2 EKOQ TAK SEKOLAH TINGGI NI BUAT CERITA, HABIH AALAU NGAN LEBAI KENA MOHONG...


 

ISHHH NAYA NK- DEPA MINTA DUIT BALIK-BURUK SIKUT BETOI. KEPALA DEPA.


 

DOA ORANG MISKIN YANG TERANIAYA- BUKAN DOA MACAM USTAZ PETIR. DIA PEMFITNAH. ALLAH LAHANAT DIA


 

INDAHNYA ZAMAN PN... REGA MINYAK 50 HINGGIT PUN KATA BAIK LAGI. TELOQ PUN TAK BOLEH SELESAI.... TU PUN NAK PILIH LAGIl


 

DIA BUKAN SEKOLAH TINGGI SANGAT PUN. ZAMAN LA NI CIKGU KLUAQ UNI DAH.


 

WALAUN JA PERCAYA...


 

MASA HANG JADI KERAJAAN. HANG TAK BUAT APA PUN

 


Masa Grab mengelu dia tunggang...

Loni ade isu kononya grab pro rejim dia tunggang lagi..

Gorgon spsis apa ni ??
SIB BAIK JADI DI NEGERI WALAUN.
 Ada ustaz yang dibatalkan kuliyahnya kerana masalah tauliah di Terengganu. Alhamdulillah, tak ada tuduhan menghalang dakwah.


Bayangkan kalau berlaku di Selangor. Dah tentu Islam Terancam akan dilaungkan sekuat hati. Tapi sebab ia berlaku di negeri walaun, tenang je.


Ini yang kita katakan tunggang agama. Guna agama untuk menghasut kebencian. Bila orang lain, terus jadi musuh Allah. Time dia, ok.  Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.JABATAN IMIGRESEN GEMPUR HABIS HABISAN

 Tengok berita petang tadi, ada pegawai TLDM ditahan SPRM. Semalam rasanya polis. Kemudian ada pula pegawai syarikat.


Aku rasa SPRM macam lepas geram. Habis sana sini kena selongkar. Menggelatat lari tikus bila kucing dah mula buat kerja.


Sebelum ini tak nampak usaha SPRM. Alhamdulillah, ternyata Madani mengotakan janji untuk membanteras rasuah habis-habisan.


Begitu juga dengan pihak imigresen. Dalam 16 hari di tahun 2024 ini sudah ada 714 operasi dibuat dan beribu PATI diberkas.


Bukan itu sahaja ada 35 majikan yang ditahan. Usaha membanteras PATI juga seingat aku tak pernah lagi seserius ini.


DBKL juga giat kini menggempur rakyat asing yang berniaga di KL. Manakala KPDN juga aktif menyerbu kedai-kedai yang menyorok bahan mentah bersubsidi dan terbaru memberkas penyeludup diesel.


Ini perubahan yang jelas. Baru pertama kali dalam hidup aku melihat agensi kerajaan seaktif ini.


InsyaAllah, kalau usaha ini berterusan, aku percaya kita tak perlukan masa terlalu lama untuk menjadi sebuah negara yang hebat. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


IISHHH.. ISSHHHH

 

Islam terancam? Haishhh! Mana ada, ini prosedur pentabiran biasa negeri set ana.SAPA DIA YANG KATA BOLEH... GAGAL JA PUN.


 

ORANG TENGAH PENUH SAGON... BAGI DIA 5 HARI


 

JANGAN TERPEDAYA DENGAN OLANG INI. DIA TAK LAK KILIJA.. TIPU PUNYA OLANG


 

SEBUTAN PANDORA PAPERS


 

DIA KATA MELAYU MUDAH LUPA

 Mungkin Tun dah lupa....Che Ibrahim


Tahun 1994, Tun melalui satu surat kepada atgna, MB Kelantan mengugut untuk mengambil apa saja tindakan bagi menghalang Kerajaan Kelantan melaksanakan undang undang yang zalim itu.... 


Undang undang yang zalim itu ialah merujuk kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Negeri Kelantan @ hukum hudud di mana atgna sebagai MB Kelantan telah memohon secara bertulis supaya Kerajaan Persekutuan memberi laluan kepada Kerajaan Kelantan melaksanakan hukum hudud di Kelantan.. satu perjuangan yang sudah Pas tinggalkan. 


Jadi apa yang berlaku kepada anak Tun tu kecik jah, ugut jah baru, bukan dah masukkan dalam penjara pun.AGONG BERSAMA 4 PM

 TOLAK 20 TAPI TUNTUT 373, ITU SANGAT TAMAK NAMANYA….


Perebutan jawatan dalam kerajaan negeri Selangor antara UMNO dengan PH nampaknya masih belum selesai.

Setelah sekian lama kecoh tidak setuju dan tiada penyelesaian, minggu lalu dikhabarkan UMNO akhirnya setuju menerima 20 lantikan ahli majlis dalam PBT di negeri itu.

Kekecohan berlaku disebabkan meski UMNO hanya menang dua kerusi saja dalam PRN Selangor baru-baru ini, tetapi parti itu mahu lebih kerusi dalam PBT, bukan setakat 20 jawatan saja.

Itulah yang menjadi punca sehingga berbulan-bulan lantikan dalam PBT di Selangor gagal dilaksanakan.

Dalam hal ini, siapa pun yang berada di tempat PH yang sudah menjadi kerajaan di Selangor sejak 2008 lagi tentu saja tidak setuju dengan tuntutan UMNO itu.

Bagaimanapun, dalam perkembangan terbaru, kononnya sebagai jalan tengah penyelesaian, UMNO Selangor membuat ketetapan menolak sepenuhnya 20 lantikan ahli majlis dalam PBT itu.

Sebaliknya, UMNO Selangor mahu sebanyak 373 jawatan dalam Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) di negeri itu diserahkan kepada mereka sepenuhnya.

Megat Zulkarnain Omardin dipetik sebagai berkata, keputusan itu membuktikan UMNO Selangor tidak tamak jawatan sebagaimana dakwaan yang didakwa banyak pihak.

“Keputusan sudah dicapai, kita serah semula semua jawatan ahli majlis yang telah ditawarkan kepada UMNO untuk diisi PH kerana kita menghormati parti itu yang menguasai kawasan bandar.

“Kita mahu PH menjaga bandar dan UMNO menjaga kawasan kampung,” katanya lagi.

Apa kata Megat Zulkarnain itu boleh ditonton di sini –

Ehhh…biar bebenor ni Megat?

Macam mana beliau boleh tafsirkan UMNO sebagai tidak tamak hanya kerana sanggup menyerahkan 20 lantikan ahli majlis PBT, tetapi menuntut semua 373 dalam JPPK?

Menolak 20, namun meminta 373 itu sebenarnya bukan saja tamak, bahkan sangat sangat sangat tamak.

Lainlah kalau tolak 373, tapi hanya minta 20 jawatan saja?

Atau pun, sementara menolak 20 jawatan ahli majlis PBT, sesuai dengan hanya dua kerusi Dun saja dimenangi parti itu, UMNO juga sedia menyerahkan sebahagian besar jawatan dalam JPPK kepada PH.

Jika itu dilakukan, barulah namanya tidak tamak dan memahami persahabatan.

Tolak jumlah yang kecil, di waktu yang sama menuntut jumlah yang lebih besar, ini benar-benar persahabatan yang tidak masuk akal.

Jarang dibuat orang jenis persahabatan seperti ini.

Lagi pula, dengan menuntut semua 373 jawatan itu, takkan UMNO mahu membolot dan menguasai semua JPPK di Selangor?

Logikkah dengan dua kerusi Dun saja mampu dimenangi, tiba-tiba mahu bolot menjaga semua kawasan luar bandar di Selangor?

Kalau UMNO mahu membolot semua JPPK di Selangor, bagaimana dengan PKR dan Amanah yang menang banyak kerusi Dun?

Apakah peranan PKR dan Amanah mahu diketepikan begitu saja dari segi kepentingannya di kampung-kampung Melayu di Selangor?

Megat Oh Megat…belajar-belajarlah tengok cermin!!! – ShahbudinHusin 21/01/2024HATI HATI MENGUPLOAD DATA PERIBADI


Pendakwah Teknklogi Ada juga yang berpendapat, bukan salah individu yang memuat naik maklumat peribadi pelajar dalam SCRIBD. Kononnya, mereka kurang kesedaran dan tidak mempunyai 'kelengkapan' yang secukupnya untuk menjalankan tugas. 


Jap, saya nak tanya. Habis tu kalau individu yang UPLOAD satu dokumen PDF yang mempunyai 104 muka surat maklumat peribadi murid ke SCDRIB/Slide Share ni....kiranya tiada kesedaran lah ye, mungkin masa beliau upload dokumen ni...beliau ingat ini Terma dan Syarat kos 5G oleh telco gitu?

Dokumen ini mempunyai maklumat tarikh 13-17/8/2023, maksudnya baru sahaja di upload beberapa bulan lepas.


Semoga ibu bapa bagi anak-anak yang tersenarai dalam dokumen ini pergi menuntut penjelasan daripada sekolah tersebut.ULAMA JADIAN


 

KENA BUAT PEMBAHRUAN. LAIN DARI YANG LAIN. BARU ADA KEMAJUAN. 1 SEN JA PUN...

 Ingatkan 18hb angkat sumpah. Rupanya 19hb umum tarif air naik di Kelantan. 23 sen? Bukan SPAN umum cuma 22 sen ke? Alah 1 sen apa nak berkira sangat. Kan?


Tapi ye la. Kan walau bising kata Madani zalim. Jadi aku ingatkan kerajaan lebai tak zalim la taknak naikkan tarif air. Sekali naik jugak. Banyak pulak tu. Adeh.


Gini la walau oi. Memang kita kalau boleh nak semua benda murah. Kalau free lagi bagus. Tapi kena ingat semua ada kos. Dan kos ni melibatkan duit. Jadi suka tak suka, kena terima kenaikan tarif ni. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


TAKKAN LA HADI AWANG TAK BISIK KE TELINGA TOK DIA.


Mat Man Jinak jee tapir duk sebelah cucu penasihat ekonomi negeri #pas #kelantan #terengganu #kedah #perlis ..isleyyymikk sungguhhh..sungguhhhh355 😁..

RASUAH RM700,000,000.00' ?


 'RASUAH RM700,000,000.00' ?


1. Apa fungsi lebai dlm Kabinet, sebagai tunggul?


2. Lebai mengkhianati rakyat dan jahil dlm melaksanakan amanah?


3. Parti Ajaran Sesat juga dapat habuan wang haram? 😋
DENGAR APA MAHATHIR PUJAAN HATI WALAUN KATA- TAK BOLEH PAKAI GROUP NI.
 

KAH.. KAH.. KAKI FITNAH BUAT RAMALAN MANA BOLEH PAKAI. SUWEY WOIII


 

1AGONG 4 PM

 20 Januari 2024 - KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong berkenan berangkat ke Majlis Jamuan Teh DiRaja di Istana Negara, hari ini. 


Turut berangkat, KDYMM Pemangku Raja Pahang, YAM paduka-paduka anakanda dan kerabat-kerabat DiRaja negeri Pahang. 


Turut hadir, Perdana Menteri YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim; mantan Perdana Menteri ke-7 YBhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad, mantan Perdana Menteri ke-8  Ybhg. Tan Sri Muhyiddin Yasin dan mantan Perdana Menteri ke-9 YBhg. Dato' Sri Ismail Sabri.


Hadir sama, menteri-menteri kabinet, perwakilan-perwakilan asing ke Malaysia dan barisan tertinggi kepimpinan Kerajaan.


#royal #malaysiaMACAM SESUMPAH


 

LANGKAH TERHENTI


 

KAH.. KAH... TAK LEH PAKAI. BUKAN SEMUA... TAPI BANYAK


 

DAKWA AGENSI NAK BUNUH DIA. JAGA JAGA LA HANG. ORANG DOK GERAM. HANG KATA MACAM MACAM KE ORANG.

 


Aku tengok video ni berulang kali takut salah dengar. Tapi macam jelas Sanusi kata nama dia dalam senarai untuk dibunuh boleh sebuah agensi.


Agensi? Agensi mana? Kalau agensi nk biasanya ada kaitan dengan kerajaan. Sanusi nak kata kerajaan ada usaha nak bunuh dia ke?


Wei... Ini bukan dakwaan main-main tau. Tambah lagi Sanusi ni MB. Bukan level cytro haprak macam Naga, Gomo atau si Syafiq tu.


Pihak berkuasa kena siasat dakwaan Sanusi ni. Kalau terbukti kerajaan memang rancang nak bunuh dia, kita mesti tolak kerajaan ini.


Tapi kalau terbukti Sanusi menipu, maka dia mestilah didakwa dan dikenakan hukuman yang berat. Tuduhan Sanusi ni bawa kesan yang besar.


Sanusi sendiri mesti berani dedahkan agensi mana yang nak bunuh dia tu. Kalau dia tak berani nak dedah, maka kemungkinan besar dia menipu.


Aku harap ini bukan sandiwara dia nak tagih simpati walaun lepas kredibilitinya dah terjejas teruk akibat  kelakuannya sendiri.


Aku tak pasti ini video baru atau lama. Tapi video baru atau lama pun, dakwaannya masih valid. Masih perlu disiasat. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.

KISAH PEMOTONG RUMPUT


 Sedih baca posting asal Puan Lynd Abu Bakar , mengisahkan tentang seorang pakcik yang selalu potong rumput rumah dia follow up untuk dtg potong rumput lagi sebab tak ada job.
Been there done that. 


Aku buat servis potong rumput ni zaman2 kejatuhan business dulu, umur 21 - 22. Mesin rumput tu disponsor oleh wife aku Aimi Shahirah Mazli , hasil dapatan BR1M & biasiswa MARA beliau, masa tu masih girlfriend lagi, apa yang dia syok sangat dkt aku pon aku tak faham, belajar tak kemana, business kelaut, tapi dia cakap dia mmg suka lelaki tall dark handsome, mungkin sebab itu la. Masa tu dia belajar medic, aku pula tukang kebun full time. 


Buat servis potong rumput ni memang penat, malam tidur tangan mengigil sebab vibrate mesin rumput tu. Sepanjang dekat setahun buat kerja ni macam2 pengalaman aku lalui. 


Job pertama aku di Jalan Askar Kg Melayu Majidee, anak tuan rumah tu namanya Fatin. Bayangkan, baru job pertama aku dah kena musibah, ada batu terpelanting menyebabkan cermin kereta aku pecah, dan cik fatin ni tlg bayarkan kos tukar cermin kereta aku RM100 tanpa mengurangkan upah potong rumput RM80. Aku pernah cari dia tapi tak jumpa, yg aku tahu dia kerja di Aeon Tebrau 7-8 tahun lepas. Kalau ada sesiapa kenal boleh sampaikan pada aku, aku nk byr semula 10x ganda apa yg dia bayarkan utk aku dulu.  


Pernah sekali potong rumput rumah terbiar corner lot, semak samun memang paras pinggang, aku terlibas anak ular warna hitam, aku diamkan saja sebab dah nak Maghrib. Selang 10 minit aku rasa betul2 mendung belakang aku, bila aku pusing ada ular berdiri lagi tinggi dari aku, tinggi sampai aku kena mendongak untuk bertentang mata dengan dia, kepala dia mengembang dan aku pasti ianya adalah ular tedung selar. Aku pandang bawah nak pastikan betul ke ular atau jin, dia memang berdiri betul2 pacak dengan ekor dia. Masa tu aku dah fikir ini hari terakhir aku, masih segar dalam ingatan jeliran lidah ular ni dengan bunyi SLRRPP beliau. Aku istighfar dan aku beritahu dia, "Aku minta maaf, aku tak sengaja bunuh anak kau, aku cuma cari rezeki dekat sini, tolong lah pergi, aku betul2 minta maaf". Ular tu terus rebahkan badan dia dan berlalu pergi. Aku sambung potong rumput, takut ada, syukur pon ada, yg penting nak kena habiskan potong rumput kalau tak payment tak dapat. 

 

Dari kerja potong rumput ni juga aku kenal siapa orang betul2 kaya dan buat2 kaya. Selalunya potong rumput rumah2 kampung ni disediakan air manis sejuk, goreng pisang, dan dibayar lebih daripada harga yang diberi. Kalau bulan puasa dibungkuskan lagi makananan berbuka. Potong rumput rumah2 banglo, rumah2 yg ada swimming pool, rumah2 dato datin, jangan kan air, harga upah pon diminta diskaun lepas siap. Siap merayu nk minta kurang rm20. Sedih kan? 


Walau apa pon, buat kerja potong rumput ni memang penat tapi takdalah teruk mana, dulu aku fulltime boleh buat 4k-5k sebulan, sehari 2 rumah dah boleh dpt rm200-rm300. Klau 3 - 4 rumah boleh dpt rm500 sehari. Kemuncak karier aku sebagai pemotong rumput professional ni pernah dapat rm8k-10k sebulan sebab aku ambil job2 kilang, rumah2 flat dan taska. Aku gajikan 2 pekerja rohingya dan aku pon buat kerja sama2. Tapi aku buat proper, ada resit, aku ambil details customer tulis dalam buku log, aku yang buatkan schedule tarikh bila next service, 2 hari sebelum aku hantar mesej reminder. Dan bila aku dah buat business lain, aku pass je buku log yg ada job 10-12k sebulan dekat pekerja Rohingya aku. Dapat la sorang 5-6k sebulan, pekerja rohingya tu siap nak bg aku comission tapi aku tolak sebab nak fokus business baru aku masa tu. 


Aku pon tak faham kenapa generasi sekarang lebih memilih buat grabfood & foodpanda yang nak dapat rm100 sehari pon susah sedangkan kerja potong rumput ni 1jam+ dah boleh dapat rm100. Modal petrol rm2, tali tangsi. Untuk job rm100 modal rm3 - rm5 sahaja termasuk plastik sampah, selebihnya modal kudrat saja lah. 


Tapi di ingatkan kerja potong rumput ni jangan dijadikan karier, cukup sekadar 'transition' jika kau hilang kerja / business down. Sedikit penat, tapi income lg tinggi dari fresh grad degree. Zaman potong rumput umur 21-22 aku konsisten menyimpan 1k-2k sebulan, sebab masih bujang. Modal simpanan tu aku mula perniagaan yg aku usahakan hari ini. Berfikir cara 'entrepreneur', bukan 'self-employed'. 


Orang selalu kata zaman susah tu pengalaman berharga, tapi pengalaman tu hanya akan jadi berharga bila kau dah keluar dari kesusahan tu, kalau kau masih susah dan tak berusaha utk keluar dari kesusahan, itu bukan pengalaman, itu kegagalan. Masa susah tu perit dia kita je yg tahu. Tapi semasa kita sedang harungi tu jangan di anggap kesusahan, anggap ianya sebuah perjalanan.  


Aku juga nak ambil kesempatan ini utk berterima kasih kepada semua pakcik makcik abang kakak yg support aku zaman potong rumput, bagi duit lebih, bagi makan bagi minum, aku ingat dan aku doakan kalian dimurahkan rezeki dunia akhirat. 


P/s; 


Gambar 1 - conversation pakcik potong rumput 


Gambar 2 - zaman aku carry nama Ali, tengok lah gambar aku dulu, bangla potong rumput naik beskal pon dtg kt aku cakap bangla la, merayu2 dia minta maaf bila aku bagitau aku melayu. 


Gambar 3 - Alhamdulillah, masih mesin rumput yg sama, mesin rumput hadiah ex-gf, mesin rumput cari rezeki & cari modal meniaga, cuma sekarang potong rumput di rumah sendiri di pagi hari minggu.


Utk warga Johor yang terbaca post ni, tlg sampaikan kalau sy boleh jumpa semula  Fatin, no rumah x ingat, rumah kampung di jalan askar/jalan tentera kg melayu majidee, jb. Sy nk hadiahkan dia 10x amount (RM1000) dia sedekah utk saya 8 tahun lepas. 


#MENCARIKAKFATINFahaman Khawarij yang semakin menular.
Cuba fikirkan, adakah mereka yang menuturkan kata bunuh ini seorang yang arif agama? Pada aku, tidak. Kalau dia seorang yang arif agama, maka tidak begini tuturnya. Dan kalau dia memang mahir agama, maka sudah pasti dia bukan orang yang mengamalkan ilmu yang dipelajarinya.


Persoalannya, kenapa orang yang tidak mahir agama boleh sampai seberani ini mengeluarkan kata-kata yang beracun sebegini?


Ini kerana hasutan yang dikeluarkan oleh puak yang gelarkan diri mereka ustaz atau ulama, yang kemudian bersifat ego enggan terima ditegur. Mereka ini yang menanamkan rasa benci keterlaluan sehingga telah mempengaruhi fikiran mereka yang tak mahir agama.


Mereka yang gelarkan diri ustaz ini tidak ada dalam diri mereka sifat tabaiyun. Walaupun acap kali terjadi video yang viral telah dikerat-kerat, tapi tetap mereka enggan ambil pelajaran dan langsung percaya kepada apa yang tersebar. Masih enggan faham fitnah yang dibawa oleh kemajuan teknologi hari ini.


Nak hentikan fahaman Khawarij yang kian membarah di negara kita ini, tidak ada cara selain dari hentikan sebarang jenis kuliyah atau ceramah hang menyeru kepada racun kebencian melampau seperti ini.


Sudah masa untuk mereka yang gelarkan diri ustaz ini dipertanggungjawabkan atas apa yang mereka sebar. Kini masanya untuk pihak autoriti seperti polis masuk campur. Mereka yang menyebarkan dakyah kebencian perlu ditahan dan didakwa. Bukan sahaja yang beri komen ini, tapi mereka yang menyebabkan komen seperti ini terhasil juga mesti didakwa.


Kita tak mahu fahaman ekstremis dan ganas seperti ini menjadi budaya dalam negara kita. Kalau ini tidak disekat sekarang, kita sebenarnya merencana masa depan yang lebih buruk untuk negara kita. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.