KESOMBONGAN HADI AKAN MEMBAWA PADAH PADA PAS-PH BERJAYA TANPA PAS

Seronok juga baca berita tentang orang yang suka cakap merapu ni. Boleh menghadirkan ketawa bila baca https://bit.ly/3RrV4Ss.

Hadi nak kata Amanah akan melutut kepada PAS, walaupun aku bukan lagi ahli Amanah, tapi aku tak rasa itu mungkin berlaku.

Aku tinggalkan Amanah kerana sikap keterujaan pemimpin Amanah kepada Mahathir. Tapi dari segi perjuangan rakyat, aku yakin mereka istiqamah.

Tak mungkin pemimpin Amanah rela bersekongkol dengan para penunggang agama. Mereka jauh lebih baik daripada itu.

Kalau ditakdirkan Amanah berkubur pun (susah nak berlaku sebenarnya), aku rasa pemimpin Amanah akan lari ke parti dalam PH.

Mungkin ada yang akan masuk Pejuang dan Muda. Tapi untuk kembali kepada PAS, aku tak percaya. Setelah bebas dari belenggu kejumudan dan juga pendewaan pemimpin, siapa yang mahu terjerat semula?

Lebih lawak, Hadi kata parti sekutu Amanah yang lain juga terpaksa bergantung kepada PAS. Entah sumber mana yang dia kutip.

Semenjak 1999, PRU14 (2018) adalah pertama kali Keadilan dan DAP bertanding tanpa PAS. Dan itulah juga masanya PH menang besar.

Macamana nak kata bergantung kepada PAS kalau tanpa PAS PH lebih berjaya? Sebenarnya PAS punca kegagalan PH selama ini. Jadi liabiliti.

Tapi tak apa. Sikap ego dan sombong Hadi sebegini hanya akan menguntungkan PH terutama Amanah. Jadi teruskanlah ego. Semoga kalah teruk di PRU15 nanti. Guane boh?

Raja Gelap


UMPAMA BERBINI DUA..NAK KENA CERAI SALAH SATU ATAU TAMBAH LAGI SATU JADI TIGA....MEMANG HEBAT KALAU NAK JADI LAKI YANG NAK BERBINI TIGA KENA IKUT P RAMLEE...MESTI PANDAI PENIPU DAN TEMBERANG

 

Pilih MN atau PN, dilema PAS berakhir minggu depan, kata mursyidul am
Mursyidul Am PAS Hashim Jasin berkata sama ada PAS akan meneruskan Muafakat Nasional atau memilih bersama Perikatan Nasional akan diketahui minggu depan.

PETALING JAYA: Minggu depan adalah “penamat dilema” dalam usaha PAS menyatukan Umno dan Bersatu atau parti itu memilih bersama Muafakat Nasional (MN) dengan meninggalkan Perikatan Nasional (PN), mahupun sebaliknya.

Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin, berkata keputusan itu penting demi memastikan parti bersedia berdepan pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Katanya, Presiden PAS Abdul Hadi Awang telah mengadakan pertemuan bersama Muhyiddin Yassin dan Ahmad Zahid Hamidi berkaitan MN dan perkara itu kini di peringkat mesyuarat dalaman parti.

“Keputusan kemungkinan minggu depan,” katanya kepada FMT.

Menurut Hashim, turut dibawa dalam mesyuarat itu usaha menyatukan Umno, Bersatu dan PAS bagi memastikan satu lawan satu dengan Pakatan Harapan (PH) pada PRU15.

“Ya, masing-masing akan buat keputusan. Kita akan bertemu dan ambil kata sepakat apa dia. Sama ada teruskan MN ataupun sebaliknya, tapi PAS harap kita akan bersatu (PAS, Umno dan Bersatu).

“Kita harap (keputusan) akan positif, apa yang kita nak iaitu kita bersatu menghadapi PH,” katanya.

Hashim berkata demikian ketika ditanya ketetapan PAS sama ada memilih Barisan Nasional dan PN susulan pertemuan bersama Muhyiddin sebelum ini.

Semalam, Mahyuddin yang juga pengerusi PN, berkata Hadi memberi bayangan pilihan yang akan dibuat menerusi pertemuan mereka.

“Dia akan buat keputusan muktamad, mungkin tempoh masa yang mereka kata tidak ada kaitan dengan Umno,” kata Muhyiddin dalam laporan Berita Harian.

Muhyiddin berkata, pihaknya menyerahkan kepada PAS untuk membuat keputusan berikutan tidak mahu PN yang diasaskan bersama PAS dilihat sebagai tidak kukuh, selain perlu mempunyai pendirian senada.

Umno sebelum ini sudah menyatakan enggan bekerjasama dengan Bersatu.

Muhyiddin turut berkata, pihaknya akan menentang sesiapa saja yang tidak sehaluan dengan PN pada PRU15.

KEPETAHAN ANWAR BERBAHASA MELAYU DAN INGGERIS

 


Masa DS Anwar jadi TPM, bila beliau berucap, pasti akan menarik perhatian guru-guru Bahasa Melayu. Sebab DS Anwar selalu akan gunakan istilah yang jarang kita dengar. Contohnya macam mapan.

DS Anwar seorang yang hebat berbahasa. Beliau tak guna bahasa rojak. Kalau bertutur Bahasa Melayu, beliau akan bertutur sepenuhnya Bahasa Melayu. Begitu juga kalau Bahasa Inggeris.

Sungguhpun beliau seorang yang hebat berpidato dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris beliau juga sangat hebat. Paling penting, pidato beliau selalu dapat perhatian bukan kerana laras bahasa, tapi kerana idea beliau yang sentiasa hebat.

Soal bahasa bukan retorik bagi DS Anwar. Beliau tak pernah gunakan bahasa untuk tarik sokongan. Tapi siapa yang membesar zaman beliau dalam kabinet, pasti tahu sumbangan beliau terhadap bahasa Melayu.

DS Anwar dihormati di peringkat antarabangsa hingga kini bukanlah kerana beliau bertutur dalam Bahasa Melayu di sidang PBB. Tapi kerana beliau seorang yang sentiasa punyai idea yang hebat.

Itu beza antara pemimpin berkaliber dengan orang yang tiada kualiti sebagai pemimpin tetapi diberi jawatan secara kebetulan. Sebab itu jika DS Anwar tak jadi PM, yang rugi kita rakyat Malaysia. Bukan beliau. Guane boh?

Raja Gelap

 

AYAHKU NAK JADI PM


 

JUMLAH LCS UNTUK KEPERLUAN PERTAHANAN NEGARA-RAFIZI RAMLI

 


Dari Rafizi Ramli

28 September 2022


JUMLAH LCS UNTUK KEPERLUAN PERTAHANAN NEGARA


Walaupun UMNO, BERSATU dan sekutunya PAS berharap isu skandal kapal tempur pesisir (LCS) akan senyap begitu sahaja, ada banyak perkara yang akan terus timbul kerana ia bersabit pertimbangan strategik pertahanan negara.


Saya terus menyiasat dan mendalami skandal ini. Lebih penting lagi, saya percaya kesedaran rakyat mengenai skandal ini memberi tumpuan kepada perkara-perkara strategik berhubung pertahanan negara.


Sehingga ini, rakyat Malaysia masih terkeliru dengan jawapan yang bercanggah mengenai kemajuan projek LCS dan kos yang akan ditanggung rakyat.


Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Hishamuddin Hussin memberi jawapan yang berbeza dari Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang.


Laporan-laporan media memetik Hishamuddin menyatakan bahawa kapal LCS pertama akan mula beroperasi dalam “satu atau dua tahun” dari sekarang (seperti jawapannya di Dewan Negara pada 8 Ogos 2022). Ini bermakna penyerahan kapal LCS pertama dijangka dalam 2023 atau 2024.


Kenyataan ini bercanggah dengan tarikh penyerahan seperti yang dinyatakan Panglima Angkatan Tentera,  Jeneral Tan Sri Affendi Buang dalam satu temu ramah pada 13 September 2022 bersempena Hari Angkatan Tentera.


Menurut beliau, jadual penyerahan kapal LCS adalah seperti berikut: Kapal pertama (Januari 2026), kapal kedua (September 2026), kapal ketiga (Mei 2027), kapal keempat (Januari 2028) dan kapal kelima (September 2028).


Maklumat-maklumat yang bercanggah di antara Menteri Pertahanan dan Angkatan Tentera Malaysia menimbulkan beberapa persoalan besar yang belum dijawab oleh Hishamuddin.


Pandangan individu-individu yang terbabit dengan projek LCS yang disampaikan kepada saya sebelum ini merumuskan beberapa perkara yang wajar dibawa kepada perhatian rakyat


1) Dengan jumlah yang telah dibelanjakan (melebihi RM6 bilion dari kos keseluruhan RM9 bilion yang diperuntukkan) berbanding kemajuan projek setakat ini, baki peruntukan adalah tidak mencukupi untuk menyiapkan kapal-kapal ini


2) Berdasarkan pengumuman Hishamuddin sebelum ini yang kos keseluruhan projek LCS akan mencecah RM11 bilion, mereka menganggarkan hanya dua (2) kapal LCS yang boleh disiapkan dengan jumlah tersebut


Sebab itu, saya menyeru supaya Hishamuddin menjelaskan kepada rakyat beberapa soalan penting mengenai projek LCS setakat ini:


I. Berapa jumlah sebenar kapal LCS yang dibina di bawah kontrak dengan Boustead Naval Shipyard (BNS) yang akan disiapkan dan diserahkan kepada Tentera Laut Diraja Malaysia?


II. Berapa kos keseluruhan sebenar yang akan dibelanjakan oleh kerajaan untuk menyiapkan sejumlah kapal LCS it?


III. Apakah jadual penyerahan sebenar kapal-kapal ini kepada Tentera Laut Diraja Malaysia?


Perkara ini penting kerana kelewatan projek LCS sekarang sudah pun meletakkan tentera kita di belakang negara-negara serantau. Kapal LCS yang sepatutnya diserahkan dalam masa satu dua tahun ini dirancang dan dibina menggunakan teknologi sedekad lalu. 


Adalah tidak masuk akal untuk meneruskan kontrak sedia ada dengan BNS yang menggunakan spesifikasi sepuluh tahun lalu pada kos yang berkali ganda kerana itu akan terus meminggirkan keupayaan pertahanan tentera kita berbanding dengan negara serantau. 


Kita sewajarnya membina keupayaan pertahanan yang setanding dengan negara serantau seperti Indonesia.


Semakan menunjukkan Tentera Nasional Indonesia (TNI)  mempunyai pelan jangka panjang memodenkan armada tentera lautnya.


Rancangan jangka panjang di bawah program bernama Green Water Navy ini meletakkan sasaran kekuatan armada sebanyak 274 kapal (terdiri dari 110 kapal tempur, 66 kapal peronda dan 98 kapal bantuan) menjelang 2024. 


Setakat ini, TNI sudah mempunyai 12 kapal tempur pesisir di bawah kelas Clurit dan kelas Sampari (walaupun spesifikasi adalah berbeza, kelas-kelas ini dilihat sebagai kapal tempur pesisir yang sesuai bagi perairan Indonesia).


Sebab itu, skandal LCS yang berlaku sewajarnya meletakkan tumpuan negara kepada persoalan peruntukan berbilion ringgit yang dibazirkan akibat penyelewengan sedangkan keupayaan pertahanan negara terus menjadi usang.


Oleh itu, saya menyeru supaya Hishamuddin berterus terang mengenai jumlah sebenar yang akan dibelanjakan di bawah kontrak sedia ada dengan BNS dan berapa kapal sebenarnya yang akan siap dan diserahkan kepada TLDM.


Jawapannya kelak akan membuka perdebatan baru mengenai sejauh mana armada TLDM kita ketinggalan berbanding dengan negara serantau.


RAFIZI RAMLI


DATO ZAHRIN JELASKAN BAHAWA DAP DAN SIKAP PERKAUMAN SUDAH TIDAK SESUAI DIBUMI MALAYSIA


 

KALAU BERIMAN JANGAN MAKAN GAJI BUTA TAK BUAT APA- JADI DUTA SEKUPANG PUN DUIT TAK BAWA MASUK NEGARA....KEH..KEH


 

DULU TAK JADI KERAJAAN- JADI PEMBANGKANG- DIA PUNYA SEMBANG..BABI PUN TERBANG


 

MAT SABU- YANG NI MEMANG LAWAK


 

LAAA...KENA KUTUK SIKIT DAH DOWN KOT....LAMA DIAM TIBA TIBA MUNCOI KATA CINA LIM NI KUTUK DIA....KEH...KEH

 


Saya puji kamu jika LCS siap ikut jadual, Guan Eng beritahu Hisham


Lim Guan Eng berkata orang ramai mahu jawapan daripada menteri ‘sebenar’, khususnya mengenai perkara seperti keselamatan negara.

PETALING JAYA: Pengerusi DAP Lim Guan Eng membidas Hishammuddin Hussein kerana berkata bahawa beliau tidak akan memujinya, sambil mengatakan dirinya tidak ada masalah untuk berbuat demikian jika menteri pertahanan itu dapat memastikan kapal tempur pesisir (LCS) disiapkan mengikut jadual.

Sebagai maklum balas terhadap Lim yang menyenaraikannya antara 10 menteri yang mengecewakan rakyat, Hishammuddin semalam berkata Lim tidak akan sekali-kali menggambarkan beliau sebagai menteri yang berjaya, “walaupun sampai kiamat”.

“Hishammuddin silap kerana saya akan memujinya dengan serta-merta jika dia dapat memastikan kapal LCS disiapkan mengikut jadual,” kata Lim dalam kenyataan.

“Akauntabiliti penuh terhadap skandal RM9 bilion kapal LCS adalah lebih penting daripada Hishammuddin atau hari kiamat saya.”

Bekas menteri kewangan itu berkata, tindakan Hishammuddin menolak kritikannya menunjukkan beliau tidak tahu mengenai kemarahan orang ramai terhadap RM6 bilion yang dibelanjakan untuk enam kapal itu, yang tiada satu pun diserahkan.

Semalam, Hishammuddin berkata Lim berulang kali menuduhnya sebagai antara menteri paling teruk, tetapi tidak menjustifikasi dakwaannya.

Katanya, dalam politik apabila kenyataan begitu dikeluarkan, “maknanya dia bimbang apa yang dah kita lakukan”.

Bagaimanapun, Lim membidasnya semula hari ini dengan berkata: “Berdasarkan logiknya yang terpesong itu, jika saya tidak bercakap tentang menteri lain seperti Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, maka Khairy adalah menteri yang gagal.”

Katanya, orang ramai mahu jawapan daripada menteri “sebenar”, khususnya mengenai perkara seperti keselamatan negara.

“Jawapan tidak bertanggungjawab Hishammuddin mengenai perkara perolehan pertahanan yang serius akan memberi gambaran negatif yang merendahkan keupayaan pertahanan Malaysia di peringkat antarabangsa,” katanya.

Projek LCS mendapat perhatian Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) selepas ia berkata RM6 bilion telah dibelanjakan sejak 2014 tetapi tiada satu pun daripada enam kapal itu disiapkan atau diserahkan.

Kapal pertama dijadualkan untuk diserahkan pada April 2019.

Hishammuddin yang juga menteri pertahanan dari 2013 hingga 2018 dan antara yang memberi keterangan kepada PAC.

KEH..KEH..KEH...BILA PARTI PAS GAGAL DALAM PENTADBIRAN SEBAGAI KERAJAAN TEBUK ATAP BERSAMA UMNO DAN BERSATU....MEREKA...PAS..MENYALAHKAN PH....

 Dah 30 bulan Pas menjadi kerajaan. Lebih lama dari tempoh PH menjadi kerajaan tapi apa pencapaian mereka? Yang rakyat nampak:

 

1. Jumlah cabutan judi dinaikkan ke 22 kali.

2. RUU355 sunyi tanpa berita.

3. Kes Adib apa cerita?

4. Konsert LGBT dan maksiat makin berleluasa.

5. Sajat boleh terlepas ke luar negara.

 

Cara mudah untuk menutup kegagalan mereka adalah dengan memainkan sentimen agama.

 

Rakyat dah cerdik. Mereka tahu apa yang dikatakan oleh pemimpin Pas pada PH hanyalah dongeng dan fitnah untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada kegagalan mereka.

 

YB Adly Zahari

Naib Presiden AMANAH

 

#AmanahProgresifPeduli

#AmanahUntukMalaysia

#PakatanHarapan

PN – BN BERGADUH JANGAN LIBATKAN PH


FOKUS UTAMA PKR DAPAT KUASA UNTUK BELA WANITA


27 kerusi kritikal jadikan Pas, Umno dan Bersatu meroyan


MSO

GARA-GARA 27 kerusi parlimen yang dikategorikan sebagai kritikal menyebabkan tiga buah parti bernuansa Melayu - agama; Umno, Pas dan Bersatu seperti sedang meroyan kini. Ketiga-tiga parti itu masih mencari formula terbaik untuk mengatasi dan menghuraikan masalah itu. 

Pas yang menggunakan slogan politik sejahtera cuba menyatukan dua kelompok Melayu itu dengan menggunakan landasan penuh retorika perpaduan ummah. Walaupun landasan diambil oleh Pas itu boleh meragukan kejilahannya dan bersifat "rasis" dalam konteks masyarakat Malaysia, tetapi itulah modal besar Pas, mengajak menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran daripada "aurad"  fahamannya.   

Pas sangat memahami jika kedua parti itu tidak didamaikan sehingga berlaku perebutan di 27 kerusi kritikal itu harapan kelompok bernuansa Melayu - agama itu menang tidak akan tercapai. 

Pas lah parti yang alergik sama sekali tidak ingin melihat PH berkuasa akan melakukan apa sahaja usaha asalkan kedua parti itu berbaik. Sebab itu dalam keadaan tertentu Pas sedia membahagi-bahagikan dirinya (sokongan) kepada Umno dan Bersatu. Siang menjadi isteri kepada Umno, malam menjadi gundik kepada Bersatu. Besar pengorbanan Pas dalam perkara ini. 

Sebelum ini baik Umno atau Bersatu seperti sudah berkerat rotan berpatah arang. Keduanya saling tunding menunding dan remeh meremahkan di antara satu sama lain. Umno tidak dapat untuk menerima Bersatu kerana menganggap Bersatu ditubuhkan menjadi racun kepadanya. Umno mengira kewujudan Bersatu atas naiwatu untuk membunuhnya. 

Demikian juga dengan Bersatu terhadap Umno. Pemimpin Bersatu menyifatkan Umno parti yang sudah rosak dan tidak berguna lagi kepada bangsa dan negara kerana Umno jadi parti kleptokrak dan korup. Kejayaan besar Bersatu ialah apabila berjaya menumbangkan kerajaan BN selama 62 tahun apabila bergabung dengan PH. Kejayaan Bersatu itu  menjadi dendam tidak sudah buat Umno. 

Tetapi setelah timbul isu 27 kerusi kritikal, dimana kerusi itu menjadi penentuan kalah menang, menyebabkan kemarahan Umno kendur sedikit kepada Bersatu. Ada unsur-unsur tolak ansur dikedua pihak. Kenyataan terbaru Mahiaddin memberi gambaran itu. 

Persoalan kini apakah usaha Pas untuk menyatu dan mendamaikan Umno - Bersatu itu akan berlaku. Apa pun titik tolak kemenangan mereka nanti bergantung kepada usaha Pas itu. Sekiranya Pas gagal menyatukan mereka dan menghindarkan berlaku perlawanan tiga penjuru di 27 kerusi itu, ini menjadikan impian mereka akan hanyut dan harapan untuk memerintah akan kecundang. 

27 kerusi yang dimaksudkan itu ialah; masing-masing satu di Perlis, Sabah, Melaka dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, tujuh Kedah, lima di Selangor, empat di Perak, empat di Pahang. Hampir semua kerusi-kerusi ini dalam Piraum lalu dimenangi oleh PH menerusi calon mereka PKR, Amanah dan DAP. Peratus undi Melayu di kerusi-kerusi ini di antara 50 peratus hingga 60 peratus. 

Secara terperincinya kerusi itu ialah; 

1. Kangar (Perlis). 

2. Jerlun (Kedah), 

3. Kubang Pasu (Kedah),

4. Kuala Kedah (Kedah),

5. Merbuk (Kedah),

6. Sungai Petani (Kedah),

7. Kulim Bandar Baru (Kedah),

8. Parit Buntar (Perak),

9. Tambun (Perak),

10. Lumut (Perak).

11. Sungai Besar (Selangor),

12. Kuala Selangor (Selangor),

13. Hulu Selangor (Selangor),

14. Kapar (Selangor),

15. Kuala Langat (Selangor),

16. Titiwangsa (WP Kuala Lumpur),

17. Kuala Pilah (N Sembilan),

18. Tampin (N Sembilan),

19. Sri Gading (Johor),

20. Tanjung Piai (Johor),

21. Tangga Batu (Melaka),

22. Putatan (Sabah),

23. Raub (Pahang).

24. Indra Mahkota (Pahang).

25. Kuantan (Pahang),

26. Temerloh (Pahang).

27. Pokok Sena (Kedah). 

 

BANJIR KILAT JOHOR AMARAN PRU 15 MUSIM TENGKUJUH

 

Benarkah kerajaan Pas bebas korupsi? Ini cerita sebenarnya…


 

Benarkah kerajaan Pas bebas korupsi? Ini cerita sebenarnya… Penyokong Pas sering mendakwa bahawa kerajaan mereka bebas korupsi. Benarkah sedemikian?

Datuk Husam Musa telah di saman oleh Pas Kelantan melalui Syarikat Air Kelantan Sd. Bhd. Di Mahkamah Tinggi Malaya Kota Bharu (NO. Kes : SAMAN NO: DA-22NCvC-20-04/2018) kerana mededahkan korupsi yang berlaku. Akan tetapi Mahkamah Tinggi Kota Bharu telah menolak saman berkenaan pada 29/3/2021 dan mengarahkan AKSB membayar kos kepada Husam kerana pendedahan yang dibuat oleh Husam adalah benar.

Apakah yang didedahkan oleh Husam?

a. Bahawa Projek Merekabentuk, Membina, Menyiapkan, Mengujilari, Mentauliahkan Kerja-Kerja Mekanikal dan Elektrikal serta kerja-kerja berkaitan (Reka & Bina) untuk Skim Bekalan Air Merbau Chondong Fasa II (Pakej 1) Jajahan Machang, Kelantan telah mengandungi unsur-unsur pengurusan yang pecah amanah.

b. Ianya bermula pada 11/1/2015 di mana Jawatankuasa Tender Lembaga Pengarah AKSB (yang dianggotai oleh pimpina Pas Kelantan) kali ke 26 Bil (5/2014) telah melantik CDAH CONSTRUCTION SDN BHD JV JANGKA PRESTASI SDN BHD untuk projek tersebut.

c. Pada 24/3/2015, perlantikan di atas telah diangkat untuk makluman Ahli Lembaga Pengarah AKSB (Majoritinya adalah pimpinan Pas Kelantan) (Mesyuarat Lembaga Pengarah Bil. 79 (1/2015)).

d. Pada 22/1/2015, surat perlantikan dikeluarkan kepada CDAH CONSTRUCTION JANGKA PRESTASI JV SDN BHD di mana pada tarikh tersebut syarikat tersebut masih belum didaftarkan.

e. Pada 9/3/2015, CDAH CONSTRUCTION JANGKA PRESTASI JV SDN BHD ditubuhkan sedangkan surat perlantikan dari AKSB bertarikh 22/1/2015 dikeluarkan kepada syarikat yang belum diperbadankan.

f. Perjanjian Usahasama (Joint Venture Agreement) telah ditandatangani di antara CDAH CONSTRUCTION SDN BHD dan JANGKA PRESTASI SDN BHD telah diadakan pada 10/3/2015 namun perjanjian tersebut dimatikan stem hanya pada 25/3/2016 iaitu setelah melebihi tempoh setahun perjanjian tersebut dibuat.

g. Ekoran itu, satu surat pandangan bertarikh 18/4/2016 telah dikeluarkan daripada Pejabat Penasihat Undang-Undang Negeri Kelantan berkaitan projek tersebut kepada Pengarah Eksekutif Syarikat AKSB yang mana Penasihat Undang-Undang Negeri menyatakan bahawa dari sudut undang-undang, tender sepatutnya dianugerahkan kepada syarikat yang telah wujud dan memasuki tender. Syarikat yang diberi tender dalam kes tersebut adalah syarikat yang belum wujud, tidak berdaftar dan tidak memasuki tender. Beliau juga turut menyatakan bahawa mengenai perjanjian usahasama yang ditandatangani oleh kedua-dua syarikat adalah sebagai kaedah rektifikasi permasalahan ini dan beliau percaya bahawa perjanjian tersebut hanya boleh diterima sekiranya Letter of Award dikeluarkan kepada syarikat yang telah wujud, berdaftar dan memasuki tender dan syarikat tersebut membuat perjanjian dengan syarikat lain yang ada kuasa kerja-kerja M&E dan perjanjian tersebut tidak boleh memperbetulkan (ractified) kontrak yang diberi kepada syarikat yang tidak wujud tersebut.

h. Sedangkan apa yang berlaku, sememangnya AKSB ada mengeluarkan tender untuk Projek Merekabentuk, Membina, Menyiapkan, Mengujilari, Mentauliahkan Kerja-Kerja Mekanikal dan Elektrikal serta kerja-kerja berkaitan (Reka & Bina) untuk Skim Bekalan Air Merbau Chondong Fasa II (Pakej 1) Jajahan Machang, Kelantan dan telah mengawardkan tender tersebut kepada CDAH CONSTRUCTION JANGKA PRESTASI JV SDN BHD.

i. Setelah perbicaraan penuh kes di Mahkamah Tinggi Kota Bharu, Mahkamah berpendapat kenyataan Husam yang menyatakan bahawa “Secara tidak langsung, masalah bekalan air adalah kerana kegagalan pengurusan AKSB dan ada unsur-unsur pengurusan yang pecah amanah. Ini perlu kepada kajian ataupun penyiasatan oleh pihak-pihak termasuk oleh suruhanjaya oleh SPAN dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan lain-lain pihak.” adalah suatu kenyataan yang betul dan bukannya kenyataan fitnah. Kesemua yang dinyatakan di atas adalah berdasarkan bukti dan fakta, bahawa satu salah urus telahpun berlaku.

UMNO Terengganu berkempen untuk calon sendiri, bukan PASJentera UMNO Terengganu hanya akan berkempen untuk memberi kemenangan kepada calon Barisan Nasional (BN) dan bukan PAS, kata Datuk Nawi Mohamad.

Ketua Bahagian Besut itu berkata UMNO Terengganu kekal dengan pendirian menolak kerjasama bersama PAS bagi menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) dan tidak akan berkempen untuk memenangkan calon PAS.

“Di Terengganu, pendirian kita setakat ini tidak berubah. Kita masih dengan ketetapan yang diputuskan sebelum ini di mana UMNO Terengganu memutuskan untuk bertanding secara solo. Tiada kerjasama dengan PAS.

“Tiada istilah Muafakat Nasional (MN) di Terengganu. Sebelum ini, kita ada MN tetapi selepas PAS berbaik dengan Parti Bersatu, MN di Terengganu telah lama ‘terkubur’,” katanya dipetik portal.

Kenyataan tersebut agak berbeza dengan pendirian beberapa pemimpin PAS yang masih mahu menyambung kerjasama dengan UMNO menerusi persefahaman dalaman MN.

Jelas Nawi, pendirian tidak akan membantu kempen PAS itu diputuskan Pengerusi UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said dan dipersetujui sebulat suara oleh barisan kepimpinan parti negeri itu.

“Bila berkempen pada PRU nanti kita akan kempen untuk BN sahaja. Tiada lagi kerjasama dalam politik bersama PAS.

“Walaupun begitu, ia bergantung kepada keputusan di peringkat pusat. Kita akan akur sekiranya ada perubahan yang diputuskan dan dipersetujui pucuk pimpinan tertinggi UMNO,” katanya lagi.

Terdahulu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan dalam kenyataan berkata, PAS kekal dengan pendirian menjalinkan hubungan dengan UMNO sebagai rakan ta’awun sekali gus tidak bersetuju dengan sebarang ketetapan atau pendirian yang menggambarkan BN sebagai musuh dalam PRU-15.

Katanya, PAS tetap menegaskan bahawa musuh sebenar agenda penyatuan ummah adalah Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya termasuk ‘khemah besar’.