VIRAL DI FB ISU HADI BACA TEKS ATAU IKUT ARAHAN?WSJ dedah surat rahsia babitkan Jho Low, DAP gesa Pengerusi PAC letak jawatan


KUALA LUMPUR, 28 MEI: Misteri keengganan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Datuk Hasan Arifin untuk mendedahkan surat yang diterimanya daripada Bank Negara Malaysia (BNM) akhirnya dijawab oleh akhbar Wall Street Journal (WSJ).
WSJ, dalam siri laporannya mendedahkan bahawa surat daripada BNM itu menamakan Low Taek Jho atau Jho Low sebagai pemilik syarikat Good Star Limited.
Sehubungan itu, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua, menuntut agar Hasan meletakkan jawatannya sebagai Pengerusi PAC kerana telah berbohong kepada jawatankuasa, menyembunyikan bukti serta menghalang siasatan ke atas syarikat sarat hutang, 1MDB.
“Tindakan Hasan itu sebelum ini mengundang keraguan kerana anggota-anggota PAC sendiri tidak dibenarkan melihat kandungan surat itu, sedangkan kami mempunyai autoriti untuk melihat dokumen di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
“Beberapa hari lepas, saya telah mempersoalkan sama ada Hasan bertindak sedemikian kerana kandungan surat itu menyebut tentang Jho Low sebagai pemilik Good Star Limited. Nampaknya, dugaan saya benar,” kata Setiausaha Publisiti DAP itu dalam satu kenyataan.
Surat daripada Bank Negara bertarikh 23 Mac yang didedahkan WSJ mendedahkan bahawa Good Star Limited – syarikat penerima dana AS$1.03 bilion daripada 1MDB, merupakan “milik seorang individu yang tidak berkaitan dengan Petrosaudi International.”
Ia bercanggah dengan dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan pegawai-pegawai tertinggi 1MDB yang kononnya syarikat itu merupakan milik kumpulan Petrosaudi.
Anggota-anggota PAC pembangkang telah menggesa Hasan supaya menunjukkan kandungan surat terbaru BNM bertarikh 6 April kerana percaya bahawa ia mempunyai maklumat berhubung perkara tersebut, namun Hasan enggan memberi kebenaran.
Tony yang turut menganggotai PAC mendakwa bahawa Hasan telah menyalahgunakan jawatannya sebagai Pengerusi PAC dengan menjadi alat kepada penjenayah-penjenayah 1MDB yang merompak wang cukai rakyat.
“Jika Hasan menunjukkan kandungan surat itu kepada kami (anggota-anggota PAC), sudah tentu skandal 1MDB dapat disiasat dengan lebih mendalam dan terperinci. Namun, beliau enggan serta cuba menyembunyikan kebenaran tersebut,” katanya.
Sementara itu, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang kesal dengan tindakan Perdana Menteri dan juga Bank Negara sibuk membuat laporan polis terhadap WSJ kerana kononnya media itu telah melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA).
Baginya, apa yang lebih penting ialah status milikan Good Star Limited yang membuktikan AS$1.03 bilion pemberian 1MDB kepada syarikat itu merupakan satu penyelewengan dan bukannya pelaburan.
“Jika dokumen WSJ itu benar, maka ia konsisten dengan maklumat siasatan pengubahan wang haram dan rasuah melibatkan 1MDB yang kini dijalankan oleh enam negara. Kerajaan pimpinan Najib Razak mesti bertanggungjawab terhadap perkara ini,” tegasnya. – Roketkini.com

UMNO SEMAKIN GILA, BALU DALAM EDAH (HARAM KELUAR RUMAH) DIPILIH CALON PRK KUALA KANGSAR
Pemilihan Mastura Mohd Yazid, balu Wan Khairil Wan Ahmad sebagai calon BN di Kuala Kangsar benar-benar suatu pemilihan yang gila dan tidak masuk akal serta hanya berlaku di era Najib Razak sahaja.

Di mana agaknya UMNO meletakkan hukum Islam di sebalik keputusan memilih Mastura, seorang balu yang masih dalam edah, sebagai calonnya?

Tidakkah wanita yang baru kematian suami ada tempoh edahnya yang tertentu di mana mereka tidak boleh keluar rumah, kecuali untuk bekerja atau atas urusan lain yang dikategorikan sebagai darurat sahaja demi menjaga kehormatan mereka?

Wanita yang edah juga tidak dibenarkan menziarahi kematian orang lain, pergi ke majlis kenduri, berhias, memakai barang kemas dan sebagainya sepanjang dalam tempoh edah tersebut.

Dari segi budaya pula, edah turut dianggap tempoh berkabung sebagai tanda sedih atas kematian suami.

Jika wanita yang dalam edah tidak dibenarkan atau haram keluar rumah dan sebagainya kecuali darurat, jadi bagaimanakah Mastura yang pastinya akan keluar lebih daripada 12 sehari sepanjang tempoh  kempen nanti sedangkan baru saja kematian suami pada 5 April lalu?

Yang Mastura pun satu hal, kenapa ghairah sama untuk dipilih sebagai calon BN?

Tidak simpatikah beliau kepada arwah suaminya di dalam kubur di mana ketika tanah kuburnya masih lagi merah, beliau bukan saja melanggar  hukum Islam yang wajib dipatuhi, malah akan selalu meninggalkan rumah semata-mata untuk bergelar Yang Berhormat, sama seperti jawatan suaminya dahulu?

Dalam hal ini, di manakah ulama-ulama dalam UMNO, apakah mereka sudah jadi bisu semata-mata bersetuju kerana melihat pemilihan Mastura mampu meraih simpati dan seterusnya membawa kemenangan kepada BN?

Apakah UMNO sudah benar-benar tiada calon lain yang lebih sesuai untuk diketengahkan sehingga balu yang dalam edah dan sepatutnya lebih sesuai duduk di rumah, dipilih sebagai calon?

Dalam maksud yang lebih jelas, balu yang dalam tempoh edah dikira haram bertanding kerana ia secara rela hati melanggar peraturan-peraturan edah itu sendiri seperti keluar rumah bukan kerana darurat, menghias diri, memakai barang kemas serta terlibat dengan percampuran yang lebih terbuka dengan kaum lelaki yang bukan muhrim.

Di dalam Al Quran, perkara mengenai wanita dalam edah ini disebut dalam Surah Al Baqarah ayat 228.

Sekali lagi, pemilihan Mastura ini ialah keputusan paling gila yang pernah dibuat oleh UMNO. Terbukti UMNO menjadi parti yang "sakit" sekarang ini. 

Pemilihan beliau sebagai calon adalah haram, bersetuju menerima sebagai calon juga haram, bahkan mengundinya boleh dikira sama hukumnya.

Kalau pun benar ingin sangat kepada kemenangan dan menjaga air muka Najib, apakah hukum Tuhan mahu diengkari?

Jika di Sungai Besar, seorang Adun dipilih bertanding untuk kerusi Parlimen sudah dianggap aneh, di Kuala Kangsar ini kegilaan dalam membuat memilih calon sudah sampai ke tahap tiada taranya lagi.

Lebih mendukacitakan, selain ramai tokoh-tokoh agama dan mufti dalam UMNO, pemilihan Mastura sebagai calon itu pula diumumkan oleh Zahid Hamidi, seorang yang diketahui ada asas pengetahuan agamanya. (SH 28/05/2016).

AMANAH BERPELUANG MENANG DI SG BESAR – TINJAUAN PENDAPAT

PINDAAN AKTA 355 BUKAN UNTUK HUDUD – AMANAH KELANTAN

PINDAAN AKTA 355 BUKAN UNTUK HUDUD – AMANAH KELANTAN

MCA TENTANG DAP YANG DIPERSALAHKAN KERANA BIADAP

HUDUD: PAS BERSAMA BN, MASA DEPAN POLITIK AZMIN MERUDUM!

USUL MENGEJUT HUDUD UNTUK PILIHAN RAYA KECIL? – KHALID

HUSAM DIPECAT KERANA JADI SAKSI KES MAHKAMAH?

PKR AKAN SOKONG CALON AMANAH DI SG. BESAR, K. KANGSAR – SUMBER