CERAMAH ANWAR TERBARU
MAHATHIR MEROYAN BILA ANWAR BERTANDING


222 GURU BERHIMPUN DI MASJID BANDAR BARU BANGI

Isu Sistem Pendidikan Sekolah Carca Merba : Tahap Pendidikan Semakin Jatuh! Sampai Bila Guru & Murid Jadi Bahan Eksperimen?

Isu PBS Sekolah
Isu Sistem Pendidikan Sekolah Carca Merba : Ikuti pendedahan ekslusif seorang YDP PIBG mengenai realiti sistem pendidikan Malaysia yang porak peranda sekarang ini…
” …….negara Jepun yang tewas dalam perang dunia kedua, bangkit menjadi negara maju dalam masa yang singkat. Begitu juga Korea yang musnah kerana perang saudara juga bangun dan telah mengalahkan Jepun dalam beberapa aspek! Negara kita Malaysia…masih terkial-kial mencari identiti dan solusi khasnya terhadap bidang pendidikan! ……..”
Begitulah…..
Pendidikan Ungku AzizBegitulah perbandingan yang cuba diselitkan oleh YDP PIBG ini saat menghantar pandangan dan isu permasalahan Sistem Pendidikan Sekolah di Malaysia.
Carca Merba. Bukan Berita Semasa yang kata, tetapi tokoh akademik negara, Prof Ungku Aziz….

Luahan YDP PIBG Yang Kecewa : Kemana Halatu Sistem Pendidikan Negara?

Ikuti apa yang cuba dikongsikan oleh rakan pembaca Berita Semasa melalui aduan yang disuarakan oleh seorang YDP PIBG seperti di bawah ini yang dirasakan masih tidak berkesudahan  :
Assalamualaikum,
Saya fikir ada benarnya fakta & di atas tadi, yang mana Malaysia masih lagi masih terkial-kial mencari identiti dan solusi khasnya terhadap bidang pendidikan!
  1. Selepas merdeka ada sekolah aliran Inggeris, sekolah tersebut dihapuskan dan dijadikan sekolah aliran Bahasa Kebangsaan, kerana konon nak memartabatkan bahasa Melayu…
  2. Kemudian tukar pulak Matematik Sains dlm Bahasa Inggeris (PPSMI)….kerana alasan istilah Sains banyak dalam bahasa Inggeris…
  3. Kemudian dihentikan PPSMI…tukar pulak MBMMBI….import guru dari India ajar bahasa Inggeris…..sebelum tu panggil peacecorps dari USA ajar BI…..apa yang berlaku dalam masa dua bulan, bukan murid kita yang mahir BI, tetapi mat salih tu yang pandai cakap melayu! Tukar menteri, maka bertukarlah polisi!
  4. Nama kementerian pun telah bertukar berapa kali. Mula-mula Kementerian Pelajaran, lepas tu tukar Kementerian Pendidikan, lepas tu tukar Kementerian Pelajaran semula! Yang terkini tukar balik kepada Kementerian Pendidikan!
  5. Banyaknya ringgit yang dibelanjakan untuk menukar-nukar tu tak dapatlah nak dihitung!
  6. Dulu diperkenal 6 anjakan pendidikan, bagai nak rak guru-guru diarah menghafal setiap ayat….kemudian tukar menteri baru, kena hafal pulak 5 polisi baru…..
  7. Sekarang ada pulak PPPM, diarah hafal pulak 3 gelombang, 5 aspirasi perubahan, 6 aspirasi murid, 11 anjakan….dan macam-macam lagi…
Ironinya bidang pendidikan negara semakin merudum! Apabila ranking pendikan Malaysia jatuh merudum, Kementerian Pendidikan Malaysia lebih mengambil sikap menyalahkan pelajar dan guru-guru (SEPERTI KLIK SINI) Sistem pentaksiran pula ditukar konon tidak mahu fokus kepada akademik semata-mata
  • Tambah 3 lagi aspek pentaksiran….sistem komputer pulak yang sepatutnya mempercepatkan proses menjadi lambat hingga guru-guru terpaksa berjaga ke 3 pagi…..kisah guru bangun jam 3 pagi ini telah menjadi bahan ketawa rakan-rakan guru dari negara jiran.
  • Tajuk liputan berita “SPPBS 2013 Sekolah Rendah Menengah Teruk! Lembab, Tak Selamat, Teknologi Lama, Membazir! Setuju?” (KLIK SINI)
  • Tajuk liputan berita “PBS Tingkatan 1 Online Tidak Berkesan & Lambat Kerana Sikap Guru Yang Suka Bertangguh!!” (SUMBER KLIK SINI)
Yang menyentuh hati ialah…hingga kini…kita masih terkial-kial mencari identiti dan solusi! Sedang negara jiran yang dulunya mundur, kini telah jauh di hadapan.
Vietnam umpamanya, ibarat pelari yang berjaya memintas laju tanpa menoleh lagi ke belakang! Produk pendidikan kita juga terkial-kial tidak menjadi…..murid-murid semakin tidak beradab, ajaran agama makin terpinggir daripada hidup mereka….di sekolah, masalah-masalah disiplin tidak berubah, bahkan semakin bertambah kronik! Peraturan-peraturan disiplin sekolah masih menggunapakai pekeliling tahun 50-an….
Denda Hukuman pelajar

Sistem Pendidikan Malaysia Hancur Angka Politik & Perniagaan?

Kalau diubahpun, ia diubah kepada yang lebih teruk dan tidak membantu membuat penambahbaikan…. Agaknya sistem pendidikan kita terlalu di “politik” kan serta di”business” kan…. Bila politik dan business mencampuri sebarang urusan…maka akan punah-ranahlah urusan itu!
Ini kerana politik dan business lebih menjurus kepada kepentingan diri, parti, kroni dan kompeni! Perlantikan orang-orang yang diamanahkan memegang kuasa akhirnya dipilih lebih berdasar kepada kroni berbanding kompetensi!
Masalah SPPBS
Maka kuasa diguna semahunya untuk menjaga kepentingan politik dan business tadi mengakibatkan berlaku side-effects yang memudaratkan! Itu belum belum kita bicara mengenai VLE FROG, Sistem Pengurusan Sekolah (SEPERTI ADUAN DI SINI) bagi mengantikan Sistem Emis dan APDM…kemana hala tuju masa depan Pendidikan Negara…sama-sama kita nilai…Apa kata kalangan bekas pelajar, guru-guru dan ibubapa mengenai kupasan isu kali ini?