SETUJU - MEMANG KENA DAN TEPAT DENGAN MENTERI DAN KERAJAAN PINTU BELAKANGGara-gara mahukan singkatan kementerian daripada bahasa Inggeris, tanpa disedari nama baharu itu membawa maksud buruk pula.

Kementerian Alam Sekitar dan Air yang diterajui Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini mengumumkan menggunakan nama baharu MEWA.

Singkatan MEWA diambil daripada nama kementerian itu dalam bahasa Inggeris iaitu Ministry of Environment and Water.

Walau bagaimanapun semakan di laman sesawang Pusat Rujukan Persuratan Melayu (PRPM) mendapati perkataan “mewa” bermaksud bingung atau bodoh.

NAK SANGAT TUNJUK PANDAI, BAHASA INGGERIS KONON...HAHAHA..

SAYONARA AYAH CHIK


Miqdad Zakaria

Arwah Dato' Bakar Daud kena hantar jadi Duta Malaysia di Mesir..

Tan Seri Wan Mokhtar kena hantar jadi Duta Malaysia di Arab Saudi..

Abdul Hadi Awang kena hantar jadi Duta mewakili PM untuk  Asia Barat..

Nampaknya sejarah tidak menipu kita.. Pejuang terkenal bertaraf ulamak seperti Abdul Rahman Limbong juga menerima nasib yang sama.. Pernah dibuang negeri lalu dihantar ke Mekah..

" Oh baiknya Penjajah hantar Tuan Guru kita ke Mekah.. "

Semua berlaku demi kuasa politik..

Sayonara Ayah Chik..!

😕😕

Anwar Ibrahim: Pandangan Terkait Kenyataan Bank Dunia Tentang Penguncupan Ekonomi Negara Kepada 0.1%Anwar Ibrahim: Surat Dan Doa Sheikh Yusuf al-QaradawiKENYATAAN MEDIASELANGOR TASK FORCE FOR COVID-19 (STFC)

2 April 2020

1. Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor atau Selangor Task Force for Covid-19 (STFC) mengambil maklum bidang Kesihatan adalah di bawah jurisdiksi Kerajaan Persekutuan. Kerajaan negeri bertindak dalam rangka untuk membantu (complement) usaha-usaha Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai ‘Custodian of Health’ – ‘Penjaga Kesihatan’ untuk seluruh Persekutan Malaysia.

2. Dengan berbekalkan sedikit kepakaran dan pengalaman Ahli-Ahli STFC, kami komited untuk meningkatkan keupayaan Kerajaan Negeri Selangor, antara lainnya, mengemukakan cadangan kepada Jabatan Kesihatan Negeri untuk menangani penularan virus SARS CoV-2 serta mengurangkan pesakit COVID-19 di negeri Selangor khasnya.

3. Objektif strategi menangani Epidemik COVID-19 ini adalah mempastikan ‘kemampuan fasiliti-fasiliti kesihatan di negeri Selangor terutama wad ICU dan kelengkapan seperti ventilator, sentiasa mampu menangani peningkatan kes’. Oleh itu sangat penting untuk sentiasa ‘melandaikan keluk epidemik’ atau ‘flattening the epidemic curve’ di negeri Selangor.

4. Ini menjadi lebih kritikal dalam fasa penularan agresif (acceleration phase), sebelum Vaksin atau ubat ‘Anti-Viral’ yang khusus untuk membenteras virus SARS CoV-2 dihasilkan oleh mana-mana Negara di dunia ini. Hanya Vaksin dan Ubat ‘Anti-viral’ ini sahaja yang dapat membenteras virus SARS C0V-2 ini!

5. Bagi mempastikan ‘strategic objective’ ini tercapai, beberapa ‘Terma Rujukan’ (TOR) telah ditetapkan sebagai bidang tugas STFC. Antara lainnya ialah:

i) ‘Meningkatkan Pendidikan dan Pemahaman’ warga Selangor tentang virus dan penyakit baru ini, supaya semua pihak supaya tahu kepentingan untuk melaksanakan langkah-langkah seperti penjagaan kebersihan diri seperti cuci tangan dengan sabun dan sanitizers serta memakai topeng muka ketika perlu termasuk kalau kerap batuk dan bersin.
ii) Mendidik warga Selangor akan kepentingan untuk sentiasa mengamalkan ‘menjauhkan jarak sosial (fizikal)’ atau ‘sosial distancing’ buat ‘memutuskan rantaian transmisi’ dalam komuniti.
iii) Menghasilkan ‘guidelines’ atau garis-panduan untuk kegunaan dan perlaksanaan pelbagai pihak; sekolah, kolej dan universiti, fasiliti-fasiliti penjagaan kanak-kanak, di tempat-tempat membeli-belah, mall, kedai runcit serta tempat makan awam. Bahan-bahan ini telah pun dihasilkan.
iv) Menasihatkan semua penguasa agama dari segi input kesihatan dalam menangani penularan virus SARS CoV-2 ini, di bangunan-bangunan ibadat seperi masjid, surau serta juga kereja, kuil dan lain lain.
v) Membangunkan keupayaan Kerajaan Negeri di segi penggunaan ‘Big Data Analytics’ serta ‘Machine Learning’ bagi memandu arah kegiatan perlaksanaan seperti ‘saringan dalam komuniti’, ‘pengesanan rapat’ atau ‘contact tracing’, agar lebih terarah dan bersasar, di dalam fasa “Perintah Kawalan Pergerakan” atau PKP.

6. Statistik terkini yang mencatatkan 142 kes baharu pada 1 April 2020 telah menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 2908 kes dengan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 45 kes.

7. Menurut laporan ini, Negeri Selangor telah mencatatkan jumlah penurunan kes selama dua hari berturut-turut iaitu daripada 60 kes baru pada 30 Mac 2020, kepada 32 kes baru pada 31 Mac 2020, manakala pada 1 April 2020, 22 kes baru telah dilaporkan. Ini menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Selangor adalah sebanyak 726 kes sehingga 1 April 2020.

8. STFC memandang serius situasi terkini penyakit COVID-19 di Selangor kerana merupakan tertinggi dalam carta jumlah kes positif COVID-19. Statistik ini adalah sejajaran dengan faktor kepadatan penduduk Selangor, yang mewakili lebih 20% daripada populasi kependudukan Malaysia.

9. STFC juga ingin memaklumkan, sehingga 1 April 2020, 4 daerah di Selangor telah dikategorikan di dalam “Zon Merah” iaitu Daerah Petaling, Hulu Langat, Klang dan Gombak.

STFC ingin mengingatkan kepada semua penduduk dalam daerah-daerah ini untuk mengambil langkah berjaga-jaga dan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan disiplin yang tinggi.

10. STFC akan sentiasa melaksanakan langkah intervensi setempat bagi mengupayakan seluruh jentera lokal di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri, terutamanya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), dengan menggunakan sumber dan pasukan sokongan Kerajaan Negeri Selangor termasuk keterlibatan sokongan sukarelawan atau ‘Civil Society Organisations’ (CSOs). Ini merupakan pendekatan ‘Whole of Society’ yang dianjurkan WHO.

11. Sebagai panduan buat YAB Menteri Besar Selangor memandu arah jentera negeri dalam melaksanakan langkah-langkah intervensi setempat, STFC beriltizam untuk mengemukakan setiap rekomendasi dan tindakan perlu sejajar dengan bukti saintifik, dan data mutakhir. 

12. Bagi mencapai tujuan ini, sebuah platform analitikal dengan keupayaan Big Data Analytics dan Kepintaran Mesin telah dibangunkan agar rekomendasi-rekomendasi STFC boleh disandarkan kepada kajian-kajian saintifk terkini yang berubah secara pantas di dalam tempoh epidemik ini. 

13. Ia juga bagi membolehkan ahli-ahli STFC tidak hanya tertumpu kepada isu beban kes covid19, malahan turut mengambil kira beban populasi, taburan populasi terpinggir seperti ibu tunggal, warga emas, warga berpendapatan rendah, dan faktor sosioekonomi dalam menyusun perancangan prioriti dan cadangan tindakan. 

14. STFC amat mengharapkan perkongsian data dari pihak KKM agar kami dapat melengkapkan analitik yang dibangunkan. Data ini tidak bermaksud data pesakit atau ‘patient identity’, yang mesti kekal rahsia di bawah Akta Perubatan. Analitik Data ini, akan dapat membantu memacu tindakan kawalan penyakit, saringan komuniti bersasar secara lebih mikro, dan juga menggerakkan saluran bantuan dan kebajikan, termasuk menjaga kesihatan mental warga Selangor.

15. STFC sekali lagi ingin menyeru kepada seluruh rakyat Negeri Selangor khasnya, untuk mematuhi segala Perintah Kawalan Pergerakan (kini di Fasa 2), terus mengamalkan penjarakan sosial, sentiasa menjaga kebersihan diri dan keluarga dengan mencuci tangan menggunakan air dan sabun atau sanitizers. Semoga kita dapat sama-sama ‘melandaikan keluk epidemik’ COVID-19 ini dengan kadar yang segera, demi kesejahteraan Negeri dan Negara yang tercinta.

Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad
Pengerusi
Selangor Task Force for COVID-19
(STFC) 

#StayHome
#SelangorGempurCovid19

HARAP DUNIA ARAB TAK SEGAN SILU BANTU MALAYSIA


Mat Zulaimi Kazin

Saya harap Kenyataan Media ini adalah benar dan bukan palsu.

TAHNIAH kepada Ayah Chik DS Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang telah dilantik sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Negara Timur Tengah.

Ini adalah jawatan baru dan kali pertama diwujudkan dan saya yakin Ayah Chik Tuan Guru mampu memainkan peranan berkesan kerana pengaruh Ayah Chik di negara Timur Tengah cukup kuat dan mungkin mampu menyatukan negara-negara Arab sepertimana berjayanya Ayah Chik menyatukan Pas dengan Umno. Kerja Ayah Chik pun mudah sebab disana tiada DAP.

KENYATAAN MEDIA MAJLIS SETIAUSAHA PAKATAN HARAPAN
2 April 2020

Majlis Setiausaha Pakatan Harapan melihat dengan serius pengumuman Menteri Kanan Perdagangan Antara Bangsa dan Industri berkenaan penubuhan jawatankuasa Kabinet khas untuk menambahbaik pakej rangsangan khusus untuk membantu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS).

Pada hemat kami, sewajarnya isu bantuan buat PKS ini telah diperinci lebih awal sebelum pengumuman YAB Perdana Menteri pada 27 Mac lalu. Ini kerana PKS memainkan peranan amat penting dalam ekonomi negara, di mana hampir 7 dari 10 pekerjaan disediakan PKS dan lebih satu pertiga KDNK dijana melalui aktiviti ekonomi oleh PKS.

Pendirian Majlis Setiausaha berkenaan bantuan PKS, kekal, di mana belanja untuk bantuan subsidi gaji perlu ditambah sekurang-kurangnya dua kali ganda dari RM5.9 bilion ke hampir RM12 bilion bagi membayar RM1,200 gaji minima bagi 3.3 juta pekerja untuk jangkamasa tiga bulan.

Pada masa yang sama, Majlis Setiausaha mendapati beberapa pengumuman dan tindakan baru-baru ini seakan tidak diselaraskan di antara anggota Jemaah Menteri. Sebagai contoh, isu pengumuman harga penutup muka (face mask), isu keterlibatan NGO dalam menyampaikan bantuan di lapangan, isu sanitasi dan operasi nyahkuman di kawasan awam, apatah lagi isu penambahbaikan pakej rangsangan bagi PKS ini.

Majlis Setiausaha PH menegaskan bahawa Kerajaan perlu segera menubuhkan ‘War Room’ atau ‘Bilik Perang’ yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri sendiri dan bertemu setiap hari untuk menyelaras isu dan merungkai percanggahan atau pertindihan bidang kuasa. Semua jawatankuasa yang ditubuhkan untuk menangani permasalahan yang timbul hasil ancaman Covid 19 ini mesti dipantau perjalanannya oleh Perdana Menteri melalui Bilik Perang yang ditubuhkan. Ini akan menentukan keputusan yang dibuat melalui Jawatankuasa ini, termasuk jawatan kuasa khas kabinet akan dilaksanakan dengan berkesan kerana mendapat kelulusan daripada Perdana Menteri.

Selain daripada masalah bidang kuasa, masalah utama yang lain ialah di manakah letaknya fokus dan keutamaan kerajaan pimpinan YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin? Apakah ekonomi atau kesihatan? Majlis Setiausaha PH mengulangi penegasan bahawa kedua - dua aspek ini adalah penting dan perlu ditekuni dengan mendalam di mana menuntut kepada perancangan yang rapi dan penyelesaian yang tuntas. Mewujudkan suatu lagi jawatankuasa tentunya akan menambahkan lagi karenah birokrasi dan tidak akan bermakna apa-apa sekiranya tiada keazaman politik untuk Perdana Menteri dilihat memimpin menyelesaikan permasalahan ini.

Kesan Perintah Kawalan Pergerakan terhadap ekosistem ekonomi negara amat jelas. Oleh itu semua tindakan dan arahan mesti berpaksikan kefahaman yang jelas mengenai apa yang perlu dan ingin dilakukan supaya kesan ini tidak lebih teruk dari apa yang perlu. Arahan yang dikeluarkan mesti bersifat membumi dengan penuh kefahaman mengenai realiti yang wujud sekarang dan apa yang perlu dielakkan. Dengan adanya pemahaman yang jelas ini, yang diperturunkan melalui Bilik Perang kepada semua, maka akan terhasil keseragaman dan penyelarasan di dalam semua tindakan. Ia akan dapat mengelak daripada berlakunya pembaziran masa dan sumber serta kesan yang lebih buruk terhadap ekonomi negara. Ini tentunya akan memudahkan pembangunan semula ekonomi negara pasca Covid-19 nanti.

YB DS Shamsul Iskandar Mohd Akin
Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)

YB Datuk Wira Dr Mohd. Hatta Md Ramli
Parti Amanah Negara (AMANAH)

YB Liew Chin Tong
Parti Tindakan Demokratik (DAP)


AWAT KIOK SANGAT NIH
ARINA RIANA


Asal banyak benor makluk
Bodoh cam ni!!??
Tapi makluk bodoh cam ni
Biasanya walauncai je!!
Kahh..kahh..kahh 

 😂😂😂😂

PANAS!!! KINI TERBUKTI SEGALA FITNAH TERHADAP MUJAHID TIDAK BENAR?

BICARA SANTAI - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) BERSAMA YB DATUK SERI DR.MUJAHID YUSOF (AHLI PARLIMEN PARIT BUNTAR)


Ahli politik jangan buat gimik tak berfaedah


 
Ashraf-Badhrul
Ashraf-Badhrul
KUALA LUMPUR – Pemimpin-pemimpin kerajaan khususnya ahli-ahli politik diingatkan jangan sesekali mengambil kesempatan dalam waktu ini untuk melakukan aktiviti-aktiviti yang bersifat gimik yang tidak membawa manfaat kepada negara.
Peringatan itu dikeluarkan oleh Angkatan Pemuda-Pemudi Berjasa (Angkasa) susulan tindakan beberapa pemimpin politik yang terlibat dalam operasi disinfeksi yang didakwa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak mengikut standard prosedur operasi yang betul.
Ketua Penerangannya, Asyraf Badrul berkata, walaupun tidak dinyatakan secara khusus tetapi aktiviti dan operasi yang menjadi tular itu membabitkan kerja-kerja disinfeksi bersama Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin dan juga demonstrasi penggunaan dron bagi tujuan sanitasi bandar raya yang dikongsikan oleh Menteri Wilayah, Datuk Seri Annuar Musa di laman Twitter beliau.
Lantaran itu, beliau menggesa supaya mana-mana pihak sama ada di peringkat kementerian atau mana-mana agensi di bawahnya yang terlibat secara langsung dalam menangani Covid-19 perlu mematuhi prosedur piawaian operasi yang digariskan oleh KKM.
Ia supaya sebarang usaha dan sumber yang digunakan benar-benar membawa manfaat bagi menghapuskan rantaian wabak Covid-19 dan tidak menjadi satu pembaziran ketika situasi getir ini.
Haruslah diingat, rakyat sedang meneliti dengan rapat tindak-tanduk kepimpinan baharu negara dan sebarang salah laku akan diterjemah dalam bentuk protes rakyat di kertas undi, ujarnya. –


Kerajaan perlu serius dakwaan rasuah projek ECRL


 
Nasrul Ali Hasan Abdul Latif
KUALA LUMPUR – Kerajaan perlu memandang serius dengan laporan yang dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan wujud unsur rasuah dalam Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) melibatkan bekas menteri.
Ketua Pergerakan Wira Putra Malaysia, Nasrul Ali Hasan Abdul Latif berkata, desakan dibuat adalah supaya kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat kes itu yang melibatkan nama besar, iaitu bekas Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan Pakatan Harapan (MPKPH), Tun Daim Zainuddin.
Beliau menegaskan, dengan penubuhan RCI, maka pendengaran siasatan adalah lebih terbuka berbanding siasatan dilakukan SPRM.
“Wira Putra menyokong desakan presiden kami, Datuk Paduka Dr. Ibrahim Ali agar kerajaan Perikatan Nasional (PN) lebih telus dalam melakukan siasatan terhadap mana-mana individu yang dituduh menyeleweng dana kerajaan atas tujuan tertentu.
“Di kala penularan wabak Covid-19 ini, yang memerlukan dana besar bagi segala usaha pencegahannya, kita sarankan kerajaan hentikan segala perbelanjaan yang wajar ditangguhkan sementara siasatan dan isu wabak ini selesai.
“Kita juga menggesa agar siasatan itu perlu melibatkan dari awal kronologi projek ECRL dilaksana,” katanya dalam kenyataan kepada media, hari ini.
Beliau menjelaskan, projek itu bermula dari zaman pemerintahan Barisan Nasional (BN) dengan kos kira-kira RM55 bilion, namun selepas bertular tampuk pemerintahan, kos akhir dinyatakan adalah RM65.5 bilion.
Kemudian katanya, selepas Daim yang mewakili kerajaan PH ketika itu berunding dengan syarikat di China, beliau berjaya meyakinkan kerajaan untuk meneruskan projek tersebut dengan kos RM44 bilion.
Namun kata Nasrul Ali Hasan, turut didakwa kos tersebut masih lagi tertalu tinggi jika dibandingkan setelah beberapa perkara dikurangkan antaranya pembatalan lima stesen di laluan Gombak-Klang.
“Bagi Putra Malaysia, perbelanjaan projek ini sepatutnya hanya RM30 bilion sahaja, memandang pengurangan sebanyak lima stesen dari pelan sedia ada.
“Ini wajar dipertikaikan dan disiasat dengan kekayaan luar biasa Daim hanya selepas dua kali menjadi Menteri Kewangan.
“Siapakah yang akan mendapat manfaat lebihan RM14 bilion ini? Apakah tujuan dana ini dimanipulasi sebegitu banyak? Sudah tiba masa untuk Daim pula didakwa melalui RCI kerana melibatkan dana yang sangat besar,” ujarnya. –

MGTV LIVE : Terdapat 122 Kes Yang telah Pulih Dan Dibenar Discaj Pada Hari Ini.- Noor HishamCovid-19 catat lagi lima kematian, 208 positif

Covid-19 catat lagi lima kematian, 208 positifLima kematian berkaitan jangkitan koronavirus baharu (Covid-19) dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), setakat 5 petang, hari ini.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pertambahan itu menjadikan jumlah kumulatif kes kematian akibat jangkitan wabak berkenaan dalam negara ketika ini sebanyak 50 kes.
Mengenai bilangan kes baharu positif Covid-19, beliau berkata, sebanyak 208 dilaporkan hari ini, mencatatkan 3,116 kes keseluruhan dalam negara.
Katanya, daripada jumlah itu, seramai 105 pesakit dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), termasuk 54 menggunakan bantuan alat pernafasan.
“Bilangan pesakit yang telah sembuh terus meningkat. Terbaru, seramai 122 orang telah sembuh.
“Ini menjadikan 767 pesakit atau 24.6 peratus telah sembuh dan discaj hospital,” katanya lagi dalam sidang media di Putrajaya hari ini.Apakah kebimbangan ramai terhadap Muhyiddin Yassin apabila beliau melantik Dr. Jemilah Mahmood sebagai Penasihat Khas berkaitan kesihatan awam baru-baru ini?

Memandangkan berkaitan kesihatan awam pun Muhyiddin dilihat memerlukan seorang Penasihat Khas, kebimbangan ramai ialah lebih ramai lagi lantikan lain akan dibuat untuk menasihati beliau dalam bidang-bidang lain yang beliau kurang arif berkenaan dengannya.

Tidak mustahil, dalam bidang-bidang lain seperti ekonomi, media dan komunikasi, antarabangsa, blok dunia tertentu dan sebagainya juga beliau akan memerlukan seorang Penasihat Khasnya.

Dalam keadaan sukar dan negara dibelenggu wabak Covid-19, jika perlantikan itu dilakukan, kebimbiangan ramai ialah ia bukan saja menambah kos tanggungan negara, bahkan mungkin juga hanya suatu pembaziran.

Ketika era PH berkuasa di mana Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri, hanya dua Penasihat Khas dilantiknya.

Mereka ialah Mohamad Abdul Khalid sebagai Penasihat Khas Ekonomi dan A Kadir Jasin sebagai Penasihat Khas Media dan Komunikasi.

Tetapi, dalam era Najib Razak sebelum itu, beliau telah melantik 9 Penasihat Khas, termasuk Duta Khas yang kesemuanya bertaraf menteri.

Mereka ialah :-

• Dr  Abdullah Bin Md Zin, Penasihat Agama kepada Perdana Menteri;
• Zainal Abidin bin Osman (arwah) Penasihat Khas kepada Perdana Menteri Mengenai Wilayah Ekonomi Koridor Utara;
• Dr Rais Yatim, Penasihat Hal Ehwal Social dan Kebudayaan kepada Kerajaan Malaysia;
• Ong Ka Ting, Duta Khas Perdana Menteri ke Republik Rakyat China;
• Tiong King Sing, Duta Khas Perdana Menteri ke Asia Timur merangkumi Jepun, Korea Selatan dan Taiwan;
• S. Samy Vellu, Duta Khas ke India dan Asia Selatan Dalam Bidang Infrastruktur;
• Shahrizat Binti Abdul Jalil, Penasihat Pembangunan Keusahawanan dan Ikhtisas Wanita; dan
• Shaziman Bin Abu Mansor, Penasihat Khas Perdana Menteri
• Noh Omar, Penasihat Khas Perdana Menteri.

Apakah dalam hal ini, Muhyiddin mungkin akan turut melantik ramai Penasihat Khasnya, sama seperti yang dilakukan Najib sebelum ini?

Dan melihat kepada ramai kelompok yang perlu dijaga demi kelangsungan kuasa, khususnya daripada UMNO, Pas dan Bersatu yang seolah-olah sedang menagih habuan rampasan perang daripadanya, mampukah Muhyiddin berbuat sesuatu yang wajar dalam menyelamatkan wang negara melalui kerajaan tebuk atap yang dipimpinnya?

Kalau barisan menteri dan timbalan menteri lantikannya saja sudah merangkumi 70 orang jumlahnya, berbanding 55 ketika era Tun Mahathir, di mana mustahilnya untuk Muhyiddin tidak meniru perlakuan Najib yang melantik 9 Penasihat Khas sebelum ini? 
(ShahbudinHusin 02/04/2020)

MANA SUARA PAS TAK MENGKRITK,,,DULU LAJU SANGAT


W.FAUDZIN


Di era kerajaan PH, Pas seolah-olah amat prihatin dengan soal integriti, kononnya. Pas melalui Ketua Penerangannya, Nasruddin Tontowi mengkritik kerajaan PH apabila Tun M dilantik sebagai Pengerusi Khazanah.
Kelmarin, di bawah kerajaan pintu belakang, MOF mengumumkan PM, Muhyiddin sebagai Pengerusi Khazanah. Kali ini Pas menutup mulut demi menjaga jawatan menteri beberapa ekor lebai. Itulah Islam cara Pas.

AMBIL IKTIBAR KEADAAN SEKARANG

MAT SAMAN KATI

Selepas dua minggu pergerakan terhad, (belum perintah berkurung atau sekatan ekonomi), ada banyak yang boleh kita nampak tentang keterjaminan makanan. Yang ni, mereka yang didalam kerajaan perlu teliti dan perbaiki manakala yang didalam pembangkang juga kena cari jalan penyelesaian...supaya kalau kerajaan yang ada ni jatuh, hangpa dah tau apa nak buat bila naik. Kalau dah naik baru nak fikir, dan tunggu sembilan bulan baru nak beranak...tak sampai tiga bulan, hangpa pun jatuh balik.
Baru beberapa hari PKP, kita dah dengar cerita ada orang yang tak makan. Barang kat rumah dah habih. Bila kerajaan umum bantuan tapi kena isi borang dulu, depa maki habih. "Tak tau ka ada orang yang dah tak makan?"
Baru empat bulan lalu, Menteri Pertanian dengan bangganya mengumumkan Malaysia berjaya meningkatkan GFSI dari tangga ke 48 ke tangga ke 28. Apa maknanya Tuan-tuan.
Takda makna kalau orang tak dapat makanan.
Adakah makanan kita sudah habis? Tak juga. Makanan masih banyak tapi kita menghadapi masalah pengedaran. Masalah pertama yang kita hadapi sekarang ialah pengangkutan dan ini diluar bidang Kementerian Pertanian.
Diantara dasar yang dibuat oleh Menteri Pertanian yang lalu ialah mahu menghapuskan orang tengah. Yang ini juga telah menjadi salah satu faktor mengapa barang makanan tidak dapat diedarkan. Orang tengah sudah menjadi sebahagian dari sistem pengedaran dan bila kita nak hapuskan depa, kita kena ada satu mekanisma baru bagi mengganti kelompongan itu. Kalau takda, memang jadi masalah.
Apa yang dihadapi oleh petani Cameron sama dengan nelayan. Barang ada, tapi tak boleh jual sebab tak ada orang tengah.Sekarang, barang masih ada tapi dah ramai yang takda duit. Tak lama lagi, duit ada tapi barang tak ada untuk dibeli.
Golongan yang pertama terkesan dengan krisis ini ialah miskin bandar. Miskin kampung masih boleh cari ubi batat, rebung dan pucuk paku. Miskin bandar mengharapkan beras dan maggi.
Macam mana nak mengurangkan golongan miskin bandar? Gaji minima belum tentu lagi boleh mengeluarkan mereka dari paras kemiskinan. Yang ini, perancang bandar kena ada satu pendekatan baru. Mungkin disentralisasi aktiviti ekonomi supaya mencipta ruang untuk kebun bandar. Aku bukan tau benda ni...sapa nak jadi ahli Majlis nanti kena fikirkan benda ni. Jangan terima apa saja proposal dari pemaju perumahan.
Yang ni pun diluar bidang kuasa Kementerian Pertanian.
See, keterjaminan makanan bukan tanggungjawab Kementerian Pertanian saja. SPRM pun terlibat dalam memastikan kita semua dapat makan.

Parti Cina MCA menang 2 Kerusi Parlimen ada tiga wakil dlm Lembaga Pengarah Khazanah.Hebat..

Mohamad Ramizi

Parti Cina MCA menang 2 Kerusi Parlimen ada tiga wakil dlm Lembaga Pengarah Khazanah.Hebat..

SELAIN BOMOH DUNIA KINI DORAEMAN PUNYA MENTERI JADI BAHAN LAWAK ANTARABANGSATAK CAKAP BANYAK .1 APRIL DAH DAPAT..

Tiada penerangan foto disediakan.

MALAYSIA DI TANGGA KE 70

Tiada penerangan foto disediakan.

PENGUSAHA RESTORAN KERUGIAN RM100 JUTA SEPANJANG PKP