PAKATAN BERSIAP SEDIA NTUK PARLIMEN HULU SELANGOR

CAPAIAN INTERNET YANG TAK TERJANGKAU RAKYAT

Sekali lagi, Malaysia yang tidak menunaikan janji melainkan dengan janji-janji palsu. Selama berbulan-bulan ada begitu banyak harapan dan berharap kepada inisiatif kerajaan untuk menyediakan lebih murah, termampu dan sangat cepat untuk mendapatkan satu brodband yang laju.

Kemarin, ia datang sebagai kejutan bagi rakyat Malaysia bahawa apa yang disebut terjangkau dan cepat perkhidmatan broadband di mana ianya bermula pada harga serendah RM149 hingga RM249. Untuk banyak orang Malaysia, jumlah ini adalah komitmen besar. Banyak yang mengharapkan harga serendah RM50 dan seterusnya.

Untuk membuat keadaan menjadi lebih buruk, Star melaporkan bahawa di Singapura, salah satu talian berkapasiti 1Gbps untuk RM200. Fikirkan anda, RM200 bagi warga Singapura adalah wang kecil. Kebanyakan rakyat Singapura adalah berpendapatan lima kali lebih banyak daripada pendapatan rakyat Malaysia .Malaysia merupakan salah sebuah negara yang mana penduduknya mempunyai KDNK per kapita terendah di kawasan Asia.

Jadi RM200 untuk kapasiti 1Gbps adalah rendah pada orang Singapura. Tapi bagi 5Mbps pada harga di RM149 adalah wang yang agak besar bagi rata-rata rakyat Malaysia. Untuk beberapa orang,nilaian tersebut adalah untuk memberi makan seluruh keluarga selama satu minggu.

Jelas kerajaan tidak tahu tentang daya beli dari Malaysia dan rendahnya upah yang dimiliki rakyat Malaysia dan fakta yang sangat mengejutkan bahawa rata-rata gaji orang tidak setanding dengan kos hidup di Malaysia.

Sebagai perbandingan, bagi kapasiti 6Mbps broadband di Singapura (Singtel) dengan unlimited mingguan adalah S $ 30 per bulan dan 15Mbps broadband dengan unlimited download bermanfaat untuk S $ 62.

Mobile broadband dengan USB stick yang bebas dan dengan kelajuan 1.2Mbps adalah S $ 14 per bulan dengan faedah 30GB (Starhub)

Sekali lagi, tolong diingatkan rakyat Singapura mempunyai pendapatan jauh lebih banyak daripada rata-rata rakyat Malaysia namun tidak Malaysia.Harga broadband mereka jauh lebih murah. Singapura pada tahun 2009 KDNK (nominal) per kapita adalah $ 35,000 sementara Malaysia adalah $ 8,000 (lihat Wikipedia)

Jadi, dengan kuasa beli kita yang sangat rendah, bagaimana boleh semua rata-rata orang mampu untuk membayar RM149?

Adakah kerajaan pernah tulus ingin memberikan internet terjangkau untuk umum? Aku bertanya-tanya.

(function() { var d = document, w = window; w

BENARKAH JENTERA UMNO TERSUSUN ? KECUALI KEMPEN KERAJAAN MENGGUNAKAN TV DAN MEDIA ARUS PERDANA

  Veteran Umno tempelak Khairy ada niat tak baik disebalik pengumuman larangan berhimpun PRN Melaka October 27, 2021  Veteran UMNO mendakwa ...