EKONOMI NEGARA: SIAPA MENGUSAINYA KINI.

Oleh: Anillnetto

Terjemahan Oleh: Amiruddin Ahmad

Walaupun Kuasa dan syarikat membuat banyak kenyataan tentang isu-isu perkauman, beberapa muka lama yang biasa dalam sektor korporat pada era Mahathir telah secara senyap-senyap membuat kehadiran mereka dirasai. Mereka kini kembali menguasai ekonomi Malaysia.

Syarikat Vincent Tan, Berjaya Land Bhd memeterai Perjanjian bersyarat S & P untuk membeli 57 ekar tanah Perdana Pulau Pinang Club Turf pada RM184 satu kaki persegi di kawasan paru-paru hijau bagi projek pembangunan hartanah. (Kali terakhir seseorang cuba untuk mengambil alih tanah Turf Club pada tahun 2007, apabila orang baik-baik Patrick "Badawi" Lim cuba untuk membina projek PGCC.)

Sementara itu, Malaysia Airlines dan TM mengesahkan bahawa mereka telah menerima surat daripada kerajaan mengenai satu daripada penyelesaian mahkamah tindakan undang-undang yang melibatkan MAS iatu bekas pengerusi Tajudin Ramli, anak didik Daim Zainuddin , di bawah pentadbiran Mahathir.

The Star melaporkan :

MAS berkata bahawa ia telah terlibat dalam tiga saman terhadap Tajudin yang termasuk tuntutan bagi ganti rugi kerana melanggar tugas fidusiari dan pelanggaran lain, tuntutan untuk pelanggaran tanggungjawab dari segi perundangan dan konspirasi untuk menipu MAS di mana-mana Lapangan Terbang Hahn, antara lain, kerugian sebanyak RM174. 6mil dan tanggung rugi 6,9 juta euro dan tuntutan (oleh MAS Hotel & Butik Sdn Bhd) bagi pelaksanaan spesifik untuk memindahkan tajuk tanah tertentu menurut perjanjian jual dan perjanjian pembelian.

Nazri telah menghantar surat kepada GLC memberitahu mereka bahawa Kerajaan dan Kementerian Kewangan telah bersetuju untuk menyelesaikan semua tuntutan sivil terhadap Tajudin. Yang menimbulkan soalan: mengapa tidak surat yang datang dari Menteri Kewangan?

The Edge, 15 Ogos, menyatakan kebimbangan yang membawa maksud :"Kesan Penyelesaian akan menghalang kebenaran yang sebenarnya bertanggungjawab bagi kerugian yang ditanggung . Malah, dalam afidavitnya, Tajudin mendakwa bahawa beliau bertindak atas arahan daripada kerajaan ketika itu. "

Kemudian terdapat MAS-Air Asia yang telah membuat perjanjian persefahaman penggabungan . Antara pengarah baru di MAS, katanya The Edge, Wan Azmi Wan Hamzah, berkata berhampiran dengan Daim. "Wan Azmi masih aktif di tempat kejadian korporat tempatan tetapi telah disimpan profil rendah sejak tahun 1998. Ini adalah pelantikan pertama kepada sebuah GLC. "

Akhir sekali, anda lihat akan apa yang sedang dilalui oleh konglomerat San Miguel, pengeluar bir terbesar di Filipina, mengambil alih kepentingan ExxonMobil International Holdings Inc, 65 peratus di Esso Malaysia di bawah perjanjian bertarikh 17 Ogos. San Miguel Corporation kini akan diperlukan untuk melanjutkan mandatori tawaran pengambilalihan baki pemegang saham Esso Malaysia.

WSJ melaporkan bahawa harga tawaran RM3.50 sesaham mewakili diskaun 29.3 peratus kepada harga penutup Esso Malaysia. Saham telah melonjak 14.1 peratus untuk ditutup pada RM4.95 ringgit berikutan berita pengambilalihan. Beberapa soalan yang telah dibangkitkan tentang perkara ini dan lain-lain aspek yang berkaitan dengan perjanjian itu diBlog Kewangan Malaysia .

Menurut laman web San Miguel, syarikat-syarikat yang diambilalih Esso Malaysia Bhd (EMB), sebuah syarikat dagangan awam yang Exxon Mobil memiliki 65% kepentingan dan milik penuh ExxonMobil Malaysia Sdn Bhd (EMMSB), dan Exxon Mobil Borneo Sdn Bhd (EMBSB). Ketiga-tiga anak-anak syarikat ini merupakan perniagaan bersepadu yang terlibat dalam penapisan, pengedaran dan pemasaran produk petroleum. Aset fizikal termasuk kilang penapisan Port Dickson dengan kapasiti undian 88.000 tong sehari, tujuh terminal pengedaran bahan bakar; dan rangkaian kira-kira 560 stesen perkhidmatan berjenama, 420 yang dimiliki oleh syarikat. Urus niaga bernilai AS $ 610 juta.

San Miguel merancang untuk menaik taraf kilang penapisan Port Dickson untuk menggunakan pelbagai ruang yang lebih luas minyak mentah dan melahirkan produk tambah nilai.

Disember lepas, San Miguel menjalankan opsyen saham yang membenarkan ia untuk mendapatkan kawalan majoriti Petron Corporation. Petron adalah penapisan minyak terbesar bersepadu dan syarikat pemasaran di Filipina dengan kapasiti penyulingan mentah sebanyak 180,000 tong sehari.Ia juga mempunyai rangkaian stesen-stesen perkhidmatan lebih 1700 di Filipina. Ia kini menjalankan upgrade utama penapisan untuk membenarkan penukaran penuh pengeluaran minyak bahan api kepada produk bernilai tinggi seperti petrol, diesel, dan petrokimia.
Laman web San Miguel added:

"Perniagaan hiliran Exxon Mobil Malaysia menarik untuk San Miguel memandangkan bahawa terdapat banyak ruang untuk bergerak ke atas rantaian nilai dengan menaik taraf keupayaan kilang penapis," kata SMC Presiden dan Ketua Pegawai Operasi Ramon S. Ang. "Rancangan kami adalah untuk menaik taraf kilang penapisan Port Dickson supaya ia boleh menggunakan pelbagai yang lebih luasmemproses minyak mentah, dan menghasilkan produk bernilai tinggi," tambah Ang.

Mirzan Mahathir disenaraikan sebagai pengarah Petron Corporation di dalam Laporan Tahunan 2010.

Orang lain dalam keluarga yang terlibat dalam sektor minyak dan gas Mokhzani Mahathir, yang mempunyai kepentingan 38 peratus dalam Kencana Petroleum Bhd (mengikut Laporan Tahunan firma 2010), dan Mahathir sendiri, penasihat kepada Petronas.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Ahli Parlimen Batu puas hati respons positif Datuk Bandar KL mengenai masalah penduduk

  Ahli Parlimen Batu, P. Prabakaran berpuas hati dengan respons positif dalam mesyuarat bersama Datuk bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mahadi...