Lagi berita baik selepas #Belanjawan2023.
Tadi PMX Anwar Ibrahim telah tandatangan perjanjian penyelesaian berkaitan kes 1MDB dengan IPIC dan Aabar Investments PJS.


Hasil perjanjian penyelesaian itu, IPIC dan Aabar PJS akan bayar UDD 1.8 Bilion (~RM 8 Bilion) kepada Malaysia. 🀲🏼


Dalam kenyataan beliau, PMX menekankan kerjasama antara Malaysia dan Abu Dhabi demi kemakmuran dan manfaat kedua-dua negara.TEMPAT HANGPA ADA AZAN LAGI KA ? KALAU ADA MASAALAH AZAN BAGI TAU LA- ANAK CUCU KE SEKOLAH PAKAI SKIRT LAGI KA ?


 

BEZA ANTARA YANG BELAJAQ TINGGI DENGAN YANG BEKAS KERJA KONTREK BUAT RUMAH. BAB ILMU NI BOLEH BINCANG LAGI- MENGKALA KALAU CAKAP BUAT SAKIT HATI ORANG MEMANG TARAF DIA LAGU TU SAJA....CAKAP DIA TAK BERAPA MURNI ..KERJA BURUH...DIA NAK CERDIK TAKAT MANA SAJA..


 

NI MENTERI PENERANGAN KUAT TIDOQ- APA DIA BUAT TAK TAU LA - SAMPAI SEKARANG APA TINDAKAN BELUM JELAS


 

BILA MADANI DIUMUMKAN APA YANG MENTERI PN BUAT ? AYAT MEMESONG ORANG.


 

AKU HARAP ANWAR TENDANG MENTERI NI. AMBIK ORANG LAIN.


Wartawan juga yang disalahkan. Adakah ini yang telah dirancang ?Siapa yang rancang ? Atau memang menteri yang lemah senang diperbodohkan 


Mohd Shah Rim


Press minta maaf kepada YB Fahmi..

tapi tulah.. damage dah berlaku..LEBIH BAIK DARI BAGI USTAZ PETIR KAKI FITNAH...

 
Isu kuliah Azhar Idrus dibatalkan tu tak ada isu pun. Azhar Idrus pun tak marah. Dia juga bersetuju kena ada tauliah bagi halang penyebaran ajaran sesat.


Katanya, jangan halang sebab nafsu. Biarlah sebab yang betul. Aku setuju. Dan aku cadangkan Azhar nasihatkan juga Jabatan Agama Terengganu.


Sebab ada Ustaz tu dihalang mengajar di negeri itu hanya kerana selalu tak sependapat dengan ulama PAS. Takkan Selangor je tak boleh tapi Terengganu boleh. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.HAAH...DAH KENA LAGI..SAMAN KAW KAW

 
Hahaha... Bagus. Tak ada penyakit, cari penyakit. Dia tersepit, sedap talakan kesalahan dekat orang lain. Sekarang jawablah.


Tuduhan Mahiaddin itu jelas tanpa bukti dan berniat jahat. Bukan sekadar merosakkan nama Zahid dan BN bahkan menjejaskan imej kerajaan.


Sebenarnya aku pelik juga kenapa Mahiaddin masih belum jadi suspek. Sekadar saksi. Mungkin tunggu Azaman Baki bersara dulu? Guane boh?


 

Raja Gelap 

.MENTERI KOMUNIKASI YANG BAHLOL.,..SAPA MINTA DUIT PADA KO? WOIIII...KAU TAK BAYAR PUN ORANG BOLEH HIDUP.


 Mohd Shah Rim.

Aku harap hentikan, boleh saja dapat penjelasan menteri, atas semangat brotherhood, air dicincang tidak akan putus..


Ikhlas dari penyokong Kjaan Tanpa Parti.

RMSDAH DIUMUMKAN- TAK FAHAM TAPI JELASKAN LAH


 

MANUSIA MACAM NI LAH YANG MELINGKUPKAN BANGSA- SAPU DUIT UNTUK KELUARGA


 

[TERKINI] Perdana Menteri mohon penjawat awam sabar soal naik gaji


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta golongan penjawat awam bersabar soal kenaikan gaji kerana perkara itu perlu dilihat secara menyeluruh termasuk kedudukan ekonomi dan hutang negara.

'Arau boleh baca ke dalam kepala otak saya ke'

Saya yang Speaker, bukan YB Besut - Johari Abdul"YB Besut, saya Speaker ini. Saya yang Speaker, bukan YB Besut," kata Datuk Johari Abdul ketika berlaku kekecohan selepas Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh membangkitkan mengenai peraturan dewan.

TUNGGANG VAKSIN, HIDUP MEWAH DI SEBALIK DERITA RAKYAT


"Kemudian badan-badan siasatan harus siasat sama ada benar atau tidak dan sebagainya," katanya kepada pemberita seperti dipetik media. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin yang menafikan dakwaan tersebut.

ULANG SEMULA UNTUK HAMZAH ZAINUDDIN CELIK...BUKAN ANWAR TAK PANDAI BAB BELANJAWAN- ANWAR NAK TANGKAP PENYAMUN DALAM NEGARA
KUCING TANAH NI PULAK ADA HAL DENGAN MAHIADDIN.

 

KISAH KENA PAW KELILING OLEH WAN SAIFUL- HAMZAH ZAINUDDIN NAK KATA BELANJAWAN TAK BETUL...MEMANG LA PH TAK SAKAW CAM GINI


 

USTAZAH NI MINTA HADI AWANG CERAKINKAN APA YANG BAIK DAN BURUK-MANA YANG BETUL DAN TIDAK BETUL DALAM KONSEP MADANI


 

KISAH SEBENARNYA BAGAIMANA ROYALTI- KALAU PAS SENDIRI TAK MAU ROYALTI-DAN TIADA PUN MANIFESTO PH


 

MAT JARGON KENA KUTUK DENGAN ABANG HENSEM NI


 

BAIK SANGAT LAH SAMPAI ADANYA JANA WIBAWA...ROYALTI TAK BAGI KEPADA KERAJAAN NEGERI- TAPI TERUS KEPADA RAKYAT-BAGI LAGI GAJI NAIK HASIL TAK ADA BELI KERETA BARU


 

DAH JELASKAN USAHA PENGHAPUSAN HUTANG SEDANG DIUSAHAKAN.


USAHA HASIL SAWIT DIPERTINGKATKAN-BUKAN MINYAK SAWIT SAMATA MATA. SELAIN ITU SIME DARBY TELAH BERJAYA MENGEKSPOT KE US . MASA NAJIB RAZAK MINTA SAINS SOH LISTING DI BURSA SAHAM PAKAT SAIN BELAKA. BILA MELINGKUP KERAJAAN NAK TAMPUNG LAGI? HABIS KALAU LAH LISTING TU BERJAYA..ADAKAH RAKYAT TERBANYAK UNTUNG JUGA ?

MEMBINA SEMULA SIMPANAN-40-54 TAHUN YANG KURANG- KERAJAAN TAMBAH 500 -MANFAAT 2 JUTA


 

PENEROKA TAK PAYAH MEROYAN SANGATLAH- NI DAH HAPUSKAN ZAMAN LEPAS- BELAMBAK LA BUAT HUTANG NAK SOH KERAJAAN LUPUSKAN. HABIS ORANG LAIN YANG TAK ADA LADANG NAK JUGA KERAJAAN LUPUSKAN HUTANG BANK ?


 

KEH KEH KEH....HANG PASAI PA ....TAK DAK SAPA KATA APA PUN

 


AKU PERCAYA DSAI AKAN TUNAIKAN JANJI- BIAR LAPANG LAPANG SIKIT.....DAH DAPAT 100 KENAIKAN MELIBATKAN PENCEN KAN, MAKA ITU YANG DIBERI ISMAIL SABRI

 

Sabar, Anwar beritahu Cuepacs berkait naik gaji penjawat awam

Perdana menteri berkata kedudukan kewangan kerajaan juga perlu diambil kira.

Anwar Ibrahim berkata penambahan gaji penjawat awam menjurus kadar defisit negara meningkat 6.5%.

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Anwar Ibrahim merayu kepada penjawat awam supaya bersabar susulan kekecewaan disuarakan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs).

“Kalau kita tambah gaji, defisit jadi 6.5%,” katanya sambil menambah kesan itu menjejaskan keyakinan pelabur kerana memberi gambaran kerajaan tiada tekad politik mengurus negara.

“Jadi, sabar la sekejap,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Forum Antarabangsa Tentang Islamofobia: Libatserta Bermakna Melalui Wacana Madani.

Anwar berkata, secara prinsipnya beliau bersetuju gaji penjawat awam ditambah.

Bagaimanapun, kata Anwar, penjawat awam juga perlu mempertimbangkan kedudukan kewangan kerajaan dan kesejahteraan rakyat

Beliau berkata, hutang negara sudah melonjak kepada RM1.5 trilion dengan kerajaan berdepan defisit tinggi belanjawan.

Pada Jumaat, Presiden Cuepacs Adnan Mat, berkata belanjawan tidak mengandungi sebarang komitmen menaikkan gaji penjawat awam bagi membantu mereka menyerap tekanan kos sara hidup.

Adnan berkata, penjawat awam berharap penilaian semula sistem saraan baharu perkhidmatan awam, melalui model gaji dan upah yang mampu meningkatkan pendapatan penjawat awam.

Anwar yang juga perdana menteri, pada Jumaat, membentang Belanjawan 2023 berjumlah RM388.1 bilion.

Ads by Kiosked

Antara kelebihan diumumkan kepada penjawat awam melibatkan pemberian bantuan khas Aidilfitri RM700 bagi gred 56 dan ke bawah; penembusan awal gantian cuti rehat (GCR) sehingga 50% iaitu maksimum 90 hari; dan penjawat awam isi rumah berpendapatan RM7,000 ke bawah mendapat subsidi yuran taska RM180 sebulan.


Menu Rahmah: Dr Halimah buat permohonan maaf

 

Menu Rahmah: Dr Halimah buat permohonan maaf

NURHIDAYAH HAIROM
27 FEB 2023

KALAU JAWATAN PRESIDEN UMNO ADA PERLAWANAN, AGAKNYA ITULAH KEBURUKAN DEMOKRASI…


Nasib baik jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO berjaya dielakkan daripada berlaku pertandingan, maka dapatlah Zahid Hamidi sembang kencang berkenaan pemilihan kali ini.

Kata Presiden UMNO itu, jumlah calon yang ramai menawarkan diri untuk bertanding dalam pemilihan UMNO 2023 kali ini adalah bukti demokrasi semakin menyubur dalam parti itu.

Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, ini menunjukkan mereka melihat bahawa UMNO

mempunyai masa hadapan untuk menterjemahkan potensi itu.

“Bila ramai orang berminat untuk bertanding jawatan-jawatan dalam pemilihan kali ini ia jelas membuktikan demokrasi itu semakin subur dalam UMNO.

“Berbanding pada tahun 2018 apabila pertama kali UMNO dan BN kalah ketika itu, seolah-olah mereka kurang berminat malah ada pemegang jawatan tidak mahu mempertahankan jawatannya tetapi kini berminat semula untuk memegang jawatan,” katanya lagi.

Sembang kencangnya ini hanya terlahir setelah beliau berjaya memastikan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan, malah kemudian memecat dan menggantung calon-calon yang berpotensi mencabarnya.

Kalaulah ada pertandingan, pastilah ketika Zahid Hamidi lebih sibuk berkempen bagi mempertahankan jawatannya.

Pastilah juga, dalam kesibukan berkempen itu beliau tiada masa untuk mengatakan demokrasi semakin subur dalam UMNO.

Ini kerana, jika ada pertandingan bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden, dengan sendirinya lebih ramai lagi yang akan bertanding di semua jawatan dan dengan itu, kesuburan demokrasi dalam UMNO lebih bertambah-tambah lagi.

Tak payah cakap demokrasi makin subur pun orang dah tahu demokrasi dalam UMNO tidak pernah luntur.

Tetapi, apabila demokrasi cuba dimatikan, terpaksalah pula Presiden sendirinya akhirhya “angkat bakul” mendakwa demokrasi dalam UMNO makin subur.

 Hakikatnya, ramai yang senyum-senyum saja dengan kenyataan Zahid Hamidi kali ini.

Dah menang tak bertanding, bolehlah sembang kata demokrasi makin subur.

Agaknya kalau ada pertandingan, beliau ketika ini tentu lebih sibuk mencerca buruknya demokrasi, antaranya menyebabkan perpecahan, berpuak-puak dan sebagainya, walhal yang sangat-sangat dirisaukannya ialah jawatannya itu akan terkubur.

Siapa yang yakin Zahid Hamidi boleh mempertahankan jawatannya sebagai Presiden UMNO jika ada pertandingan? ShahbudinHusin 27/02/2023.AWAT BODO TAK TAU..33 BULAN DULU HANG PEE MANA ?


 MASA MANA DAPAT ROYALTI ?


10 DALIL ANWAR ZALIM.-JOM BACA..MAI BACA RAMAI RAMAI BAGI HADAM KAW KAW.

 MP Pendang kata Anwar lebih zalim dan pendendam dari Mahathir ?  
Apa dalilnya?  Saya sempat menulis 10 dalil untuk mengiyakan kata MP Pendang yang amat budiman itu.


1.  Atas arahan Mahathir sebagai PM, Us Ibrahim Libya serta berbelas2  para pengikutnya ahli2 Pas di Memali telah ditembak oleh anggota keselamatan kerana dikatakan menentang kerajaan secara kekerasan.  Anwar lebih zalim dari Mahathir.  


2.  Ramai pemimpin Pas dan pengikut Pas telah ditahan tanpa bicara di bawah Akta ISA ketika era Mahathir.  Anwar lebih zalim dari Mahathir.  


3   Tahun 1999, Mahathir selaku PM merampas royalti minyak Terengganu.  Anwar lebih zalim dari Mahathir.


4.  Mahathir pernah menyatakan Pas parti sesat.  Anwar lebih zalim dari Mahathir.  


5.  Sebaik sahaja Mahathir jadi PM kali kedua pada tahun 2018,  beliau terus tukar Pesuruhjaya SPRM, Peguam Negara, Ketua Polis Negara dan terus memburu musuh2 politiknya kecuali yang sanggup menyokongnya dan sertai partinya.  Anwar jadi PM10, hingga kini tidak menukar sesiapa pun yg memegang jawatan penting tersebut.  Anwar lebih zalim dari Mahathir.  


6.   Apabila pemimpin Pas menfitnah Anwar, akhirnya takut disaman, pemimpin Pas tersebut memohon maaf, Anwar terus memaafkannya.  Anwar lebih zalim dan pendendam dari Mahathir.  


7.  Anwar jadi PM10, dia tidak pernah sekat Muhyidin bercuti ke luar negara seperti Mahathir sekat Najib ke luar negara.  Anwar lebih zalim dari Mahathir.  


8.  Meskipun Mahathir telah menzalimi dan menfitnah Anwar sehingga beliau terpenjara, dipukul setengah mati, bila Anwar jadi PM10, sedikit pun dia tidak mengusik Mahathir.  Anwar lebih zalim dan pendendam dari Mahathir.  


9.  Waktu era Mahathir, mesyuarat MB-MB sering meminggirkan MB-MB dari negeri Pembangkang, namun bila Anwar jadi PM10, kesemua MB/KM dijemput hadir.  Anwar lebih zalim dari Mahathir.  


10.  Penubuhan Bank Islam, Takaful Islam, Insuran Islam, Universiti Islam, dasar pemakaian menutup.aurat di sekolah-sekolah, namun Anwar tetap lebih zalim dari Mahathir.  


Tidak larat mahu tulis betapa zalimnya Anwar Ibrahim.  Kerana kezalimannya itulah Sultan Brunei sanggup datang ke Malaysia bertemu beliau.  Pemimpin pejuang Palastine paling awal ucap tahniah kepada beliau kerana dilantik sebagai PM10 dek kerana zalimnya Anwar Ibrahim.  


Satu2nya dalam dunia seorang PM yang zalim tidak mahu mengambil gaji sebagai PM selagi rakyat susah.  Satu2nya PM zalim dalam dunia yang memotong gaji menteri2nya.  PM zalim itu adalah Anwar Ibrahim. 


Ingatlah, jika kita menuduh seseorang yang baik itu sebagai zalim, kita bimbang kita adalah paling zalim sebenarnya.  Zalim kepada diri sendiri iaitu tidak berlaku adil.  


WFAUZDIN NS_Nak faham kes Wan Saiful @ Jana Wibawa, baca artikel nih_:


Ahmad Shahril.


Kita bukan nak mendahului mahkamah... Salah atau tidak, biarlah hakim yg tentukan...ada prosesnya.


Cuma, yg kita nak sebut bab kronologi shj....


Dan kronologi ni berdasarkan satu kes shj. Daripada beratus atau mungkin beribu yg ada...


Bermula dari projek2 yg dicipta atas nama 'membantu kontraktor bumiputra' Jana Wibawa

..


Seorang yg bernama Lian Tan Chuan, tokey syarikat Nepturis Sdn Bhd yg dianugerahkan projek 'Central Spine Road, dari Sertik Ke Persimpangan Lebuhraya Pantai Timur bernilai RM232,000,000. 


Projek ni anugerah. Tak ada tender, runding terus.


Selepas dapat Surat Setuju Terima (SST), sykt Nepturis Sdn Bhd ni, melalui akaun Maybank Islamiknya, telah memasukkan sejumlah

RM6,962,694.54 ,  bersamaan 3% dari kos keseluruhan (seperti dlm rundingan).. masuk terus ke akaun CIMB Bank Berhad, syarikatnya WSA Advisory Group Sdn Bhd.


Sykt WSA ni... Bila dibuat carian di SSM, terbentang besar, nama Wan Saiful di atas sekali.


Persoalannya,


1. Jumlah RM 232 juta itu adalah satu jumlah yg besar dari duit rakyat, boleh dianugerahkan terus kpd kontraktor, kenapa tidak dibuat melalui proses yg sepatutnya?


2. Sykt itu milik Lian Tan Chuan, seorang cina. Mcm mana, projek jana wibawa yg pada asal nya dicipta khusus bagi membantu kontrak bumiputra boleh dianugerahkan kpd seorang cina?


3. Bagaimana nilai komisyen yg sebesar itu, boleh dimasukkan terus ke dlm akaun seorang 'pemimpin kanan' parti pemerintah di waktu itu. Apakah itu polisi mereka, atau mereka cakap lain, buat lain?


4. Bodoh sangatkah si budak Wan Sepol tu, sampai duit songlap pun nak dimasukkan ke dlm akaun yg ada nama sendiri?.... Tak mengaji sekolah ker dia ni?.... Atau kerajaan PN haramjadah tu, ingat depa boleh menang bergaya dlm PRU15, dan semua kejahatan mereka ditutup begitu sahaja? Depa ingat depa boleh jadi kerajaan sampai kiamat?


5. Dan yg akhir.... Kita musykil. Saban hari, dari pagi smpai malam, depa maki cina. Cina kominih, cina yahudi, cina pencetus 13 Mei....dan macam2 lagi... Kita jgn bagi PH perintah, nanti cina akan kuasai.... Tapi projek RM 232 juta, depa bagi kat cina!... Korang tak pelik ker?


So kesimpulannya.... Bagi aku, semua ni kerja Allah.

Allah nak tunjuk kat RAKYAT MALAYSIA, bahawa semua yg ada kat dlm kerajaan pengkhianat rakyat, PN tu adalah jembalang2 yg menyerupai manusia. Puak2 hantu raya tu, bukan peduli, apa yg akan terjadi pada rakyat. Ada makan ker, ada kerja ker, senang ker , susah ker.... Pandai2 lah korang hidup.


Yg penting, kami nak jadi KERAJAAN. Bila dpt jadi kerajaan, kami SAKAU lagi....sakau....dan terus sakau.


Org Melayu.... Elehhh senang jer nak tipu. Bagi duit kat budak2, buat tiktok. Jgn undi PH. Nanti PH menang, cina akan rampas tanah org melayu, kominis akan berkuasa, yahudi akan masuk dlm negara....akan berlaku 13 Mei....


Bila Melayu2 bodoh tertipu.... Mereka SAKAU lagi.....


πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„


*fb Desa HM*SUBSIDI KERAJAAN KE ATAS PENGGUNAAN LETRIK RUMAH

 


Yang ini aku tak perasan. Diam-diam je kerajaan ni buat kerja. Subsidi elektrik aku naik pulak. Disember dan November tak sampai RM200. Sekarang dah jadi lebih RM300.


Hari tu aku ada ternampak orang post. Walaun ada komen memang dah lama ada subsidi. Memang pun jadi aku tak ambil peduli. Tadi baru tergerak nak tengok.


Rupanya bezar juga beza subsidi yang aku dapat. Aku tak pastilah kenapa subsidi dinaikkan sebab tak ada cerita apa pun. Cuma aku perasan 2 bulan ni subsidi lebih.


Cuba korang tengok bill elektrik korang. Ke aku je special case? Guane boh?


 

Raja GelapAGAK CERDIK DAK KALAU MENTERI CAKAP MACAM NI.

 

Mohd Shah Rim


Tak cerdik jika betul YB Fahmi keluarkan kenyataan ini.. aku harap ada penjelasan dari YB Menteri..
BEZA DAKWAH DAN KASIH SAYANG DALAM MODEL MADANI

 


Jamzuri Ardani


Dulu masa kempen BMF ... geng lobai boikot OldTown nie.  Lantak korang laa lobai oiii!! 


Hari ini OldTown luncurkan MENU RAHMAH. 


Beza antara berdakwah dengan kasih sayang berbanding berdakyah dengan permusuhan dan kebencian.

SELESAI DULU BAB AYIAQ DALAM NEGERI-

 

KEPERLUAN LAPANGAN TERBANG DI KAWASAN KULIM MEMERLUKAN BUKAN SAHAJA PERPINDAHAN BEBERAPA KAMPUNG DAN KAWASAN LAIN TETAPI RASIONAL  NAK BUAT BERAPA LAPANGAN TERBANG DI KEDAH SETELAH ALOR SETAR DAN LANGKAWI?

- DAN KAPASITI AIRPORT BAYAN LEPAS SENDIRI PUN TELAH DINAIKTARAF. KILANG DI PRAI DAN  BAYAN LEPAS  MAMPU UNTUK MENAMPUNG KEPERLUAN  KONTENA DARI KILANG KILANG YANG BERADA DI BAYAN LEPAS DAN PRAI. SATU LALUAN KERETAPI KHAS MENGANGKUT KONTENA DARI PELABUHAN KE HIGHTECH TELAH DIRANCANG SEKIAN LAMA DAN MASIH DITELITI KERANA TIDAK MAHU MEMBABITKAN PERPINDAHANPENDUDUK DAN LALUAN TERUS KE KULIM DAN PENANG PORT SEBELAH BUTTERWORTH.


PELABUHAN DAN PENANG PORT TELAH BERJAYA MENGENDALIKAN KONTENA DAN KEPERLUAN PENUMPANG SEJAK SEKIAN LAMA. JAMBATAN PULAU  PINANG YANG KE 2  TERUS KE KAWASAN BAYAN LEPAS DAN PENGANGKUTAN KE PENANG PORT MEMPERCEPATKAN PROSES BERKAITAN.Pertimbang semula projek Kedah Aerotropolis, Sanusi beritahu Anwar

Menteri besar itu berkata, projek hab logistik Kedah Aerotropolis dibiayai sepenuhnya sektor swasta dan tidak memerlukan pembiayaan Putrajaya.

Sanusi Md Nor berkata, projek Kedah Aerotropolis akan berfungsi sebagai hab kargo. (Gambar Facebook)

PETALING JAYA: Menteri besar Kedah, Sanusi Md Nor meminta Perdana Menteri, Anwar Ibrahim menyokong dan meluluskan projek hab logistik Kedah Aerotropolis kerana ia tidak memerlukan sebarang dana Putrajaya.

Projek itu, katanya, yang dijangka menelan kos RM7 bilion akan dibiayai sepenuhnya sektor swasta dan mempunyai dua rakan kongsi utama bertindak sebagai rakan strategik kerajaan negeri dalam pembangunan terbabit.

“Pembiayaan dana yang diperlukan akan diselesaikan dalam masa terdekat ini. Bajet kerajaan persekutuan tidak diperlukan, maka tiada risiko kepada Putrajaya dari segi beban kewangan,” katanya di Facebook.

Beliau berkata, Kedah Aerotropolis akan berfungsi sebagai hab kargo, termasuk kargo “frozen” dan “trans-shipment center” yang akan membantu mengembangkan pasaran serta peluang kepada pelabur.

Katanya, rancangan Putrajaya menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PIA) dan Lapangan Terbang Subang berbeza dengan Kedah Aerotropolis kerana ini membabitkan pembinaan terminal serta landasan baharu sepenuhnya, serta bangunan lain berkaitan.

Kedah Aerotropolis juga akan berfungsi sebagai kemudahan penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) yang beliau percaya mampu melengkapkan PIA secara tidak langsung.

Anwar ketika membentangkan Belanjawan 2023 pada Jumaat lalu berkata, Putrajaya bercadang membesar dan meningkatkan keupayaan PIA serta Lapangan Terbang Subang untuk menarik pelaburan.

Langkah itu, katanya, “lebih menjimatkan” berbanding cadangan pembangunan Aerotropolis di Kulim.

NURUL IZZAH BANTU MANGSA KECURIAN MOTOSIKAL -Motor Hilang, Punca Rezeki Melayang.


Beberapa hari lepas, saya menerima mesej daripada seorang penduduk Seberang Jaya meminta bantuan. Katanya, 15 penduduk di Flat Tuna Seberang Jaya jatuh terduduk apabila motosikal yang mereka miliki hangus dalam suatu kebakaran. Katanya lagi, itu sajalah mod pengangkutan yang ada untuk pergi kerja, menghantar anak ke sekolah, membawa ahli keluarga sakit ke hospital, dan macam-macam lagi. πŸ˜”

 

Penduduk yang terjejas ni semuanya dari keluarga berpendapatan rendah, justeru sukar dan tidak mampu membeli 'kuda' baru.

 

Ya, saya bukan lagi Ahli Parlimen Permatang Pauh, namun ramai penduduk yang datang memohon bantuan daripada saya. 

 

Mereka juga ada bertemu wakil rakyat kawasan, tetapi mereka datang kepada saya dengan permohonan ini kerana masih menantikan penyelesaian. Syukur Alhamdulillah - kadang-kadang rezeki datang daripada pelbagai sumber rezeki. Saya team up dengan YB Lee Khai Loon ζŽε‡―δΌ¦ dan cuba cari jalan untuk menyelesaikan isu rakyat di Seberang Jaya ini. 

 

Alhamdulillah, kami berdua berkat sumbangan juga hamba-hamba Allah SWT lainnya mampu meraih wang sebanyak RM30,000 untuk membantu meringankan beban mereka.

 

Kami pergi ke kedai motor dan membeli Modenas Kriss MR3. Asalnya, harga motor ni dalam RM4,000 sebijik, tetapi akhirnya dibeli pada harga RM3,500 seusai proses rundingan nego! πŸ˜…

 

Saya tersentuh. Owner kedai sangat baik dan prihatin - beliau bagi diskaun, bila tahu tentang usahasama demi membantu keluarga berpendapatan rendah di Seberang Jaya. Syabas! πŸ‘πŸ½

 

Berkat dokongan team dan sukarelawan, proses lesen, road tax, insuran, dan isi minyak full tank selesai! InshaaAllah, semoga token kecil ini dapat membantu mereka mencari pendapatan dan meneruskan kehidupan. 'Kuda' dah ada, bolehlah pergi mencari rezeki semula. πŸ€—πŸŽ

 

Saya sedar, saya bukan lagi Ahli Parlimen Permatang Pauh, tapi Permatang Pauh sentiasa di hati saya, selama-lamanya.

 

 


TUNGGULAH SAIFUL DIBICARAKAN- KES BARU SAJA DIPERINGKAT AWAL.DUIT MASUK AKAUN SENDIRI MACAMANA ?


 

PERUNTUKAN SUBSIDI DI TURUNKAN


 

BILA ADA KUASA TAK TAHU NAK TADBIR-BILA ORANG DAPAT KUASA SEMUANYA TAK BETUL.


 

VIDEO NI DAH BERLAKU PADA TAHUN 2013- BENDA INI BUDAK BUDAK KAMPUNG DOK LIHAT TANPA SELIDIK


 

AHLI PARLIMEN TUMPAT LUPA BAHAWA BAYARAN WANG IHSAN TIDAK PATUT- TAPI MASA BERKUASA LUPA UNTUK MELAKSANAKANNYA


 

JIKA KAU SAMPAIKAN ILMU ITU SALAH, MAKA JATUHLAH FITNAH


 

GURU KAFA KALAU TAK KENANG LAGI SAJA JA.


 

KERAJAAN PERLU BERHATI HATI DENGAN SENTIMEN


 

Kalau nak raih populariti, baik saya masuk Gegar Vaganza - Rafizi

IPR bakal bantu miskin tegar jana RM2,000 sebulan - RafiziInisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) yang dilancarkan kerajaan hari ini bertujuan meningkatkan pendapatan golongan miskin tegar dan B40 kepada sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli. IPR akan melibatkan tiga segmen utama – Inisiatif Usahawan Tani (Intan), Inisiatif Usahawan Makanan (Insan) dan Inisiatif Operator Perkhidmatan (Ikhsan). Ketiga-tiga segmen itu bertujuan untuk mengatasi masalah ekonomi harian rakyat seperti kekurangan hasil pertanian, harga makanan sedia untuk dimakan tinggi, bahan makanan dan kesukaran mendapatkan pekerja bagi sektor tertentu. Sumber: https://www.facebook.com/rafiziramli....


PADAN MUKA!! KECUT TELOR SELEPAS ANWAR...

ULAMAK PEWARIS AMBIA- KALAU ULAMAK TAK IKUT AMBIA MAKA TAK BOLEH IKUT- SIAPA LANTIK- DEWAN ULAMAK LANTIK.


 

Pandangan Ustaz Azhar Idrus Terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim #anwaribrahim