NAJIB AKAN DIPANGGIL DAN DITAHAN ATAS PENGGUBAHAN WANG HARAM

Bung Moktar tarik balik perkataan ‘f*** you’, akui kurang sopan-VIDEO

ANWAR DITERIMA SEBAGAI PANAUNG ALUMNI UM

DSAI bukan sahaja dikunjungi beberapa tokoh agamawan tetapi juga kini mendapat pengiktirafan dari Sultan Perak bagi menaungi Alumni ketiga UM. Lantikan beliau disampaikan oleh Sultan Perak sendiri,Sultan Nazrin Shah.

Penubuhan PAUM pada sekitar tahun 1980an mempunyai matlamat yang jelas dalam membentuk sahsiah dan semangat kekitaaan selain menjaga kebajikan para alumni, dan penyertaan secara elektif dalam wacana wacana segar yang memberi dampak besar kepada masyarakat.

sementara itu pula DSAI juga dikunjumgi oleh tokoh pendakwah Amerika , iaitu Imam Suhaib Webb yang terkenal sebagai pendakwah yang cekal dan teguh dalam membawa risalah Islam.Mereka berbincang tentang Islam di US, dan menegaskan bahawa betapa peri pentingnya aspek kesederhanaan dalam kontek negara madani.

Manakala minggu lepas Tuanku Sultan Johor melawat DSAI di Turki dan bertanya khabar tentang kesihatan beliau.Antara yang diterima DSAI sebagai alumni ke tiga Uni Malaya, perjumpaan bersama imam US dan lawatan Sultan Johor ke Turki.

HELMI ANTARA ARTIS ZAMAN REFORMASI KINI SERTAI DAP
Beliau menyertai protes dan ada didalam video laungan reformasi

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing, suit and text
Melayu semakin menjauh daripada UMNO


Pemimpin UMNO seolah-olah mengakui sudah kehabisan modal politik apabila terus mempergunakan sentimen agama dan kaum untuk meraih simpati politik khususnya setelah tumbang pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu.
Tindakan mengapi-apikan dakyah jahat itu kata Ahli Parlimen Raub Tengku Zulpuri Shah bin Raja Puji semakin jelas pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Sungai Kandis minggu lalu apabila Ahli Parlimen Pasir Salak membuat tuduhan kononnya Putrajaya sudah ‘dikuasi Kristian’.
“Sejak tewas pilihan raya, kita dapat lihat perangai UMNO semakin menjadi-jadi mempergunakan sentimen perkauman dan agama untuk dapat sokongan khususnya daripada orang Melayu.
“Tapi kita sendiri dapat lihat bahawa orang Melayu sendiri semakin menjauhkan diri dari permainan politik sebegini, BN gagal di Sungai Kandis, pengundi Melayu tolak politik toksik seperti itu” katanya ketika dihubungi Roketkini.
Jelasnya, penolakan terhadap UMNO semakin jelas apabila semakin ramai orang Melayu beralih arah menyertai parti-parti politik lain seperti DAP, PKR, Amanah dan Bersatu.
Beliau yang juga Timbalan Menteri Timbalan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli berkata, UMNO ibarat memperbodohkan diri sendiri apabila terus menggunakan sentimen perkauman untuk meraih simpati orang Melayu.
“Rakyat tahu, orang Melayu tahu, segala kerosakan, penyelewengan, rasuah yang berleluasa, penghakisan tanah-tanah rizab Melayu dan sebagainaya bukan disebabkan DAP atau pembangkang lain tapi akibat kegagalan serta kelemahan kerajaan BN yang ditunjangi UMNO selama ini.
“Rakyat lihat apa yang mereka lakukan selama ini, tak perlu tuduh orang lain,” katanya lagi

Kerajaan Kelantan digesa iktiraf tanah adat Orang Asli


Ahli Parlimen Batu Kawan Kasthuri Patto hari ini membangkitkan persoalan siapakah dalang di sebalik aksi ganas ‘samseng’ yang bertindak sesuka hati meroboh hadangan dan pondok milik masyarakat Orang Asli Temiar di Gua Musang baru-baru ini.
“Bagaimana mungkin syarikat swasta ini berkelakuan seolah-olah kebal? Bagaimana mereka ini boleh bertindak sesuka hati? Adakah wujud tangan ghaib yang terlibat sama bersekongkol dengan pihak syarikat tersebut?” soalnya dalam kenyataan.
Beliau berkata demikian mengulas kekecohan yang berlaku ekoran tindakan samseng yang dipercayai daripada syarikat perladangan Durian Musang King merobohkan hadangan kira-kira pada jam 6 petang kelmarin.
Lebih dikesalkan, tindakan tersebut berlaku dua hari selepas jaringan Orang Asli kawasan tersebut menerima kunjungan Timbalan Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sivarasa Rasiah dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) membincangkan penyelesaian hak tanah dan keselamatan komuniti di situ.
Tegas Kasthuri Kerajaan Negeri Kelantan pimpinan PAS perlu mengiktiraf, melindungi dan mempertahankan tanah adat yang didiami Masyarakat Orang Asli dan bukannya memberi kuasa kepada syarikat swasta untuk menceroboh atas alasan meningkatkan pendapatan negeri.
“Bagi menghentikan konfrontasi pihak-pihak syarikat dan masyarakat Orang Asli, kerajaan negeri perlu mengiktiraf hak masyarakat Temiar di sini sebagai penempatan mereka dan mengamalkan adat istiadat mereka tanpa sebarang halangan.
“Kerajaan negeri juga perlu mengkaji semula semua kontrak dan kelulusan yang diberikan kepada pihak swasta serta melarang semua bentuk pembalakan di rizab hutan yang didiami masyarakat Orang Asli,” katanya lagi. 

NAJIB DIJANGKA BERDEPAN TUDUHAN LAGI

PENIAGA BERLIAN LUBNAN KESAL DALAM TERPAKSA SAMAN ROSMAH

EQUANIMITY AKAN DIPAMERKAN, KEMUDIAN DILELONG