BETUL KAH INI?

SELEPAS WARKAH DARI PENJARA, ADAKAH IA TANDA2 ANWAR AKAN BEBAS LEBIH AWAL?


Fakta lain yang terkandung dalam warkah dari penjara yang ditulis oleh Anwar Ibrahim ialah - "Dan tolong jangan percaya yang mengaku sebagai "sumber sahih, dipercayai"  yang mana Najib telah menghantar utusan bertemu saya dan telah berlaku satu pertemuan dengan Zahid di HKL minggu lepas.

"Ini adalah fitnah dan disebarkan dengan niat untuk melahirkan kesangsian dan perbalahan."

Mengapa, sementara Anwar melahirkan kebimbangan terhadap Tun Mahathir dan projek Deklarasi Rakyatnya sambil meminta pimpinan PKR agar sentiasa berwaspada terhadap bekas Perdana Menteri selama 22 tahun itu, beliau sendiri yang turut membangkitkan mengenai pertemuan sulit dengan geng Najib yang khabar anginnya tidak banyak pun diperbualkan oleh orangramai?

Ada yang mengatakan, selain mengadakan pertemuan dengan Zahid, Najib juga menghantar wakilnya iaitu Azeez Abdul Rahim, Pengerusi Tabung Haji untuk bertemu Anwar.

Adakah Anwar secara halus sedang cuba memberitahu sesuatu di sebalik warkahnya itu?
Adakah apabila berlaku penafian, sebagaimana yang kerap berlaku dalam banyak kes sebelum ini, ia sebenarnya adalah tanda-tanda kebenaran semakin hampir?

Malah, kata mereka yang arif dalam mengikuti perjalanan politik Anwar, ketika mahu melawan Tun Ghafar Baba dulu pun, beliau bermula dengan penafian juga.

Dalam hal ini, mungkinkah pertemuan Anwar dengan wakil Najib dan Zahid Hamidi  itu betul-betul telah berlaku?

Apakah Najib, di sebalik ditekan hebat oleh Tun Mahathir yang bekerjasama dengan Pakatan Harapan dan disokong sebahagian pemimpin pro Azmin Ali dalam PKR, turut mengintai peluang untuk mempergunakan Anwar bagi menyelamatkan masa depan politiknya?

Itukah sebabnya, maka warkah dari penjara itu banyak sekali menyentuh mengenai Tun Mahathir dan Deklarasi Rakyat?

Itukah juga puncanya Anwar diberikan kelonggaran, sebagaimana yang diakui oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri, Nur Jazlan Mohamed, untuk menyebarkan warkah tersebut di sebalik peraturan Jabatan Penjara yang melarang sesuatu barang dibawa masuk atau keluar dari penjara?

Apakah selepas ini kita akan menatap lebih banyak lagi luahan Anwar berkaitan Tun Mahathir dan Deklarasi Rakyat?

Dan akhirnya, apakah Anwar  bakal dibebaskan lebih awal daripada penjara melalui pengampunan yang akan diusulkan sendiri oleh Najib?

Apakah juga nanti, melalui pembebasan awal itu, bukan sekadar membuatkan Anwar, Dr Wan Azizah, Nurul Izzah dan lain-lain pemimpin yang masih setia dengan Ketua Umum itu rasa terhutang budi dengan Najib, malah penyudahnya akan turut  membawa perpecahan kepada PKR sama?

Di titik paling akhir sekali nanti, mungkinkah semua yang pro Anwar, termasuk Dr Wan Azizah dan Nurul Izzah yang memang diketahui tidak menyokong Deklarasi Rakyat akan bertaut erat dengan Najib, UMNO serta BN dan pakatan pembangkang akan diambilalih oleh Tun Mahathir bagi meneruskan hasrat menyingkirkan Perdana Menteri dari tampuk kuasa melalui pilihanraya? (SH 18/05/2016)

ADAKAH KAWASAN TRADISI KALAH YANG NAK DIBANGGAKAN?
PAS, JIKA MENANG DI SUNGAI BESAR & KUALA KANGSAR LEBIH MENJADI ANCAMAN KEPADA PAKATAN HARAPAN


Pembangkang utama dalam negara sekarang ialah Pakatan Harapan yang mempunyai tiga parti yang meliputi semua kaum iaitu PKR, DAP dan Amanah manakala Pas adalah pembangkang yang bersendirian sejak meninggalkan Pakatan Rakyat dan hanya baru-baru ini saja menubuhkan blok ketiga bersama sebiah parti kecil iaitu Ikatan.

Selain itu, Pakatan Harapan juga adalah gabungan tunggal yang berhasrat untuk menjadi kerajaan alternatif kepada BN sedangkan Pas hanya mahu menjadi penasihat semata-mata.

Lantaran itu, sekiranya ada pilihanraya kecil di mana-mana, Pakatan Harapan semestinya lebih layak meletakkan calon untuk berlawan dengan BN berbanding Pas.

Lebih-lebih lagi dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar di mana pengundi bukan Melayu adalah 33 peratus dan 31 peratus, kesesuaian itu tentu saja lebih kepada Pakatan Harapan.

Sebagai pembangkang yang kedua, Pas boleh memilih sama ada untuk sama-sama bertanding dan membiarkan berlaku pertandingan tiga penjuru atau berunding dengan Pakatan Harapan untuk menjadikan satu lawan satu.

Jika mereka benar-benar ingin bersama dengan pembangkang menumbangkan BN dan menjadikan pilihanraya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar sebagai mesej penolakan terhadap Najib, Pas seharusnya lebih sedia berlembut dan bertolak ansur dengan Pakatan Harapan.

Alasan bahawa Sungai Besar dan Kuala Kangsar kawasan tradisi yang ditandingi Pas sejak merdeka tidak boleh diterima sama sekali kerana ia adalah "kawasan tradisi kalah, bukannya tradisi menang", 

Kawasan tradisi menang mungkin boleh ditolak-ansur untuk orang lain tidak kacau daun, tetapi kawasan tradisi kalah, tolak ansur untuk pihak lain mencuba sepatutnya lebih terbuka.

Dengan itu, tentu saja tidak masuk akal apabila Pas pula yang meminta Pakatan Harapan agar jangan kacau daun dan membiarkan saja mereka bertanding di kedua-dua kawasan itu.

Bukankah yang menjadi pembangkang utama serta benar-benar ingin mengalahkan BN dan menjadi alternatif kepada kerajaan ialah Pakatan Harapan?

Walaupun pimpinan Pas seperti Tuan Ibrahim Tuan Man, Idris Ahmad dan Iskandar Abd Samad sebagai contoh, terlihat agak senada dengan Pakatan Harapan, tetapi Hadi Awang, Dr Haron Din dan Nasharuddin Tantawi jelas begitu merendah diri dan seakan-akan lebih menerima Najib.

Sudah pasti, di sebalik ada pimpinan Pas yang kekal dengan iltizam menumbangkan UMNO dan BN, kedudukan Hadi Awang sebagai Presiden dan Dr Haron Din sebagai Mursyidul Am, jauh lebih dominan dalam menguasai dan menentukan hala tuju parti itu.

Pas juga tidak pernah secara khusus mengatakan mereka akan bersama-sama dengan Pakatan Harapan mendepani BN dalam pilihanraya akan datang. Di sebalik bertahalul siyasi dengan PKR di Selangor, Pas juga amat memusuhi DAP dan Amanah.

Matlamat Pas lebih ingin bertanding bersendirian dalam pilihanraya umum akan datang, malah dalam video yang pernah tersebar tidak lama dulu, Tuan Ibrahim Tun Man mengatakan Pas akan "bernilai tinggi" dalam bersendirian ini dan akan menjadi rebutan selepas keputusan PRU 14 memandangkan sama ada BN atau Pakatan, kedua-dua dilihat tidak mampu memenangi jumlah kerusi yang betul-betul kukuh untuk membentuk kerajaan.

Maknanya apa?

Maknanya tidak lain ialah bahawa Pas boleh bekerjasama dengan sesiapa saja, asalkan parti mana lebih kuat atau yang mampu memberi tawaran lebih baik.

Tidakkah ini sebenarnya merbahaya kepada kedudukan Pakatan Harapan?

Oleh itu, meskipun pertandingan satu lawan satu adalah terbaik untuk menumbangkan BN di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, Pakatan Harapan juga harus sentiasa berwaspada tentang matlamat dan kiblat sebenar Pas sekarang ini dan semenjak Hadi Awang pandai bersedondon merah jambu dengan Najib.

Kebulatan tekad Pas untuk terus bertanding tanpa kompromi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, sama sekali tidak membantu mengukuhkan barisan pembangkang untuk berlawan dengan BN, malah sekiranya mereka menang di salah satu atau kedua-dua kerusi itu, ia adalah ancaman sebenar kepada perjalanan Pakatan Harapan untuk menumbangkan BN dan menawan Putrajaya dalam pilihanraya akan datang.

Dalam keadaan tradisi kalah pun susah diajak berunding, setelah menang nanti bukan saja segala-galanya bertambah sukar, malah tidak mustahil "warna merah jambu akan lebih menyerlah kemerah-merahannya". (SH 19/05/2016).

HUDUD KELANTAN: ‘PENCURI BALAK GAGAL DIKERAT KUKU’ – HUSAM

AZMIN SIMPATI HADI ‘TIDAK TAHU’ PERKEMBANGAN RUNDINGAN 2 PRK

NIZAR JAMALUDDIN CALON PH DI PRK KUALA KANGSAR?

DEKLARASI: DR M TIADA AGENDA PERIBADI TAPI KITA PERLU HATI-HATI – MAT SABU