LAGI TEKANAN BUAT PIMPINAN PAKATAN

More pressure on Pakatan reps. Police are expected to question several Penang Pakatan reps at noon today over a political gathering apparently held without a police permit.

Mereka yang akan di soal siasat di tingkat 28 ialah ialah Lim Guan Eng, V Raveentharan, Jason Ong and Sim Tze Tzin.

Raveen (Batu Uban), Jason (Kebun Bunga) dan Sim (Pantai Jerejak) adalah ADUN dari PKR.

Perhimpunan politik tersebut telah di adakan pada awal februari di tapak expo Sunagi Nibon.


sumber : anilnetto

DEMONTRASI DI HADAPAN BANGGUNAN UMNO BAGAN SERAI

BAGAN SERAI- Satu perhimpunan telah di adakan di hadapan banggunan MAYBANK Bagan Serai sebentar tadi. Perhimpunan menunjukkan ketidak senangan rakyat terhadap apa yang berlaku itu, turut di sertai YB Mujahid Yusof Rawa MP Parit Buntar,YB Khalid Idham Adun Titi Serong, Yb Yunus ADUn Kuala Kurau para penyokong seramai 50 orang.


Majlis turt mendesak agar YB Mohsin mengosongkan kerusi parlimen Bagan Serai itu, turut menuntut agar beliau melepaskan jawatan dan seterusnya bertanding atas mana-mana tiket dan biar rakyat menentukan.Mohsin (foto), 65, yang dilantik mewakili PKR di kerusi utara Perak adalah ahli parlimen ketiga parti itu yang bertindak keluar parti.

Dua yang lain itu ialah MP Bayan Baru, Zahrain Hashim dan MP Nibong Tebal, Tan Tee Beng.

Pada sidang media, pagi ini di Ampang, Moshin diiringi oleh bekas setiausaha agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim.

Salehuddin sebelum ini juga muncul pada dua sidang media di mana dua ahli parlimen PKR berkenaan mengumumkan tindakan keluar parti mereka.

Turut keluar PKR ialah bekas timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin.Pada pilihan raya umum 2008 lalu, Mohsin yang pertama kali bertanding mengalahkan Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin Zin dari Umno dengan majoriti 3,413 undi.Parlimen Bagan Serai mempunyai 47,111 pengundi berdaftar.

Berikutan ini, jumlah ahli parlimen PKR kini tinggal 27 orang.SUMBER: EMAIL PENGUNJUNG DARI BAGAN SERAI PERAK.

Ahli keluar parti : PKR perlu ‘post mortem’ - Herman Samsudeen

Ahli keluar parti : PKR perlu ‘post mortem’ - Herman Samsudeen


Oleh Mohd Ali Bakri

KUALA LUMPUR : "Secara peribadi, saya syor Parti Keadilan Rakyat (PKR) segera membuat 'post-mortem' berhubung tindakan beberapa wakil rakyatnya yang keluar parti itu dan menjadi wakil rakyat bebas," kata Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (DPPWP) Herman Samsudeen.

Paling mendukacitakan, kata beliau, kebanyakan mereka itu telah berpaling tadah lalu menyokong BN, sehingga menyebabkan PKR hilang dua kerusi parlimen dan lima kerusi Dun kerana masalah ini.

"Pendekatan kepemimpinan PKR dalam menghadapi ahli-ahlinya yang bermasalah perlu dinilai semula. Berdasarkan rekod, kesemua mereka mempunyai masalah dan tidak berpuashati dengan kepimpinan parti," katanya dalam suatu kenyataan di sini, hari ini.

Tambah beliau, rakyat pasti kecewa dengan apa yang berlaku dan Umno pasti gembira kerana berjaya memporak perandakan Pakatan Rakyat (PR) melalui PKR.

"Ura-ura menyatakan bahawa ada lagi wakil rakyat PKR yang mahu lompat juga tersebar luas. Oleh itu, PKR tidak boleh anggap hal ini sebagai masalah kecil, kerana risikonya begitu besar kepada masa depan PR.

Fahami konsep wala' dalam Pas


"Pada saya, hanya PKR sahaja yang boleh selesaikan masalah ini dan Pas serta Dap juga perlu berhati-hati. Mungkin juga komponen Pakatan perlu berkongsi pengalaman tentang disiplin wala' dengan Pas," tambah beliau.

Herman berkata, walaupun ramai pihak mempertikai isu wala' dalam Pas, namun dalam keadaan begini, kita akan melihat betapa disiplin wala' itulah yang akan mempertahan kekuatan parti.

"Ada masa kita tidak bersetuju dengan kepimpinan dan ada masa kepimpinan tidak setuju dengan ahli, namun dengan berpegang pada disiplin wala' dan thiqah yang diajarkan Rasulullah, segala masalah dapat diselesaikan secara musyawarah dan tolak ansur," katanya.

Antara ahli-ahli parlimen itu, Datuk Seri Zahrain Mohamed dari Bayan Baru dan terkini, Tan Tee Beng dari Nibong Tebal.

Sementara itu, bagi kerusi dewan undangan negeri pula, menyaksikan tindakan Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi keluar daripada parti, diikuti Kapten (B) Mohd. Osman Jailu (Adun Changkat Jering), Gabriel Adit Demong (Adun Ngemah), Md Radzi Salleh (Adun Lunas), dan Badrul Hisham Abdullah (Adun Pelabuhan Klang).

REFORMIS SERU DEMONTRASI


| Print | E-mail
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 3 Mac: Kumpulan aktivis Reformasi menyeru pengundi mengadakan bantahan, termasuk demonstrasi aman di kawasan Parlimen masing-masing terhadap ahli-ahli Parlimen melompat parti di samping melahirkan keyakinan penuh mereka kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, mereka juga mengecam budaya politik wang yang diamalkan oleh Barisan Nasional dan ejen-ejen mereka kerana amalan itu adalah virus perosak bangsa dan negara Malaysia.

Kumpulan Reformis adalah penyokong tegar Anwar yang menggerakkan perjuangan reformasi selepas Anwar dipecat dari menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Mereka sudah lama senyap tetapi kini mula bersuara kembali melalui kenyataan ini.

Kumpulan tersebut yang mendakwa diberi mandat untuk mewakili lebih 2,000 aktivis reformasi seluruh negara dengan tegas menyatakan sokongan penuh kepada kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat.

Mereka percaya hanya Anwar mempunyai iltizam yang kuat dan mampu untuk membawa agenda reformasi serta perubahan di negara ini dan menyokongnya sebagai bakal Perdana Menteri Malaysia.

Mereka juga menyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan parti-parti yang bergabung dalam Pakatan Rakyat, kerana agenda Pakatan Rakyat jelas membawa perubahan, menghapuskan rasuah dan merealisasikan hasrat 'Malaysia Baru'.

Bagi mereka, tindakan ahli-ahli Parlimen yang melompat parti adalah tindakan golongan pengecut yang jelas merupakan pengkhianatan kepada pengundi yang telah mengundi mereka dalam pilihan raya umum lepas untuk mewakili mereka melaksanakan agenda perubahan seperti yang dinyatakan dalam manifesto.

“Oleh itu, kami mencabar golongan ini supaya bersikap 'jantan' dengan mengosongkan kerusi Parlimen masing-masing bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan. Hanya dengan cara itu dapat mengembalikan mandat kepada rakyat untuk menentukan sama ada tindakan mereka mendapat restu pengundi,” ujar kenyataan tersebut.

Mereka turut menuntut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat jumlah wang yang ditawarkan kepada ahli-ahli Parlimen yang melompat parti dan mengheret mereka ke muka pengadilan.

Wakil-wakil aktivis reformasi terdiri daripada Nasir Isa, Mohd Hamdi Mohd Said, Badaruddin Ismail, Syed Baniamin Syed Baharuddin, Norzairi Jantan, Sow Hock Hin, Badrulhisham Mohd hanafiah, Mohd Hafifudin Nordin, Pospan Lingam Sinakanu, Abdul Rahman Hackeem, Zainal Misran (Enot), Zunar dan Haili Ahmad.

(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...