KEYAKINAN PELABUR KINI KEMBALI


 

KISAH TERDUDUK- MEREKA MAKIN TERDUDUK........


 

DIA LANTIK ULAMA DIKALANGAN DIA - ORANG PARTI DIA- SENDIRI YANG SEBUT DAN SENDIRI YANG BERI.


 

DATO MARCUS BUAT PENDEDAHAN


 

Membendung arus kebangkitan konservatisme agama di Malaysia- SIRI 1

Membendung arus kebangkitan konservatisme agama di Malaysia

Mari kita cipta dan sebarkan naratif tandingan kita sendiri yang inklusif dan adil agar menjadi benteng melawan konservatisme agama 

Aliran dan Sisters in Islam (SIS) baru-baru ini menganjurkan forum di George Town, Pulau Pinang mengenai “Kebangkitan konservatisme dan masa depan hak wanita dan demokrasi Malaysia“.

Forum itu menampilkan empat penceramah: pengarah eksekutif SIS Rozana Isa, Ahli Parlimen Bukit Bendera Syerleena Abdul Rashid, bekas Ahli Parlimen Batu Kawan Kasthurirani Patto dan setiausaha kehormat Aliran Dr Azmil Tayeb. Ia dikendalikan oleh Karen Lai dari Women’s Centre for Change.

Dorongan bagi diadakan forum ini bermula dengan keperluan bagi NGO seperti SIS untuk meluaskan jangkauannya ke luar Lembah Klang. SIS telah melakukan banyak kerja yang layak dipuji dalam mempertahankan dan memajukan hak wanita di Malaysia, khususnya melalui program Telenisa.

Program ini menyediakan nasihat perundangan secara percuma kepada wanita Islam – 75% daripadanya adalah daripada 40% isi rumah termiskin – yang menghadapi kesukaran luar biasa untuk memahami sistem mahkamah Syariah dalam kes yang melibatkan perceraian, poligami, nafkah dan harta sepencarian.

Kebanyakan orang Melayu hanya mengenali SIS sebagai pertubuhan “sesat” berdasarkan fatwa (syor agama) yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Selangor.

Namun, usaha SIS yang mengagumkan dalam membantu kaum wanita Melayu yang miskin dan lemah untuk memperjuangkan hak mereka dalam sistem mahkamah Syariah yang patriarki itu sebahagian besarnya tidak disedari oleh masyarakat Melayu. Oleh itu, adalah sebuah keperluan bagi SIS untuk menganjurkan lebih banyak aktiviti di luar Lembah Klang bagi menyucikan penyelewengan yang tidak adil ke atas SIS dan mempamerkan kerja penting dan bermakna yang dilakukan mereka.

Enakmen Islam baharu yang baru diluluskan di Terengganu baru-baru ini yang memusykilkan serta menindas ini menyuntik keperluan mendesak untuk menganjurkan forum awam untuk membincangkan ancaman yang ditimbulkan oleh konservatisme agama terhadap hak individu orang Islam dan bukan Islam.

Support the struggle to build a Malaysia based on Justice, Freedom, Solidarity:

·         Sign up for Aliran's free daily email updates or weekly newsletters or both

·         Make a one-off donation to Persatuan Aliran Kesedaran Negara, CIMB a/c 8004240948

·         Make a regular pledge or periodic auto-donation to Aliran

·         Become an Aliran member

Tel: 04-658 5251 email: aliran.malaysia@yahoo.com

Enakmen baharu Terengganu itu bertujuan untuk ‘memperbaiki’ kanun jenayah Syariah negeri dengan menjenayahkan bomoh dan sihir, wanita hamil atau mereka yang bersalin di luar nikah, wanita ‘berlagak’ seperti lelaki, serta mereka yang bertujuan melakukan liwat. Hukuman bagi kesalahan ini ialah penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan.

READ MORE:  'Pulau' horror for conservatives

 

Cukup memeranjatkan bagaimana cerdik pandai agama di Terengganu boleh menghasilkan enakmen ini pada ketika negara – dan dunia – sedang mengalami peningkatan kos sara hidup dan bersiap sedia untuk menghadapi kemelesetan global yang semakin meruncing menimbulkan rasa tidak percaya. Ia menunjukkan kekurangan belas kasihan dan empati oleh para konservatif agama yang menanggapi mereka ini telah tersasar dari jalan yang benar.

Enakmen hukuman yang tidak diperlukan ini gagal mempertimbangkan masalah sistemik yang membawa kepada kes kehamilan luar nikah di kalangan wanita Melayu.

Daripada menghukum wanita-wanita ini, yang berkemungkinan besar dari golongan miskin dan kurang berpendidikan, mungkin apa pihak berkuasa Islam negeri Terengganu harus lakukan adalah untuk melindungi hak-hak wanita ini dengan lebih baik, menangani ketidakadilan sosioekonomi yang mereka hadapi, dan membantu untuk merumuskan sebuah program pendidikan seks yang komprehensif dapat dijalankan selain dari hanya berpantang seks semata-mata.

Kekurangan belas kasihan dan empati di kalangan penganut agama ini juga jelas dalam hingar-bingar baru-baru ini mengenai projek Kementerian Kesihatan bagi memperkenalkan ubat profilaksis pra-pendedahan (PrEP) di beberapa hospital kerajaan terpilih sebagai sebahagian daripada usaha pengurangan bahaya untuk memerangi penyebaran virus HIV/Aids.

Membendung arus kebangkitan konservatisme agama di Malaysia- SIRI 2

 

Membendung arus kebangkitan konservatisme agama di Malaysia

Mari kita cipta dan sebarkan naratif tandingan kita sendiri yang inklusif dan adil agar menjadi benteng melawan konservatisme agama.Kumpulan Islam ekstrem sayap kanan seperti Isma menentang projek perintis ini kerana mereka mendakwa ia menormalkan gaya hidup LGBT yang dikeji mereka. Pihak berkuasa agama di Selangor kemudiannya menyusul dengan mengeluarkan fatwa melarang pengamal perubatan Islam daripada menetapkan PrEP kepada pasangan gay.

Matlamat menyeluruh perubatan PrEP untuk mengurangkan kemudaratan di kalangan mereka yang berisiko tinggi untuk dijangkiti HIV/Aids, tanpa mengira orientasi seksual mereka, telah hilang di tengah-tengah kekecohan agama mengenai projek perintis itu.

“Pertama jangan lakukan mudarat” – prinsip utama sumpah Hippocratik yang menjadi asas kepada moral pengamal perubatan – seakan tidak relevan kepada pembelot agama sebegini kerana mereka tidak ragu-ragu untuk membiarkan sesetengah orang mati sementara yang lain hidup, demi dogmatisme buta mereka.

READ MORE:  Hadi should desist from irresponsibly shooting off his mouth

 

Seperti yang kita sedia maklum, hak orang bukan Islam juga turut terhakis dengan tindakan penganut agama yang sebegini. Dalam masyarakat Malaysia yang berbilang etnik dan agama, kehidupan orang Islam dan bukan-Islam sering bersilang rapat dan berkait rapat.

Ini bermakna peraturan-peraturan Islam yang kononnya ditujukan untuk orang Islam sahaja pasti akan menceroboh hak orang bukan-Islam. Kes-kes yang tidak dapat diselesaikan berleluasa di Malaysia khususnya mengenai perebutan hak penjagaanpenukaran agama secara paksa dan murtad agama apabila hak orang bukan Islam berhadapan dengan pihak berkuasa Islam.

Pada minggu-minggu menjelang sambutan Tahun Baharu Cina, Ahli Parlimen Permatang Pauh yang baharu, Muhammad Fawwaz Mohamad Jan, menjadi berita utama apabila beliau bertemu dengan pengurusan pusat beli-belah  Sunway Carnival di Seberang Jaya, Pulau Pinang dek kerana pameran minuman beralkohol yang dilakukan terbuka.

Fawwaz mendakwa pameran jualan itu tidak sensitif kepada umat Islam yang tinggal di kawasan itu. Beliau sama sekali tidak peduli fakta bahawa pameran jualan alkohol itu bertujuan untuk orang bukan-Islam, terutamanya orang Cina, yang akan menyambut Tahun Baru Cina.

Ahli Parlimen itu, yang jelas bertindak di luar bidang kuasa rasminya, juga mengabaikan fakta bahawa lebih 30% daripada kawasan Seberang Jaya adalah bukan-Islam manakala angka itu pula adalah sebanyak 70% di daerah parlimen Bukit Mertajam yang bersebelahan kawasan parlimennya.

Saya fikir ramai juga umat Islam yang tidak bersetuju dengan aksi publisiti yang memecahbelahkan dan penuh hasutan oleh beliau ini. Namun, apa sebenarnya yang boleh kita harapkan daripada seorang ahli parlimen yang satu-satunya pencapaian sebelum beliau diundi adalah menjadi pendakwah agama yang bangga berpoligami dengan 11 orang anak?

Kemenangan mengejut beliau ke atas penyandang jawatan Nurul Izzah Anwar yang lebih terkenal adalah tanda konservatisme yang berleluasa di kalangan pengundi Melayu-Islam, khususnya pengundi muda dan baharu.

Tinjauan ke atas belia Islam di seluruh negara pada 2022, yang dijalankan oleh SIS dan Merdeka Center, menunjukkan bahawa ramai daripada mereka berpegang pada pandangan yang sangat konservatif dan saling bercanggahan, terutamanya soal agama.


Misalannya, 44% daripada mereka bersetuju semua orang dibenarkan memilih agama mereka sendiri tetapi hanya 6% bersetuju bahawa orang Islam harus dibenarkan menukar agama mereka. Manakala 68% bersetuju bahawa undang-undang Syariah harus sama atau lebih tinggi daripada undang-undang sivil dan 75% bersetuju dengan pelaksanaan hukum hudud.

Tidak hairanlah ramai daripada etnik Melayu muda yang konservatif ini mengundi Perikatan Nasional pada pilihan raya umum lalu, dan hampir membawa gabungan itu membentuk kerajaan pusat.

Kajian saya di negeri Kedah menggambarkan fenomena ini dengan jelas. Di kerusi parlimen Baling, di mana orang Melayu membentuk 89% daripada penduduk, penyandang ahli parlimen Umno, Abdul Azeez Abdul Rahim, tewas dengan margin yang besar sebanyak 29,137 undi walaupun pengundi baru yang layak mengundi meningkat sebanyak 24,886. Bahkan, Abdul Azeez menerima lebih sedikit undi pada pilihan raya umum 2022 (35,356) berbanding pilihan raya umum 2018 (38,557).

Ini bermakna kebanyakan undi Melayu yang pernah menjadi milik Umno beralih kepada calon Pas-PN pada pilihan raya 2022 kerana mereka dilihat lebih menjuarai dan mewakili kepentingan Melayu dan Islam.

Kita mungkin akan melihat arus gelombang konservatif ini berterusan dalam pilihan raya negeri akan datang di enam negeri. Ia adalah sebuah arus di mana kita yang berfikiran sivik dan yang mengambil berat tentang soal dan hak kebebasan perlu gusar.

Polarisasi etno-agama dalam masyarakat kita adalah cukup nyata dan membimbangkan seperti yang didedahkan oleh keputusan pilihan raya umum tahun lalu: hampir 90% orang Melayu mengundi gabungan Melayu-Islam PN dan Barisan Nasional yang dikuasai Umno manakala 90% etnik Cina dan 75% etnik India mengundi Pakatan Harapan.

Sudah tiba masanya untuk kita cipta dan sebarkan naratif tandingan kita sendiri yang inklusif, adil, empati dan penuh kesaksamaan agar menjadi benteng melawan konservatisme agama di dalam negara kita.

Azmil Tayeb
Editor bersama, surat berita Aliran
24 Januari 2023

Terjemahan oleh: Zikri Rahman

 

Kenduri sakan puak² hijau d Selangor ni ...

 


Kenduri sakan puak² hijau d Selangor ni ...


Nabeil Ahmad


Dulu sy intern jd pengurus di sebuah masjid selangor, depa susun jadual kuliah semua puak depa, ats kertas org lain, yg dtg lobai paih bg kuliah, depa siap standby backup plan klau

ada pihak jais dtg spot check, tu pn kalau ahli kariah buat aduan, tp mcm tak ada apa tindakan. 


Lalu sy syak ada sesuatu yg tak kena dgn pegawai atasan atau pihak yg bertanggungjawab. Kebanyakan lobai paih dari pantai timur cari makan di Selangor memburukkn dan menfitnah kerajaan negeri dlm wasap group, apa jenis perut pun tak tahu

lah.


Kebanyakn yg berlaku ini sekiranya masjid itu semua ajk masjid dari kalangan walaun dan

lobai paih dari A to Zjawatan semua depa bedal. Kejadian 2017 ini dah tahun 2023 masih tak ada perubahan hal mcm ini, depa duk menghasut ahli kariah bencikn kerajaan negeri

dgn sentimen fitnah dan naratif palsu tanpa berselindung, secara terang dan jelas. Ada kes depa off cctv dan cut rakaman byk Ig lah modus operandi.


WAHAI RAKYAT MALAYSIA- KAMU DENGARLAH DAKWAAN HADI AWANG INI SEBAB KERAJAAN TAK BERANI BUAT APA PADA DIA...


 

KEH..KEH...NI SEKOQ LAGI BENGONG- KAU TIBAI KERAJAAN KAU MINTA DUIT - SIAPA DIA ...WAN SAIFUL....KEH..KEH..SEKOQ LAGI DERIS- ....


 

RAKYAT MALAYSIA DI BRUNEI TERUJA BERJUMPA PM 10


 

MAMAT NI KALAU CAKAP MESTI KENA HENTAM- KEH..KEH...PIANG RUPANYA...


 

PENJELASAN DATO MAT SAID- HANYA 3 DARI 8 PARLIMEN MENDAPAT BUKTI- IANYA BERLAKU DI KPG TOK HAKIM MARANG. TUKANG ANGKAT SUMPAH LARI...KAH..KAH


 

ADALAH SALAH MELIHAT IANYA ISU PERIBADI MEREKA BERDUA- SAMAN TN IBRAHIM TERHADAP RAFIZI


 

KISAH TAK UNDI MASUK NERAKA-AKU RASA YANG UNDI TU TAK ADA AKAL SAJA....SELAIN UNSUR TAKFIRI- NI PUN SAMA JUGA....LEMBAB NAK HALANG FATWA SESAT NI...


 

ZAMAN 33 BULAN DULU LAIN...SEMUA MURAH....KAH..KAH..KAH...


 

INI SATU LAGI KISAH FITNAH TERHADAP PM....MACAM VIDEO DIBAWAH TADI LA...SELAGI TAK SAMAN, MAKABENDA NI BERTERUSAN. PERSEPSI INILAH ANTARA YANG MENJATUHKAN KERAJAAN 22 BULAN. JAWAB LAMBAT. HANGPA JADI MENTERI BUKAN NAK JAWAB....YANG DIBAWAH NI LA JAWAB....


 

KISAH NI AKU RASA SEMUA ORANG KENAI....NI NUSI LA....DIA NI DULU KERJA BERAT, HANGPA JANGAN LA HERAN DIA KASAQ BERCAKAP...DIA ZAMAN MUDA MANA KERJA PEJABAT..DIA BUAT BANGGUNAN TINGGI DI PENANAG NUUU


 

CUBA DENGAR APA CIK ADIK MANIS NI CAKAP.....BEZA ORANG CERDIK DENGAN TIDAK...


 

AKU SIARKAN HAMPIR SETIAP HARI SUPAYA KERAJAAN NI CEPAT BERTINDAK DAN DAKWA.....TAKKAN ANWAR SEMUA NAK BERTINDAK-MENTERI LAIN PEE MANA ?


 

HAAAA ...NI PULAK SEMANGAT MELAYU LA SANGAT- NAK BAGI TAU KAT KERAJAAN,,,BANYAK GURU BESAR ...AKU DAKWA BANYAK GURU BESAR KERJA DOK HENTAM HANGPA TAK TAU LAGI KA ? KALAU DEPA PANDAI...NUUUU...HANTAQ PEE DEPA BUAT PEMBAHRUAN DI SARAWAK....


 

KALAU TUDUHAN EDAR DAN FITNAH...KEMUDIAN MAAFKAN....WALAUN WALAUNCAI PAKAT GELAK...BARU PADAN MUKA HANGPA ...SEBAB SELAIN LAMBAT AMBIL TINDAKAN BIAR PERKARA INI BERLAKU.


 

MENTERI PH....JANGAN BERLAGAK DAN BERGANTUNG HANYA PADA ANWAR

 

NORMAN RADZUAN


Semakin ramai mula berkata kata lagak Menteri

Menteri PH kena belajar ‘skill’ pemimpin UMNO

KITA TIDAK BOLEH BERGANTUNG KEPAAD ANWAR SORANG

Percayakah anda keghairahan dan pujian masyarakat kpd Kerajaan Perpaduan bergantung kepada populariti Ds Anwar. Ketokohan dan kebijaksanaan PMX berpolitik telah banyak menyelamatkan kerajaan ini dari teruk dicemuh.

Kehebatan PMX diperkatakan hingga ke negara jiran Indonesia tentang kebijaksanaannya berhujah, sanggup tidak mengambil gaji dan pelbagai lagi yang enak di dengar.

Tapi bagaimana dengan Menteri kabinetnya? Sampai bila kerajaan ini perlu bergantung kepada populariti PMX seorang?

Jurang antara PMX dan jamaah Menterinya terlalu jauh. Kehebatan PMX bukan sahaja kebijaksanaanya membantu rakyat atau menguruskan negara ini tetapi beliau bijak berpolitik mengambil hati rakyat.

Beliau pergi ke kampung-kampung, bertemu rakyat setiap minggu di masjid-masjid menyatuni rakyat selain fokus bagaimana untuk membantu rakyat meningkatkan ekonomi.

Tapi sayang para Menteri terutama dari PH ketika ini masih belum perform seperti diharapkan. Tidak mengapa kita tunggu 100 hari untuk menilai KPI mereka.

Saya mencalonkan Hanna Yeoh sebagai Minister Of The Month atau paling perform untuk bulan Januari.

Malu saya, Hannah Yeoh Menteri yang hadir menziarahi jenazah Dr Rani hingga ke kuburan. Mana Menteri-menteri Melayu yang lain?

———————————————————————————

Semalam dari siang hingga lewat malam bersama rakan-rakan politik. Kami berbual pelbagai isu dan apabila sesuatu isu itu semakin diperkatakan lantas saya secara terbuka terpaksa menegur.

Sebelum ini saya mendengar keluhan penulis-penulis  politik, kemudian kakitangan awam dan semalam mereka yang orang-orang parti sendiri yang berkhidmat di Putrajaya. Alangkah bimbang jika rakyat marhaen akan turut merasainya.

Isunya sama iaitu Menteri-menteri  PH tidak seperti pemimpin UMNO. Kata mereka kebanyakkan Menteri PH tiada ‘personal touch’ sedangkan ia adalah basic dalam berpolitik.

Beberapa majlis kakitangan kerajaan di Putrajaya berkata… pemimpin PH memasuki Dewan terus menuju ke kerusi tanpa menoleh apatah lagi berjabat tangan. Kata mereka paling kurang lemparkan senyuman kepada hadirin.

Mereka berkata jelas perbezaan Menteri-menteri UMNO memasuki Dewan menyantuni hadirin. Malah mereka yang dikenali mereka akan bertegur sapa. Hampir 10 minit barulah mereka duduk di seat yang disediakan.

Isu ini juga diluahkan beberapa penulis-penulis veteran dan saya sendiri bersetuju dengan luahan hati mereka. Jika Menteri UMNO dahulu, mereka yang dikenali menghubungi jika di dalam meeting… mereka tetap menjawab panggilan sambil berbisik ‘in the meeting’…

Selepas meeting mereka akan menghubungi kita. Malah mereka sangat meraikan wartawan. Jika sibuk sekalipun Menteri UMNO Pegawai-pegawai mereka akan melayani kita.

Lalu mereka bertanya kepada saya kenapa mereka seperti itu ( Menteri PH )?

Jawab saya, “Ramai Menteri-menteri PH ini golongan akademik dan pastinya intelektual. Mereka bukan orang politik. Mereka hanya bekerja seperti pensyarah-pensyarah di Universiti atau di Bank. Tetapi itulah kesilapan besar kerana mereka terlupa mereka berpolitik di Malaysia yang majoriti berbangsa Melayu.

“Orang politik mahu tak mahu terpaksa hipokrasi. Orang politik kena ada personal touch. Ingat orang-orang tua kita bila Menteri bagi RM 300 ringgit… 10 kali raya dia cerita waktu anak dia nak masuk Universiti Datuk tu la yang tolong dia. Begitulah pertolongan-pertolongan  yang lain.

“ Menteri kerajaan sebelum ini (BN atau PN) dahulu ada yang berada di Putrajaya 3-4 hari sahaja. Selebihnya masa mereka turun padang bersama rakyat.

“ Nasihat saya kepada para Menteri PH terutamanya, mahu tak mahu kurang kan ego belajar ‘skill’ PMX atau pemimpin UMNO menyantuni rakyat. Kita tidak akan menang hanya dengan reform ekonomi… tetapi kita WAJIB menyantuni rakyat. Sebab rakyat ini yang mengundi hingga menjadi Menteri.

“Kita kena hadir majlis-majlis bersama rakyat. Kita kena hadir majlis-majlis  agama atau kita kena ‘lepak’ dengan orang-orang kampung. Kalian pelik kenapa orang Melayu sayangkan kerajaan dahulu walaupun korup. Jawapannya mudah, pemimpin-pemimpin mereka bijak menyantuni rakyat dan kemahuan rakyat.

Sebab itu tanya saya wajar berikan sedikit kelonggaran kepada pemintaan mereka tentang pengeluaran KWSP. Jika faham sikap orang Melayu bagikan sahaja wang mereka.

Saya harap teguran ini akan diambil peduli oleh beberapa Menteri PH secara positif. Masih belum terlambat utk melakukan perubahan. Nak jumpa secara personal kita masing-masing sibuk, jadi saya tegur di sini.

 

SALAH SATU PUNCA KEKALAHAN DI PERMATANG PAUH , IALAH MEREKA SENTASA MEMBANDINGKAN ANTARA DSAI DAN WAN AZIZAH DI PERMATANG PAUH.


(PENULISAN YANG BAIK TIDAK TERLALU BANYAK MENGGUNAKAN PERKATAAN SINGKAT SECARA BERLEBIHAN,WALAU PUN MENULIS DI FB)


MASA DEPAN KJ GELAP BERSAMA UMNO, BAKAL DIPECAT JUMAAT INI?

 

Walaupun mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan dan Disiplin UMNO yang sepatutnya diadakan petang semalam telah dilapangkan, nasib bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dipercayai tetap tidak berubah.

Mesyuarat petang semalam antara lain dijadual membincangkan tindakan yang akan diambil terhadap Khairy atau KJ berhubung tuduhannya tentang kewujudan “perwakilan hantu” dalam PAU2022 baru-baru ini.

Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan ketika ditanya berkenaan kedudukan KJ semalam hanya menjawab ringkas bahawa nasib bekas Ahli Parlimen Rembau itu akan ditentukan “petang ini”.

Begitu pun, perkembangan terakhir sehingga petang semalam menunjukkan tiada sebarang mesyuarat diadakan di Bangunan UMNO di WTCKL.

Tiada sebarang sebab diberikan mengapa mesyuarat itu dilapangkan.

Sepatutnya, selepas kedudukan KJ diambil tindakan dalam mesyuarat Pengurusan dan Disiplin petang semalam, ia kemudian akan disahkan oleh MT UMNO yang akan bermesyuarat Jumaat ini.

Dalam kes KJ, beberapa maklumat daripada UMNO menyebut, kesnya akan terus dibincang serta diambil tindakan oleh mesyuarat MT yang akan dipengerusikan oleh Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi.

Dikatakan lagi, tuduhan KJ berkaitan “perwakilan hantu” adalah dakwaan yang serius yang tidak dapat dibuktikan kebenarannnya dan Zahid Hamidi diberitakan amat memandang serius berkenaan dengannya kerana ia menjejaskan imej UMNO.

Ketika PAU baru-baru ini, Zahid Hamidi sendiri nenyebut bahawa tindakan akan diambil terhadap KJ berhubung tuduhannya itu.

Dengan demikian, meskipun tanpa dibawa ke mesyuarat Pengurusan dan Disiplin UMNO terlebih dahulu, sebaliknya terus ke mesyuarat MT Jumaat ini, nasib KJ dikatakan tetap tidak akan berubah.

Maklumat daripada UMNO mengatakan, menantu Tun Abdullah Badawi itu hanya ada dua kemungkinan tentang nasib dirinya pada Jumaat ini.

Pertama, dipecat terus daripada UMNO sebagaimana diputuskan MT UMNO terhadap Annuar Musa sebelum ini.

Atau kedua, digantung keahlian selama enam tahun sepertimana hukuman yang dijatuhkan kepada bekas Ahli Parlimen Pasir Salak, Tajuddin Abdul Rahman, baru-baru ini.

Ini bermakna, apa pun salah satu hukuman yang akan dijatuhkan, masa depan KJ sudah boleh dikira gelap bersama UMNO.

Sama ada digantung enam tahun atau dipecat, beliau dengan sendirinya tidak boleh bertanding dalam pemilihan UMNO akan datang ini, baik di peringkat bahagian mahu pun pusat, bahkan tidak mungkin dicalonkan lagi dalam PRU16 nanti.

Zahid Hamidi dan Mohamad Hasan yang akan memimpin UMNO berikutan lulusnya usul tiada pertandigan bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden, akan terus mengetuai parti mendepani PRU16 dan pemilihan UMNO yang seterusnya hanya akan diadakan selepas enam bulan kemudiannya.

Kecuali hanya dengan menyertai parti lain, UMNO nampaknya bukan lagi wadah untuk KJ mengejar cita-citanya menjadi Perdana Menteri. – ShahbudinHusin 26/01/2023.Investigate I.J Convent Johor Bahru for the Motivational Camp.* -Norman Fernandez-*

 *Investigate I.J Convent Johor Bahru for the Motivational Camp.*

-Norman Fernandez-*

———————————————


Last week I.J Convent Johor Bahru conducted a motivational camp for Form 5 students sitting for the upcoming SPM examination, where special workshops were conducted and exam modules for for various subjects were handed out. 


The school ought to have been complemented for their initiative.


Alas ! this program which was held in a hotel with an overnight stay was exclusively for Malay-Muslim students. It is said that the Malay students were made to swear that they will not relate this special session to their non - Malay friends. All this would not have been known had some of the students not put photographs from the session on Instagram. 


Was there something more sinister? Was the motivational camp held to give leg up to the Malay students over the Non-Malay students. Much planning would have gone into the preparation of the motivational camp, the workshops and the exam modules.


Convent Johor Bahru is a school with students from all races. This school established in 1925 is an elite and high performance school. Its luminaries include among others the Raja Permaisuri Agung, Toh Puan Rahah, Tan Sri Rafidah Aziz and even Tun Hussein Onn to name a few.


Now that this covert motivational camp has been exposed, the school claims that the motivational camp was due to concerns that Malay students students not doing well in the SPM examination. 


Is this not selective concern by the teachers? Why be overtly selectively concerned for students of one race over their other. Are the teachers, not concerned about whether the Chinese and Indians students doing well. Surely among the Chinese and Indians there are also weak students. Rightly, the school should and ought to have done a motivational camp, workshops and giving exam modules for weak students of all races.


The Pejabat Pendidikan Daerah Johor Bahru, should immediately investigate further, and sanction the principal for approving the covert motivational camp and the teachers who participated andconducted the workshops.


In a state that practices the Bangsa Johor concept and which Sultan Johor never fails to remind, students can do without racist and divisive teachers with their personal agenda. 


With teachers like this, any wonder for the exodus of Non-Malay students to vernacular schools.BALING BATU SEMBUNYI TANGAN


 

NI LA DIA PEMIMPIN KITA....KEH..KEH 

3 ISU UTAMA- KES MB TERENGGANU- KES EXCO TAHU-KES PEMBERIAN WANG....PIIISHHANNNGGGGGG


 

BAGAIMANA MENGANJING LEBAI


 

LAWATAN DSAI KE BRUNEI


 

PEKAN KOBOI JUNJUNG - MACAM NI KA PAS MEMERINTAH KERAJAAN NEGERI


 

MENTERI JANGAN BANYAK TIDOR LA...


 

DSAI DI ISTANA NEGARA BRUNEI


 

MEMASTIKAN KEBAJIKAN ANGGOTA . BINA RUMAH ANGGOTA


 

KISAH HARI RAYA CINA SEBELUM DAN ELEPAS


 

JANGAN SAMPAI ORAG HILANG KEYAKINAN KEPADA GOLONGAN AGAMA

OK JA YB MAT SABU-TAK CAKAP SAJA...


 

BAGI PENGELUAR , PETANI YANG MENGUSAHAKAN - PADANAN DENGAN PEMBELI DISEKITAR AGAR MENDAPAT HARGA YANG LEBIH MENGUNTUNGKAN


 

MUDAH CERITA. KALAU MAHAI ..JANGAN MAKAN- KALAU GULAI TEMPOYAK KEDAI A MAHAI- BELI KEDAI LAIN B, C D, E.


 

APA KOMAN PUNYA RAFIZI - NDAK SAMPAI BERBULAN BULAN- NI DIA TOKOH 5 HARI....SAMPAI LA MELINGKUP....


 

INGAT LEVEL LEVEL WALAUN YANG PERTIKAI TOL FREE....ORANG KATA 20-21 TOL FREE- TAPI 22 HB DIA KATA TAK ADA TOL FREE....LEVEL YB NI SAMA LA...

 

Lebai terus berusaha memperbodohkan walaun dengan maksud 'SEDEKAH'

Dia punya konar baring pusing cerita sampai otak walaun Seri Seri lari pindah ke

 lutut....KEH..KEH...BUKTI DOK BAGI DUIT BANYAK DAH...BAWA DAN DAKWA SAJA LA


 

KITA BUAT FORMULA BARU SIAP DATA- TAPI RAZMAN KATA DIA PUN PENAT DENGAN FORMULA BARU- BAGI KE DIA DATA DATA NI MAMPOIH DIA NAK FAHAM...

 

Data Jabatan Statistik Negara menunjukkan kadar inflasi mula mereda bermula Disember 2022.

Alhamdulillah ...

 KEH..KEH..CAP AYAM LA SANGAT- BAKAL KENA SIASAT TANGKAP IKAN KELAH


Menurut Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972 (Akta 76), spesies ikan kelah dikategorikan sebagai haiwan terancam di negara ini dan ia antara spesies yang dilindungi.

Tuan Ibrahim yang sebelum ini memimpin Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, sepatutnya lebih arif terhadap aktiviti yang menyalahi undang-undang negara, bukan sebaliknya.


Panas! Niat bergurau bertukar tragedi, dua bekas menteri bakal disiasat gara-gara muatnaik video buru & tangkap ikan kelah

Ikan kelah merah atau nama saintifiknya, Tor putitora, satu-satunya spesies liar di sungai yang paling mahal di pasaran.

Harga semasa sekilogram ikan kelah merah di pasaran hari ini mampu mencapai RM250 sekilogram.

Ini disebabkan ikan kelah merah ini memang sukar diperolehi kerana berada di hulu sungai.

Baru-baru ini tular sebuah video pendek yang dikongsikan pengguna FB melibatkan dua orang bekas menteri kabinet dilihat begitu berbangga apabila memperolehi hasil sungai yang menjadi idaman kaki pancing itu.

Bekas menteri yang dimaksudkan ialah Tuan Ibrahim Tuan Man, bekas Menteri KASA dan Nik Zawawi, bekas timbalan menteri kepenggunaan. Kedua-duanya merupakan pemimpin tertinggi parti Pas.

Video Playe

Melalui perkongsian tersebut, Tuan Ibrahim dilihat secara bergurau bertanyakan Nik Zawawi spesis ikan yang berjaya ditangkap mereka.

Zaman dia jadi kerajaan x jumpak plak formula ni. Lepas dah jadi keldai baru jumpak balik ...keh..keh..keh...

 mukhlis edieMMMMmmmmm.....KAMI FAHAM


PAS tidak pernah mengamalkan sebarang bentuk politik wang atau sogokan

 rasuah kepada pengundi berbanding pihak lain yang terkenal dengan amalan

 politik wang sama ada dalam pemilihan parti atau pilihan raya.