Masalah air Pahang berlarutan, Tengku Zul minta kerajaan pusat campur tangan


Masalah gangguan air di negeri Pahang bukanlah sesuatu yang baru namun ia terus berlarutan meskipun telah banyak kali dilaporkan kepada agensi terbabit dan disuarakan di Dewan Undangan Negeri.
Baru-baru ini, Sinar Harian melaporkan bahawa penduduk beberapa kawasan sekitar Raub terpaksa berhadapan dengan ketiadaan air kira-kira dua minggu sehingga menyebabkan mereka terpaksa menggunakan air hujan akibat ketiadaan air.
Masalah itu berkalu akibat penutupan Loji Rawatan Air Bilut akibat kekeruhan air mentah yang tinggi sebagaimana diumumkan Pengurusan Air Pahang Berhad 25 Mei lalu.
Mengadakan pertemuan bersama JPS Raub
Masalah tersebut bagaimana pun mendapat perhatian Ahli Parlimen Raub, Tengku Zulpuri Shah bin Raja Puji yang selama ini sering mengadakan pertemuan dengan agensi-agensi terbabit khususnya Pengurusan Air Pahang (PAIP).
Bagi menyelesaikan masalah ini, beliau mencadangkan supaya dua pendekatan diwujudkan iaitu untuk jangka masa pendek dan panjang.
Menurutnya, penyelesaian jangka masa pendek dapat dilakukan dengan menambah dan menyediakan lori tangki khususnya di kawasan kritikal supaya penduduk memperolehi bekalan air secukupnya.
“Dalam jangka masa panjang, saya akan memanggil semua agensi atau jabatan berkenaan (bertemu) dengan agensi Persekutuan seperti pihak PAIP sendiri, Jabatan Alam Sekitar, Perhutanan, SPRM dan sebagainya untuk kita tubuhkan sebuah pasukan khas (task force) bagi menyelesaikan masalah loji di Bilut (akibat kekeruhan air),” katanya yang juga Naib Pengerusi Kebangsaan DAP itu.
Beliau berkata, pihaknya akan bertemu dengan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng untuk membincangkan penyelesaian masalah yang berlarutan lama itu.

Hati-hati dengan fitnah berita palsu cetus ketegangan


Walaupun pilihan raya sudah selesai, parti pemerintah sudah bertukar, Perdana Menteri dan jemaah kabinet sudah pun masuk kerja, namun propaganda keji dan fitnah bertujuan mencetus kekeliruan dan sentimen kaum agama masih berlaku – tak ubah seperti musim kempen pilihan raya lepas.
Pihak pembangkang nampaknya belum menyerah kalah apabila satu demi satu fitnah jahat dilemparkan ke atas kerajaan persekutuan pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.
Motif propaganda jahat ini jelas bertujuan melaga-lagakan pemimpin kerajaan dengan Yang Di Pertuan Agong serta kemarahan rakyat kononnya kerajaan yang diterajui Pakatan Harapan tidak menghormati institusi Raja-Raja Melayu.
Terbaru, tular di media sosial kononnya Menteri Kewangan Lim Guan Eng ‘menyanggah’ Yang Di Pertuan Agong berhubung isu pelantikan Peguam Negara yang baru.
Fitnah itu menggunakan grafik kononnya laporan Astro Awani yang memetik laporan Bernama dengan tajuk berita: Agong tiada hak tolak nama Peguam Negara PH.
Sehubungan itu, Astro Awani telah mengeluarkan penafian menyanggah laporan tersebut.
“Satu berita dengan tajuk Agong tiada hak tolak nama Peguam Negara PH ditularkan dengan meletakkan logo Astro AWANI sebagai menerbitkan laporan tersebut adalah TIDAK BENAR.
“Laporan yang turut memaparkan gambar Menteri Kewangan, Lim Guan Eng itu dipercayai mula tersebar HARI INI.
“Sehubungan itu, Astro AWANI meminta agar orang ramai agar tidak mempercayai sumber yang tidak benar ini.
“Segala kandungan berita yang dilaporkan boleh terus dirujuk di laman web utama kami,www.astroawani.com.” lapor Astro Awani. 

SENTUHAN EMAS ANWAR: AGONG PERKENAN LANTIK TOMMY THOMAS

Calon Bersatu P Pinang kemuka petisyen cabar keputusan PRU 14

AHLI PERNIAGAAN TAWAR RM10,000 PEMBERI MAKLUMAT JAMAL

TUN MAHATHIR JAMIN PH PERTAHAN ISLAM