[LANGSUNG] AWANI AI Fact-Checking Lab sempena #DebatEkonomi I 9 Ogos 2023

Ketua SPRM kata kes rasuah menantu pemimpin PN besar - Anwar

 
Kes rasuah menantu kepada Pengerusi Bersatu, Mahiaddin Yassin yang kini melarikan diri dianggap kes besar.


Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan hal itu dalam ceramah mega Jelajah Perpaduan Madani Negeri Sembilan di DUN Paroi, malam tadi.


"Tadi dalam perjalanan dari Sungai Long (kediaman keluarga) ke DUN Chuah, Port Dickson, call dari Ketua Pengarah SPRM. Ini kenyataan sebab menantu lari. Dia sebut di mana (kini berada). Tetapi kes ini kes kecil ke kes besar?


"Dia kata kes besar.... Dah siasat lama? Lama. Dah beri notis? Sudah. Kemudian macam mana dia oleh keluar.


"Dia (pengarah) kata dia (menantu) nak keluar, nak balik semula. Jadi dia tak balik. Bila tak balik apa jadi? Kita beri notis lah," katanya.


Oleh itu, kata Anwar, kes kes besar yang didakwa dan disiasat terkait pemimpin PN itu membuktikan mereka tidak sebersih yang diumumkan dalam kempen Pilihan Raya Umum lalu.


Katanya, kerana slogan bersih itu ramai anak muda percaya dan mahukan kerajaan terbaik.


"Dulu beramai ramai kata kerajaan bersih, yang sakau hanya Zahid orang lain semua tidak.


"Orang ada yang percaya. Anak muda tahun 2022 percaya. Kita nak kerajaan bersih. Bila kita siasat, kerjanya sakau.


"Kerajaan mesti dipimpin orang yang amanah. Kalau nak kaya masuk meniaga. Jangan guna jawatan PM cari kekayaan untuk anak isteri. Kalau buat juga, SPRM ada bukti, dia kena tendang. Bilik saya di (penjara) Sungai Buloh masih kosong," katanya.


Tegas PM, amat penting Kerajaan Perpaduan hari ini tidak terlibat dengan apa apa penyelewengan kerana kedudukan ekonomi Malaysia yang buruk hanya boleh diperbaiki apabila pelabur asing melihat pentadbiran bersih. Bukan semata mata bergantung kepada rakyat Malaysia yang berpendidikan atau berbakat.


Oleh sebab itu, kata PM, Sultan Brunei telah dua kali melakukan lawatan ke Malaysia dan bersetuju melabur membantu ekonomi negara.


Presiden Turkiye pula, katanya, bercadang untuk bersama sama Malaysia berkempen di peringkat dunia menentang sikap Islamofobia Barat.


"Tayyib Erdogan telefon. Dia selalu telefon, paling kurang sebulan sekali. Orang Pas kata bohong. Kali ini saya beritahu pejabat presiden supaya, rakam kami bersembang.


"Dia (Erdogan) tanya pilihanraya macam mana? Saya bagi jaminan InshaAllah 3+1+1.


"Kemudian dia beritahu, isu Islamofoia. Ada prasangka yang meluas di Barat. Jadi dia cadang supaya kami berdua cari jalan tingkatkan usaha jadi benteng melawan Islamofobia. Dia tak kata Presiden Pas. Dia lagi tak kenal Presiden Bersatu.


"Saya kata boleh. Siapkan cadangan dan dia minta saya jumpa di New York pada persidangan PBB, September ini.


"Itu kerana Malaysia diangkat kedudukan dia. Turkiye negara lebih besar dan kuat. Jadi dia minta kerjasama tangani Islamofobia, termasuk isu pembakaran al Quran," katanya.


Selain itu, PM juga mendedahkan tindakbalas Malaysia dalam kes pembakaran al Quran yang dilakukan di Sweden sejak setahun lalu.


Katanya, Malaysia bersikap keras terhadap kebiadaban seperti itu.


"Kita buat apa? Bila berlaku bakar Quran kita bantah. Menteri Luar panggil kedutaan kata ini kerja biadap. Kita tidak izinkan penghinaan kepada mana mana agama di negara kita.


"Kita arah cetak Quran 1 juta, hantar ke seluruh dunia. 15,000 Quran dalam bahasa Sweden telah dikirim ke Sweden. Kamu bakar 1 kami hantar 15,000," katanya lagi.

DARIPADA INTERPOL BAWA BALIK, LEBIH BAIK MAHIADDIN SENDIRI BANTU MENANTUNYA SERAH DIRI


Sudah tiga hari berlalu sejak 7 Ogos lalu bila mana SPRM membuat pengumuman media, nampaknya sehingga kini masih belum ada khabar berita lagi tentang menantu Mahaddin Md Yasin yang dipercayai menghilangkan diri itu


Muhammad Adlan Berhan, yang berkahwin dengan anak Mahiaddin bernama Nabilah dan seorang peguam, Mansoor Saat kini dikehendaki SPRM untuk membantu siasatan kes penyelewengan projek pendaftaran, pengambilan dan penyimpanan biometrik pekerja asing bagi sebuah kementerian.


Kedua-dua mereka dipercayai telah berada di luar negara sejak Mei lalu dan tiada rekod kembali ke tanahair sehingga ini.


Adlan sebelum ini sudah disiasat SPRM, tetapi kemudian memohon kebenaran untuk ke luar negara bagi sesuatu urusan tertentu.


Namun, memandangkan sudah meninggalkan negara pada Mei lalu dan terus tidak kembali sejak itu, Adlan bukan saja dilihat ingkar janjinya terhadap SPRM, malah semacam ada kecenderungan memang ingin melarikan diri.


Jika tidak, urusan apa dilakukannya di luar negara begitu lama sejak Mei hingga sekarang?


Dan kenapa sejak 7 Ogos apabila SPRM menghendakinya, beliau masih tidak menghubungi agensi penguatkuasa itu?


Lebih parah lagi, Mahiaddin selaku bapa mertua pula hanya menjawab “no komen” bila ditanya wartawan tentang menantunya itu.


Dalam laporan terbaru, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki dilaporkan berkata, kedua-duanya dikehendaki bagi proses pendakwaan di mahkamah.


Berikutan tiada khabar berita mengenai kedua-dua mereka itu, khususnya menantu Mahiaddin, SPRM dilaporkan mungkin meminta bantuan Interpol untuk mengesan, menangkap dan membawa mereka balik ke Malaysia.


Dalam hal ini, sebagai bekas Perdana Menteri dan pemimpin blok pembangkang yang partinya sedang berdepan PRN di enam negeri, apakah yang paling patut dan paling wajar Mahiaddin lakukan?


Menjawab “no komen” ketika ditanya wartawan semalam adalah jawapan paling tidak patut dan paling tidak bertanggungjawab oleh Pengerusi PN itu.


Mahiaddin mesti menunjukkan sikap lebih bertanggungjawab, bukan saja memberi maklumat kepada SPRM di mana menantunya berada ketika ini, malah sebagai bekas Perdana Menteri yang khabarnya ghairah kembali mahu berkuasa dan kalau dengar beliau berucap seolah-olah dirinya begitu suci, sampai sanggup melabelkan Perdana Menteri sebagai bodoh, tiada pilihan lain harus dilakukannya melainkan mengarahkan menantunya itu segera menyerah diri.


Macam mana rakyat nak sokong perjuangan PN kalau Mahiadddin sendiri gagal menunjukkan teladan kepada rakyat bahawa beliau dan ahli keluarganya sendiri tiada masalah dalam mematuhi undang-undang?


Nanti kalau sampai Interpol yang dapat menangkap dan membawa balik menantunya itu, bukankah lagi malu beliau dibuatnya?


Negara kita ada undang-undang dan ada mahkamah untuk menegakkan keadilan, kalau yakin tidak bersalah, mengapa perlu melarikan diri?


Mahiaddin pula, kalau beliau turut yakin menantunya itu tidak bersalah, apa yang beliau susah sangat untuk meminta atau mengarahkan menantunya itu segera balik ke Malaysia? – ShahbudinHusin 09/08/2023.


https://shahbudindotcom.net/
HAAA NUSI..APA MACIAM...... 

TUUU DIA AIHHH..DIA MAKI SEKALI FITNAH.

 Gino Marvela.


Tak ambil tindakan di katakan tak buat apa2. Bila ambil tindakan, kata zalim guna akta hasutan. Abihtu nak biar hingga pertumpahan darah baru nak  sedar? Kalau berlaku kekecohan, puak2 inilah yg terlebih dahulu cabut lari. 


Fitnah sengaja bertebaran utk reka persepsi.

Sila ambil tindakan !SANUSI SELOP DIAM DAH...APA PANGLIMA CEROI....

 


KAH..KAH KAH.....TAKUT SANGAT KAH PMX KERAP TURUN KELANTAN. NAK TOLONG RAKYAT KELANTAN JA..


 

PAS MEMBOHONGI AHLI PARTI .


 

DI MANA MENANTU MUHYIDDIN ?


 

KEMPEN PRN AGAK SURAM, HANYA KEDAH TERASA BAHANG

 

Kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) di 6 negeri masih belum kelihatan rancak meskipun telah seminggu berlangsung sejak penamaan calon pada 29 Julai lalu.

Bagi Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Hisomuddin Bakar, hanya Kedah yang menunjukkan panasnya kempen kerana terdapat usaha bersungguh sungguh Kerajaan Perpaduan untuk menyingkirkan PN sebagai Kerajaan Negeri.

Di negeri lain, katanya, suasana agak hambar dan kurang menarik.

“Seminggu kempen ini, sebenarnya secara purata kempen di 6 negeri boleh dikatakan agak suram berbanding Pilihan Raya Umum ke 15. Dari segi perang bendera, pengisian kempen fizikal, tidak semeriah PRU ke 15

“Tetapi bagi negeri Kedah, mungkin terasa sedikit bahang kehangatan pilihanraya berbanding 4 negeri lain yang saya sampai.

“Di Kedah mungkin isu MB Sanusi itu menyebabkan jentera Pas juga PH – BN lebih bersemangat memenangi hati pengundi

“Tetapi yang lain lain, tidak banyak perubahan. Agak suram dari segi kempen pilihanraya,” katanya kepada Suara Keadilan.

Bagi negeri di Pantai Timur pula, katanya, keadaan masih menunjukkan dominasi Pas yang kelihatan agak selesa.

Jelas Hisomuddin, BN yang mengetuai misi merampas Kelantan misalnya, masih mencari cari rentak kempen yang boleh menggugat Pas-PN.

Dalam pada itu berdasarkan kajian, Hisomuddin berkata, sebahagian besar pengundi telah pun mempunyai pilihan atau pendirian, dan sebahagian kecil yang boleh diubah oleh jurukempen atau tawaran manifesto dalam waktu berbaki seminggu ini.

“Saya boleh katakan buat masa ini pengundi sebahagian besarnya telah mempunyai kecenderungan. Tetapi ada sebahagian di saat akhir masih menunggu tawaran dan prestasi calon yang bertanding untuk mereka memilih

“Mungkin berbaki seminggu lagi, tetapi kalau macam ini kempennya, saya tidak menjangkakan suatu elemen besar akan berlaku dalam minggu akan datang. Tetapi kita tunggu dan lihat apakah ada elemen yang boleh mengubah pola itu,” katanya lagi.

PRN pada kali ini dilihat penganalisis politik amat menarik dan panas kerana percubaan PN untuk menguasai Selangor dan Negeri Sembilan menggunakan isu Melayu – Islam terancam.

Bagaimanapun selepas seminggu berkempen tidak kelihatan isu berkenaan ‘panas’ di negeri Pantai Barat.