Tak mahu kongsi kuasa masuk saja tarekat, silat – Prof Redzuan Othman


Tak mahu kongsi kuasa masuk saja tarekat, silat – Prof Redzuan Othman

Tak mahu kongsi kuasa masuk saja tarekat, silat – Prof Redzuan Othman

Pakar sejarah Universiti Malaya, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman mengingatkan perkongsian kuasa menjadi elemen terpenting dalam memastikan kejayaan sesebuah pakatan politik di Malaysia.

Redzuan berkata perkongsian kuasa merupakan elemen penting yang ditekankan Rashid al-Ghannushi yang merupakan pengasas parti pembaharuan Tunisia, Hizb al-Nahdah.

“Beliau menyebut, dalam politik mesti ada kesediaan berkongsi kuasa. Kalau terlibat dalam politik, fikirkan seorang sahaja yang mahu berkuasa, jangan masuk politik, masuk tarekat atau silat. Bukan politik.

“Dalam politik mesti ada toleransi serta kumpulan yang berlainan aliran, pandangan dan pendekatan. Itu politik. Jika eksklusif, itu bukan politik maka baliklah ke mana-mana,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah bertajuk Peranan AKP dan Kepimpinan Erdogan dalam Memartabatkan Islam melalui Proses Politik di Universiti Malaya hari ini.

Redzuan yang juga bekas dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial berkata, pendekatan yang diguna pakai Ghannushi itu bukan sahaja sesuai dipraktikkan di Tunisia malah kepada kumpulan dan parti Islam.

Katanya, parti Islam harus ada kesediaan untuk berkongsi kuasa kerana pendekatan hitam atau putih yang digunakan sebelum ini sudah tidak bersesuaian.
“Jika dilihat sebelum ini, kumpulan Islam senang saja sama ada jelas atau tidak jelas. Bagi beliau (Ghannushi) pendekatan itu tidak boleh pakai lagi. Bagi beliau politik perlu ada elemen toleransi. Itu jawapannya.

“Beliau yang hebat kata begitu, maknanya terpakai untuk semua. Di peringkat, kampung, kawasan, negeri dan negara. Ini yang sepatutnya diamalkan,” katanya.

Mengulas mengenai keyakinan PAS yang mampu meneruskan survival politik tanpa DAP dan PKR, Redzuan berkata ahli politik sememangnya mempunyai keyakinan yang tinggi.

“Dalam politik mesti yakin. Orang politik mana tidak yakin. Letak bertanding mana pun, mereka mesti yakin. Tidak yakin jangan masuk politik,” katanya.

Ditanya sama ada perjuangan PAS secara solo tanpa DAP akan membantu meningkatkan sokongan terhadap parti Islam itu, beliau berkata satu kajian akan dijalankan minggu depan.

“Tidak ada data, saya tidak berani sebut. Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya UM (Umcedel) berdasarkan data. Data itu menjadi panduan dan agak tepat,” katanya.

Redzuan menerusi kuliahnya selama dua jam hari ini menjelaskan faktor kejayaan Erdogan dan partinya, AKP memenangi pilihan raya Turki.

Beliau berkata perjuangan golongan progresif PAS tidak boleh disamakan dengan perjuangan Erdogan dan AKP kerana landskap politik yang berlainan.

“Untuk menyatakan kedua-dua boleh mengambil secara keseluruhannya, saya fikir suasana, isu dan pemainnya berbeza. Secara keseluruhan banyak perbezaan daripada persamaan. Saya melihat begitu.

“Perkembangan yang berlaku di Turki dan Malaysia, banyak perbezaannya walaupun ada elemen yang perlu disamakan tetapi perbezaannya cukup besar.

“Antara yang besar, sistem membolehkan AKP menang. AKP menang bukan kerana kuat. 34% bukan kerana kuat tetapi sistem membolehkannya menang,” katanya.

Bekas pengarah Umcedel ini berkata sistem pilihan raya di Turki memudahkan AKP untuk menang dan ia berbeza suasana di Malaysia.

Katanya, apa yang diperjuangkan AKP juga tidak sama dengan apa yang diperjuangkan parti politik Malaysia terutamanya yang melibatkan isu sekularisme.

“Di Malaysia sistemnya lain. Kita menggunakan sistem first past the post. Itu sudah menyebabkan sukar untuk melihat perkembangan bersama di antara di sana dengan di sini.

“Sekular Malaysia tidak sama sekular Turki. Parti kita tak perlu perjuangkan untuk pakai tudung, iftar di pejabat, kerana di sini dibenarkan.

“Di sana ada isu. Isu pakai tudung boleh jadi isu pilihan raya. Di sini isu pakai tudung siapa nak dengar,” katanya.

1MDB, PetroSaudi anak jantan kalau berani tunjuk emel sebenar


1MDB, PetroSaudi anak jantan kalau berani tunjuk emel sebenar
PJ Utara MP Tony Pua

1MDB, PetroSaudi anak jantan kalau berani tunjuk emel sebenar

DAP mencabar 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan PetroSaudi International mendedahkan versi asal dokumen yang didakwa diubahsuai, susulan penangkapan bekas pengarah syarikat itu atas tuduhan peras ugut.

Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata ini langkah terbaik bagi dua syarikat itu membidas pelbagai tuduhan dan pendedahan yang diterbitkan organisasi media dan Sarawak Report.

Menurut ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu, 1MDB sejak Januari tahun ini “tidak melakukan sebarang usaha” mengemukakan bukti dan dokumen bagi menidakkan laporan Sarawak Report.

Menurutnya, 1MDB tidak pun menafikan butiran pendedahan seperti tindakan pengurusan tertinggi 1MDB menandatangani perjanjian pelaburan bernilai USD$1 bilion usahasama dengan PetroSaudi dalam masa lima hari bertemu PetroSaudi.

Syarikat bermasalah itu tidak menafikan US$700 juta dan US$550 juta dipindahkan kepada Good Star Limited, satu syarikat yang dikuasai taikun Low Taek Jho, kata Pua.

Menurutnya lagi, sehingga kini 1MDB tidak mampu memberikan maklumat tentang pelaburan dibuat dengan US$2.318 bilion di Kepulauan Cayman yang kini ditebus dan sebahagiannya dibelanjakan dengan bakinya disimpan dalam bentuk “unit” yang misteri di BSI Bank Singapura.

Malah, penerbit Sarawak Report, Clare Rewcastle mengundang pihak berkenaan menyamannya di mahkamah jika beliau salah nyata emel-emel atau dokumen di lamannya.

“Tiada usaha dari PetroSaudi, 1MDB atau Jho Low berbuat demikian. Semua yang kita dapat adalah penafian umum yang lemah, sekadar mengenepikan tuduhan serius sebagai maklumat diubahsuai.

“Ayuh 1MDB. Jadi jantan atau mengakulah. Berhenti bersembunyi di balik kain kerajaan menggunakan kerahsiaan dan pada masa sama menyalah gunakan kuasa,” kata Pua dalam kenyataan.

Hari ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, memetik laporan The Star, berkata beberapa rakyat Malaysia di belakang dokumen dan emel yang didakwa diubah suai yang diambil dari PetroSaudi berkenaan urusniaganya dengan 1MDB.

Zahid turut memberi amaran kepada The Edge dan pemiliknya Datuk Tong Kooi Ong yang permit penerbitan kumpulan itu boleh ditarik semula.

Menurut Pua, amaran Zahid itu berdasarkan sumber tanpa nama PGI.

“Ia mungkin ‘data tidak lengkap’ kerana beberapa dokumen urus niaga utama tiada dalam emel yang dibocorkan.

“Kepada PetroSaudi dan 1MDB, ia mungkin’dipilih secara kreatif’ tetapi kepada pembayar cukai Malaysia, ia ditapis secara bijak,” katanya.

PARTI INDUK YANG SOKONG UMNO JUGA AKAN TENGGELAM

PARTI-PARTI SERPIHAN YANG MENYOKONG UMNO SAHAJA YANG TENGGELAM, MALAH JIKA ADA PARTI INDUK PUN YANG BERTINDAK DEMIKIAN, JUGA AKAN LEMAS KARAM

Sejarah hanya membuktikan, parti serpihan yg pro Umno pasti tenggelam. Berjasa, Hamim dan Akim ruyup kerana parti2 serpihan ini menyokong BN. Dan Pas pd masa ini melawan BN. Jika Pas juga sokong Perikatan/BN, ia akan alami nadib yg sama dgn Berjasa, Hamim dan Akim. 

XDi Malaysia mana2 parti yg asalnya pembangkang, dilihat rakyat condong menyokong Umno pastinya akan ditolak. Belum buat kerjasama

PARTI-PARTI SERPIHAN YANG MENYOKONG UMNO SAHAJA YANG TENGGELAM, MALAH JIKA ADA PARTI INDUK PUN YANG BERTINDAK DEMIKIAN, JUGA AKAN LEMAS KARAM

Sejarah hanya membuktikan, parti serpihan yg pro Umno pasti tenggelam. Berjasa, Hamim dan Akim ruyup kerana parti2 serpihan ini menyokong BN. Dan Pas pd masa ini melawan BN. Jika Pas juga sokong Perikatan/BN, ia akan alami nadib yg sama dgn Berjasa, Hamim dan Akim. 

XDi Malaysia mana2 parti yg asalnya pembangkang, dilihat rakyat condong menyokong Umno pastinya akan ditolak. Belum buat kerjasama lg pun, cukup sekadar iyakan cakap2 dan tindakan Umno, beri tongkat dan beri nyawa, lambat laun ia akan tenggelam.

 Parti S46 hidup tetapi tenggelam slps dibubarkan kerana para pemimpinnya sertai Umno. Presidennya, Ku Li berpaling tadah. Kemunculannya pd tahun 1990 telah membolehkan Pas bersama Angkatan Perpaduan Ummah (APU) menawan Kelantan. 

 Bukankah telah juga dibuktikan Parti Keadilan Nasional (PKN), kini jadi Partai Keadilan Rakyat (PKR) berdiri teguh, utuh wlpun ia parti serpihan. Semua orang ramalkan PKR akan senasib dgn Berjasa, Hamim, Akim dan S46. Tetapi hakikatnya, ia semakin berpengaruh sehingga kini. Pas yg tidak pernah menang di Selangor sejak ditubuhkan, mara membentuk kjaan bersama PKR dan Dap. Ini bukti yg di depan mata. 

 Untuk pengetahuan jg, AK Parti pimpinan Erdogan (bekas Ketua Pemuda Parti Refah) yg memimpin Turki hari ini juga adalah serpihan drpd Parti Refah (kini Shadat Parti setelah Refah diharamkan) yg dipimpin Erbakan dari kumpulan konservatif. Shadat Parti terpinggir ditelan pengaruh AK Parti. Pengaruh AK Parti yg progresif, inklusif dan demokratik tlh meminggirkan Shadat Parti. Malah ada pemimpin Pas tidak senang berurusan dgn Erdogan berbanding dgn pemimpin Parti Shadat apabila ke Turki.

 Dan di Indonesia, Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) yg diketuai Megawati skrg, Jokawi jd Presiden Indonesia merupakan parti serpihan drpd Partai Indenesia Perjuangan (PDI). Pengaruh PDI-P terus berkembang menelan parti induknya PDI yg ternyata kini sudah terpinggir.

 AK Parti dan PDI-P lahir kerana krisis dalaman hampir2 sama dgn yg dilalui oleh Pas. Kedua2nya menubuhkan parti baharu, dan muncul sbg paryi yg lbh berpengaruh drpd parti induknya.

 Yg clear, di tanahair kita jgn ada parti serpihan yg asalnya pembangkang, condong dgn Umno. Ia pasti tersungkur. Kita kena ingat Pas jg parti serpihan drp Umno. Setelah tidak percayai Umno blh memperjuangkan Islam, dgn kes2 tertentu yg terjadi, sebilangan ulama Umno menubuhkan Pas. Pas hidup sbb dasarnya Islamik dan melawan Umno. Namun Pas gagal menguasai undi Melayu, tenggelam dlm kekuasaan Umno-BN. 

 Biarlah dikatakan serpihan, parti baharu yg mahu ditubuhkan oleh G18 mestilah menunjangi dasar Islamik, inklusif, progresif dan demokratik. Peka dgn isu2 rakyat, realistik, memahami waqi sebenar siasi semasa dan ikut acuan Malaysia yg majmuk. Amacam?

 Dtmj, 26 Jun 2015 
Kantor Kompas
lg pun, cukup sekadar iyakan cakap2 dan tindakan Umno, beri tongkat dan beri nyawa, lambat laun ia akan tenggelam.

 Parti S46 hidup tetapi tenggelam slps dibubarkan kerana para pemimpinnya sertai Umno. Presidennya, Ku Li berpaling tadah. Kemunculannya pd tahun 1990 telah membolehkan Pas bersama Angkatan Perpaduan Ummah (APU) menawan Kelantan. 

 Bukankah telah juga dibuktikan Parti Keadilan Nasional (PKN), kini jadi Partai Keadilan Rakyat (PKR) berdiri teguh, utuh wlpun ia parti serpihan. Semua orang ramalkan PKR akan senasib dgn Berjasa, Hamim, Akim dan S46. Tetapi hakikatnya, ia semakin berpengaruh sehingga kini. Pas yg tidak pernah menang di Selangor sejak ditubuhkan, mara membentuk kjaan bersama PKR dan Dap. Ini bukti yg di depan mata. 

 Untuk pengetahuan jg, AK Parti pimpinan Erdogan (bekas Ketua Pemuda Parti Refah) yg memimpin Turki hari ini juga adalah serpihan drpd Parti Refah (kini Shadat Parti setelah Refah diharamkan) yg dipimpin Erbakan dari kumpulan konservatif. Shadat Parti terpinggir ditelan pengaruh AK Parti. Pengaruh AK Parti yg progresif, inklusif dan demokratik tlh meminggirkan Shadat Parti. Malah ada pemimpin Pas tidak senang berurusan dgn Erdogan berbanding dgn pemimpin Parti Shadat apabila ke Turki.

 Dan di Indonesia, Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) yg diketuai Megawati skrg, Jokawi jd Presiden Indonesia merupakan parti serpihan drpd Partai Indenesia Perjuangan (PDI). Pengaruh PDI-P terus berkembang menelan parti induknya PDI yg ternyata kini sudah terpinggir.

 AK Parti dan PDI-P lahir kerana krisis dalaman hampir2 sama dgn yg dilalui oleh Pas. Kedua2nya menubuhkan parti baharu, dan muncul sbg paryi yg lbh berpengaruh drpd parti induknya.

 Yg clear, di tanahair kita jgn ada parti serpihan yg asalnya pembangkang, condong dgn Umno. Ia pasti tersungkur. Kita kena ingat Pas jg parti serpihan drp Umno. Setelah tidak percayai Umno blh memperjuangkan Islam, dgn kes2 tertentu yg terjadi, sebilangan ulama Umno menubuhkan Pas. Pas hidup sbb dasarnya Islamik dan melawan Umno. Namun Pas gagal menguasai undi Melayu, tenggelam dlm kekuasaan Umno-BN. 

 Biarlah dikatakan serpihan, parti baharu yg mahu ditubuhkan oleh G18 mestilah menunjangi dasar Islamik, inklusif, progresif dan demokratik. Peka dgn isu2 rakyat, realistik, memahami waqi sebenar siasi semasa dan ikut acuan Malaysia yg majmuk. Amacam?

 Dtmj, 26 Jun 2015 
Kantor Kompas

Kumpulan Ulama Berantakan, Penyokong TITM Dipancung Di Pahang


Penyokong Tuan Ibrahim ‘dipancung’ dalam kabinet baharu PAS Pahang

Kumpulan konservatif dalam PAS bukan sahaja menyingkirkan golongan profesional tetapi juga menolak pihak yang tidak bersama dalam kumpulan mereka.

Di Pahang, dua orang kanan bekas pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, pemimpin yang dianggap sederhana dalam parti Islam itu, turut disingkirkan.

Dalam pembentukan kabinet PAS Pahang di bawah pesuruhjaya baharu Rosli Jabar, Yusof Embong, bekas timbalan pesuruhjaya 1 yang disebut-sebut sebagai bakal pengganti Tuan Ibrahim, hanya dilantik sebagai ahli perhubungan PAS Pahang.

Nasib bekas ketua penerangan, Suhaimi Saad, lebih teruk lagi apabila tidak dilantik memegang apa-apa jawatan dalam PAS Pahang walaupun sudah lama berada dalam kepimpinan negeri.

Serangan terhadap Yusof bermula sejak sebelum muktamar PAS ke-61 lagi, apabila laman Facebook pro-konservatif Tuc Tok Usin Ceroi menyerangnya.

Turut diserang adalah pembantu Tuan Ibrahim, Ahmad Nazaruddin Mohamed yang didakwa bersekongkol dengan Yusof.


Sekarang ini fokus serangan laman Facebook Tok Usin adalah DAP manakala semua posting lamanya dibuang.

"Hoiiii DAP dan Gobind.... lu sapa barua???? Sejak bila org islam dan kerajaan Kelantan kena dengar cakap dan minta izin lu kalau mau bentang draf hudud dan laksanakan hudud???

"Celaka punya DAP...!!!" tulis Tok Usin dalam posting terbarunya merujuk kepada Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo.

Tok Usin sebelum ini mendedahkan diri dan rangkaiannya melalui penyiaran satu rakaman perbualan dengan Nurul Islam Mohamad Yusof, pegawai media Pejabat Presiden PAS.

Sebelum muktamar, Tuan Ibrahim yang menang jawatan timbalan presiden dalam pemilihan baru-baru ini, menyerang laman Tok Usin dan meminta pemiliknya agar menutup laman itu jika benar mereka sayangkan PAS.

Namun operasi laman Tok Usin diteruskan dengan menyerang DAP. -TMI

ULASAN GB

Demkianlah hukum kebenaran dan keadilan berjalan... untu memperlihatkan siapa sebenarnya geng ulama ini... tidak lain dan tidak bukan jenis berjiwa kotor, gila kuasa dan tamak jawatan.

Bukan sahaja profesional disingkirkan, malah dengan sesama mereka pun jika bukan dari kumpulan mereka akan dipancung dan dicantas.

Itu yang berlaku di Pahang ke atas kumpulan TITM seperti dilaporkan.

Pada pemilihan di muktamar yang lalu, Dewan Ulama PAS Pusat siap menggunakan cai untuk perwakilan memilih kumpulan mereka dan menyingkirkan profesional secara blok. Dengan dibantu oleh cybertrooper ala papagomo sepertu Tok Usin Ceroi, El-Heraki, Alnangi, Huzir Sulaiman dan lain-lain mereka menang besar, hampir 100% dengan cara sedemikian, namun GB pernah mempersoalkan, redhakah Allah dan berkahkah tindakan Dewan Ulama itu?

Sekarang terjawab, mereka berantakan dan akan terus beranatakan sesama sendiri.

Apabila dilakukan kerja-kerja keji sedemikian, bererti ulama-ulama ini telah dan sedang terus merancang untuk menguasai parti sampai mati, dan tiada ruang untuk yang "bukan-ulama" berada di dalam saf kepimpinan.

Dan sewajarnya, golongan profesional memisahkan diri dari "ulama-ulama jahat" ini dan membentuk sebuah parti Islam yang baharu, yang lebih profesional dan lebih mematuhi akhlak Islam. Kita profesional, kita tidak akan jatuh dalam lubang biawak dua kali. InsyaAllah. Biarkan mereka itu yang tenggelam...