Issshhhh...AWAT LAGU NI???

Saiz Teks: A A A

Abai keselamatan penduduk, satu kampung mahu keluar Umno


JOHOR BHARU 13 November: Penduduk Kampung Mohd Noor, Parit Sulong di sini, mengancam untuk keluar Umno berikutan parti itu langsung tidak mempeduli keselamatan mereka.

Mengesahkan perkara itu, Naib Ketua KEADILAN Cabang Parit Sulong, Zaihan Zainal, berkata penduduk kecewa dan marah berikutan Majlis Daerah Batu Pahat (MDBP) tidak mempeduli bantahan mereka berkaitan kedudukan lokasi pembuangan sampah.
“Sudah dua kali bertemu dengan MDBP dan pimpinan Umno tapi rayuan ditolak sedangkan lokasinya terletak berhampiran tempat tinggal mereka.
“Kalau ikutkan, tempat pembuangan sampah itu di atas bukit, tapi di lereng dan sekitarnya ada penempatan penduduk,” katanya kepada Keadilan Daily, hari ini.
Zaihan berkata, kain rentang yang dipasang di satu persimpangan jalan sejak seminggu lalu dan tersebar di internet, menunjukkan mereka tidak akan berdiam diri dalam isu berkenaan.

Beliau percaya bila-bila masa sahaja penduduk kampung itu, akan keluar Umno.
“Ia bakal memberi tamparan hebat kepada Umno kerana kawasan itu  kubu kuat mereka. Setakat yang saya tahu, lebih kurang 30 peratus penduduk kampung itu sudahpun menyokong Pakatan,” katanya.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=39395
Saiz Teks: A A A

Hari Deepavali: Lawan kejahatan untuk peroleh keadilan – Anwar

(Norutul Ilham)
KUALA LUMPUR 18 November: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengajak kaum India yang rata-ratanya penganut Hindu menjadikan sambutan Hari Deepavali sebagai panduan melawan kejahatan demi mendapatkan keadilan.

Beliau menyifatkan menentang kejahatan sebagai langkah pertama untuk mendapatkan keadilan sebelum mencapai kemenangan yang disimbolik melalui perayaan pesta cahaya.
“Tentang masalah bahasa mereka, kelayakan kewarganegaraan dinafikan, tahap kemiskinan dan permasalahan sosial dan ekonomi yang harus ditangani dengan baik.
“Sejarah sambutan ini punya kaitan kehebatan perlawanan antara yang membawa semangat kebaikan dan perubahan menumpaskan kejahatan.

“Kita harap mesej ini boleh memberi jaminan keadilan kepada semua  khususnya kepada masyarakat India,” katanya pada perutusan Hari Deepavali, hari ini.
“Hari Deepavali ini, saya menyerukan kita dapat raikan bersama menghormati budaya yang disambut oleh rakan-rakan masyarakat India terutama beragama Hindu,” katanya.

Ketua Pembangkang itu juga menyeru seluruh masyarakat untuk bersama-sama menghormati budaya semua kaum.
“Kita sambut dengan penuh cahaya dan tentunya dengan pakaian baru, dan mudah-mudahan ada petanda yang baik dan selamat,” katanya.