HISHAMUDIN TERIMA ANCAMAN BONOH

Semalam Khir toyo cakapbeliau beliau di aniaya oleh 3 menteri dalam kabinet malaysia..Hari ini Hishamuddin terima ancaman bunuh...entah siapa la yang berani hantar peluru dan juga surat bertulis tangan...Agak agaknya betulkah dakwaan sedemikian..atau saja na ulas benda lain atau belum siap lagi daftar PATI?Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishammuddin Hussein berkata beliau menerima ancaman bunuh bertulis dan dua peluru hidup melalui pos hari ini.

Bercakap di majlis berbuka puasa di Kuala Lumpur, Hishammuddin berkata, kedua-dua peluru itu diletakkan dalam dua lubang pada sebuah buku.

Bungkusan itu mengandungi mesej tulisan tangan mengenai ancaman tersebut tetapi beliau enggan mendedahkan kandungannya kepada pihak media.

Bungkusan itu dihantar ke pejabatnya di Putrajaya melalui pos biasa dan diterima pada kira-kira jam 2 petang dan dibuka oleh seorang kerani kepada salah seorang pegawai khasnya.

Hishammuddin berkata beliau tidak gentar dengan kejadian itu dan berikrar untuk meneruskan tugasnya.

Najib, Rosmah Akan Beri Keterangan Di Mahkamah-SankaraKUALA LUMPUR 24 OGOS: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Rosmah Mansor bersetuju untuk hadir ke mahkamah sebagai saksi memberi keterangan bersabit kes fitnah liwat II, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perkara itu dinyatakan oleh peguam Sankara Nair setelah dimaklumkan oleh polis kepada beliau.

Najib, Rosmah dan dua bekas anggota polis berpangkat tinggi sebelum ini enggan bekerjasama dengan pasukan peguambela walaupun pendakwa telah menawarkan mereka sebagai saksi.

Namun mahkamah minggu lalu telah mengeluarkan sepina terhadap kesemua individu tersebut untuk hadir memberi keterangan dan sekiranya gagal berbuat demikian waran tangkap akan dikeluarkan.

Pada sesi pembelaan sebentar tadi, pakar serangan seksual Dr David Wells memberitahu mahkamah bahawa kecederaan pada mangsa rogol atau liwat bergantung kepada jumlah tekanan yang dikenakan terhadapnya.

David menjawab soalan Sankara Nair apabila peguambela meragui akan dakwaan pengadu Saiful Bukhari Azlan yang menyatakan beliau diperlaku dengan rakus oleh bekas majikannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Perbuatan itu akan menyebabkan trauma (pada bahagian dubur) di bawah keadaan tertentu," kata David.

Saiful sebelum ini memberi keterangan di mahkamah bahawa beliau diliwat dengan rakus oleh Anwar sehingga senak di bahagian perut.

Namun setelah diperiksa oleh empat doktor dari dua hospital, tiada sebarang kecederaan ditemui pada dubur pengadu namum tegas menyatakan beliau telah diliwat.

David kemudian mengulangi kenyataan beliau bahawa integriti spesimen DNA yang diambil pada pengadu amat kritikal.

Menurutnya dalam kes liwat atau rogol, bukti tersebut harus disimpan dengan baik dan terus dibawa ke makmal untuk tujuan ujian bagi memelihara keyakinan terhadap sampel tersebut.

Timbalan Pendakwaraya Datuk Yusof Zainal Abiden pada sebelah pagi merujuk kepada sebuah kes di United Kingdom pada tahun 1982 di mana sebuah ujian pengesahan sperma dilakukan dan mendapati ianya dapat dikesan walaupun setelah melangkaui 30 jam.

Namun kata Sankara ujian tersebut dilakukan di dalam makmal dan tidak ada keupayaan untuk dibandingkan dengan kes Anwar di mana sampel sperma dan DNA telah disimpan melebihi 90 jam.

"Anda patut jumpa sampel yang paling teruk tapi pendakwa kata apa yang dijumpai adalah sampel terbaik. Namun apabila kita minta gambar foto ujian DNA, mereka kata tiada. Mana bukti?" tambah beliau lagi.

Hakim Datuk Zabidin Mohd Diah menangguhkan sesi pembelaan kepada 9 pagi esok dan akan menyaksikan pakar DNA, Dr Brian McDonald mengambil tempat di kandang saksi.

"Saya Tidak Perlu Minta Maaf" - Badrul Hisyam
SHAH ALAM 24 OGOS : Gesaan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan agar blogger di Malaysia mencontohi tindakan akhbar Indonesia, Kompas yang memohon maaf kepada Perdana Menteri Najib Razak dan isterinya, disambut dingin Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisyam Shahrin.

Beliau menegaskan adalah tidak menjadi keperluannya untuk memohon maaf kepada Najib isterinya, Rosmah Mansor, sebaliknya kedua- dua mereka harus menjawab segala persoalan yang ditimbulkan bersabit pendedahan cincin berlian yang didakwa dibeli Rosmah, bernilai RM24.45 juta.

Badrul berkata, segala pendedahan beliau bersabit pembelian cincin itu berlandaskan bukti yang kukuh dan bukannya tomahan kosong seperti mana yang sering dilakukan blogger pro- Umno.

Semalam, sebaik sahaja Rais menggesa agar blogger dinegara ini memohon maaf kepada pemimpin Umno, laman blog Badrul menjadi sasaran kritikan pelayar internet pro- Umno, menggesanya agar membuat permohonan maaf kepada pemimpin Umno.

Sebelum ini, akhbar Indonesia, Kompas membuat permohonan maaf kepada Najib dan isterinya, Rosmah Mansor bersabit isu pembelian cincin itu, yang disiarkan pada 4 ogos lalu.

Badrul hari ini, menerusi laman blognya menegaskan, apa yang perlu dilakukan rakyat Malaysia kini adalah mendesak Rosmah agar menjawab segala persoalan yang berlegar diminda rakyat.

Isu pembelian cincin berlian didedahkan hampir sebulan yang lalu, namun Rosmah mengambil pendekatan berdiam diri dan enggan melayan persoalan yang berbangkit.

Cincin berlian berpengenalan Natury Fancy Gray Cushion Cut Diamond, telah dibawa masuk melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), dengan pengisytiharan harga bernilai RM24,458,400.

Apa yang mengejutkan, cincin buatan Jacob & Co itu, bebas daripada sebarang cukai. Ia tampak pelik walhal perkhidmatan kepada rakyat dikenakan cukai kerajaan seperti Astro, telekomunikasi dan banyak lagi termasuklah pembelian makanan serta minuman.

Pada 13 Julai 2011, Badrul diiringi wakil SAMM, Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang dan Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang tampil membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bersabit dakwaan itu dan disertakan pelbagai bukti bagi menguatkan dakwaannya.

Sebaik sahaja siasatan SPRM bermula, sistem kastam di Kargo, KLIA mengalami gangguan dan tergendala hampir tiga jam. Kakitangan agen pengurusan kargo tidak lagi boleh mengakses sistem kastam seperti biasa selepas itu, pelbagai 'syarat' dikenakan dan semuanya dijalankan secara 'manual'.

Satu perkeliling ditampal mengenai perkara ini di papan kenyataan di Kargo, KLIA tetapi hanya beberapa jam dan ditanggalkan kembali mungkin kerana tidak mahu 'arahan rasmi' itu bocor.

Fakta bersabit cincin itu mula bercanggah apabila, terdapat sesetengah pihak yang mendakwa belian itu dibawa keluar dari Malaysia ke Singgapura, 4 hari selepas itu.

Tidak semena- mena timbul isu cincin berlian itu sebenarnya untuk satu pameran berlian yang diadakan secara sulit, di tempat yang sulit dengan tetamu- tetamu yang sulit.

Badrul melalui laman blognya menyatakan seorang pegawai kastam yang enggan dikenali menyatakan, jika sesuatu barangan dibawa masuk ke negara ini atas tujuan pemeran, pihak kastam sepatutnya mengisi borang Ata Carnet.

Ata Carnet adalah borang permohonan untuk membawa masuk apa jua barangan untuk dipamerkan untuk tempoh maksima setahun.

Namun, borang tersebut tidak diisi dan tentunya mematahkan hujah cincin semahal itu dimasukkan ke Malaysia tanpa sebarang cukai untuk tujuan pameran semata- mata.

Justeru, Badrul menegaskan, Najib dan Rosmah tidak perlu berdolak dalih dan menjawab segala persoalan yang timbul.

EKONOMI NEGARA: SIAPA MENGUSAINYA KINI.

Oleh: Anillnetto

Terjemahan Oleh: Amiruddin Ahmad

Walaupun Kuasa dan syarikat membuat banyak kenyataan tentang isu-isu perkauman, beberapa muka lama yang biasa dalam sektor korporat pada era Mahathir telah secara senyap-senyap membuat kehadiran mereka dirasai. Mereka kini kembali menguasai ekonomi Malaysia.

Syarikat Vincent Tan, Berjaya Land Bhd memeterai Perjanjian bersyarat S & P untuk membeli 57 ekar tanah Perdana Pulau Pinang Club Turf pada RM184 satu kaki persegi di kawasan paru-paru hijau bagi projek pembangunan hartanah. (Kali terakhir seseorang cuba untuk mengambil alih tanah Turf Club pada tahun 2007, apabila orang baik-baik Patrick "Badawi" Lim cuba untuk membina projek PGCC.)

Sementara itu, Malaysia Airlines dan TM mengesahkan bahawa mereka telah menerima surat daripada kerajaan mengenai satu daripada penyelesaian mahkamah tindakan undang-undang yang melibatkan MAS iatu bekas pengerusi Tajudin Ramli, anak didik Daim Zainuddin , di bawah pentadbiran Mahathir.

The Star melaporkan :

MAS berkata bahawa ia telah terlibat dalam tiga saman terhadap Tajudin yang termasuk tuntutan bagi ganti rugi kerana melanggar tugas fidusiari dan pelanggaran lain, tuntutan untuk pelanggaran tanggungjawab dari segi perundangan dan konspirasi untuk menipu MAS di mana-mana Lapangan Terbang Hahn, antara lain, kerugian sebanyak RM174. 6mil dan tanggung rugi 6,9 juta euro dan tuntutan (oleh MAS Hotel & Butik Sdn Bhd) bagi pelaksanaan spesifik untuk memindahkan tajuk tanah tertentu menurut perjanjian jual dan perjanjian pembelian.

Nazri telah menghantar surat kepada GLC memberitahu mereka bahawa Kerajaan dan Kementerian Kewangan telah bersetuju untuk menyelesaikan semua tuntutan sivil terhadap Tajudin. Yang menimbulkan soalan: mengapa tidak surat yang datang dari Menteri Kewangan?

The Edge, 15 Ogos, menyatakan kebimbangan yang membawa maksud :"Kesan Penyelesaian akan menghalang kebenaran yang sebenarnya bertanggungjawab bagi kerugian yang ditanggung . Malah, dalam afidavitnya, Tajudin mendakwa bahawa beliau bertindak atas arahan daripada kerajaan ketika itu. "

Kemudian terdapat MAS-Air Asia yang telah membuat perjanjian persefahaman penggabungan . Antara pengarah baru di MAS, katanya The Edge, Wan Azmi Wan Hamzah, berkata berhampiran dengan Daim. "Wan Azmi masih aktif di tempat kejadian korporat tempatan tetapi telah disimpan profil rendah sejak tahun 1998. Ini adalah pelantikan pertama kepada sebuah GLC. "

Akhir sekali, anda lihat akan apa yang sedang dilalui oleh konglomerat San Miguel, pengeluar bir terbesar di Filipina, mengambil alih kepentingan ExxonMobil International Holdings Inc, 65 peratus di Esso Malaysia di bawah perjanjian bertarikh 17 Ogos. San Miguel Corporation kini akan diperlukan untuk melanjutkan mandatori tawaran pengambilalihan baki pemegang saham Esso Malaysia.

WSJ melaporkan bahawa harga tawaran RM3.50 sesaham mewakili diskaun 29.3 peratus kepada harga penutup Esso Malaysia. Saham telah melonjak 14.1 peratus untuk ditutup pada RM4.95 ringgit berikutan berita pengambilalihan. Beberapa soalan yang telah dibangkitkan tentang perkara ini dan lain-lain aspek yang berkaitan dengan perjanjian itu diBlog Kewangan Malaysia .

Menurut laman web San Miguel, syarikat-syarikat yang diambilalih Esso Malaysia Bhd (EMB), sebuah syarikat dagangan awam yang Exxon Mobil memiliki 65% kepentingan dan milik penuh ExxonMobil Malaysia Sdn Bhd (EMMSB), dan Exxon Mobil Borneo Sdn Bhd (EMBSB). Ketiga-tiga anak-anak syarikat ini merupakan perniagaan bersepadu yang terlibat dalam penapisan, pengedaran dan pemasaran produk petroleum. Aset fizikal termasuk kilang penapisan Port Dickson dengan kapasiti undian 88.000 tong sehari, tujuh terminal pengedaran bahan bakar; dan rangkaian kira-kira 560 stesen perkhidmatan berjenama, 420 yang dimiliki oleh syarikat. Urus niaga bernilai AS $ 610 juta.

San Miguel merancang untuk menaik taraf kilang penapisan Port Dickson untuk menggunakan pelbagai ruang yang lebih luas minyak mentah dan melahirkan produk tambah nilai.

Disember lepas, San Miguel menjalankan opsyen saham yang membenarkan ia untuk mendapatkan kawalan majoriti Petron Corporation. Petron adalah penapisan minyak terbesar bersepadu dan syarikat pemasaran di Filipina dengan kapasiti penyulingan mentah sebanyak 180,000 tong sehari.Ia juga mempunyai rangkaian stesen-stesen perkhidmatan lebih 1700 di Filipina. Ia kini menjalankan upgrade utama penapisan untuk membenarkan penukaran penuh pengeluaran minyak bahan api kepada produk bernilai tinggi seperti petrol, diesel, dan petrokimia.
Laman web San Miguel added:

"Perniagaan hiliran Exxon Mobil Malaysia menarik untuk San Miguel memandangkan bahawa terdapat banyak ruang untuk bergerak ke atas rantaian nilai dengan menaik taraf keupayaan kilang penapis," kata SMC Presiden dan Ketua Pegawai Operasi Ramon S. Ang. "Rancangan kami adalah untuk menaik taraf kilang penapisan Port Dickson supaya ia boleh menggunakan pelbagai yang lebih luasmemproses minyak mentah, dan menghasilkan produk bernilai tinggi," tambah Ang.

Mirzan Mahathir disenaraikan sebagai pengarah Petron Corporation di dalam Laporan Tahunan 2010.

Orang lain dalam keluarga yang terlibat dalam sektor minyak dan gas Mokhzani Mahathir, yang mempunyai kepentingan 38 peratus dalam Kencana Petroleum Bhd (mengikut Laporan Tahunan firma 2010), dan Mahathir sendiri, penasihat kepada Petronas.

(function() { var d = document, w = window; w

SELEPAS 24 TAHUN MEREKA BERSATU KEMBALI