KENAPA PERLUNYA SOALAN BERKAITAN PM 8 KE PARLIMEN ?

Ada sesuatu yang pelik dalam sidang Parlimen kali ini yang bermula esok, 11 Mac hingga 11 April 2019.

Ini berikutan persoalan tentang peralihan kuasa Perdana Menteri daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim adalah antara soalan yang turut dikemukakan dalam sidang kali ini.
Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hasan Karim akan mengemukakan soalan kepada Perdana Menteri berhubung apakah langkah-langkah yang akan diambil untuk memastikan proses peralihan kuasa sebagaimana yang terkandung dalam manifesto dapat dilaksanakan dengan lancar dan tertib.

Soalan itu dijadual untuk dijawab dalam aturan mesyuarat pada 4 April depan.
Sekiranya sempat dikemukakan dalam sessi soal jawab selama satu jam setengah yang ditetapkan, Tun Mahathir akan menjawabnya secara langsung, selain Hasan sendiri dan Ahli Parlimen lain akan berpeluang mengemuakan soalan tambahan atas isu yang sama.

Namun, sekiranya kekangan masa, soalan berkaitan peralihan kuasa itu akan akan dijawab secara bertulis oleh Perdana Menteri.
“Saya inginkan peralihan kuasa itu berjalan dengan lancar dan tertib. Sebab itu kita mahu Perdana Menteri sendiri menjawab di Parlimen, bukan di pentas ceramah atau majlis-majlis lain.

“Cakap di Parlimen tidak boleh bohong atau politiking sebab Parlimen adalah platform untuk membuat undang-undang.
“Itu tujuan saya, tidak ada niat apa-apa, sebab semua orang sudah tahu sebelum pilihanraya lagi sudah ada perjanjian berhubung peralihan kuasa itu,” jelas Hasan yang juga Pengerusi PKR Negeri Johor.

Kenapakah sampai begini sekali yang berlaku? Tidakkah macam pelik je?
Soal peralihan kuasa Perdana Menteri sebenarnya adalah persoalan politik PH dan tidak berkaitan dengan kerajaan. Lantaran itu ia sebetulnya tidak harus dibawa sampai ke Parlimen.
Majlis Presiden PH saja sudah memadai untuk memutus dan memuktamadkannya. Kemudian, setelah peralihan kuasa dilaksanakan, pentadbiran kerajaan boleh terus berjalan seperti biasa.
Tetapi, mengapa sehingga perlu dibawa ke dalam Parlimen?

Sebabnya tidak lain ialah kerana Tun Mahathir tidak pernah bertegas dan tidak memutuskan tarikh yang tepat berkenaan peralihan kuasa itu.

Meskipun tempoh dua tahun itu beliau sendiri yang menyebutnya bersandarkan usianya yang sudah mencecah 93 tahun ketika mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, namun kemudiannya Tun Mahathir selalu berkata tempohnya memegang jawatan itu , “mungkin dua tahun, mungkin lebih dan mungkin juga kurang”.

Di ketika yang lain, beliau juga pernah berkata, “kalau Anwar beri izin, dapatlah saya jadi Perdana Menteri selama dua tahun setengah”.
Kenapa begitu?

Kenapa tidak boleh Tun Mahathir menetapkan tarikh yang tepat berhubung peralihan kuasa itu?
Jika pada 2004 dulu beliau boleh menetapkan tarikh yang tepat dalam penyerahan kuasanya kepada Tun Abdullah Badawi, mengapa tidak kali ini kepada Anwar?

Kalau itu dapat dilakukannya, lagi pun ini sudah kali kedua beliau menduduki kerusi Perdana Menteri, tidak perlulah sampai soalan berkaitan peralihan kuasa itu ditanyakan oleh Hasan sehingga ke dalam Parlimen.
Sukarkah untuk Tun Mahathir berbuat demikian? 

(Shahbudindotcom.net 10/03/2019)

UMNO-PAS / MCA-MIC: Dasar bumi hangus

“Perkahwinan” antara UMNO dan PAS harus dibaca sekali dengan penceraian UMNO dengan dua isteri sebelum ini – MCA dan MIC.

Tidak kisahlah jika perpecahan Barisan Nasional benar atau hanya drama, UMNO dan PAS telah menyerang Pakatan Harapan (PH) dari sayap Melayu manakala MCA dan MIC menyerang PH dari sayap bukan Melayu.

Serangan dalam konteks etnik ini membuktikan ‘dasar bumi hangus’ sedang giat digunakan. ‘Bumi hangus’ ialah dasar merujuk kepada strategi menghapuskan semuanya untuk menang dalam apa jua keadaan. Perbuatan kejam seperti ini sudah tentu akan menyebabkan rakyat terpaksa menanggung berat keperitan tersebut.

Sasaran mereka adalah untuk memastikan Malaysia sukar ditadbir oleh Pakatan Harapan kerana kerajaan yang dipilih oleh rakyat terpaksa berhadapan dengan serangan kemarahan etnik daripada kedua-dua pihak iaitu Melayu dan bukan Melayu.

Permintaan kedua-dua belah pihak sudah tentu akan bercanggah, seterusnya menyebabkan keadaan terus bertambah tegang. Objektif ‘serang sayap’ ini adalah untuk membuatkan Melayu dan bukan Melayu rasa lemah dan serba kekurangan. Semuanya akan dibentangkan sebagai permasalahan etnik binari.

Selain itu, serangan ini bertujuan untuk memecahkan gabungan pelbagai etnik Pakatan Harapan dari dalam, kerana ianya sukar bagi golongan politik beraliran sederhana untuk bertahan akibat tuntutan yang bercanggah daripada kedua-dua pihak tersebut.

Perkahwinan UMNO dan PAS telah membenarkan kewujudan pakatan perkauman baharu untuk mencorakkan keburukan kepada rakyat Malaysia yang bukan Melayu dan bukan Islam, dan mereka tidak perlu berpura-pura untuk menjadi parti moderate atau sederhana sejak MCA dan MIC bukan sekutu rasmi mereka. Pada masa yang sama, MCA dan MIC juga bebas untuk mengapi-apikan politik perkauman.  

Dalam keadaan ini, Pakatan Harapan tidak akan berjaya menonjolkan imej yang lebih “Melayu” daripada UMNO, lebih “Islam” daripada PAS, lebih “Cina” daripada MCA dan lebih “India” daripada  MIC.

Tetapi, masih ada harapan cerah dalam kegelapan politik ini. Malaysia mempunyai potensi besar jika rakyatnya bersatu demi masa hadapan semua.

Bagi memastikan usaha Malaysia Baharu ini berjaya, Pakatan Harapan perlu bangkit sebagai gerakan rakyat. Masyarakat yang telah keluar mengundi pada 9 Mei 2018, tidak harus berpeluk tubuh sekarang. Hakikatnya, perjuangan kita masih belum selesai.

Rakyat Malaysia yang masih yakin bahawa Malaysia tidak seharusnya dipecahkan berdasarkan perkauman, mereka yang percaya PRU14 merupakan titik permulaan untuk membina kesejahteraan dan keamanan untuk semua, dan rakyat yang mahukan Malaysia berdiri teguh di mata dunia, semua perlu berganding bahu dan membentuk satu gerakan untuk menangkis strategi gerakan UMNO – PAS dan MCA – MIC yang berbaur perpecahan dan perkauman.

Selain daripada kebanyakan rakyat di Semenanjung Malaysia, saya memahami saudara-saudara kita di Sabah dan Sarawak, biar Muslim mahupun bukan Muslim, berpadangan jauh ke arah Malaysia Baharu yang inklusif, prihatin, dan murah hati: negara yang menolak pelampau agama dan menggalakkan perpaduan.

Kedua-dua UMNO-PAS dan MCA-MIC cuba untuk menyemarakkan api perkauman. Gerakan Pakatan Harapan mewakili keamanan, kekuatan spiritual, toleransi antara agama, kesejahteraan, mobiliti sosial, dan kemajuan untuk semua.


UMNO-PAS tidak suka orang Melayu dapat rumah PPR?


Ada kira-kira 400 pemohon menunggu untuk mendapat rumah flat Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Manggis di Pulau Pinang. Majoriti adalah orang Melayu. Ramai yang telah menanti giliran mereka sejak tujuh tahun lamanya!

Impian sebahagian kecil daripada mereka bakal dicapai apabila ada kekosongan bagi 22 unit rumah PPR tersebut. Namun, kegembiraan mereka dicemari politik perkauman UMNO.

Penghuni di 22 unit PPR tersebut telah diminta pindah kerana mereka telah melanggar syarat-syarat kelayakan. Antara syarat tersebut adalah:
  • Tidak boleh berkahwin dengan warga asing;
  • Pendapatan isi keluarga tidak boleh melebihi RM1,500 sebulan; dan
  • Tidak boleh menyewakan rumah berkenaan kepada orang lain.

Setelah melanggar syarat dan diberi tempoh selama 365 hari atau setahun, mereka tetap enggan pindah. Apabila tiba hari mereka perlu mengosongkannya, pihak-pihak tertentu telah menjadikan mereka sebagai “mangsa” pengusiran, kononnya.

Hujah pimpinan UMNO Pulau Pinang yang disokong oleh PAS adalah kononnya kerajaan negeri bertindak zalim menghalau penghuni Melayu. Ini fitnah perkauman.

Apa yang mereka tidak ceritakan adalah penghuni tersebut telah melanggar syarat, termasuk yang sudah mewah hidup sehingga mampu melancong ke luar negara.

Juga mereka tidak ceritakan bahawa penghuni tersebut membuat untung dengan menyewakan unit kepada orang lain. Malah, lapan penyewa didapati telah mempunyai rumah sendiri, namun menyewakan unit PPR mereka kepada orang lain.

Ada juga yang tidak mahu membayar wang sewa sejak 1990, iaitu sejak hampir 30 tahun menetap di PPR berkenaan! Sedangkan sewanya hanya RM100 sebulan.

Paling penting, pejuang kaum yang memanipulasi isu itu menyembunyikan hakikat bahawa yang bakal masuk menggantikan penghuni yang melanggar syarat-syarat adalah orang Melayu juga.

Jadi, Melayu yang sudah tidak layak akan digantikan dengan Melayu yang layak. Apa masalahnya? Bukankah ini mengikut peraturan dan undang-undang?

Mengapa mereka sanggup menyembunyikan kebenaran? Apakah kerana politik kaum mereka sanggup melihat Melayu yang layak dipinggirkan, dan sebaliknya membela orang yang menyalahgunakan keistimewaan?

Kerajaan Negeri Pulau Pinang prihatin dengan warga miskin, maka projek PPR diwujudkan untuk membantu mereka mendapatkan tempat berteduh sementara pendapatan mereka kembali stabil dan pulih. Namun hasrat murni ini telah disalah guna sesetengah pihak.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow hari ini dilaporkan berkata penghuni yang diminta mengosongkan rumah mereka sebenarnya akan disediakan kemudahan lain.

Mengapa ini didiamkan oleh para penyokong UMNO dan PAS? Menurut Chow,  golongan penghasut tersebut telah mengeruhkan keadaan, sekali gus menjejaskan usaha kerajaan negeri untuk membantu orang Melayu.

Dalam kacau-bilau perkauman yang dimainkan UMNO-PAS dalam isu ini – seperti kucing nampak ikan, menunggu peluang untuk membaham –  persoalan yang penting kini – Adakah UMNO-PAS sebenarnya tidak suka orang Melayu dapat rumah PPR?