CATATAN ‘LEMPANG’ ISKANDAR SAMAD: PAS BERPECAH LAGI MENJELANG MUKTAMAR?NIK ABDUH SARAN JANGAN KERAS DENGAN Umno

HUSAM SOKONG LANGGAR BAIAH KE MAHKAMAH, IBRAHIM ALI PERTAMA KENA

UNTUNGNYA JADI PETER SONDAKH DARI INDONESIA, RM305 JUTA WANG RAKYAT MALAYSIA DIBERI KEPADANYAAwal minggu ini, saya telah mengajukan satu soalan kepada Dato’ Seri Najib Tun Razak mengenai jumlah wang rakyat yang telah dibelanjakan untuk membina hotel mewah St Regis Langkawi dan Pusat Persidangan Antarabangsa Langkawi (LICC) milik Tan Sri Peter Sondakh.

Saya telah menunjukkan bagaimana Dato’ Seri Najib sendiri yang menyempurnakan upacara pecah tanah hotel mewah St Regis dan Pusat Persidangan Antarabangsa Langkawi (LICC) itu sebagai persediaan menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN 2015.

Perkara ini dilaporkan oleh Bernama yang turut disiarkan oleh The Malaymail Online di capaian berikut:
http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/langkawi-to-have-two-new-landmarks
Merujuk kepada laporan Bernama mengenai perkara ini, butiran mengenai kedua-dua projek itu adalah seperti berikut:

1. Dato’ Seri Najib mengumumkan bahawa Sidang Kemuncak ASEAN yang dijangka diadakan pada April 2015 akan diadakan di LICC.
2. Pembinaan Hotel St Regis dan LICC (bagi tujuan Sidang Kemuncak ASEAN 2015) dikendalikan oleh Kumpulan Rajawali milik Tan Sri Peter Sondakh dan bakal disiapkan dalam tempoh 15 bulan dari tarikh pecah tanah.

3. Tan Sri Peter Sondakh menyatakan bahawa pihaknya memerlukan bantuan dari Kerajaan Negeri, Kerajaan Pusat, Lembaga Pembangunan Langkawi dan Kementerian Kewangan.

4. Projek untuk membina Hotel St Regis dan LICC itu dianggarkan menelan belanja RM400 juta.
Hari ini, saya ingin membongkarkan lagi beberapa fakta penting yang menunjukkan bagaimana hotel mewah St Regis Hotel dan Pusat Persidangan Antarabangsa Langkawi (LICC) ini dibiayai oleh rakyat walaupun ia dimiliki oleh Tan Sri Peter Sondakh, sahabat Dato’ Seri Najib Tun Razak.
Saya sertakan laporan Bernama yang bertarikh 30 Mei 2016 bertajuk “St Regis Langkawi seen as a boost” yang turut disiarkan oleh The Edge Property di capaian http://www.theedgeproperty.com.my/content/st-regis-langkawi-seen-boost.

Berita itu melaporkan temuramah ringkas Bernama dengan Dato’ Seri Najib selepas beliau sendiri melawat persiapan Hotel St Regis Langkawi sebelum ia dibuka secara rasmi oleh DYMM SBP Agong. Ia menunjukkan bagaimana projek hotel mewah milik Tan Sri Peter Sondakh ini cukup istimewa kepada Dato’ Seri Najib sehingga beliau sendiri yang menyemak persiapan perasmian hotel tersebut.

Laporan Bernama itu juga melaporkan bahawa Hotel St Regis Langkawi ini ialah satu projek usahasama di antara Kementerian Kewangan dan Kumpulan Rajawali (yang dimiliki Tan Sri Peter Sondakh).
Sementara laporan itu mengesahkan kenyataan saya sebelum ini mengenai penglibatan kerajaan dalam projek swasta milik Tan Sri Peter Sondakh, saya yakin rakyat akan lebih terkejut apabila mengetahui jumlah wang rakyat yang terlibat membiayai projek swasta ini.
Projek St Regis Hotel Langkawi dan Pusat Persidangan Antarabangsa Langkawi (LICC) dibangunkan dan dimiliki melalui dua syarikat swasta yang berbeza, seperti berikut:

i. Hotel St Regis Langkawi – dimiliki oleh syarikat Integrated Nautical Resort Sdn Bhd yang ditubuhkan khusus untuk membina, memiliki dan menjalankan perniagaan Hotel St Regis seperti terkandung di dalam penyata maklumat korporat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

ii. Pusat Persidangan Antarabangsa Langkawi (LICC) – dimiliki oleh syarikat Garuda Suci Sdn Bhd yang ditubuhkan khusus untuk membina, memiliki dan menjalankan perniagaan Pusat Persidangan Antabangsa Langkawi (LICC) seperti terkandung di dalam penyata maklumat korporat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Dari kedua-dua penyata SSM ini, kita boleh menentukan berapa pinjaman yang telah diambil atau dana yang telah disuntik untuk membiayai projek-projek ini kerana maklumat-maklumat hutang dan cagaran disenaraikan di bahagian “Cagaran” (atau “Company Charges”).
Saya simpulkan maklumat-maklumat berkaitan jumlah modal yang disuntik, anggaran kos pembinaan dan hutang-hutang yang diambil untuk membiayai kedua-dua projek ini seperti berikut: (Lampiran boleh didapati di blog saya: http://rafiziramli.com/2017/03/rm305-juta-wang-rakyat-membiayai-projek-hotel-mewah-dan-pusat-persidangan-antarabangsa-langkawi-licc-milik-tan-sri-peter-sondakh/).

Bagaimana sebuah hotel mewah seperti St Regis yang dimiliki oleh Tan Sri Peter Sondakh, milik ahli perniagaan besar yang bukan rakyat Malaysia pun boleh dibiayai oleh wang rakyat melalui Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB)? Malah, pentadbiran Dato’ Seri Najib memberikan pula geran untuk Tan Sri Peter Sondakh membina dan memiliki hotel mewah ini.

Apa alasan Dato’ Seri Najib membenarkan sejumlah RM267 juta wang rakyat disalurkan kepada Tan Sri Peter Sondakh sehingga jumlah itu bersamaan dengan 92% dari keperluan pembiayaan projek membina hotel mewah St Regis Langkawi, yang sebahagian besar rakyat Malaysia tidak akan ada peluang untuk mendapat manfaat daripadanya.

Begitu juga jumlah wang rakyat sebanyak RM73 juta dalam bentuk pinjaman dari Bank Pembangunan Malaysia Berhad dan geran kerajaan yang disalurkan kepada Tan Sri Peter Sondakh untuk membina dan memiliki Pusat Persidangan Antarabangsa Langkawi (LICC). Bukan sahaja pembinaan sebuah lagi Pusat Persidangan Antarabangsa Langkawi (LICC) semata-mata untuk menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN 2015 adalah satu pembaziran, tetapi pembiayaannya melalui wang rakyat adalah satu penghinaan kepada rakyat dalam keadaan cukai GST dikutip dari rakyat.

Sebab itu saya mempertahankan kenyataan saya bahawa persahabatan karib di antara Dato’ Seri Najib dan Tan Sri Peter Sondakh tidak lagi boleh disembunyikan dan ini menimbulkan tanda tanya penting sama ada persahabatan ini mendorong pembelian saham-saham dalam syarikat perladangan Indonesia milik Tan Sri Peter Sondakh yang merugikan Felda.


RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN.Pas tak perlu lagi garang bercakap dengan Umno - Nik AbduhNik Abduh Nik AzizNik Abduh Nik Aziz
Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengakui partinya tidak perlu lagi garang menentang Umno memandangkan pendekatan menasihati rejim itu telah menjadi keutamaan Pas.
"Masanya Pas bercakap kepada Umno secara berdepan, bukan lagi melaung dari jauh dan kejauhan. Jauh kita memanggil dan memekik. Dekat kita bercakap dan berbual, bukan?" katanya.
Menurutnya, menasihati Umno menjadi salah satu keutamaan Pas pada masa ini memandangkan hal tersebut adalah keaslian inti al Quran serta tugas para anbiya', pejuang dan muslihin.
"Kalau kita sayang, Allah lebih sayang. Kalau kita benci, Allah lebih benci. Jangan sesekali kita sayang ketika Allah benci atau kita benci saat Allah menyayangi.
"Pas kekal setia bersama Allah dan Rasul-Nya, mentaati dan menuruti segala isi dan panduan al Quran," jelas beliau dipetik dari artikelnya di akhbar Harakah Edisi Isnin, 13 - 16 Mac ini.
Ahli Parlimen Pasir Mas dalam ruangan 'Terang Rembulan' itu turut menyifatkan bukan Pas yang akan menghukum Umno pada pilihan raya akan datang sebaliknya rakyat.
"Semakin Umno memburuk aksinya memerintah negara, semakin dekat hukuman rakyat ke atasnya. Pas menasihati Umno agar berubah dan jangan berubah kecuali kepada Islam," ujarnya.
Mengulas lanjut, Nik Abduh mengibaratkan Pas memiliki ubat sehingga menyebabkan Umno yang sakit merapatinya berbanding Amanah yang dianggapnya sebagai penyakit.
"Umno datang kepada Pas kerana Umno telah lama tahu bahawa Pas ada ubat dan penawar. Umno tidak pergi kepada PAN (Amanah) dan yang lain kerana mereka tiada ubat.
"PAN itu sendiri adalah penyakit, bukan ubat. Orang sakit tak akan minta bantuan daripada orang sakit juga," selarnya lagi.
Nik Abduh kemudiannya mengongsikan artikelnya di lidah rasmi Pas itu di Facebook tetapi kemudiannya dihujani kecaman daripada pengguna media sosial tersebut.
Rata-rata netizen mempersoal pendirian beliau itu yang jauh berbeza dengan pendekatan Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz dalam berdepan dengan Umno.
Terdahulu, Nik Abduh ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad pada sidang Dewan Rakyat, 9 Mac lalu turut dilihat bernada lembut dengan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak.
Beliau menganggap Najib terpaksa menanggung masalah pembaziran wang negara, rasuah dan politik wang yang merupakan 'kesakitan lama' diwarisi sejak zaman pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Nik Abduh pada Seminar Pemikiran Datuk Dr Haron Din, 25 Februari lalu juga pernah mengaku matlamat utama Pas bukan meruntuhkan Umno tetapi mengukuhkan ummah.

BERSATU PERTAHAN KEDAULATAN NEGARA ADALAH WAJIB, BERSATU SINGKIRKAN NAJIB JUGA WAJIB


Berdepan krisis diplomatik dengan Korea Utara berikutan pembunuhan Kim Jong-nam, rakyat Malaysia ketika ini diseru agar bersatu hati bersama kerajaan tanpa mengira ideologi politik bagi memastikan segala-galanya berakhir dengan baik.

Yang lebih diutamakan tentunya ialah agar 9 rakyat Malaysia yang masih berada di Pyongyang dapat diselamatkan dan dibawa balik dengan seberapa segera, juga dalam keadaan selamat pastinya.

Lagi lama krisis ini berpanjangan, lagi ia membimbangkan, apatah lagi dengan adanya laporan berita yang mengatakan makanan halal untuk keperluan mereka hanya mampu bertahan untuk tempoh seminggu saja lagi dan mereka juga dinasihatkan tidak keluar ke mana-mana, melainkan kekal berada di dalam kawasan kedutaan atas faktor bahaya yang tak dijangka mungkin akan menimpa.

Secara umumnya, rakyat tidaklah begitu daif tentang keperluan bersatu dalam hal ini. Mereka tahu kerajaan yang sedang memerintah adalah BN dan Perdana Menteri ialah Najib Razak. Oleh itu, demi keselamatan 9 rakyat Malaysia yang sedang berada di Korea Utara itu, sokongan dan dokongan mereka kepada kerajaan ialah agar krisis diplomatik ini segera berakhir dan mereka yang bagai tebusan di Pyongyang ketika ini dapat dibawa pulang dengan selamat.

Sebab itu, nampak sedikit janggal apabila Najib sendiri membuat rayuan agar seluruh rakyat bersatu dan memberi sokongan kepada kerajaan yang sedang dipimpinnya dalam menangani krisis dengan Korea Utara itu.

Najib tidak perlu membuat rayuan secara terbuka kerana tindakan demikian lebih menampakkan beliau ingin mengaut sokongan politik untuk kepentingannya dan masa depan UMNO serta BN semata-mata. Lebih-lebih lagi tarikh pilihanraya mungkin diadakan pada bila-bila masa dan Najib sendiri sedang bergelut untuk memenanginya.

Sepatutnya biarlah pihak lain yang berkecuali yang membuat rayuan sedemikian, manakala Najib dan kerajaan dalam masa yang sama hanya perlu memperlihatkan tindakan atau langkah-langkah konkrit sedang diambilnya untuk menyelesaikan krisis tersebut.

Selagi Najib memperlihatkan usaha ke arah menamatkan krisis dan membawa pulang 9 rakyatnya Malaysia itu, seluruh rakyat memang memberi sokongan kepada kerajaan, walaupun tanpa beliau membuat rayuan secara terbuka mengenainya.

Dalam apa juga keadaan, apabila bertembung dengan negara lain, rakyat secara semulajadinya akan memihak kepada negara sendiri. Itulah namanya sayangkan negara dan mengutamakan kedaulatan negara.

Dalam konteks menamatkan krisis dengan Korea Utara, keperluan untuk rakyat bersatu memberi sokongan kepada kerajaan adalah suatu kewajipan sebenarnya. Sokongan itu lebih kerana BN adalah kerajaan yang sah sedang berkuasa dan menguruskan pentadbiran negara.

Tetapi, sokongan itu bukanlah mengenai masa depan UMNO dan BN atau perhitungan kalah menang dalam pilihanraya, sebaliknya kerana ada 9 nyawa yang perlu diselamatkan, selain untuk mempertahankan maruah serta nama baik negara.

Apa yang penting, krisis diplomatik ini tidak seharusnya membuat kita lupa akan dosa-dosa Najib, UMNO dan BN selama ini. Dosa itu bukan saja berkaitan skandal 1MDB, wang RM2,600 juta, pembaziran, kemewahan dan sebagainya tetapi dalam waktu yang sama menekan kehidupan rakyat melalui penarikan pelbagai subsidi dan mengenakan cukai GST.

Rakyat tidak harus lupa semua dosa-dosa itu. Lebih-lebih lagi Najib kini sedang mempertaruhkan masa depan negara untuk menutup semua salahlakunya selama ini. Najib ingin menang PRU 14 bukan sangat untuk membawa lebih kebaikan kepada negara dan kesejahteraan kepada rakyat, tetapi agar dosa-dosanya dapat dikambus dan tidak diungkit lagi sampai bila-bila.

Tun Mahathir sudah mencecah usia 92 tahun dan PRU 14 mungkin pertarungan terakhir baginya untuk menyelamatkan negara ini. Sebab itu, perhitungan PRU 14 ini amat penting supaya kita tidak terus terjebak kepada masalah dan keperitan hidup yang lebih kronik dan agar selepas ini tidak muncul dua atau tiga lagi 1MDB atau lebih ramai watak seperti Jho Low dan Peter Sondakh menghakis kekayaaan negara.

Menyokong dan bersama-sama dengan perjuangan Tun Mahathir, Pakatan Harapan dan lain-lain pihak yang ingin menyingkirkan Najib, UMNO dan BN adalah kerana mereka merupakan kumpulan paling berwibawa untuk memulihkan masa depan negara ini.

Jika kita berbangga dengan pelbagai kejayaan dan kemampuan Tun Mahathir membawa kecemerlangan selama 22 tahun era berkuasanya selamanya ini, tiada sebab kita tidak boleh meyakini dengan janjinya bahawa beliau mempunyai beberapa pendekatan atau solusi untuk kebaikan negara dengan syarat Najib, UMNO dan BN perlu ditumbangkan terlebih dahulu.

Sebagaimana kita wajib bersatu mempertahankan kedaulatan negara dalam krisis diplomatik dengan Korea Utara, kita juga ada kewajiban lain selepas itu iaitu untuk menjadikan negara ini lebih baik buat semua rakyatnya.

Negara ini akan selamat jika kita dapat bersatu menyingkirkan Najib kerana dalam dirinya didapati bersarang terlalu banyak masalah dan penyakit yang terlalu sukar untuk diubati.  

Hanya kerajaan baru mampu menyelamatkan kita, bukan kerajaan lama pimpinan Najib yang sudah uzur, tiada upaya, dipenuhi panau, sopak, kanser dan macam-macam penyakit  yang lain lagi. (ShahbudinHusin 11/03/2017).

Cadangan kerajaan UMNO bina infrastruktur nuklear undang risiko – Pakatan HarapanKUALA LUMPUR, 12 MAC: Pakatan Harapan membantah keras cadangan kerajaan UMNO-Barisan Nasional (BN) untuk membina infrastruktur nuklear di negara ini ekoran risiko dan kosnya yang terlalu besar.
Dalam satu kenyataan bersama, Pakatan Harapan berkata, pembinaan infrastruktur nuklear adalah sangat berbahaya di kawasan yang terdedah kepada bencana gempa bumi.
“Sekalipun Malaysia tidak tergolong dalam negara di garis gempa bumi tetapi kajian menunjukkan garisan itu sudah berubah sejak kejadian gempa di Gunung Kinabalu, Sabah,” kata kenyataan itu.
Manakala kosnya pula, menurut Pakatan Harapan memetik laman web Union of Concerned Scientists (UCS), menelan kira-kira AS$2 bilion hingga AS$4 bilion bagi pembinaan jentera elektrik dan penyelenggaraannya, malah boleh mencecah AS$9 bilion atau RM40.6 bilion.
“Pakatan Harapan khuatir kos semahal itu akhirnya terpaksa ditanggung rakyat apabila harga pelbagai barangan naik akibat kesan domino. Sedangkan, rakyat sudah terhimpit dengan bebanan pelbagai kenaikan harga,” kata kenyataan itu.
Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Ahli Parlimen Kuantan (PKR), Hajjah Fauziah Salleh, Pengarah Strategik Amanah, Dr. Dzulkefly Ahmad dan Ahli Parlimen Klang (DAP), Charles Santiago.
Ia bagi mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nancy Shukri seperti dilaporkan media Selasa lalu yang menyatakan bahawa Malaysia sudah bersedia untuk mempunyai infrastruktur kuasa nuklear sendiri.
Projek mega UMNO kurang memuaskan
Mengulas lanjut, Pakatan Harapan berkata, mereka meragui kemampuan kerajaan UMNO-BN untuk membina infrastruktur nuklear itu memandangkan projek di bawah seliaan kerajaan negeri yang diperintah parti itu sebelum ini terbukti gagal.
“Reputasi kerajaan UMNO-BN berdasarkan rekod pembinaan projek-projek mega di negara kurang memuaskan, seumpama Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Terengganu runtuh pada 2013.
“Kami turut khuatir tragedi sedemikian berulang akibat kesilapan atau kecuaian ketika pembinaan dan operasi, selain kemungkinan juga wujud unsur rasuah,” ujar kenyataan itu.
Justeru itu, Pakatan Harapan mencadangkan supaya kerajaan mempergiatkan lagi penyelidikan mengenai penggunaan teknologi hijau dan tenaga boleh baharu (TBB) yang kurang berisiko seperti kuasa nuklear.
“Umpamanya, Malaysia harus mengoptimumkan upaya teknologi solar, lebih-lebih lagi negara ini memiliki kelebihan kerana menerima cahaya matahari sepanjang tahun.
“Malaysia juga boleh meneruskan kajian penyelidikan dan pembangunan berkaitan tenaga ombak yang pernah dijalankan universiti di negara ini. Malah, kerajaan sepatutnya mencari jalan untuk mengkomersilkannya,” katanya kenyataan itu.
Pakatan Harapan juga mencadangkan supaya bekalan elektrik yang terhasil daripada Projek Hidro Elektrik Bakun di Sarawak disalurkan ke Semenanjung Malaysia melalui kabel dasar laut.
Ini kerana, katanya, berdasarkan kenyataan bekas Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui sebelum ini, penyaluran elektrik daripada Hidro Bakun itu memakan kos yang rendah berbanding penggunaan loji janakuasa gas dan arang batu.
“Malaysia juga ada pilihan lain yang lebih baik dengan mengutamakan teknologi biomass. Ini kerana bahan biomass boleh diperolehi dengan mudah dengan jumlah yang banyak, boleh diperbaharui dan mampu menjana tenaga elektrik.
“Secara tidak langsung, ia juga boleh mengurangkan masalah pelupusan sisa pepejal di Malaysia,” kata kenyataan itu.
Malah, menurut kenyataan itu lagi, negara luar seperti Jerman sudah lama meninggalkan cadangan untuk membina infrastruktur tenaga nuklear dan beralih kepada tenaga kincir angin berikutan peristiwa tragedi tumpahan bahan radioaktif itu di Fukushima, Jepun. – Roketkini.com