LEBAI WALA' KEPADA UMNO DAN UMNO WALA' KEPADA MCA - SIAPA PARTI DOMINAN DI DALAM BN SEBENARNYA?
Tepat jangkaan saya bahawa akan ada "fatwa" baru oleh olamak parti lebai bila MCA letak calon di PRK Tg Piai.  Tidak seperti di PRK Cameron Highland di mana fatwanya adalah wajib undi calon Melayu Islam (Umno) dan haram undi calon bukan Islam (PH-Dap).  Di atas mimbar Jumaat, 

Kali ini, fatwanya lain.  Wajib undi calon MCA kaum Cina bukan Islam dan haram undi calon PH -Bersatu iaitu seorang Melayu Islam bekas sseorang guru dan Imam.  

Alasannya apa?  Lebai kata hujahnya adalah kerana Taawun dengan Umno.  Umno telah diberi mandat untuk jadi parti dominan (bos), maka wajib wala' dengan Umno.  Umno pula wala' dengan MCA?  Kahkahkah355...melucukan!! 

Lebai kata lagi, Islam tidak boleh langgar perjanjian dan parti lebai tidak akan langgar perjanjian.  Wah  !!  Betulkah ada perjanjian dengan Umno?  Perjanjiannya Umno jadi bos?  Perjanjian berkaitan calon pilihanraya pun telah ada?  Betulkah lebai tak pernah langgar perjanjian? 

Wahai lebai, dengan budak hingusan dalam politik bolehlah kamu jual agama.  Siapa tidak tahu kisah pertandingan 3 penjuru banyak berlaku yang melibatkan lebai langgar perjanjian sewaktu berada di dalam Pakatan Rakyat?  Langgar perjanjian, tidak cukup dengan itu reka fitnah kononnya calon Keadilan  adalah berfahaman komunis dan pengedar pil kuda, maka lebai pun letak calon di situ.  Kalah pun takpe, asalkan parti kawan tidak menang.  Akhirnya Umno menang dan Umno jadi kawan lebai sekarang.

Lebai pernah kata, parti Islam ini kuat bersendirian dan jika parti ini mahu bergabung dengan mana-mana parti sekalipun, parti Islam mesti dominan.  Hari ini, terbukti bahawa Taawun di antara lebai dengan parti keris telanjang tidak bersarung itu yang dominan adalah Umno.  Lebai seperti biasa juga.  Lebai kena wala' dengan Zahid Hamidi yang telah dihadapkan dengan berpuluh kes di mahkamah. 

Lebai wala" kepada Umno.  Umno pula terpaksa wala' kepada MCA dan MIC kerana takut Bn diharamkan jika MCA atau MIC keluar dari Bn.  Ertinya di dalam Bn dan pakatan mereka, parti dominan adalah MCA.  Wallahu Aklam

WFAUZDIN NS

LAIN KALI JANGAN CAKAP ISU PERKAUMAN, KAN DAH JATUH MARUAH UMNOPAS..TAK GITU?Berikutan akhirnya BN meletakkan calon MCA di Tanjung Piai, bukan saja UMNO, malah Pas yang merupakan rakan kerjasamanya juga menerima kecaman serta kritikan daripada pelbagai sudut.
UMNO didawa tunduk kepada kaum Cina, UMNO bukan pejuang Melayu, MCA lebih hebat daripada UMNO, kempen BMF atau Buy Muslim First jadi tidak bermakna dan macam-macam lagi serangan bertalu-talu datang menimpa.
Sejak semalam, bukan saja banyak kecaman ditujukan kepada UMNO berikutan perkara itu, malah tentera siber UMNO pun nampaknya sibuk mempertahankan diri tentang kewajaran memberikan MCA bertanding di Tanjung Piai itu.
Pas pula turut dilemparkan dengan pelbagai kritikan, termasuk diketengahkan semula beberapa kenyataan media Hadi Awang sebelum ini yang menyebut tentang perlunya orang Islam mengundi calon Islam dan mengutamakan pemimpin beragama Islam.
Sebetulnya, dalam konteks Malaysia yang berbilang kaum serta agama dan BN sendiri merupakan parti yang dianggotai oleh UMNO, MCA dan MIC, meletakkan calon Melayu atau bukan Melayu di sesuatu kawasan bukanlah isu besar, malah suatu keperluan.
Untuk mentadbir negara, mana-mana parti sekali pun perlukan sokongan daripada semua kaum. Tidak mungkin dengan sokongan satu-satu kaum saja sesiapa dapat mentadbir negara ini.
Maka, tidak ada salahnya meletakkan MCA atau calon bangsa Cina atau MIC (India) bertanding di mana-mana kawasan yang difikirkan sesuai.
Tambahan lagi, dalam konteks Tanjung Piai misalnya, kerusi itu memang kouta MCA sejak ia diwujudkan pada 2004 lagi.
Maka, di mana salahnya memberi semula MCA peluang bertanding di situ?
Apa yang salah ialah sikap UMNO sendiri yang terjerumus kepada politik kaum dan agama yang keterlaluan sejak kebelakangan ini, terutama sejak berkawan dan bekerjasama dengan Pas.
Sikit sikit Melayu, sikit sikit Islam dan seolah-olah kaum lain tiada hak di negara ini.
UMNO tidak harus terperangkap dengan sikap melampau Pas yang melihat kaum Cina adalah sama seperti DAP. Bermusuh dengan DAP tidak seharusnya bermusuh dengan semua pengundi Cina secara pukul rata.
Fikirlah bahawa Pas yang dulu hanya berjuang atas nama Islam, tetapi kini turut sama tebal berjiwa Melayu dan anti DAPnya hanya mampu berkuasa di Kelantan dan Terengganu saja.
Jika begitu sikap Pas, selama-lamanya hanya Kelantan dan Terengganu sajalah tapak untuk parti itu bergelumang dan berkubang.
Hanya apabila Pas bersikap terbuka seperti beberapa tahun sebelum ini saia mereka dapat menang di Selangor, Johor, Perak, Wilayah Persekutuan dan beberapa negeri yang lain.
Apabila kembali semula kepada sikap perjuangan memusuhi kaum dan bangsa lain, Pas akhirnya tidak mampu ke mana-mana, kecuali Kelantan dan Terengganu saja.
Dalam konteks Tanjung Piai khususnya dan lain-lain kawasan amnya, baik kepada BN atau PH, meletakkan sesiapa juga sebagai calon tidak harus dilihat daripada sudut kaum dan agama semata-mata.
Ia adalah berdasarkan kesesuaian dan adanya kerjasama kedua-dua pihak, baik BN atau PH, dengan semua kaum dan perlunya sokongan yang pelbagai untuk mencapai kemenangan.
Jika hari ini UMNO dan BN menerima kesan dan serangan berhubung tindakan meletakkan MCA bertanding di Tanjung Piai, ia tidak lain berpunca daripada salah serta silap mereka sendiri yang suka bermain sentimen kaum secara keterlaluan kebelakangan ini.
Sikit-sikit apa yang berlaku dalam PH, semua disalahkan DAP dan orang Cina, meskipun bukan itu hakikatnya.
Tetapi, untuk menunjukkan mereka lebih berjuang untuk Melayu kononnya, tambahan pula dikipas oleh Pas, itulah yang dilakukan oleh UMNO sejak akhir-akhir ini.
Sedarlah, politik kaum yang melampau tidak akan membawa sesebuah parti itu ke mana-mana, malah akhirnya akan menikam diri sendiri apabila dalam waktu yang lain kita sebenarnya memerlukan sokongan semua untuk meraih kemenangan.
Sudah insafkah UMNO atau selepas Tanjung Piai nanti, mereka akan kembali kepada perkauman semula? (ShahbudinHusin 31/10/2019)

PKR SABAH SOKONG ANWAR PM KE 8

MAHASISWA PERLU BERFIKIRAN KRITIS – ANWAR

SELEPAS APEX PULAK BARU BERSEDIA?Meskipun tempoh dua tahun Tun Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri ialah Mei 2020 dan di waktu yang sama tarikh peralihan kuasa masih jadi tanda-tanya, kini satu lagi khabar angin muncul menjadi bualan ramai.
Sumber PH memberitahu, Tun Mahathir dikatakan hanya sedia berundur dan melakukan peralihan kuasa selepas Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik yang dijadual diadakan di negara ini pada November 2020.
Kata sumber PH itu, adalah penting dan sesuatu yang bermaruah untuk Tun Mahathir menghadiri persidangan antarabangsa Apec 2020 yang turut akan dihadiri pemimpin dunia seperti Presiden Xi Jinping dari China.
”Walaupun ada sesetengah pihak berpendapat Perdana Menteri perlu menyerahkan jawatan tersebut kepada Anwar Ibrahim selepas dua tahun, namun ada pemimpin PH yang mempunyai pandangan lain.
“Ada yang berpendapat Tun Mahathir harus menjadi pemimpin pilihan rakyat pertama di dunia yang mempengerusikan mesyuarat APEC sebanyak dua kali.
“Keadaan itu akan membolehkan beliau menyerahkan jawatan dalam keadaan yang baik,” kata sumber itu lagi.
Apakah semua ini ada kaitan dengan kesediaan Tun Mahathir baru-baru yang terbuka agar soal peralihan kuasa dibincangkan dalam Majlis Presiden PH?
Dengan adanya alasan Apec 2020, apakah Tun Mahathir akan meminta Majlis Presiden PH agar sedia memberinya tempoh meneruskan tugas sehingga November 2020?
Kalau begitu, bilakah tarikh penyerahan jawatan kepada Anwar?
Disember 2020? Februari 2021?
Mei 2021?
Atau tarikhnya akan terus dianjak lagi selepas itu dengan alasan adanya persidangan antarabangsa yang lain pula? (ShahbudinHusin 30/10/2019)