VIDEO: Anwar Ibrahim: Friday Khutbah At Abu Bakar Mosque, Adelaide Australia

 Najib dan Muhyiddin pun ke Australia jumpa pelajar, Namun belum pernah kedengaran mereka-mereka ini membaca kuthbah. Zahid macamana?

Anwar khutbah di Masjid Australia, forum di Universiti Adelaide

Anwar khutbah di Masjid Australia, forum di Universiti Adelaide

Dewan Universiti dipenuhi hadirin.
ADELAIDE (AUSTRALIA) 19 OKT: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim diberi penghormatan oleh Persatuan Islam Australia Selatan menyampaikan khutbah Jumaat di Masjid Abu Bakar Assidiq, Adelaide di Australia semalam.
Jemaah penuh mendengar khutbah disampaikan Anwar.
Jemaah penuh mendengar khutbah disampaikan Anwar.
Masjid itu yang terletak di 52-54 Wandana Avenue Gilles Plain antara pusat komuniti Muslim paling aktif di ibu negeri selatan Australia itu.
Ini merupakan pengiktirafan yang jarang diberikan oleh pegawai masjid kepada pemimpin luar negara.
Khutbah dengan tajuk Kebangkitan Dunia Islam, Peranan Minoriti Muslim dalam masyarakat Barat disampaikan Anwar dalam Bahasa Inggeris.
Dalam lawatannya, Anwar dijemput menjadi panel pada forum di Festival Idea, Perbezaan Pendapat dan Demokrasi yang berlangsung di Dewan Universiti Adelaide hari ini.
Orang ramai berasak-asak bersalaman dengan Anwar.
Orang ramai berasak-asak bersalaman dengan Anwar.
Usaha Kerajaan Malaysia menghalang mahasiswa Malaysia menyertai program dihadiri Anwar itu gagal apabila penuntut dan rakyat Malaysia serta masyarakat tempatan beramai-ramai beratur panjang untuk mendengar ucapannya.
Dewan Universiti dipenuhi hadirin.
Dewan Universiti dipenuhi hadirin.
Malah, sekumpulan pelajar Malaysia mengadakan bantahan terhadap arahan Kerajaan Persekutuan Malaysia yang melarang mereka menghadiri program tersebut.
Mengikut agensi berita Australian Broadcasting Corporation (ABC), hampir sedozen pelajar berhimpun sambil memakai topeng dan memegang sepanduk tanda bantahan larangan itu.
Keadilan Daily 15 Oktober lalu mendedahkan amaran pegawai penasihat pelajar di Jabatan Penuntut Malaysia, Sharezan Md Sheriff yang diemel kepada mahasiswa Malaysia di Australia khasnya pemegang biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) agar ‘menjauhkan diri’ dari menghadiri sesi awam bersama Anwar.
Anwar bertemu penuntut Malaysia yang mengadakan bantahan terhadap larangan Kerajaan Malaysia.
Anwar bertemu penuntut Malaysia yang mengadakan bantahan terhadap larangan Kerajaan Malaysia.
Selepas forum, Anwar dijadual akan menghadiri program sembang santai, #MeetAnwar di Watson Avenue, Rose Park, South Australia atas anjuran Kelab Anwar Ibrahim (AIC) dengan kerjasama Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM) Adelaide.

Kesian Ali Rustam, dulu Cina “kencing” dia, sekarang Umno Melaka pula - Shahbudin Husin


Rencana


October 21, 2013


Bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mungkin antara ahli politik paling bernasib malang di negara ini. Walaupun bintang politiknya pernah menyinar, berjaya memimpin negeri Melaka selama 13 tahun dan cerita-cerita kejayaannya membangunkan negeri itu sering menjadi sebutan, tetapi kebelakangan ini bintangnya sering saja diselaputi kabus tebal.

Ini menjadikan laluannya untuk terus mendaki ke puncak seakan-akan sudah tersekat, meskipun semangat dan keghairahannya dalam usia 64 tahun sekarang ini tidak pernah padam. Namun kekalahannya dalam pertandingan Naib Presiden Umno baru-baru ini dengan hanya mengutip 7 undi, barangkali merupakan petunjuk yang jelas kepadanya bahawa memilih jalan persaraan adalah pilihan yang terbaik selepas ini.
Ali Rustam sebelum ini diramalkan oleh banyak pihak mampu memberi cabaran dalam persaingan Naib Presiden ini berikutan beliau pemimpin yang peramah, pemurah serta prihatin kepada akar umbi. Di mana saja ada kenduri, jemputan rumah terbuka, kematian dan sebagainya, kelibatnya jarang tidak kelihatan. Jemputan yang diterimanya daripada kawan dan akar umbi Umno dari utara, pantai timur, selatan tanah air serta Sabah juga jarang dihampakannya.

Ketika menjadi Ketua Menteri Melaka, kediaman rasminya sudah mula dikunjungi orang ramai seawal Subuh lagi. Pelbagai jenis dan ragam manusia yang datang mahu berjumpa dan mengadu masalah dengannya. Setiap hari beliau melayan semua tetamunya itu dengan ramah dan senyum.

Sementara menunggu dapat bertemu dengannya pula, juadah sarapan pagi sentiasa terhidang untuk dinikmati seadanya. Jarang benar sesiapa yang berhajat untuk bertemu dengannya di Seri Bendahara ketika itu, akan pulang dengan hampa kerana sekurang-kurangnya masalah yang mahu diadukan akan dapat diluahkan sama ada sambil beliau berjalan menuju ke keretanya untuk ke pejabat atau ketika beliau sudah duduk dalam keretanya.

Itulah kelebihan Ali Rustam yang jarang ada pada pemimpin di negeri lain. Sebab itu, apabila beliau bertanding Naib Presiden, ramai yang menjangka kehadirannya mampu memberi cabaran dan kejutan. Tambahan pula setelah beliau kalah di Parlimen Bukit Katil, mungkin lebih ramai ahli Umno yang bersimpati dengannya.

Lebih daripada itu, beliau juga seakan-akan dihalang apabila bertanding jawatan Timbalan Presiden pada 2009 lalu lalu semata-mata untuk memberi laluan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin memenangi jawatan itu sedangkan ketika itu Ali Rustam jauh lebih popular dan menjadi pilihan majoriti perwakilan.
Atas dasar itu, penyertaannya kali ini dirasakan mampu memberi saingan yang kuat kepada calon lain, ditambah pula dengan tindakannya menimbulkan isu berkaitan Melayu dan Cina di saat-saat akhir beberapa hari sebelum pengundian.

Tetapi nampaknya semua itu tidak berlaku. Keputusan 7 undi yang diperolehinya agak mengejutkan. Ahli Umno nampaknya bukannya bersimpati, tetapi sampai hati tidak memberi undi dan melupakan jasanya selama ini. Turut tidak memberinya undi ialah ahli dan perwakilan Umno dari negeri Melaka yang pernah dipimpinnya sebelum ini.

Daripada 6 Umno bahagian yang ada di Melaka, Ali Rustam hanya mendapat satu saja iaitu daripada Bukit Katil yang dipimpinnya. Lima bahagian lain langsung tidak memberi undi dan tidak mengenang jasanya sedangkan sebelum ini beliaulah tempat ahli Umno Melaka mengadu, kediamannyalah yang selalu dikunjungi dan tangannya jugalah yang tidak henti-henti dicium oleh mereka.

Sebab itu apabila beliau meluahkan rasa kecewanya kerana hanya memperolehi satu undi daripada negeri Melaka, perasaannya itu tidak sukar untuk difahami. Benih padi yang ditanamnya tetapi hanya lalang yang tumbuh, susu yang selalu diberinya tetapi tuba diterimanya sebagai balasan.

Realiti politik selalunya begitulah. Pemimpin ketika berkuasa umpama gula dan ahli Umno pula umpama semut. Setelah tidak bergula lagi, semua semut segera melarikan diri dan mencari balang gula yang lain pula.
Ali Rustam kini menerima apa yang pernah dialami oleh bekas PM, Tun Dr Mahahthir Mohamad beberapa tahun lalu. Setelah menjadi PM selama 22 tahun tetapi apabila tidak lagi memegang apa-apa jawatan, hasratnya untuk menjadi perwakilan Kubang Pasu pun tidak kesampaian berikutan tidak mendapat sokongan dan dikalahkan oleh mereka yang sebelum ini menyokong dan berpaut dengannya.


Sebelum kekecewaan kalah dalam pertandingan Naib Presiden ini, Ali juga menerima nasib malang apabila turut kecundang dalam pilihan aya lalu di Parlimen Bukit Katil kepada Ketua Pemuda PKR, Shamsul Iskandar. Jika tidak kalah dalam pilihan raya umum lalu, hari ini beliau mungkin sekurang-kurangnya berjawatan timbalan menteri dan undi yang diterimanya barangkali tidaklah serendah 7 undi.


Jika dalam pilihan raya umum lalu, Ali menyalahkan pengundi Cina atas kekalahannya dan menganggap kaum itu tidak mengenang budi dan jasa yang disumbangkannya selama ini, dalam pemilihan Umno ini budi dan jasanya seperti tidak dikenang oleh ahli Umno Melaka sendiri. Bagi ahli Umno Melaka, Ali Rustam bukan lagi pemimpin yang mempunyai gula dan tiada keperluan lagi untuk memberi memberikan undi kepadanya.
Kalau dulu beliau kena “kencing” dengan pengundi Cina, kali ini orang Umno Melaka turut “kencing” kepadanya. – shahbudindotcom.blogspot.com, 21 Oktober, 2013.


ADA GURU BERCUTI UNTUK PEMILIHAN Umno?

KUALA LUMPUR: Pemilihan Umno telah berakhir dan pada Sabtu baru-baru ini kebanyakkan sekolah seluruh negara mengambil cuti berganti bila hari raya Korban jatuh pada Selasa. Namun kebanyyakan guru yang menjadi ahli Umno peringat cawangan dan bahagian ponteng sekolah hanya kerana mahu memilih Naib Presiden mereka  menurut satu sumber.

"Namun kita pun tidak tahu sama ada pihak pentadbir sekolah memberi mereka cuti Rehat Khas atau pun mengambil cuti sakit.Semua bisa di atur" menurut sumber tersebut MP PERSOAL GURU BAHASA INGGERIS DIBAYAR TINGGI

Sementara itu, MP Bukit Bendera Zairil Khir Johari mempersoalkan sejumlah RM270 juta yang dibelanjakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia sepanjang tiga tahun lalu untuk membayar perunding luar bagi melatih guru bahasa Inggeris tempatan.

Mereka akan datang ke sekolah seminggu sekali menunjukkan contah mengajar kepada guru-guru baik di kawasana pedalaman atau bandar. Guru-guru ini akan diberikan modul dan taklimat seminggu sekali sebagai melatih guru bahasa ingeris yang telah terlatih.

Menurut beliau lagi, , tiga perunding tersebut iaitu British Council, Brighton Education Group dan SMR HR Group, dianugerahkan kontrak mulai tahun 2011 hingga 2013 dengan kos keseluruhan berjumlah RM268.5 juta atau RM89.5 juta setahun.“Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, firma terbabit akan menyediakan 360 orang mentor penutur jati bahasa Inggeris (120 mentor setiap firma) sepanjang tempoh tiga tahun.

“Jumlah perbelanjaan sebanyak RM270 juta untuk melatih 7,500 guru adalah bersamaan dengan RM36,000 bagi setiap guru dalam tempoh tiga tahun.

“Jumlah ini adalah lebih daripada kos untuk mendaftar guru yang sama ke program ijazah dalam bahasa Inggeris dengan struktur pembelajaran yang tersusun di sebuah universiti tempatan,” katanya dalam satu kenyataan.

 “Tidak kira apa penjelasan yang diberikan oleh KPM, tidak ada alasan munasabah yang boleh mewajarkan jumlah yang tidak masuk akal untuk dibelanjakan bagi menyediakan apa yang sebenarnya merupakan cuti bergaji selama tiga tahun bagi 360 orang mentor penutur jati bahasa Inggeris,” katanya.

Tambahnya, program tersebut hanya melibatkan “sesi bersama mentor” antara tiga hingga empat jam sebulan.

“Ini serta-merta menimbulkan persoalan tentang keberkesanan program mentor ini. Bagaimanakah seseorang itu diharapkan menguasai sesuatu bahasa dengan hanya tiga hingga empat jam latihan sebulan?,” soalnya lagi.