SAHAM WIDAD MERUDUM??? PEMIMPIN DAN WALAUN DITIPU???


Mohd Radzi Ismail


Widad kononnya melabur RM40 bilion di Kedah pada tahun 2022 dan diberi projek membina Kota Bharu Central @ Terminal bas yang baru di Kota Bharu..........
YB TENGKU ZAFRUL ULAS BERKAITAN PELABURAN YANG MALAYSIA DAPAT KETIKA DI JEEMAN.


 

JANGAN LAYAN JENIS TAK SWKOLAH. BUAT SAKIT HATI JA.


 

NI HADI SAMBUT ULAMAK MANA LAK NI.


 

TITAH AGONG ADA, TAPI TIADA PERBINCANGAN DALAM LEMBAGA PENGAMPUNAN - CNAMESYUARAT Lembaga Pengampunan pada 29 Januari lalu tidak bincang sebarang rancangan untuk membenarkan Najib Razak menghabiskan baki hukuman penjara enam tahun sebagai tahanan di rumah, lapor Channel News Asia (CNA).


Memetik pegawai kerajaan yang tidak dinamakan, laporan itu menyebut perkara itu tidak dibincangkan enam anggota Lembaga Pengampunan ketika membuat keputusan berkait permohonan pengampunan diraja bekas perdana menteri keenam itu.


Pegawai kerajaan bagaimanapun mengesahkan Yang di-Pertuan Agong ke-16 Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, yang juga pengerusi Lembaga Pengampunan, telah mengeluarkan perintah tambahan yang membenarkan Najib menghabiskan baki hukuman penjara enam tahun sebagai tahanan di rumah “sebelum baginda menamatkan pemerintahan selama lima tahun pada 30 Januari”.


Menurut CNA, Jabatan Peguam Negara membantah Najib diletakkan di bawah tahanan rumah kerana perintah tambahan tersebut tidak dikemukakan dalam mesyuarat Lembaga Pengampunan pada 29 Januari lalu.


Pada 2 Februari, Lembaga Pengampunan memutuskan Najib diberi pengurangan 50 peratus bagi hukuman penjara 12 tahun yang sedang dijalaninya sejak 2022, dan denda yang perlu dibayar oleh bekas ahli Parlimen Pekan itu dikurangkan daripada RM210 juta kepada RM50 juta.


“Namun, sekiranya denda tidak dibayar, tempoh penjara bagi Najib Razak akan ditambah selama setahun di mana tarikh pembebasan beliau adalah pada 23 Ogos 2029,” kata lembaga itu dalam satu kenyataan.


Katanya, keputusan itu dibuat selepas mesyuarat yang diadakan pada 29 Januari. 


Isnin lalu, Najib memfailkan permohonan bagi mendapatkan kebenaran semakan kehakiman titah adendum atau tambahan titah Al-Sultan Abdullah di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menerusi firma guaman, Tetuan Shafee & Co.


Dalam notis permohonannya, Najib memohon perintah untuk semua atau seorang responden melaksanakan titah Al-Sultan Abdullah dan dengan serta merta memindahkan beliau dari Penjara Kajang ke kediamannya.


Najib mendakwa titah tambahan itu dikeluarkan oleh Al-Sultan Abdullah pada 29 Januari.


Beliau menamakan menteri dalam negeri, komisioner jeneral penjara, peguam negara, Lembaga Pengampunan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), ketua pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang di JPM dan kerajaan Malaysia sebagai responden pertama hingga ketujuh.


Mahkamah Tinggi menetapkan 17 April untuk mendengar permohonan Najib supaya kerajaan mendedahkan titah tambahan tersebut.


Pada 28 Julai 2020 Najib didapati bersalah atas tujuh pertuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.  


Semalam, Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata beliau tidak mengetahui sebarang titah tambahan berhubung kebenaran kepada Najib menjalani baki hukuman penjara enam tahun di rumah.


Laporan CNA menyebut, jurucakap di pejabat Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata ia “tidak akan membuat sebarang kenyataan mengenai perkara ini”. – 5 April, 2024.


Sumber – https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/481588SAYA INGAT BAHAWA KITA BUAT SEDAYA UPAYA KITA


 

KERAJAAN JANJI AKAN NAIKKAN GAJI PENJAWAT AWAM. KITA KENA CARI JALAN NAIKKAN GAJI PENJAWAT AWAM SEBELUM AKAHIR TAHUN INI


 

KAKI FITNAH JANGAN SELALU SUKA FITNAH...MANA ADA HARGA MAHAL KECUALI ZAMAN PNPAS .


 

BELUM PUN TELITI RUU 355. 33 BULAN PERINTAH TAK ADA APA PUN.


 

WALAUN GEMBIRA TANPA MELIBATKAN DIRI


                Zunar Cartoonist Fan ClubKERAJAAN MADANI JANGAN CUBA PERTAHAN ‘ENAM JAHANAM’, NANTI TERCEMAR IMEJ SENDIRISebahagian penyokong serta pendokong PH didapati tidak begitu gembira dengan keputusan RoS meluluskan pindaan perlembagaan Bersatu berkaitan larangan kepada wakil rakyatnya memberi sokongan kepada parti lawan.


Mereka bahkan lebih tidak gembira dengan kelulusan itu yang dijangka akan memaksa diadakan pilihanraya kecil di enam kawasan di mana Ahli Parlimen Bersatu sebelum ini telah mengisytiharkan sokongan kepada PMX dan kerajaan madani.


Pelbagai alasan cuba diberikan, antara yang popular ialah pilihan raya kecil atau PRK hanya akan membazirkan wang rakyat.


Tetapi, yang jelasnya alasan sebenarnya ialah mereka tidak mahu sokongan majoriti yang kini dimiliki PMX akan berkurangan jika PN kembali memenangi PRK di enam kawasan terbabit.


Kalau diimbas bagaimana geng Azmin Ali mengkhianati PKR dan PMX sebelum ini, lulusnya pindaan perlembagaan Bersatu itu sepatutnya merupakan suatu berita gembira buat para penyokong PH.


Ini kerana sebagaimana Akta Anti Lompat Parti adalah perkara yang diperjuangkan oleh PH susulan pengkhianatan tersebut, mereka yang khianat kini tidak boleh lagi berbangga dengan pendurjanaan mereka.


Hukuman hilang kerusi Parlimen tetap menanti mereka.


Tidak senangnya mereka dengan lulusnya pindaan perlembagaan Bersatu itu seolah-olah mereka hanya tidak suka dikhianati, tetapi gembira bila pengkhianat datang membawa sokongan.


Ehhh…tak bolehlah begitu, kena jujurlah sepanjang masa, lagi pun sokongan pengkhianat bukan pun sokongan yang ikhlas.


Di sebalik masih ada yang tidak gembira, sebetulnya dengan lulusnya pindaan perlembagaan Bersatu itu, disertai pula Akta Anti Lompat Parti yang telah sedia wujud, kedudukan “enam jahanam” Ahli Parlimen parti itu yang memberi sokongan kepada pihalk lawan tanpa restu parti itu bukan saja lebih mudah diselesaikan, bahkan tidak patut ada pertikaian sama sekali.


Oleh kerana “enam jahanam” itu masih ahli Bersatu, tanya saja pendirian mereka sekarang ini sama ada mereka menyokong PN atau PMX dan kerajaan madani.


Kalau mereka bertegas mahu terus menyokong PMX dan kerajaan madani, maka secara automatik kedudukan mereka sebagai Ahli Parlimen adalah gugur, sesuai dengan pindaan perlembagaan yang telah diluluskan RoS itu.


Jika Bersatu nanti sudah memperolehi jawapan tersebut, Speaker Parlimen tak perlulah berdolak-dalik lagi dalam membuat keputusan.


Akur sajalah kedudukan enam Ahli Parlimen berkenaan telah tergugur dan perlu diadakan PRK semula.


Jangan risau dengan pembaziran mengadakan PRK kerana kalau kita perhati laporan audit setiap tahun, lebih besar lagi pembaziran yang berlaku setiap tahun, bahkan berulang-ulang setiap kali laporan audit dikeluarkan.


Lagi pun, pembaziran mengadakan PRK itu hanya sekali saja berlaku, selepas ini tiada siapa yang berani dan “saja-saja mahu jadi bodoh” untuk mengalihkan sokongan kepada parti lawan tanpa restu parti sendiri.


Yang lebih penting, apabila Speaker akur dengan kekosongan kerusi tersebut dan membenarkan diadakan PRK, nama kerajaan madani dan PMX sendiri akan menjadi lebih baik di mata rakyat kerana bertindak selaras dengan Akta Anti Lompat Parti dan kelulusan pindaan perlembagaan oleh RoS yang bermakna kerajaan madani merestui kelulusan tersebut.


Takkanlah setelah beri kelulusan, kerajaan madani sendiri tidak mahu mengguna pakainya?


Kerajaan madani dan PMX dengan itu akan dilihat telus, akur kepada undang-undang dan tidak menggunakan campurtangan politik untuk memperolehi sokongan yang palsu.


Kepada “enam jahanam” berkenaan pula, jika nanti sudah diputuskan kekosongan kerusi dan perlu diadakan PRK, tak usahlah pula mereka cuba membawanya ke mahkamah untuk menegakkan benang basah.


Malulah sikit dengan anak cucu kerana cuba mempertahankan pengkhianatan dan langkah mungkar sendiri dalam politik.


Tambahan lagi, jika mereka cukup hebat dan benar-benar disayangi pengundi kononnya – apa takut – bertandinglah semula atas tiket apa sekali pun dalam PRK nanti. – ShahbudinHusin 05/04/2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/04/05/kerajaan-madani-jangan-cuba-pertahan-enam-jahanam-nanti-tercemar-imej-sendiri.htmlMEMANG KREATIF. Aku seronok betul baca status ni. Memang ๐˜๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ ๐—ธ๐—ฒ๐—ธ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ณ๐—ฎ๐—ป penulis ni luar biasa. Gaya bahasa yang selamba tapi ๐˜๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐˜ ๐—ธ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ป๐˜๐˜‚๐—ป๐—ด. Guane boh?


 

Raja Gelap II 

SESUNGGUHNYA SETAN ITU SUKA MENGHASUT

 

Berkenaan dengan tular video seorang penceramah dikhabarkan membuat fitnah di Masjid baru-baru ini. Mendapat makluman perkara ini sudah dalam siasatan pihak berkuasa. 


Dalam masa yang sama, marilah kita insafi firman Allah Subhanahu wa-Ta'ala dan hadith daripada Rasulullah Sallallahu alayhi wa-sallam ini:


ุฅِู†َّู…َุง ูŠُุฑِูŠุฏُ ุงู„ุดَّูŠْุทَุงู†ُ ุฃَู† ูŠُูˆู‚ِุนَ ุจَูŠْู†َูƒُู…ُ ุงู„ْุนَุฏَุงูˆَุฉَ ูˆَุงู„ْุจَุบْุถَุงุกَ


Maksudnya: “Sesungguhnya Syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu.” [Surah al-Maidah: 91]


Nabi Sallallahu 'alayhi wa-sallam dalam hadith yang diriwayatkan Huzaifah Radiyallahu 'anhu:


‏ ู„ุงَ ูŠَุฏْุฎُู„ُ ุงู„ْุฌَู†َّุฉَ ู†َู…َّุงู…ٌ ‏


Maksudnya: “Tidak masuk syurga orang yang menyebarkan fitnah (mengadu domba).” [Riwayat al-Bukhari (6056) dan Muslim (105)]


Fitnah di penghujung Ramadan seolah-olah tidak sabar menanti pembebasan syaitan dan iblis.


Kita perlu sentiasa bermuhasabah diri daripada menzalimi atau menyakiti orang lain walaupun dalam hal yang kelihatan kecil dan remeh. 


Berwaspadalah agar kita tidak menjadi muflis di akhirat nanti. Semak sebelum sebar.


Ramadhan Kareem.


#DrZulkifliHasan #TimbalanMenteriAgama

#MalaysiaMadani #KerajaanPerpaduan

#SebarkanSalam #IslamItuDamai

#MalaysiaMembaca #kitakawan๐—ฆ๐—ฌ๐—”๐—•๐—”๐—ฆ ๐——๐—”๐—ก ๐—ง๐—”๐—›๐—ก๐—œ๐—”๐—› ๐— ๐—˜๐—ก๐—ž๐—ข๐—  ๐——๐—”๐—ก ๐— ๐—–๐— ๐—–, ๐—๐—”๐—ก๐—š๐—”๐—ก ๐—ฆ๐—ง๐—ข๐—ฃ ๐——๐—œ ๐—ฆ๐—œ๐—ง๐—จ...๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—จ๐—ฆ๐—ž๐—”๐—ก...!!
1) ๐—•๐—ฅ๐—”๐—ฉ๐—ข...!! ๐—ฆ๐—ฌ๐—”๐—•๐—”๐—ฆ ๐—ธ๐—ฝ๐—ฑ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐—ž๐—ผ๐—บ YB Fahmi Fadzil dan ๐— ๐—–๐— ๐—– (SKMM). Ini baru tindakan yg kami para penyokong PHBN dan Kerajaan harap nak tengok. ๐—•๐—ฎ๐—ฟ๐˜‚ ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ง๐—œ๐—ก๐——๐—”๐—ž๐—”๐—ก.


2) Sebelum ni kami kritik, kami tegur sebab mahukan tindakan yg semacam inilah, yg ๐—ง๐—˜๐—š๐—”๐—ฆ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ง๐—œ๐——๐—”๐—ž ๐—•๐—˜๐—ฅ๐—ง๐—ข๐—Ÿ๐—”๐—ž ๐—”๐—ก๐—ฆ๐—จ๐—ฅ ๐—ฑ๐—ด๐—ป ๐—ฃ๐—ก๐—ด๐—ต๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฃ๐—ฒ๐—บ๐—ณ๐—ถ๐˜๐—ป๐—ฎ๐—ต. Malah saya pernah minta statistik disiarkan secara berkala utk memastikan tindakan MCMC dilakukan dari masa ke semasa bukan sekadar bgtahu angka. 


3) Manakala shbt saya Farid Osman mohon MenKom siarkan perincian mengenai puak ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— yg terdakwa. Biar puak ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ผ๐—ธ, ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ฟ๐—ด๐—ผ๐—ป, ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜‚๐—ป & ๐˜‚๐—ป๐˜๐—ถ๐˜ ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— ๐—ธ๐—ฎ๐—ธ๐—ถ ๐—ณ๐—ถ๐˜๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ถ ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ ๐—ท๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ "๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—น" ๐—ฑ๐—ถ๐˜€๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ณ๐—ถ๐˜๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—ฃ๐— ๐—ซ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ป.


4) Sebelum ini YB Fahmi Fadzil salah faham ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐—œ๐—ก๐—š๐—”๐—ง ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ "๐—ง๐—”๐—ž ๐—™๐—”๐—›๐—”๐— " ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜„๐—ฎ ๐—ธ๐˜‚๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ฝ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ธ๐˜‚๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—ฃ๐—ผ๐—น๐—ถ๐˜€. MCMC tiada kuasa buat tangkapan. Jelas MenKom salah faham, lain kali dengar atau baca betul-betul kritikan kami. Kami BUKAN suruh tangkap. kami mohon :


i) Posting mencela, maki hamun, berulangkali memfitnah, mengeji dan menghina PMX dan Kerajaan MADANI DITURUN dgn komplen yg keras ke atas Platform SocMed berkenaan.


ii) Minta pelaku atau pemilik Fake Acc itu ๐—ฑ๐—ถ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜‚ ๐—ฑ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฅ๐—ฒ๐—ฑ ๐—™๐—น๐—ฎ๐—ด oleh penyedia platform SocMed berkenaan daripada berterusan membuat posting jelek. ๐— ๐—–๐— ๐—– ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต "๐—บ๐—ผ๐—ต๐—ผ๐—ป ๐—ฑ๐—ด๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐˜€". Tidak mungkin Penyedia Platform yg mahukan kontrak iklan kerajaan akan menolak permintaan MCMC kerna memohon perkara yg betul dari segi moral dan undang2??


iii) Pemilik akaun itu DIPANGGIL utk siasatan ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ถ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ๐—น๐—ฎ, ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ถ ๐—ต๐—ฎ๐—บ๐˜‚๐—ป, ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐—ฎ, ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ณ๐—ถ๐˜๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ถ๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐—ฃ๐—”๐—Ÿ๐—ฆ๐—จ. Jika ada bukti kesalahan dan pelanggaran undang-undang, ia akan melibatkan polis dan AGC utk didakwa.


iv) Ketiga-tiga perkara di atas ๐— ๐—˜๐—ฆ๐—ง๐—œ ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ธ๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—•๐—˜๐—ฅ๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—จ๐—ฆ๐—”๐—ก ๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐—ฝ๐˜‚๐—ฎ๐—ธ ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐—ฎ๐—ป melakukan posting-posting menghina, mencarut, memaki hamun, memfitnah dan menghasut tanpa henti.


5) Itu shj cara kita nak hentikan perbuatan meroyan, mencela, menghina, memfitnah dan maki hamun PMX dan Kerajaan MADANI di SocMed. ๐—•๐—จ๐—ž๐—”๐—ก ๐—ก๐—”๐—ž ๐—ฆ๐—จ๐—ฅ๐—จ๐—› ๐—ง๐—”๐—ก๐—š๐—ž๐—”๐—ฃ, ๐—บ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฃ๐—ผ๐—น๐—ถ๐˜€ ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฝ ๐—ถ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐˜‚. 


6) Apapun... ๐˜€๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ถ ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐—ฆ๐—ฌ๐—”๐—•๐—”๐—ฆ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐˜‚๐—ป๐—ด ๐—ง๐—”๐—›๐—ก๐—œ๐—”๐—› ๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐˜ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐—ž๐—ผ๐—บ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐— ๐—–๐— ๐—– akhirnya anda faham apa yg penyokong nanti-nantikan. ๐—ฆ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ ๐—ถ๐—ฎ ๐—ง๐—œ๐——๐—”๐—ž ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ต๐—ถ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ถ ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ถ, ๐˜๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฝ๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฎ๐˜๐˜‚ ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐— ๐—จ๐—Ÿ๐—”๐—”๐—ก ๐˜‚๐˜๐—ธ ๐— ๐—–๐— ๐—– ๐—•๐—˜๐—ฅ๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—จ๐—ฆ๐—”๐—ก ๐— ๐—˜๐— ๐—”๐—ก๐—š๐—š๐—œ๐—Ÿ ๐—ฆ๐—จ๐—ฆ๐—ฃ๐—˜๐—ž ๐˜†๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ถ ๐—ต๐—ฎ๐—บ๐˜‚๐—ป, ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ต๐—ถ๐—ป๐—ฎ, ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ณ๐—ถ๐˜๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—ฃ๐— ๐—ซ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐— ๐—”๐——๐—”๐—ก๐—œ serta menyebarkan fake news.


7) MenKom sudah beri kerjasama kita berterima kasih dan ucapkan syukur kpd Allah SWT. Sekarang kita nak lihat ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐——๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ก๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ (๐— ๐——๐—ก) pula bertindak tegas kerana kuasa yg ada di bawah penguatkuasaan Kementerian itu ๐˜€๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐˜ ๐—Ÿ๐—จ๐—”๐—ฆ. ๐——๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ž๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐—ป ๐—ž๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—ธ๐˜€๐—ฎ๐—ฎ๐—ป, ๐—”๐—ธ๐˜๐—ฎ ๐—›๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐˜๐—ฎ๐—ป ๐Ÿญ๐Ÿต๐Ÿฐ๐Ÿด, ๐—”๐—ธ๐˜๐—ฎ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐˜‚๐—ฏ๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—ป, ๐—”๐—ธ๐˜๐—ฎ ๐—ฃ๐—ผ๐—น๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—น๐—น. 


8.) Harap MDN juga akan beri kerjasama pada MenKom utk menangani kejahatan ๐—ฝ๐˜‚๐—ฎ๐—ธ ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— ๐˜†๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—š๐—œ๐—Ÿ๐—” menimbulkan ๐—™๐—œ๐—ง๐—ก๐—”๐—› ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป  ๐—›๐—”๐—ฆ๐—จ๐—ง๐—”๐—ก ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ž๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐—ด๐—ฎ๐—บ๐—ฎ sehingga sebut nak b*n*h, b*n*hlah. MDN tak tengok??


InsyaAllah.


-Zus Din 

06042024
DULU DAN KINI BERBEZA..

 


0


Dulu ada subsidi… naik 6 kali sebulan. Sekarang dah 5 bulan tak ada subsidi, harga masih rendah. 


Nikmat apa kita dustakan


ู…َู†ْ ู„ู…ْ ูŠุดْูƒُุฑ ุงู„ู†َّุงุณَ ู„َู…ْ ูŠุดْูƒُุฑ ุงู„ู„ู‡


Artinya : “Siapa yang tidak berterima kasih kepada manusia maka dia tidak bersyukur kepada Allah.” (Hadith Tirmizi)KITA DAH HILANG BATU PUTIH

 
Korang tahu tak? Sebab PM7 buat keputusan sembunyi-sembunyi, kita dah hilang Batu Puteh dan wilayah perairan sekeliling dia.


Puak-puak yang kononnya pejuang bangsa tak pernah mempersoalakan isu ini yang telah menghakis kedaulatan negara.


Bahkan melantik PM7 sebagai penasihat SG4 dan disanjung seperti negarawan.


Korang di sana tak risau ke perairan Terengganu yang penuh minyak tu 'tergadai' senyap-senyap? Tanya je ๐Ÿ˜ซTEPAT DAH DAP BUANG DIA NI. HAK APA KAU NAK PERTAHANKAN.? HAK HINA AGAMA ORANG KAH.? # PDRM BOLEH KOT PEGANG DIA NI

 
Memang tepat tindakan DAP gugurkan ๐—ฅ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐˜† sebagai calon dalam PRU sebelum ini. Memang dasar rasis yang tidak reti menghormati kaum dan agama lain.


Ramasamy persoal kalau DAP tak mampu ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฎ๐—ธ orang Cina dalam isu stokin. Hak apa? Hak untuk menghina agama lain? Mana wujud hak sebegitu!


Isu ini boleh ditutup kalau tidak ditunggang oleh ๐—ฎ๐—ต๐—น๐—ถ ๐—ฝ๐—ผ๐—น๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ธ ๐˜‚๐˜€๐—ฎ๐—ป๐—ด seperti makhluk ini. Dia dan partinya boleh pergi jahanam selamanya. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


KAH KAH.. ORAIT KA TU. KENA PANGGE MCMC SEBAB FITNAH. BAGI JA RAYA LAM LOKAP SEMINGGU.

 


Najib Bakar

Nik Dolah orait dak tu? Orang nak balik raya, dia kena panggil ke MCMC bagi keterangan sebab fitnah Majlis Tilawah Quran.


Orang utara kata bawak sey.


INGAT MAMPOIH DAH. MASA JADI KERAJAAN TAK SEBUT PUN.Dah lama ya tak dengar pasal PAS sebut Aryoyo 355, kenapa ya? 


Nak jaga hati siapa? ๐Ÿ™„
INILAH SEBABNYA MALAYSIA ADA KEMENTERIAN EKONOMI, KEM. DIGITAL DAN USAHAWAN DESA DIAJAR MENIAGA ONLINE DI TEMPAT MASING2.

 Usaha ini dimulakan melalui KPWD. Apa puak KHAWARIJ tahu? Kerja nak fitnah je.


Rafizi Ramli yg usahakan Ekonomi Digital sbb ekonomi masa depan berkembang ke arah tu. Skrg pun dah berbillion nilainya. Tu pun Puad Zarkashi yg dengki dan puak KHAWARIJ dok kutuk Rafizi?


Sbbtu Indonesia mengharamkan perniagaan dlm TikTok sbb ramai peniaga yg tidak menggunakannya terkesan. Ini BUKAN sbb Rakyat tak berbelanja atau tak mampu membeli di kedai2 seperti di Jalan TAR. KHAWARIJ MENIPU...!!


-Zus Din 

06042024

********

Aku tertarik bila ditulis ๐—ท๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐— 200 ๐—ท๐˜‚๐˜๐—ฎ ๐—ฝ๐˜‚๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ต ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ธ ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜๐—ผ๐—ฝ 10 ๐—ฑ๐—ถ ๐—ง๐—ถ๐—ธ๐—ง๐—ผ๐—ธ. Sebab apa?


Sebab heboh pakar dan perasan pakar cakap konon ekonomi lemah sebab tu banyak kedai yang jualan mereka ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ผ๐˜€๐—ผ๐˜. Tapi data ini tunjukkan sebaliknya.


Jadi sebenarnya rakyat kita ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ. Cuma mereka tak berbelanja secara ๐—ธ๐—ผ๐—ป๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—น lagi. Dah ramai yang beralih kepada cara ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜€ ๐˜๐—ฎ๐—น๐—ถ๐—ฎ๐—ป (๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ).


Yang suram adalah perniagaan konvensional. Mereka kehilangan pelanggan. Jadi bukan ekonomi jatuh tapi ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ถ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐—ฏ๐—ฎ๐—ต.


TikTok shop menawarkan lebih banyak pilihan dengan ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—น๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต ๐—บ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ต. Kedai konvensional kalau nak kekal relevan, kena ikut trend semasa.


Kalau kata rakyat hidup susah, tak mampu untuk beli keperluan raya, takkanlah yang jualannya RM200 juta pun masih tak masuk top 10. Kan?


Ini bermakna rakyat ๐˜€๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐˜ ๐—ด๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ธ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ. Bererti ekonomi kita ๐˜€๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐˜. Cuma kaedah rakyat berbelanja, sudah tak sama seperti dulu. Guane boh?


 

Raja Gelap II


https://www.facebook.com/share/vqqJhGEmmMdZVoGV/?mibextid=oFDknkKERAJAAN SETUJU NAIKKAN GAJI PENJAWAT AWAM


 

TERKINI. PMX DI PDRMATANG PAUH.


 

MASIH RELEVAN

 
Terima kasih Dr MAZA atas pencerahan. Walaupun artikel ini diterbitkan pada tahun 2016, ia masih relevan menjadi panduan hingga tahun 2024.


Dr Maza pun cakap berhati-hati menghukum dengan tuduhan kufur, laknat dan neraka. Walhal dalam Al Quran pun tertera perkataan kufur, laknat dan neraka.


Kalau ikutkan sesetengah pandangan hari ini, mereka akan menganggap Dr Maza menolak Al Quran dan Sunnah. 


Sedangkan Dr Maza sebenarnya mahu supaya semua pihak tidak sewenangnya mengkafirkan, melaknat atau menerakakan orang lain.


Sekalung Tahniah Dr Maza, pandangan yang mendahului masa.


[Muhammad Syafiq Azmi]๐—ฆ๐—จ๐—ฅ๐—”๐—ง ๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—•๐—จ๐—ž๐—” ๐—จ๐—ก๐—ง๐—จ๐—ž ๐—”๐—›๐—Ÿ๐—œ ๐—ฃ๐—”๐—ฆ: ๐—ฆ๐—˜๐—Ÿ๐—”๐— ๐—”๐—ง๐—ž๐—”๐—ก๐—Ÿ๐—”๐—› ๐——๐—œ๐—ฅ๐—œ ๐—ž๐—”๐—Ÿ๐—œ๐—”๐—ก ๐——๐—”๐—ฅ๐—œ ๐—ฃ๐—˜๐—ก๐—ฌ๐—”๐—ž๐—œ๐—ง ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐—✍️  Ahmad Mursi


1. Saudaraku ahli PAS, aku nasihatkan ini kerana kasihan kepada kalian.


2. Bebaskanlah diri Kalian dari perangkap ilusi Khawarij yang sangka mereka di atas perjuangan jihad, tapi sebenarnya 'mereka terkeluar dari agama seperti anak panah keluar dari busurnya'.


3. Ini bukan penyakit yang diada-adakan, Nabi saw dah ingatkan 1,400 tahun dulu bahawa penyakit ini akan berulang hingga kiamat.


4. Segunung kebaikan yang dibuat, tiada guna sedikitpun bila mula kufurkan mukmin lain.


5. Kalian tak kata 'mung kapir' tapi dengan tuduh 'mung liberal sekular terkeluar dari Islam' itulah Takfiri.


6. Setiap kali kalian sebut perkataan Qazaf, kami tidak rasa dihina, tapi kasihan kerana kalian dibrainwash oleh 'Tok Guru' hingga sanggup lakukan dosa besar masuk ke akaun peribadi kalian yang susah untuk dipadam.


7. Tentulah seronok malukan lawan politik tapi soal maruah peribadi tak sama seperti isu kepentingan awam. Itulah had sempadan berpolitik ikut Islam.


8. Saudaraku ahli PAS, jangan tertipu dengan kelompok asatizah yang petah dan dilihat punyai ilmu, kerana begitulah Ibn Muljam guru Al-Quran zaman sahabat pembunuh Saidina Ali. Di belakangnya beribu-ribu Al-Qura' (ahli Al-Quran).


9. Penyakitnya bukan pada ilmunya, tapi Ghuluw dan Takfirinya.


10. Mungkin kalian tak rasa tersesat kerana dari muda ditamrin, diusrah, dididik dan dibiasakan dengan fikrah itu.


11. Kalian dalam 'bubble' fanatik yang sebabkan kalian buta sudut pandang ilmuan lain. Itu kelemahan kita sebagai manusia dan masih belum terlambat.


12. Dulunya saya seperti kalian. Kader dan berjuang dari muda dalam PAS. Alhamdulillah saya terselamat.


13. Saudaraku ahli PAS, cuba kosongkan dan bebaskan minda kalian sejenak dan tanya soalan ini: Adakah aku sebenarnya di atas jalan kebenaran atau kebatilan?


14. Kalian mungkin terikut-ikut cytro2 Upahan yang tidak lalui tarbiyah seperti kalian. Ratu Naga pun mengaku, hal fitnah dan dosa pun mereka sebar kerana dibayar. Tapi kelian tumpang dan gandakan dosanya itu.


15. Walaupun kita tak setuju banyak perkara hal politik, tapi sebagai mukmin, saya sayang kepada kalian. Biarlah  husnul Khatimah pengakhiran kita semua.


https://www.facebook.com/ahmursi/posts/780119497488108SANUSI PAKEJ LENGKAP MAKI HAMUN


 

BALIK PI FITNAH DI TERENGGANU. #PDRM PATUT TANGKAP


 

KONON NAK MAIN ISU ISLAM TERANCAM. PUAK KHAWARIJ GAGAL SEBAB MALAS MEMBACA MAKLUMAT


 

UPACARA TAHUNAN BUANG SAMPAH


Najib Bakar Upacara tahunan buang sampah tepi jalan ini sebenarnya satu ritual yang lebih kurang sama dengan melontar jamrah.


Simboliknya orang Kelate buang sampah di Pahang sebelum masuk ke sempadan Kelantan adalah satu bentuk penyucian diri.


Sampah-sampah itu semua mewakili dosa-dosa sepanjang mereka menetap dan bekerja di negeri-negeri PH yang banyak maksiat.


Justeru sebelum pulang ke negeri Serambi Mekah, perlu dibuang sampah ke tepi jalan agar diri setiap anak Kelate kembali suci bersih ibarat kain putih, tiada dosa walau sekecil zarah.


Barulah mereka dikira layak pulang ke pangkuan PAS dan menghirup air teh dari telaga boring.


Wallahualam.


(Done keluar dalil untuk para walaun)KEMENTERIAN PERLU SIASAT. USAHA SABOTAJ GULA, MINYAK AYAM.


 

KEH KEH KEH- MESTI KAWAN NGAN FIRAUN


 

SOROTAN BERITA SEMALAM - KENAPA TIDAK DI KELUARKAN SEBELUM INI


 

3 TAHUN HANG JADI MB HANG BUAT APA. APA HANG BUAT SANUSI


 

SAKIT HATI DAN TAK SEKOLAH TINGGI
 Kelakar tengok walaun punya terdesak nak menghasut orang, sampai ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ๐˜‚ ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป jadinya.


Dapat RM500, lepas raya kena sakau balik kata walau ni. Macamana kena sakau? Harga barang naik, ๐—ฟ๐—ผ๐—ฎ๐—ฑ ๐—ฏ๐—น๐—ผ๐—ฐ๐—ธ dan subsidi petrol ditamatkan.


Benda mudah dorang nak pentingkan kepala.


Harga barang sekarang ni banyak yang ๐—น๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต ๐—บ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ต dari zaman PN dalam kerajaan. Ayam, minyak masak, telur, bawang, cili dan banyak lagi la.


Bermakna masa zaman PN dulu, ๐—ฃ๐—ก ๐˜€๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐˜‚ ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜†๐—ฎ๐˜๐—น๐—ฎ๐—ต bila harga minyak masak dan ayam ๐—ต๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ถ๐—ฟ ๐˜€๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ถ ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ dari harga sekarang ni?


Tapi sekarang ni, RM500 tu kerajaan beri ke penjawat awam. Zaman PN pula, yang rakyat dapat tu adalah ๐—ฑ๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐˜๐—ฎ๐—ฏ๐˜‚๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ. Mana sama.


Tentang road block atau sekatan jalanraya pula, aku tiap bulan berulang alik dari JB ke Kuala Terengganu. Entah berapa banyak road block aku jumpa.


Tapi tak pernah ada masalah pun. Asalkan cukup sifat, tak ada apa nak risau. Walaun memang jenis ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—น๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—ป dan ๐—ฐ๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ถ ๐—ท๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ป ke? Sebab tu takut.


Tentang subsidi petrol tu, kerajaan belum putuskan lagi pun. Subsidi pun bukan ditarik balik tetapi ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ฟ. Subsidi tetap ada.


Besar kemungkinan kerajaan akan masukkan tunai ke dalam akaun. Nak kata sakau macamana kalau ๐—ฑ๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐—ฐ๐—ฎ๐˜€๐—ต ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ธ ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐˜‚๐—ป ๐˜๐—ถ๐—ฎ๐—ฝ ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป.


Beginilah sifat walaun. Punya terdesak nak timbulkan kebencian rakyat terhadap kerajaan sampai cerita tak masuk akal pun sanggup dijaja.


Walaun memang kita tahu macamana akal mereka. Tapi kalau ada yang percaya fitnah walaun ni, sah sah dia punya bodoh ๐—ฑ๐˜‚๐—ฎ ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ถ ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ dari walaun. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


CONTOH ANTARA JUALAN ONLINE


Asyraff Jeffry


 Jualan Elrah untuk tahun ini sudah menghampiri RM200 Juta. Hebat. Dalam masa empat bulan, sudah RM200 Juta. Pencapaian yang luar biasa.

.


Sebagai orang yang ketinggalan dalam dunia fesyen, saya baru tahu pengasas Elrah rupanya orang Ketereh,Kelantan dan bila fikir balik,ramai juga orang Kelantan yang hebat seperti beliau dan Khairul Aming. Kalau Kerajaan Kelantan boleh angkat mereka sebagai tokoh belia,memang terbaik.

.


Cuma,Dato Vida kalau Indonesia nak claim pun ambil lah,kami bagi percuma๐Ÿ˜‚๐Ÿคช

.


Harap satu hari nanti Samurai Yakiniku , Samurai Yakiniku Setapak , Samurai Yakiniku Bangi , Konoha.Buffet , Hattoricoffee dan Monaliza Mastura dapat jadi sehebat mereka.TREND PERNIAGAAN BERUBAH. ORANG RAMAI MULA MENGGUNAKAN ONLINE


 Kalau peniaga-peniaga baju raya di bazar-bazar mengadu  jualannya merosot, hakikatnya trend orang membeli sudah berbeza….
PUNCANYA KERANA IKHLAS NAK BANTU RAKYAT. BUKAN SAKAW BANTU ANAK BINI

 

Che Ibrahim


Mengapa zaman PN dulu harga ayam naik sokmo, tapi zaman PMX takdak bunyi???

JAM 11 KEMBALI PULIH.

 ๐—”๐—ฃ๐—” ๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—จ๐—ž ๐—ฆ๐—š๐—ง ๐— ๐—”๐—ฌ๐—•๐—”๐—ก๐—ž ๐—ก๐—œ?

Sistem down habis semua jem. Ini contoh kalau online system sangkut habis semua jd kelam kabut.


Penerima STR yg guna akaun Maybank dapat tak STR? Logiknya sangkut le kalau system down.


Kalau ikut ๐—ง๐—ฒ๐—ผ๐—ฟ๐—ถ ๐—ž๐—ข๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—”๐—ฆ๐—œ "๐—ก๐—ฒ๐˜„ ๐—ช๐—ผ๐—ฟ๐—น๐—ฑ ๐—ข๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ" (๐—ก๐—ช๐—ข) dan "๐—ฃ๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ผ๐—ธ๐—ผ๐—น ๐—œ๐—บ๐—ฝ๐—ถ๐—ฎ๐—ป ๐—ญ๐Ÿญ๐—ข๐—ก๐Ÿญ$๐—ง" inilah yg PNyembah SETAN nak buat. Era Dajjal. Rosakkan sistem. Salah satu cara Control human mankind. Fitnah akhir zaman.


Sekali Perang Nuklear contohnya, berlaku Dukhan, everything Shutdown. Manusia perang pun guna pedang, tombak, parang, kapak, panah dan kuda. Waktu tu muncul Al Mahdi, Dajjal masih bersembunyi.


Bagus juga Maybank system failure menjentik kesedaran kita utk beringat tentang FITNAH akhir zaman. ๐—ฅ๐—”๐— ๐—”๐—œ ๐˜†๐—ด ๐—ง๐—”๐—ž ๐—ณ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—บ ๐—ฒ๐˜€๐—ธ๐—ฎ๐˜๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ด๐—ถ anggap ia hanyalah Teori KOPERASI.๐Ÿ˜…


Wallahualam


- Zus Din 

05042024