Najib hanya pandai bercakap saja.Masa dia PM banyak aset negara tergadai, kerugian besar dan  banyak buat hutang negara.

Hutang Sapura RM 1.03 bilion, nak selanatkan macamana?

Cuba tengok dibawah ini syarikat2 yang kerajaan pernah salurkan bantuan pinjaman kewangan dan bailout, tetapi tetap gagal diselamatkan.

*1. Proton*


Kerajaan menyalurkan pelbagai bantuan kewangan merangkumi pinjaman mudah dan geran berjumlah RM15.3 bilion kepada PROTON Holdings Bhd sejak 1984.


Pada 5hb Mac 2014,  Laman web www.thestar.com.my melaporkan PROTON sekali lagi telah meminta bantuan kewangan berbentuk geran dari kerajaan Malaysia dan PETRONAS sebanyak RM3.8 bilion untuk plan pemulihan sehingga 2017 bagi digunakan untuk pembangunan model baharu termasuk kereta elektrik.


■ Pada 8hb April 2016,  Kerajaan Malaysia melalui keputusan ahli mesyuarat Kabinet telah meluluskan permohonan Proton Holdings Berhad (PROTON) pinjaman mudah berjumlah RM1.5 bilion.


■ Pinjaman berkenaan sebahagian besarnya untuk membolehkan PROTON membuat pembayaran kepada vendor2nya.


*2. Perwaja Steel*


Bermula pada tahun 1982 sebagai usaha sama di antara syarikat Perbadanan Heavy Industries milik kerajaan dan syarikat Jepun, Nippon Steel Corporation, penubuhan syarikat Perwaja Steel pada mulanya dianggap signifikan.


Jumlah kerugian telah meningkat kepada RM2.49 bilion daripada RM1 bilion, sebelum syarikat itu menjadi lumpuh susulan berdepan hutang tambahan berjumlah RM5.7 bilion.


Projek ini telah diambil semula oleh kerajaan semasa zaman Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi untuk diselamatkan.


*3. Bumiputera Malaysia Finance (BMF)*


Nama Bank Bumiputera Berhad (BBMB) banyak dikaitkan dengan aktiviti ‘bailout’ kerajaan, namun ia sebenarnya berlaku melibatkan anak syarikat kepada bank itu iaitu Bumiputera Malaysia Finance (BMF).


Berlaku pada tahun 1983, BMF didapati memberi pinjaman sejumlah amaun besar kepada sebuah syarikat berdaftar di Hong Kong bernama Carrian Group, bagi tujuan membeli hartanah di negara itu.


Selepas berlakunya kejatuhan nilai hartanah Hong Kong, Carrion Group mula mengalami masalah membayar hutang kepada BMF.


Senario itu membawa kepada siasatan BBMB terhadap urusniaga bank itu dan Carrion, seterusnya menyebabkan seorang auditor bank itu, Allahyarham Jalil Ibrahim dibunuh sewaktu melakukan semakan.


Pemegang saham terbesar BBMB, Permodalan Nasional Berhad (PNB) terpaksa menggunakan dana sumbangan Amanah Saham Nasional (ASN) bagi menutup kerugian dilakukan Carrion Group dianggarkan berjumlah RM2.5 bilion.


*Proton Holdings*


Walaupun Proton dimiliki sektor swasta 100 peratus pada tahun 2016, kerajaan telah menyelamatkan Proton dengan pinjaman mudah sebanyak RM1.5 bilion bagi membolehkan ia membayar balik hutang kepada vendor dan menyelamatkan kira-kira 30,000 kakitangan Proton daripada kehilangan pekerjaan.


Syarikat itu kemudiannya menjual 49.9 peratus ekuiti kepada syarikat pembuat kereta China, Kumpulan Zhejiang Geely Holding atau Geely pada tahun 2017.


*4. Malaysia Airlines Berhad (MAS)*


MAS menerima suntikan dana daripada kerajaan pada saat keputusan sama ada ia akan ditutup, dijual, diusahakan pencarian rakan kongsi atau menjadi entiti berterusan disubsidi, masih belum dimuktamadkan.


Daripada tahun 2001 hingga 2014, syarikat penerbangan negara itu menerima suntikan dana sebanyak RM17.4 bilion daripada kerajaan.


Pada tahun 2017, syarikat pengurusan ‘sovereign wealth’ negara, Khazanah Nasional Bhd, memperuntukkan sebanyak RM6 bilion kepada MAS bagi menjayakan program penstrukturan semula syarikat itu.


*5. Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ)*


Rancangan membangunkan PKFZ hasil cetusan idea Menteri Pengangkutan pada tahun 1997 iaitu Datuk Seri Dr Ling Liong Sik dan diluluskan kabinet pada tahun 1999.


Namun spekulasi PKFZ mula timbul apabila kos projek itu meningkat berkali-kali ganda berbanding kos awal, daripada angka asal bernilai RM1.1 bilion kepada RM4.6 bilion setelah disiapkan keseluruhannya pada tahun 2007.


Dalam satu kajian audit dilakukan pada tahun 2008, anggaran keseluruhan kos PKFZ termasuklah jumlah faedah hutang perlu ditanggung berjumlah RM12.5 bilion.


*6. AirAsia Group Bhd*


Bagi tempoh enam bulan pertama 2020, AirAsia merekodkan kerugian bersih sebanyak RM1.8 bilion manakala pendapatan turun lebih separuh hingga RM2.43 bilion daripada RM5.65 bilion tempoh sama tahun lalu.


Akibat pandemik Covid-19 itu, Kumpulan AirAsia mengumumkan syarikat penerbangan tambang murah itu menerima kelulusan Danajamin Nasional Berhad untuk pinjaman sehingga RM1 bilion bagi pulih daripada impak Covid-19.


Pinjaman yang dijamin 80 peratus daripada nilai itu oleh kerajaan Malaysia, adalah sebahagian daripada pakej rangsangan ekonomi bagi menyokong perniagaan terjejas akibat pandemik itu.


*7. Felda*


Kerajaan bersetuju memperuntukkan RM6.23 bilion kepada Felda secara berperingkat dalam bentuk geran, pinjaman dan jaminan kerajaan mengikut keperluan demi kelestarian masa depan agensi rancangan pembangunan tanah itu.


Peruntukan itu yang diumumkan oleh Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali semasa membentangkan kertas putih ‘Ke Arah Kelestarian Felda’ di Dewan Rakyat pada tahun 2019.


*8. 1MDB*


Apa lagi yang perlu diperkatakan mengenai 1MDB? Bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menyifatkan skandal syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu sebagai satu usaha ‘bailout’ kerajaan yang terbesar dalam sejarah negara ini.


Dengan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mendedahkan sehingga akhir Februari 2022, jumlah keseluruhan hutang 1MDB bernilai kira-kira RM38.8 bilion, merangkumi RM32.3 bilion hutang prinsipal dan RM6.5 bilion faedah.


Kerajaan sudah mula membayar faedah hutang 1MDB kira-kira RM6.5 bilion dan belum membayar prinsipal kerana prinsipal hutang itu untuk matang masih lambat.


Menurut Tengku Zafrul, prinsipal hutang 1MDB merangkumi bon terbitan 1MDB Energy Ltd bernilai RM7.35 bilion, bon terbitan 1MDB Energy (Langat) Ltd bernilai RM7.35 bilion, bon terbitan 1MDB Global Investment Ltd sebanyak RM12.6 bilion dan sukuk 1MDB IMTN (Islamic Medium Term Note) bernilai RM5 bilion.


Skandal 1MDB tercetus apabila bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dituduh menyalurkan lebih RM2.67 bilion (hampir AS$700 juta) daripada syarikat yang dikendalikan oleh kerajaan itu, kepada akaun bank peribadi beliau pada tahun 2015.


Menurut akaun yang difailkan secara umum, 1MDB mempunyai hampir RM42 bilion (AS$11.73 bilion) dalam bentuk hutang.


Pada 28 Julai 2020, Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, selepas didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).