Dokumentari Pembunuhan Kejam di Malaysia - KISAH PEMBUNUHAN ALTANTUNYA OLEH AL JAZEERA

  kredit AL HUSSEYN

 

 

Sarawak Report melaporkan mengenai penemuan bukti baru yang menggemparkan berkaitan kes pembunuhan yang paling kejam di Malaysia, dengan siaran 'dokumentari panas' tentang kematian model Mongolia Altantuya Shaariibuu pada saluran berita dunia Al Jazeera 101 East programme hari ini.  

Laporan dokumentari yang teliti oleh wartawan veteran Australia, Mary Ann Jolly mengandungi dakwaan bahawa lelaki yang menembak Altantuya adalah tidak lain daripada bekas kekasihnya sendiri, Razak Baginda, pembantu Najib Razak, yang pada awal tahun ini dirujuk kepada "polis jahat" sebagai terlibat dalam pembunuhan tanpa motif

Yang lebih menakjubkan adalah mesej teks yang diambil oleh Al Jazeera dari telefon mudah alih Sirul Azhar Umar, seorang lelaki yang disabitkan atas pembunuhan itu, yang menunjukkan pengawal peribadi yang disabitkan itu telah memeras ugut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk berjuta-juta dolar untuk tinggal di Australia dan "tidak berkata apa-apa" mengenai kes tersebut sebelum beliau ditangkap semula.

 Dengan cara ini, kata Sirul, "Saya tidak akan menjatuhkan PM"!

 Difahamkan, reaksi daripada orang tengah Najib, Abdul Salam bin Ahmed adalah bahawa permintaan Sirul untuk sejumlah AUS $ 17000000 "sedang dibincangkan". Salem telah kerap melawat Sirul, yang ditahan di pusat tahanan Villawood di Sydney dan dipercayai terlibat dalam membiayai pasukan guaman di Australia.

 "Saya mahu 15 juta dan saya tidak akan kembali ke Malaysia lagi. Saya tidak akan menjatuhkan PM" 

 Baginda "menarik picu"!

 Menurut program tersebut, Sirul menceritakan kepada ahli keluarga Australia bahawa orang yang telah menembak Altantuya adalah tidak lain daripada bekas teman lelaki, yang dia telah cuba untuk memeras ugut, Razak Baginda.

 Keluarga yang telah ditemuramah, tetapi tidak mahu dikenali itu memberitahu Mary Ann Jolly:

 "Saya berkata, adakah anda menarik picu? Beliau berkata, tidak saya tidak tarik picu, Razak menarik picu "

 Respon Salam adalah "mereka mahu berbincang" 

 Baginda, yang merupakan perunding peribadi Najib untuk perjanjian kapalselam Scorpene dengan Perancis tidak pernah dibicarakan atau dipersoalkan sebagai saksi kerana membunuh, walaupun pada rekod sebagai orang yang telah menghubungi pengawal peribadi Najib untuk membantu menangani gangguan daripada bekas kekasihnya.

 Baginda menyalahkan "polis jahat" tetapi Sirul berkata ia adalah orang yang menarik picu 

 Menurut Sirul, saudaranya itu berkata, terdapat tiga orang di tempat kejadian pembunuhan itu. Baginda telah menembak Altantuya, tetapi kemudian, kedua-dua pengawal peribadi itu telah ditugaskan untuk  memusnahkan mayat dengan bahan letupan. 

 Pada bulan Januari Baginda telah memberitahu sidang media bahawa kes itu ialah suatu kes "polis jahat" dan menafikan wujudnya apa-apa keperluan lagi untuk mewujudkan motif.

 "Tetapi, dia [Sirul] memberitahu saya dia kembali dan meletupkan badan itu berkecai. Saya berkata, "anda mempunyai pilihan pergi dan meninggalkannya bersendirian" - dan dia berkata "Saya tentu akan mati" kerana apa yang dia tahu "[Sirul relatif]

 Akan terdapat tekanan antarabangsa untuk membuka semula kes di mana saksi utama adalah dalam keadaan pihak ketiga yang bebas dengan sistem undang-undang yang kuat. 

Perbicaraan asal, yang dikritik oleh hakim-hakim di Mahkamah Rayuan Malaysia sendiri, tidak dapat tidak akan mengancam dan memalukan Malaysia yang berkaitan dengan cover-up Najib. 

 Najib bekas kekasih Altantuya juga

 Program ini juga mengesahkan bahawa terdapat keterangan saksi utama, Bala bahawa Najib Razak yang pada asalnya menjadi kekasih Altantuya dan bahawa dia telah meninggalkanya kepada Baginda semasa perjanjian Scorpene, yang telah menjadi tumpuan kes mahkamah ke atas beratus-ratus juta ringgit sogokan kepada syarikat-syarikat yang dikawal oleh Baginda.

 Program tersebut menyatakan Najib telah memperkenalkan Altantuya kepada Baginda di satu pameran berlian di Singapura .... di mana Rosmah mungkin telah membeli-belah.

 Filem ini menganalisis keseluruhan cover-up ke atas kes itu mengejutkan melalui perbicaraan banyak dimanipulasi dan temu bual balu saksi utama PI Bala, yang memperincikan bagaimana suaminya diancam dan disogok untuk menukar bukti awal beliau oleh tidak lain daripada saudara  Najib sendiri.

 Najib memberitahu pemberita bahawa keterangan Bala adalah tidak benar, pada yang masa sama saksi itu sedang diancam supaya menukar cerita dan meninggalkan negara ini.

 Dokumentari yang juga menampilkan bapa Altantuya, yang kini melancarkan kes sivil di atas kematian anak perempuannya, mengancam untuk menjadikanya sebagai kes global yang selama bertahun-tahun telah disimpan dengan kukuh oleh mereka yang berkuasa di Malaysia.

 Apa motif? Kedua-dua pengawal peribadi yang dipersalahkan

 Wartawan Mary-Ann Jolly telah dihalau keluar dari negara ini apabila dia tiba di lapangan terbang Kuala Lumpur untuk cuba untuk mewawancara Perdana Menteri tentang bukti yang banyak dikumpulkan oleh program ini. Anda boleh menonton dokumentari setengah jam yang telah membongkar misteri Perdana Menteri - tulang belulang Altantuya Shaariibuu.Saksikan berikut :