RAKYAT PRO MUKHRIZ BERHIMPUN TOLAK MB KEDAH BAHARU

MENGAPA PEGUAM NEGARA SEKAT SPRM DAPATKAN PENYATA RM2.6 B?

Keputusan Apandi bebas Najib, apa pendirian Hadi?hadi awang apandi
KUALA LUMPUR 29 JAN: Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang mempersoal pendirian Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung keputusan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali membebaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dari skandal kewangannya.
Katanya, soalan itu relevan ekoran Hadi satu-satunya pemimpin pembangkang yang memberi sokongan tidak terhingga kepada Najib sebelum ini, malah mendapat pujian Najib kerana menyebelahinya berhubung skandal derma RM2.6 bilion dan RM42 juta dari SRC International.
“Bagi menyelesaikan isu itu, tindakan berani kedua-dua komuniti politik dan undang-undang atau kehakiman diperlukan, justeru penting mengetahui sama ada Hadi menyokong keputusan Apandi.
“Kita juga mahu tahu pendirian Hadi sama ada menyokong Peguam Negara ada ‘kuasa diktator’ bagi menjalankan ‘budi bicara mutlak’ melepaskan Najib dari sebarang salah laku atau tidak,” katanya.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu mengulas kenyataan Apandi yang mengisytihar tindakan mempersoal keputusan Peguam Negara bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan mana-mana panel ditubuhkan bagi tujuan itu menyalahi undang-undang.
Menentang keras kenyataan Apandi, beliau berkata, ia berlawanan dengan prinsip undang-undang asas yang diucap Pemangku Ketua Hakim Malaya ketika itu, Raja Azlan Shah dalam kes Sri Lempah tahun 1979 iaitu:
“Setiap kuasa di sisi undang-undang mesti mempunyai had dan batasannya di sisi undang-undang, jika tidak akan menyebabkan pemerintahan diktator. Secara khususnya, ia adalah satu keperluan ketat yang mengikut budi bicara yang perlu dilaksanakan untuk tujuan yang betul, dan ia tidak boleh dijalankan secara tidak munasabah. Dalam erti kata lain, setiap budi bicara tidak boleh bebas dari kekangan undang-undang; dan jika ia salah dilaksanakan, adalah menjadi tugas mahkamah untuk campur tangan.”
Kata Kit Siang, sistem keadilan dan kedaulatan undang-undang mendapat perhatian serius pelbagai pihak dalam negara mahupun masyarakat antarabangsa membabitkan tujuh negara yang mahu siasatan bebas dibuat ke atas Najib berikutan keputusan Apandi itu.
“Adakah Malaysia ada dua diktator – Perdana Menteri hasil dari Rang Undang-undang Majlis Keselamatan Negara dan Peguam Negara yang mendakwa ada ‘budi bicara mutlak’ ala-Apandi?” katanya pada kenyataan media, hari ini.
Namun, Kit Siang berkata masih ada harapan buat rakyat apabila beberapa bekas hakim Mahkamah Persekutuan dan Rayuan, juga pakar undang-undang utama dan peguam di Malaysia, bersedia mencabar doktrin ‘jijik’ yang dibawa Apandi.
Katanya, bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan bersetuju tidak wujud kuasa mutlak dalam sistem demokrasi dan budi bicara Peguam Negara perlu dijalankan secara munasabah selepas mengambil kira seluruh faktor. -Roketkini.com

MENGAPA TIDAK UBAHSUAI BAJET RM8.5 BILION JPM – AMANAH

Peguam Negara tiada kuasa tutup kes –Gobind Singh


gobind singh deo
KUALA LUMPUR, 29 JAN: Peguam Negara tiada kuasa mengikut Perlembagaan Persekutuan untuk mengarahkan mana-mana kertas siasatan termasuk kes skandal derma RM2.6 bilion membabit Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, ditutup.
Justeru, Ketua Biro Undang-undang DAP, Gobind Singh Deo, berkata sebarang siasatan terhadap skandal berkaitan derma ke akaun peribadi Perdana Menteri itu, sepatutnya boleh diteruskan.
“Merujuk Artikel 145 (3), Peguam Negara diberi kuasa untuk memulakan, menjalankan atau menghentikan prosiding jenayah. Ia tak nyatakan sebarang kuasa kepada Peguam Negara untuk tutup kes.
“Perlembagaan Persekutuan tidak memberi kuasa kepada Apandi sebagai Peguam Negara untuk menutup kes,” kata Ahli Parlimen Puchong itu yang juga seorang peguam ketika dihubungi Roketkini, hari ini.
Kata Gobind, semua kes perlu sentiasa dibuka dan pendakwaan boleh membukanya semula pada mana-mana peringkat jika berasa perlu berbuat demikian terutama apabila bukti baru diperoleh.
“Seseorang itu hanya dilindungi jika ia dibebaskan di bawah Perkara 7 Perlembagaan Persekutuan berhubung kes yang serupa,” katanya.
Apandi pada 26 Januari lalu membuat kenyataan bahawa Najib tidak melakukan apa-apa kesalahan berhubung dua skandal kewangan melibatkan sumbangan derma RM2.6 bilion dan kes SRC International Sdn Bhd hingga membangkitkan kemarahan ramai.
Apatah lagi, tersebar berita Apandi dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Tabung Haji yang kini berdepan kemelut kewangan akibat paras negatif rizab institusi itu sejurus selepas keputusan kontroversi itu dibuat. -Roketkini.com

KES RASUAH SCORPENE AKHIRNYA MASUK MAHKAMAH PERANCIS