AKHLAK SEORANG MB


 

SIAPA LA RAJIN MEMFITNAH..


 

HA.HA...AKU RASA MELAYU PENANG PUN OK LAGI DARI KELANTAN. Sedih tengok naratif perkauman terus dimainkan demi politik. Keluarga mertua aku di Selangor. Aku pun selalu balik kampung mertua. Aku tengok ok je. Tak ada lagi kes Melayu tersiksa.


Cerita Melayu gigit jari la, negeri diuruskan orang lain la. Padahal segala bantuan yang diberikan oleh kerajaan negeri dinikmati oleh majoritinya orang Melayu.


Yang dapat air free, Melayu. Yang dapat insurans percuma, Melayu. Yang dapat skim mesra usia emas, Melayu. Yang dapat beli barang keperluan pada harga diskaun di jualan Rahmah, pun Melayu. Pendek kata, Melayu Selangor dapat segalanya.


Tapi di Kelantan, Melayu dapat apa? Dapat bekalan air yang keruh. Kepala paip keluar angin je tapi bill tetap kena bayar. Disuruh pula mandi di sungai belakang Tesco Kota Bharu. Jalan pun sempit! Bus stand usang. Itu yang dibanggakan?


Yang rasa penderitaan, kesusahan, kesulitan, pahit jerih semua tu siapa? Bukan Melayu? Orang Melayu di Selangor beribu kali lebih terbela dan beruntung kalau nak dibandingkan dengan Melayu Kelantan.


Melayu mana yang berundur di Selangor? Berikan fakta. Setidaknya, orang Melayu di Selangor dapat bekerja. Jabatan kerajaan pun ramai. Di Kelantan cuma keluarga pemimpin yang diterima. Apa kes?


Selangor masih di bawah jagaan orang Melayu. MB orang Melayu. Begitu juga kebanyakan exco. Malah Sultan juga masih Melayu. Apa dia nak kata Sultan Selangor tak cakna tentang orang Melayu?


Kalau nak dihitung, orang Melayu di Selangor lebih selamat, terbela dan bertuah. Sementara orang Melayu di Kelantan hidup dalam serba kekurangan, orang Melayu di Selangor hidup dengan sebegitu banyak bantuan.


Aku sebut Melayu di Selangor. Bukan hanya Melayu Selangor. Itu termasuklah orang Melayu yang bukan dari negeri Selangor. Kesemuanya dapat menikmati kemakmuran negeri secara saksama.


Tengok dulu nasib bangsa kamu di negeri sendiri. Tengok bagaimana nasib Melayu di negerimu yang diperintah oleh 100% Melayu itu dibela. Baru boleh pertikai nasib Melayu di Selangor. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.

AKHIR ZAMAN PEMBOHONG PENCURI PENYAMUN LEBIH DIPER CAYAI.


 

ANAKMENANTU DAN PEGUAM TAK MAU BALIK.


 

CINA PH VS CINA PN. MELAYU TAKUT HILANG NEGERI DAN TUDUH HILANG NEGERI.

 


Menjawab isu yang diangkat oleh walaun kononnya Melayu Selangor berundur serta negeri dikawal oleh bukan Melayu dan sebagainya, di sini aku lampirkan senarai keputusan PRN Selangor.
Kerusi yang dimenangi oleh calon bukan Melayu PH sebenarnya ditentang oleh juga calon bukan Melayu dari PN. Semua kecuali N56. Bererti, sama ada PH atau PN yang menang, penyandangnya tetap bukan Melayu. Jadi walaun buat isu apa?


Kalau nak kata PH gadai negeri kepada Cina DAP, maka PAS nak gadai Selangor kepada Cina Gerakan la ye? Begitulah sampahnya pemikiran PN. Mereka sebenarnya bukan peduli soal Melayu. Mereka main isu kaum cuma untuk kuasa. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.


ELOK LA KALAU DAH SOMBONG SANGAT.

 


Walaun bila senang belagak la.. Lupa diri kutuk- kutuk dan caci dsai .. Bila terkono terduduk mula merayu-rayu .. Pigi da.. Rasakan lu walaun.
HUKUM SUNGGUH....TAPI RAMAI PERCAYA KE DIA....FATWA APA LA PULAK. Aku jumpa ni di FB aku. Tak pasti betul atau tidak Ustaz Azhar Idrus ada sebut ni. Tapi setakat yang aku tahu, undi pilihanraya ni tak wujud di zaman Nabi saw. Macamana nak kata haram?


Kalau nak hukum dengan qiyas, memanglah haram jatuhkan kerajaan Islam walaupun pemimpin zalim. Ia bagi mengelak berlaku pertumpahan darah. Tapi kalau secara aman macam PRU, apa salahnya?


Tapi aku tak bercadang nak bangkang fatwa Ustaz Azhar ni. Cuma nak ajak semua fikirkan, sebelum nak berhukum sebegini, tanya dulu adakah kerajaan yang hendak ditukar itu kerajaan Islam?


Apakah kerajaan Islam? Adakah kerajaan Islam itu cukup dengan menjalankan undang-undang Islam?


Tak. Negara Islam mesti mengamalkan dasar Islam yang menitik beratkan keadilan. Islam utamakan kesaksamaan dan kesejahteraan hidup rakyat. Tak cukup sekadar praktikkan undang-undang Islam.


Hinggakan Allah wajibkan ibadah zakat. Tak hanya zakat harta, emas, simpanan dan galian, bahkan ada pula zakat fitrah, yang bertujuan membantu orang kurang berkemampuan menyambut raya.


Jadi jika sesebuah pentadbiran mengaku sebagai kerajaan Islam, kesejahteraan rakyat mesti menjadi agenda utama. Keperluan asas mesti sempurna. Peluang perniagaan mesti adil, tak hanya saudara mara yang dapat kerja. Itu baru kerajaan Islam.


Jika sebuah kerajaan itu sibuk menghukum orang awam atas dosa peribadi tapi kesejahteraan hidup rakyat diabaikan, rasuah dan seleweng berleluasa, peluang kerja hanya untuk golongan tertentu, maka bukanlah ia pemerintahan Islam. Sebaliknya jadilah ia negara Taliban.


Bacalah sirah. Teliti sifat dan kepimpinan Nabi saw sebagai ketua negara. Lihat bagaimana Khalifah ar-Rasyidin mentadbir. Ingati kisah Umar al-Khattab dengan wanita yang masak batu kerana anaknya kelaparan. Banding dengan pemerintah yang ada.


Jika si pemerintah itu memerintah tanpa mengikut sifat kepimpinan Nabi saw atau paling tidak para Khalifah ar-Rasyidin, tapi mengaku pentadbirannya sebagai Islam, ketahuilah bahawa dia telah menipu.


Berbalik kepada tajuk asal. Jika sudah pentadbiran itu bukan pentadbiran atau kerajaan Islam, maka apa yang dituturkan oleh Ustaz Azhar seperti dalam gambar ini tidak terpakai sama sekali. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.TERKINCIT KINCIT MINTA MAAF SEBAB TIDOQ TAK LENA...HAAAA...SIKIT KA KALAU 200K ZAMAN NI. MUNG MINTA SOQANG SIKIT TABUNG MILO. WALAUN BERI JA. NANTI FITNAH LAGI.

 

Zus Din Kembali.


Kah kah...walaun mintak maaf? Dr Hafidzah patut saman jer...Kakitangan awam memg tak sokong PMX dan Kerajaan MADANI.


DULU KALAU SOKONG PKR DI ZAMAM MAHATHIR, CIKGU KENA TUKAR SEKOLAH. SEBAB GB SEMUA UMNO. SEKARANG GB PULA WALAUN..SOKONG KERAJAAN KENA TINDAS...APA PUNYA MALANG NASIB. BADAN.

 Ada penjawat awam yang terang-terang menyokong PN dan menentang Kerajaan Perpaduan. Tapi tiada tindakan pun yang dikenakan kerana kerajaan ini memberikan kebebasan berpolitik.


Kalau zaman Mahathir dulu, siaplah mana-mana pegawai kerajaan yang sokong pembangkang. Yang guru dihantar ke ceruk pedalaman. Begitu layanan diberi kepada penyokong pembangkang.


Jangankan Mahathir, dalam tempoh sekejap PN menguasai kerajaan pun, baca apa orang yang walaun panggil Tok Guru ni kata kalau tak sokong kerajaan. Siapa lebih zalim, siapa lebih Islamik ni? Guane boh?


 

Raja Gelap 


.


HUHU..CIAN AIHH KENA CING. SEMUA PAKAT KENA CING...


 

WOIII DIN COPONG...HANG TAK MALU KA NAK NGADAP ANWAR MINTA DUIT NANTI....DIA KATA APA PADA KO...


 

KEPALA BAPAK BETOI...BERAPA HARI DAH DOK TUNGGU DEPAN ISTANA...HARAM TAK NAMPAK BAYANG MUHYIDDIN.


 

GANGGUAN TALIAN

 


Maaf gangguan talian.