Polis Tiada bukti, Tuduhan Tetap diteruskan

Tuesday, 18 May 2010 1:15 PM Oleh Roziyah Mahamad (Emel penulis ini
)

KUALA LUMPUR : Pelbagai pertubuhan Mahasiswa Malaysia mendesak pihak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menarik balik dakwaan yang bakal dikenakan ke atas 4 orang mahasiswa UKM yang ditahan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Hulu Selangor baru-baru ini.

"Kita hairan kerana tiada pertuduhan ke atas saya semasa di tahan oleh pihak polis kerana pihak polis sendiri tidak cukup bukti, bagaimana pihak universiti boleh hendak mendakwa saya sedangkan pihak polis sendiri tiada bukti," kata Ahli Majlis Tertinggi Kelab Sains Politik UKM, Hilman Idham dalam sidang medianya sebentar tadi.

Bagi pertubuhan mahasiswa, tindakan pihak universiti ini jelas menyekat akademik mahasiswa.

Solidariti Mahasiswa Malaysia(SMM) juga dalam pada itu menempelak tindakan polis yang jelas menindas mahasiswa.

"Seharusnya kita ada hak untu ke mana sahaja. Jika dalam PRK Hulu Selangor ini mahasiswa ditahan, bagaimana pula dengan Pilihan Raya Umum akan datang? di mana kita akan tinggal. Mungkin mahasiswa perlu ke luar negara kerana tidak boleh berada dalam kawasan pilihanraya," kata wakil SMM, Mohd Ridzuan kepada erapakatan.

Sidang media ini diadakan Chinese Assamble Hall, Kuala Lumpur dan dihadiri pelbagai pertubuhan mahasiswa antaranya SMM, GAMIS, dan KAMI.

Empat orang mahasiswa jurusan Sains Politik yang juga merupakan Ahli Majlis tertinggi Kelab Sains Politik UKM, terdiri daripada Presiden, Hilman Idham, Naib Presiden, Ismail Aminuddin, Setiausaha Agung, Azlin Shafina Adzha dan Exco, Woon king Chai telah ditahan oleh pihak polis pada 22 April, di Pekan Rasa dan Ampang Pecah semasa berlangsungnya PRK Hulu Selangor.

Keempat-empat mahasiswa ini akan di dakwa di Mahkamah Universiti UKM atas tuduhan melakukan kesalahan menyelahi undang-undang seksyen 15(5)(a) Akta Universiti & kolej Universiti 1971.

Penyerahan Memorandum ke Pejabat PERKESO

Penyerahan Memorandum ke Pejabat PERKESO

Parti Sosialis Malaysia (PSM) bersama organisasi-organisasi lain akan menghantar satu memorandum ke Pejabat PERKESO di 7 negeri pada 19 Mei 2010, pukul 11 pagi. Memorandum ini adalah bertujuan untuk meminta PERKESO membuat perubahan supaya pekerja-pekerja di Malaysia dapat dilindungi dengan lebih berkesan.

Penyerahan akan dibuat serentak di 7 buah Ibu Pejabat PERKESO negeri iaitu Perak, Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Johor, Negeri Sembilan, Kelantan dan Pahang.

Di Pulau Pinang
Tarikh: 11 pagi, 19 Mei 2010
Tempat:
Wisma PERKESO
3012 Lebuh Tenggiri 2
13700, Seberang Jaya, Pulau Pinang

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 019-5669518 (Chon Kai)

Sekian, terima kasih.

Kris Khaira
PSM Bayan Baru

PENYERAHAN MEMORENDUM

PENYERAHAN MEMORANDUM SERENTAK

DI 7 BUAH IBU PEJABAT PERKESO NEGERI

DIKETUAI OLEH PARTI SOSIALIS MALAYSIA (PSM) DENGAN KERJASAMA ORGANISASI LAIN.

TARIKH: 19/5/2010

MASA: 11.00 PAGI

TEMPAT:

1. KUALA LUMPUR: Ibu Pejabat Menara PERKESO, 281 Jalan Ampang, 50538, Kuala Lumpur.

2. PERAK: No. 83, Wisma PERKESO, Jalan Hospital, 30450 Ipoh Perak.

3. PULAU PINANG: Wisma PERKESO, 3012 Lebuh Tenggiri 2, 13700, Seberang Jaya, Pulau Pinang.

4. JOHOR: Wisma PERKESO, No. 26, Susur 5, Jalan Tun Abdul Razak Larkin,
80200 Johor Bahru, Johor.

5. NEGERI SEMBILAN: No. 1, Lorong Durian Emas 2, Pusat Perniagaan Betaria, Jalan Dato’ Siamang Gagap, 70100 Seremban, Negeri Sembilan.

6. KELANTAN: Tingkat 10, Wisma Ilmu, Jalan Doktor, 15538 Kota Bharu, Kelantan.

7. PAHANG: No. 313, Tingkat 3, Blok A, Kuantan Centre Point, Jalan Haji Abdul Rahman, 25000 Kuantan, Pahang.

Tujuan penyerahan memorandum ini adalah untuk meminta PERKESO membuat perubahan supaya pekerja-pekerja di Malaysia dapat dilindungi dengan lebih berkesan. Semua mangsa Perkeso dijemput hadir.


Maklumat lanjut hubungi: (Selangor/ KL- Simon 0192612259), (Perak- Saras 0165587144), (Pulau Pinang- Chon Kai 0195669518), (Johor- Mohan 0177540597), ( Negeri Sembilan- Tinagaran 0122414351) & (Pahang- Suresh 0195696964)MAT SONDOL KENA SONDOL

FOTO MALAYSIAKINI.


Kumpulan bertindak untuk kesetaraan gender (JAG) mendesak supaya Bung Mokhtar Radin mengosongkan kerusi parlimennya kerana melanggar undang-undang ekoran berpoligami tanpa kebenaran.


NAK KAWIN TAK KASI TAU BINI TUA......HA...HA...HA

YANG MANA SATU BETUL???

Muhyiddin: BN tetap tunai janji di Sibu walaupun kalah
Mei 17, 10 7:39pm
Barisan Nasional (BN) akan tetap menunaikan semua janji yang dibuatnya kepada penduduk Sibu semasa kempen pilihan raya kecil di situ minggu lalu walaupun calonnya telah kalah kepada calon DAP, kata Timbalan Perdana Menteri,
Projek tebatan banjir RM5j: Najib 'berkira-kira'
Mei 17, 10 6:37pm


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini masih berkira-kira sama ada akan meluluskan peruntukan berjumlah RM5 juta untuk satu projek mitigasi banjir di Sibu.

Peruntukan itu merupakan satu tawaran yang dibuat oleh perdana menteri pada hari terakhir kempen pilihan raya kecil Sibu, Sabtu lalu.

"Kita akan teliti terlebih dahulu, kerana kita belum membuat sebarang keputusan tentang hal tersebut,” katanya dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.
Sri Muhyiddin Yassin.
IKUT LAPORAN MALAYSIAKINI SEORANG KATA AKAN PENUHI, MANAKALA NO 1 BERKATA BELUM TENTU....BARU NAK CONGAK-CONGAK KERANA KALAH. MAKNANYA , KALAU TAK UNDI BN RAKYAT AKAN MENDERITA TIDAK MENDAPAT KEMUDAHAN WALAU ITU ADALAH TANGGUNGJAWAB KERAJAAN BERKHIDMAT UNTUK RAKYAT.

(function() { var d = document, w = window; w

PROPAGANDA KAUM DAN AGAMA

Saya telah kupaskan dan debunk beberapa propaganda mengarut mengenai ekonomi. Hari ini izinkan saya debunk propaganda politik agama dan bang...