WAYANG DAN DRAMA PAS
Berdasarkan beberapa kenyataan pemimpin Pas, jelas tergambar rasa kecewa mereka kerana gagal menjalin kerjasama dengan Bersatu di mana parti yang dipengerusikan oleh Tun Mahathir itu terlebih dahulu memutuskan untuk menyertai Pakatan Harapan.

Jangan salah faham, rasa kecewa itu sebenarnya bukanlah kerana Pas benar-benar ingin menjalin ikatan bersama Bersatu dengan matlamat untuk sama-sama menumbangkan Najib Razak, UMNO dan BN. Tidak sama-sekali.

Mereka kecewa kerana tidak dapat memerangkap Bersatu untuk terus melengah-lengahkan masa dalam perundingan yang boleh membuatkan Bersatu jadi terumbang-ambing tanpa sebarang keputusan sama ada menyertai Pakatan Harapan atau bekerjasama dengan parti tersebut.

Jika masa dapat dilengah-lengahkan sehingga tarikh pilihanraya dan Bersatu masih duduk di tengah-tengah antara mahu bekerjasama dengan Pas atau Pakatan Harapan, malah terus berlaku caca-marba dalam pembahagian kerusi sehingga tarikh penamaan calon, yang paling beruntung tentunya ialah Najib, UMNO dan BN.

Maka, dengan berwatak seolah-olah bersama pihak pembangkang tetapi dapat menyebabkan Najib, UMNO dan BN terus berkuasa, itulah kepuasan yang tiada tolok bandingnya bagi Pas yang dipimpin oleh kepimpinan yang ada sekarang.

Jangan lupa, Pas kini bukan lagi sama seperti Pas yang dipimpin oleh Fadzil Noor atau ketika Nik Aziz Nik Mat masih ada bersama mereka. Semua era itu sudah tinggal kenangan.

Namun, dengan Bersatu memutuskan untuk segera menyertai Pakatan Harapan serta menangguhkan sebarang hubungan dengan Pas sehingga Pas sendiri memutuskan pendiriannya, matilah segala langkah Pas untuk terus bermain wayang atau drama.

Sekarang ini, jika Pas mahu terus membantu UMNO, maka mereka perlu bergabung secara langsung dengan parti pimpinan Najib dan ia sudah tentu suatu keputusan yang akan ditolak oleh pengikut serta penyokong akar umbinya sendiri.

Kalau ingin juga bekerjasama dengan Bersatu atau Pakatan Harapan pula, kali ini Pas yang perlu datang kepada Bersatu atau Pakatan Harapan dan bukan lagi Bersatu atau Pakatan yang mencari Pas.

Ini sudah tentu agak memalukan Pas kerana di dalam Pakatan Harapan sudah ada DAP dan Amanah yang sudah diisytiharkannya sebagai musuh  sehingga ke liang lahad.

Bersendirian menghadapi pilihanraya pula bukan mudah bagi Pas, meskipun mereka selalu begitu sebelum ini. Lagi pun Pas tentu sudah menyelak-nyelak helaian sejarah pencapaian mereka sebelum ini. 

Ketika bersendirian, jangankan nak tawan Kelantan, kemampuan menang di peringkat Parlimen juga tidak pernah melebihi 15 kerusi. Jauh sangat dengan angan-angan nak menang 40 kerusi yang selalu didendang-dendangkan selama ini.

Jadi, apa pilihan Pas sekarang ini?

Di sebalik mengatakan kononnya gagah bersendirian, Pas kini terlibat banyak menyalahkan Bersatu atas kegagalan kedua-dua parti itu menjalinkan kerjasama. Yang paling banyak dipersalahkan ialah Tun Mahathir sendiri.

Kononnya kerana beberapa tindakan serta kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas Perdana Menteri itulah yang banyak menyulitkan rundingan. Tun Mahathir juga dipersalahkan kerana dikatakan mempunyai kuasa veto sedangkan hanya berjawatan Pengerusi dalam Bersatu. Dalam masa yang sama, Muhyiddin Yassin yang menjadi Presiden didakwa terlalu tunduk kepada Tun Mahathir.

Kenapa Pas cuba menyalahkan Tun Mahathir?

Kenapa mereka tidak menyalahkan diri sendiri berikutan sering mengeluarkan pendirian yang berbeza dan tak sekata? 

Kenapa,  sementara ada pemimpinnya  mahu bekerjasama, pemimpin yang lain pula tidak mahu sebarang bentuk kerjasama?

Mengapa Hadi tidak pernah hadir dalam sebarang perbincangan dengan Bersatu, dan jika pun pernah bersetuju untuk hadir pada peringkat awal, tetapi kemudian menukar pendirian di saat-saat akhir dengan hanya mewakilkan kepada Tuan Ibrahim Tuan Man saja sedangkan Bersatu diwakili oleh Presidennya sendiri iaitu Muhyiddin?

Jenis apakah juga perundingan yang Pas mahu dengan Bersatu jika awal-awal lagi mereka sudah meletakkan syarat mesti memutuskan hubungan dengan DAP dan Amanah jika ingin bekerjasama dengan mereka?

Kenapa, dalam PRU 2013 lalu, Pas boleh menerima DAP dan menganggap kerjasama pelbagai kaum sebagai pelengkap untuk menjadi kerajaan di mana ia sama seperti dalam BN yang turut ada MCA dan MIC, namun kini semuanya jadi berbeza?

Sekarang, setelah segala-galanya berakhir dan Bersatu sudah pun menyertai Pakatan Harapan, kenapa Pas seolah-olah kecewa kerana gagal bekerjasama dengan banyak meletakkan kesalahan kepada Tun Mahathir?

Sekali lagi, Pas hanya cuba menunjukkan kepada pengikutnya di kampung-kampung yang sudah ditanam jiwa permusuhan dengan UMNO sejak sekian lama bahawa mereka memang ingin bekerjasama dengan Bersatu untuk sama-sama menumbangkan Najib, UMNO dan BN, tetapi terhalang disebabkan beberapa keputusan dan tindakan oleh Tun Mahathir.

Jika dulu, wayang dan dramanya dalam bentuk yang lain, setelah Pakatan Harapan kian besar kukuh dan dilihat satu-satunya alternatif bagi rakyat untuk menyingkirkan Najib, UMNO dan BN, wayang dan drama mereka pastilah berbeza juga. 

Tapi, wayang tetap wayang dan drama tetap drama. Niat besarnya lebih untuk melihat Najib dan Rosmah terus kekal berada di singgahsana Seri Perdana. 

Kini semua kerja menyerang dan membalun Bersatu dan Tun Mahathir seolah-olah sudah menjadi kerja wajib bagi Pas, berbanding UMNO yang banyak beralih menumpukan kepada usaha-usaha memperkuat jentera untuk memenangi pilihanraya.

Inilah wayang dan drama terbaru Pas. Dalam riuh-rendah berceramah dan menyerang, sasarannya bukanlah Najib, UMNO dan BN.

Cuba kita ingat, bila kali terakhir Hadi, Nik Abduh, Takiyuddin, Nasharuddin Tantawi, Dr. Zuhdi dan lain-lain ada menyerang Najib, UMNO dan BN sepertimana bertihnya mulut mereka sekarang menembak Tun Mahathir, Bersatu, DAP, Amanah dan Pakatan Harapan?

Bermula dengan wayang dan drama dan mungkin kerana ada budi-budi yang telah diterima, maka sampai tamat jugalah dengan wayang dan drama hidupnya Pas ini. (ShahbudinHusin 25/03/2017).

AKHIRNYA AZMIN ALI ‘DITAJI’ AHLI, PEMIMPIN PAS SELANGOR

RUU355: 'Selesailah sandiwara Pas ditipu'


Salahuddin  menerima borang penubuhan sembilan Cawangan Amanah di Dun Pasir Tumboh kelmarin sambil disaksikan Datuk Husam MusaSalahuddin menerima borang penubuhan sembilan Cawangan Amanah di Dun Pasir Tumboh kelmarin sambil disaksikan Datuk Husam Musa
Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub menyifatkan pengumuman Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bahawa kerajaan BN akan membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) 355 sebagai pengakhiran 'sandiwara' Pas dibohongi.
Menurutnya, isu berkaitan pelaksanaan undang-Undang jenayah Syariah atau hukum hudud di Kelantan telah dibincangkan dalam mesyuarat Pas Pusat sejak beberapa tahun lalu ketika beliau dan beberapa pimpinan lain masih berada dalam Pas.
Satu jawatankuasa melibatkan kerajaan Pusat dan kerajaan negeri Kelantan, jelasnya, diputuskan dengan masing-masing dipengerusikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
"Sebenarnya, selesailah sebuah sandiwara Pas ditipu bila dengan tiba-tiba Zahid mengumumkan kerajaanlah yang akan membawa Rang Undang-undang 355.
"Saya bertanggungjawab dunia sampai akhirat untuk saya beritahu rakyat pada malam ini (kelmarin). Kita bincang isu ini tahun 2013, 2014, 2015 sebelum kami mengakhiri perjuangan dalam Pas setelah muktamar 2015," ujarnya dalam ceramah di Pasir Tumboh, Kelantan kelmarin.
Mengimbas situasi polemik hukum hudud itu, beliau menceritakan bagaimana Ketua Biro Undang-undang Amanah, Hanipa Maidin yang ketika itu Ahli Jawatankuasa Pas tegas supaya hal tersebut bukan sekadar mainan politik.
"Peguam Hanipa berhujah dalam mesuarat Pas pusat - 'Kita ini betul ke nak sungguh buat hudud atau main politik? Ini diminitkan dalam mesyuarat.
"Kalau sungguh supaya dapat buat untuk Kelantan ia mesti dibawa kerajaan yang memerintah. Maka, parti putuskan ditubuhkan jawatankuasa dua pihak - kerajaan pusat dan negeri.
"Bila kerajaan bawa rang undang-undang maka dia akan pastikan parti-parti dalam BN sokong rang undang-undang itu. Kalau kita bawa atas nama usul persendirian belum tentu (dapat)," jelasnya dalam program sempena penubuhan sembilan Cawangan Amanah di Dewan Undangan Negeri (Dun) Pasir Tumboh itu.
Walau bagaimanapun, beliau berkata, Jamil Khir kemudiannya meminta Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula membentangkan pindaan Akta 355 sebagai usul persendirian.
"Dia (Jamil Khir) kata Paslah bawa sebab kalau kami (kerajaan BN) bawa susah, kami kena mengadap raja-raja Melayu dulu.
"Rang undang-undang ini bukan boleh bual di kedai kopi, cakap tengah padang. Ada peraturan-peraturannya. Umno sendiri kena mengadap raja-raja Melayu kerana hal agama di bawah raja-raja Melayu.
"Kalaulah Umno susah nak bawa, adakah (Ahli Parlimen) Marang logik bawa (rang) undang-undang itu? Memang Umno mengenakan Pas, memecahkan Pakatan Rakyat. Hudud pun tidak boleh buat lagi.
"Berpanjanganlah (polemik) sedangkan dalam mesyuarat (Pas Pusat) sudah bincang pilih sama ada mahu jalan yang cerah atau berbelit-belit," tegas Salahuddin.
Mengulas lanjut, bekas Naib Presiden Pas itu berpendapat Umno sebenarnya tidak memerlukan Pas jika parti itu benar-benar mahu melaksanakan hudud.
"Alwi (Adun BN Kok Lanas) menangis (menyokong hudud) dalam dewan (sidang Dun Kelantan pada 18 Mac 2015). Orang Pas teruja tengok betapa ikhlasnya Umno menangis. Inilah masa Umno bersama Pas.
"Padahal, Umno nak buat hudud tidak perlu Pas. Kenapa Umno tidak menangis di Terengganu, Johor? Melainkan Umno gunakan Pas untuk kepentingan dia.
"Kita (Pembangkang) akhirnya berpecah belah. Rakyat jadi keliru dan Pas jadi parti paling tidak boleh dipercayai," tambah Salahuddin lagi.
Turut hadir dalam ceramah anjuran Amanah di Kampung Seribong, Pasir Tumboh itu Adun Salor merangkap Penasihat Amanah Kelantan, Datuk Husam Musa; Bekas Adun Salor, Rusli Ibrahim; Pengarah Komunikasi PKR Kelantan, Sukirman Mustafa dan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM merangkap Ketua PPBM Bahagian Tumpat, Datuk Nordin Salleh.

KERAJAAN BAHARU PEMBANGKANG BERTERASKAN MELAYU – MUHYIDDIN

Mengapa legasi Nik Aziz disekat?Raja Bahrin ShahRaja Bahrin Shah
Saya membaca dengan tekun berita Keluarga Almarhum Tok Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang kita sayangi, membuat laporan polis kerana kononnya ada pihak 'menggunakan' nama Almarhum untuk satu majlis ilmu akan datang.Saya difahamkan majlis tersebut adalah bagi mengenang jasa serta sumbangan Almarhum kepada masyarakat serta Negara. 
Di sini saya ingin membuat satu pengakuan yang mungkin menyebabkan diri saya sendiri atau pihak satu lagi yang akan dikenakan juga laporan polis oleh keluarga Almarhum. Saya reda jika ia menjaga nama baik Almarhum yang amat saya hormati dan sayangi.
Malam mangkatnya Almarhum Tok Guru pada 12 Februari 2015, saya terus ke rumah Tok Guru di Pulau Melaka untuk menziarahi jenazah Almarhum. Saya diselubungi kesedihan kerana Tok Guru dengan perwatakannya yang lembut tetapi tegas, telah menjadi dorongan saya menyertai perjuangan parti Islam sejak 36 tahun dahulu.
Saya juga telah menulis satu artikel dalam facebook tentang jasa dan kenangan Almarhum Tok Guru.
Seminggu selepas itu setelah selesai solat Jumaat, saya telah diminta berjumpa Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Terengganu untuk menjawab kenapa saya menulis artikel mengenang jasa sumbangan Almarhum Tok Guru Nik Aziz!
Walaupun hairan dengan soalan aneh tersebut, saya menjawab sebagai ahli parlimen, saya berpendapat menjadi kewajipan saya merakam penghargaan tentang besar dan betapa luasnya sumbangan Almarhum Tok Guru kepada seluruh umat Islam dan juga bukan Islam di seluruh dunia.
Persoalannya adakah saya bersalah menggunakan' nama Almarhum atau pihak yang menegur saya berbuat demikian yang bersalah?
Saya mohon pihak berkenaan membuat penilaian adakah saya atau pihak yang menegur penulisan saya yang bersalah dalam isu ini? Saya rela dikenakan laporan polis juga jika ahli keluarga Almarhum berhasrat untuk berbuat demikian, seperti laporan yang baru di buat terhadap penganjur Majlis Ilmu Tok Guru. Penulisan saya juga tentang ilmu Tok Guru.
Keluarga Almarhum Datuk Harun Din tidak pula membuat laporan polis apabila satu majlis ilmu tentang beliau diadakan baru-baru ini. Di majlis tersebut ada pihak tertentu, dari keluarga Nik Aziz sendiri, yang mengatakan cara pendekatan Almarhum Datuk Harun Din, yang menjadi Mursyidul Am selama satu setengah tahun, telah meletak perjuangan Pas di jalan yang betul.
Apakah ini bermakna Almarhum Tok Guru Nik Aziz yang memegang jawatan Mursridul Am lebih dari 20 tahun telah gagal berbuat demikian? Saya berpendapat kenyataan yang telah dibuat seolah-olah menidakkan sumbangan dan ketokohan Nik Aziz, lebih serius daripada menganjurkan majlis ilmu yang belum lagi terbukti kelemahannya.
Tidakkah keluarga Almarhum Nik Aziz memandang serius mereka yang menggunakan ahli keluarga sendiri menidakkan sumbangan Nik Aziz kepada Pas di majlis ilmu Harun Din yang lepas?
Bukankah Islam menggalakkan perkembangan dan percambahan ilmu dari tokoh-tokoh agama? Kalau ini akan menjadi trend semasa apabila ilmu seseorang tokoh menjadi hak eklusif keluarganya atau hak golongan tertentu sahaja, di manakah letak inklusiviti Islam sebagai agama yang menggalakkan perbincangan secara ilmiah dan akademik pemikiran para ilmuan serta tokoh agama?
Biarlah orang ramai yang membuat kesimpulan sepatutnya setelah mendengar penghujahan majlis ilmu tersebut. Pengaruh Tok Guru Nik Aziz terlalu besar dan luas untuk disekat orang ramai menikmati majlis ilmu tentang sumbangan dan ketokohan Almarhum.
Sikap dan trend tertutup menyekat orang ramai berhujah serta berbahas secara ilmiah merupakan gejala tidak sihat mirip Kerajaan Barisan Nasional Umno. Sikap keterbukaan dan inklusif Almarhum Nik Aziz bertentangan dengan sikap ini.
Sikap Nik Aziz telah membuat orang ramai menghormati, menyayangi dan menyanjunginya Almarhum. Laporan polis adalah cara yang tidak sihat untuk menyekat perkembangan dan penerusan legasi Nik Aziz. Ilmu serta legasi Nik Aziz adalah hak untuk semua tidak kira agama dan bangsa.

BN AMBIL ALIH BENTANG RUU 355, LENGKAP SUDAH SANDIWARA UMNO – AMANAH