Pemimpin Umno skeptik dengan cadangan Anwar untuk berbincang

Ha.ha.ha Umno, dalam keadaan tak kuat pun masih sombong.....

OLEH DIYANA IBRAHIM

August 30, 2013

Latest Update: August 31, 2013 04:40 am
Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengesahkan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno yang berlangsung sebentar tadi membincangkan cadangan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim agar Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) berbincang untuk menyelesaikan permasalahan negara.
Menurut Naib Presiden Umno itu, persetujuan telah dicapai berkenaan hal itu namun hanya Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak yang boleh mengumumkannya.‎

"Persetujuan bersama diperolehi berkenaan rundingan perpaduan tetapi bukan saya yang mengumumkannya, "kata Hishamuddin apabila ditemui selepas mesyuarat MT Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

"Beliau mahu bercakap mengenai rundingan perpaduan setelah kalah pilihan raya lalu dan juga kalah dimahkamah apabila mengemukan petisyen

"Ia jelas membuktikan beliau tiada kredibiliti langsung apabila membangkingkan dialog perpaduan ini sekarang, dia sepatutnya membentangkan perkara ini di Parlimen," katanya.

Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin yang ditemui juga mempunyai pandangan sama dengan Mukhriz. - 30 Ogos, 2013.


MASJID "CINA" DI PINGGIR BANDARAYA IPOH

IPOH- Masjid Muhammadiah, masjid berbentuk senibina  Cina yang pertama di pantai barat telah siap dibina dan telah digunakan pertama kalinya pada sokat Jumaat Hari Raya ke 2 tahun 2013. Masjid yang dibina dengan sumbangan dari persatuan muslim Cina sebanyak 2.4 juta ini termasuk kerajaan negeri Perak lebih 4 juta (sama ada cadangan Pakatan) dibina di kawasan penempatan kaum Cina di Tasek dekat Ipoh.Maklumat ini boleh ditambah oleh sesiapa yang mengetahuinya.

JAMUAN AIDILFITRI DUN SEMANTAN MERIAH Aktivis HIJAU turut mengadakan kutipan tandatangan menolak Lynas.
YB Syed Hamid melayan kanak-kanak yang hadir bersama ibubapa.
TEMERLOH- Majlis jamuan aidilfitri diteruskan di Temerloh apabila YB Syed Hamid bin Syed Mohammad  mengadakan jamuan tersebut di tengah pusat bandar Temerloh yang dihadiri ribuan penyokong berbagai bangsa.Beliau telah 2 kali memenangi DUN Kuala Semantan dengan menewaskan calon Umno.

Anwar: Dialog bukan tentang kerajaan perpaduan, tapi isu rakyat

Anwar: Dialog bukan tentang kerajaan perpaduan, tapi isu rakyat

(Oleh Mohd Arif Juhani)
PETALING JAYA 30 Ogos: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, dialog terbuka antara kerajaan dan pembangkang bukannya menjurus kepada pembentukan kerajaan perpaduan.
“Tidak berbangkit sama sekali isu kerajaan perpaduan,” katanya pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN, hari ini.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkata, ia amalan biasa dalam sesebuah negara demokrasi.
DSAI_HQ
Anwar menjawab soalan pemberita pada sidang media hari ini
“Dalam negara demokrasi asasnya ialah meletakkan rundingan semua pihak termasuk pembabitan pembangkang.
“Jadi apa salahnya diadakan rundingan untuk membincangkan beberapa isu asas.

“Pakatan Rakyat memperoleh suara majoriti rakyat yang mahu melakukan perubahan. Kita akui gerak kerja mesti diteruskan untuk menyelamatkan negara,” tegas Anwar.

Tambahnya, dialog itu merupakan usaha terbaru membantu rakyat yang memberikan undi majoriti kepada Pakatan Rakyat yang mahukan perubahan.

Beliau turut menggariskan beberapa perkara yang menjadi asas perbincangan.
Antaranya soal kaum dan agama yang dimanipulasi, ekonomi yang kian merudum, peningkatan kadar jenayah dan tata kelola kerajaan yang baik.


“Namun, kita mampu melupakan ketegangan dan keresahan akibat kecurangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan meletakkan kepentingan nasional sebagai keutamaan,” katanya.


JG: Rakyat tak rela promosikan Umno (LM)

Jalur Gemilang kurang kerana merdeka ‘diUmnokan’

TEMERLOH: Menjelang beberapa jam sahaja lagi negara akan menyambut hari ulang tahun kemerdekaan ke-56, rata-rata dilihat rakyat bagaikan tidak cakna dan tidak mempedulikan 31 Ogos tarikh yang dianggap 'keramat' oleh kerajaan itu.

Ini dapat diukur dengan kurangnya pengibaran bendera Jalur Gemilang pada kenderaan, premis-premis perniagaan dan di rumah kediaman sehingga sambutan merdeka tahun ini dilihat suram dan hambar jika dilihat daripada sambutan rakyat. 

Anwar mahu dialog dengan kerajaanDatuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengajak diadakan sebuah dialog terbuka antara kerajaan dan pembangkang bagi membincangkan isu-isu kebangsaan yang perlu ditangani.

NONE"Kami mencadangkan sebuah dialog terbuka, ia akan berlangsung secara telus dan kondusif," kata ketua pembangkang selepas menyampaikan perutusan hari merdeka di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya pagi ini.

Bagaimanapun, katanya, seruan dialog itu tidak sama dengan cadangan penubuhan kerajaan perpaduan yang pernah menjadi isu hangat sebelum ini.

"Dialog seperti ini berlaku dalam keadaan demonstrasi yang sebenar," tambahnya.