TONTON VIDEO INI

WAJIB TONTON!!.. DENGAR DENGAN TELITI!!..Ini bukan fitnah tulis semborono dlm fb..Ini rakaman video..tak boleh larii..!Segala yg ditakuti..sudah terjadi..Bagaimana pengKHIANAT UG Sudah menguasai..!!Masih lagi tak mempercayai..?Kemenangan PALSU di muktamar yg lalu..sudah terbukti..!Ingin bersama dgn PENYAMON ketuanan melayu yg dikenali..Rakan pro pakatan telah di mangsai..!Maka..tunggu dan nanti..'INI PERJUANGAN BARU' bakal menguasai..Tinggalkan pengKHIANAT pengundi ini sendiri..Karam bersama UMNgOk yg mrk sayangi..!UMNgOk TUMBAMG..UG TERLENTANG..
Posted by Kerajaang Perpaduwang UG on Saturday, June 27, 2015WAJIB TONTON!!.. DENGAR DENGAN TELITI!!..
Ini bukan fitnah tulis semborono dlm fb..
Ini rakaman video..tak boleh larii..!
Segala yg ditakuti..sudah terjadi..
Bagaimana pengKHIANAT UG Sudah menguasai..!!
Masih lagi tak mempercayai..?
Kemenangan PALSU di muktamar yg lalu..sudah terbukti..!
Ingin bersama dgn PENYAMON ketuanan melayu yg dikenali..
Rakan pro pakatan telah di mangsai..!
Maka..tunggu dan nanti..
'INI PERJUANGAN BARU' bakal menguasai..
Tinggalkan pengKHIANAT pengundi ini sendiri..
Karam bersama UMNgOk yg mrk sayangi..!
UMNgOk TUMBAMG..UG TERLENTANG..

Pekerja hotel lima bintang cuti tanpa gaji: Ekonomi mula meleset?


suara pakatan daily

Pekerja hotel lima bintang cuti tanpa gaji: Ekonomi mula meleset?

Pekerja hotel lima bintang cuti tanpa gaji: Ekonomi mula meleset?

Jaminan kerajaan BN bahawa ekonomi Malaysia tidak akan terjerumus ke jurang kemelesetan sudah tidak boleh dipegang lagi. Terdapat beberapa bukti sektor tertentu ekonomi yang sebelumnya mewah, kini telah membuang pekerja. Manakala sektor awam pula membekukan pengambilkan pekerja baharu .

Penulis baru-baru ini bertemu dengan seorang rakyat Malaysia berumur awal 30an yang menghadapi risiko diberhentikan kerja berikutan kemuraman dalam sektor perhotelan di Kuala Lumpur.
Pemuda yang mendakwa bekerja di sebuah hotel lima bintang itu, kini terpaksa bercuti tanpa gaji atas sebab kekurangan tempahan bilik di hotel tempat beliau bekerja.

Justeru itu, tidak banyak bilik yang perlu dikemas atau kain yang perlu dibasuh. Beliau mengeluh tentang nasibnya selepas rakan setugas diberhentikan kerja.

“Bisnes jatuh teruk sejak perisitiwa kehilangan pesawat MH370 tahun lepas. Sejak itu saya asyik diarah ambil cuti tanpa gaji. Ada rakan setugas yang sudah diberhentikan kerja. Ekonomi saya koyak sekarang.

“Masa depan juga tidak menentu, mungkin saya terpaksa pergi ke Singapura jika tiada kerja sesuai dalam negara,” katanya dengan nada sedih.

Beliau juga bercerita mengenai nasib seorang rakan yang berkerja dalam sektor industri. Rakan itu, katanya, sudah kehilangan pekerjaan sejak beberapa bulan lalu kerana permintaan untuk produk industri jatuh mendadak.

“Sekarang susah cari kerja. Malah kerja di kilang pun tiada kekosongan,” keluhnya.

Cuma, yang menerbitkan kemarahan beliau, dalam keadaan yang sukar ini mengapakah kerajaan masih ingin membawa 1.5 juta tenaga kerja asing dari Bangladesh, ketika warganegara tidak mempunyai peluang pekerjaan mencukupi?

Selena Tay adalah bekas kolumnis Free Malaysia Today dan Rakyat Times

Parti baharu profesional PAS mesti utamakan Melayu – Zaid Ibrahim

Parti baharu profesional PAS mesti utamakan Melayu – Zaid Ibrahim

Parti baharu profesional PAS mesti utamakan Melayu – Zaid Ibrahim

Susulan heboh diperkatakan sebuah parti politik baharu mungkin dibentuk oleh pemimpin PAS yang tewas dalam pemilihan parti baru-baru ini, Datuk Zaid Ibrahim hari ini mempertimbangkan isu itu, mengatakan parti tersebut mesti “hanya untuk orang Islam sahaja” pada peringkat awalnya.

Ini kerana, kata bekas menteri Umno itu, ia akan menjadi satu-satunya peluang untuk parti baharu berkenaan mencabar PAS.
“Ketika ini pun mereka tidak berserban dan berkopiah dalam pakaian harian mereka; ini akan mencacatkan mereka; jadi, jika hendak dibawa orang bukan Islam menyertai parti baru itu, ia hanya akan menambah masalah,” tulisnya di blognya hari ini.

“Ia akan menjadi satu lagi PKR dan satu bencana kepada Mat Sabu dan rakan-rakannya,” katanya merujuk kepada bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu.

Ketika ini, spekulasi meluas yang pemimpin progresif dalam PAS – digelar G18 – yang kalah pada pemilihan parti Islam itu awal bulan ini, mungkin menubuhkan sebuah parti baharu selepas Hari Raya ini, bersama parti serpihan, Persatuan Ummah Sejahtera (PasMa).
PasMa sendiri sebelum itu mengisytiharkan ia akan membentuk sebuah parti baharu dengan G18 bagi menggantikan PAS dalam Pakatan Rakyat (PR) yang kini tidak berfungsi lagi.

Perkara itu semakin mendapat perhatian apabila sebahagian daripada pemimpin G18 itu berbuka puasa dengan pemimpin PKR dan DAP awal minggu ini.

PR diisytiharkan berakhir selepas PAS meluluskan resolusi memutuskan hubungan dengan DAP dalam muktamarnya yang menyaksikan jawatan tertinggi parti disapu bersih golongan konservatif.

Parti Islam itu bagaimanapun menegaskan, ia akan kekal bersama PR, walaupun DAP dan PKR mengisytiharkan pakatan mereka itu kini tidak lagi berfungsi secara rasmi.

Zaid berkata, parti baharu itu akan menjadi parti masa depan jika ia boleh menjadi wajah “intelektual Islam”, bukan seperti versi sekarang yang membawa pendekatan “holier-than-thou” (merasakan diri lebih baik dari orang lain).

Ia juga harus berupaya memperjuangkan keadilan untuk semua dan boleh menawarkan kepada orang Melayu, Islam politik yang menolak rasuah dan salah guna kuasa.

“Ini bagaimanapun, bukan mudah untuk dicapai, kerana kita tidak mempunyai tradisi intelektual, dan umat Islam di sini hanya tahu Islam sebagai yang halal dan yang haram. Semuanya mengenai hukuman. Sebab itulah ulama mendesak mahukan hudud dan undang-undang jenayah yang lain.

“Kumpulan baru itu mesti, sebaliknya, cuba menonjolkan kepada umum idea yang berbeza mengenai Islam, yang bersifat baik dan memaafkan,” katanya.

Pada masa sama, Zaid berkata, parti baharu itu perlu bersedia menghadapi tuduhan yang ia tidak lebih sekadar sayap DAP, menyatakan ia perkara yang serius dan ia akan bermasalah mendapatkan sokongan masyarakat Melayu jika ia dilihat seperti anak tumpang DAP.

Beliau juga berkata, parti itu mesti berdikari dari segi kewangan dan intelektual, serta mempunyai ideologi yang kuat.
Ia memerlukan satu pelan ekonomi yang menyokong golongan miskin dan memperjuangkan hak mereka di kelas bawahan, kerana itulah yang dikehendaki Islam, kata Zaid.

“Objektif ini tidak sukar dicapai kerana parti baharu itu akan mempunyai beberapa pemimpin Melayu-Islam terbaik yang ada hari ini, ramai antaranya ahli politik yang tahan lasak dan mempunyai kekuatan yang unik,” katanya, yang menamakan pemimpin progresif PAS sebagai contoh.

“Bersama, mereka boleh memberi Umno dan ulama PAS saingan dan tentangan yang kuat pada bila-bila masa,” katanya.
Lebih penting lagi, beliau berkata, parti itu akan menjadi ujian dan peluang kepada orang Melayu untuk menentukan bentuk masa depan yang mereka mahu untuk diri mereka sendiri dan negara.
Katanya, jika mereka memilih Umno, mereka akan terpaksa hidup dalam keadaan tadbir urus yang lemah, salah guna kuasa dan skandal kewangan yang tidak berkesudahan.

Sebaliknya, jika orang Melayu memilih PAS, ia mungkin akan mewujudkan lebih ramai mereka yang ingin menjadi pejuang Taliban, kata Zaid, sambil menambah ia bukan sahaja akan digambarkan melalui pakaian mereka, tetapi juga cara mereka berfikir.

1MDBgate, FGVgate, MARAgate- selamat datang ke Malaysia Darul Rasuah.

sakmongkol....Ini bukan soal masih mahu bercakap mengenai FGV. Malah ketika masa apungan lagi dalam tahun 2012, saya telah menulis dengan panjang lebar membantah apungan fgv. FGV is a bloody mistake. The fault lies with Najib.

By now, biarlah rakyat tahu, seperti saya sebut secara terbuka dalam parlimen- setiap pembelian, setiap projek yang dilakukan oleh kerajaan,  ejensi kerajaan dan oleh mereka yang mempunyai kuasa regulatory- merupakan alasan2 untuk balun duit rakyat.

Sama ada dalam projek2 kurnia dihujung tahun, tender terpilih, rundingan terus, belian kerajaan dan pemalsuan harga - setiap nya digunakan sebagai alasan dan wadah membalun dan menyamun duit rakyat.


Apa justifikasi bayar 2 kali ganda kepentingan Rajawali Group?  Tidak munasabah, FGV yang mengalami keadaan bisnes yang merosot,  bermurah hati membeli kepentingan Peter Sondakh dua kali ganda dari harga yang sepatutnya. Istilah willing buyer , willing seller adalah istilah yang meletihkan dan overrated. Permuatan antara pencuri yang sama2 willing- adakah ianya suatu transaksi yang morally right? Dan kalau melanggar undang2 adakah ianya legally right? Kenapa murah hati sangat? Banyak sangat duit FGV? Dengan pembelian bayaran secara tunai dan saham, reseb tunai Felda/FGV berada dalam tahap minima. Ini akan mendedahkan Felda dan peneroka dalam bencana ekonomik.

Tipu jangan tak tipu. Janganlah berselindung disebalik alasan2 bukuteks seperti synergy lah, disebalik membuat rantaian stratejik lah- ia nya tidak dapat mengelakkan sangkaan bahawa ini semua ada udang sebalik batu. Saya perhatikan, para pemimpin UMNO kalau tidak dapat menerangkan sesuatu, akan mengunkap jampi serapah blue ocean strategy. Sama ada mereka faham atau mengkakaktua frasa blue ocean ini, saya sudah kurang pasti. yang saya pasti, kita rakyat mahu blue-ocean kan kepala pemimpin UMNO.
do it the isa samad way. Isa Samad telah menunjukan cara ini semasa pembelian hotel di UK dahulu- pemimpin UMNO masih tidur lagi dalam hal ini.
Hanya ada satu faktor sahaja yang menerangkan sikap pemimpin UMNO- mereka semua bersubahat dalam perkara ini.


Orang lupa, Isa Samad membeli hotel2 tersebut dengan harga extra RM100 juta. Mengapa bayar harga lebih? Ada grounds untuk percaya, harga extra ini ialah untuk agihan sesama broker, sesama pembuat pembuat keputusan dan pakar runding. 
Bilakah SPRM mahu mengemukakan penemuan2 siasatan mereka keatas beberapa individu yang berkait dengan pembelian hotel dan hartanah oleh FGV? Saya beri jawapan terlebih dahulu- tidak ada salah laku berlaku. semua clear dan above board.

Scam yang serupa dilakukan. Bayar pembelian kepentingan Sondakh dua kali ganda. Mesti ada fee broker, consultants, walaupun consultants itu banker.Bankers are not pristine and holy people you know.


The thieves come in all shapes, sizes and forms.  Pencuri wang hari in datang dalam pelbagai bentuk dan nama, tidak kira alim atau tak alim semua berpotensi sebagai penyauk wang. Yang melakukan regulatory caputure boleh jadi sesiapa sahaja- alim dan kurang alim, ustaz dan liberal, tua dan muda, perempuan dan lelaki. Selagi mereka mempunyai ownership keatas sumber pengkayaan wa imma sumber pembuat keputusan- mereka berpotensi meletakkan terma dan syarat kedalam keputusan hendak beli atau tidak, hendak beri kontrak kepada A atau tidak.


Forms of Rent Seeking: the rise of the Rentier Class. Economists menggelar perbuatan ini dengan banyak nama; antara nya political atau state capture, atau regulatory capture. Ianya semua bermaksud rent seeking
Yakni, orang2 tertentu menjadi kaya raya kerana mereka mempunyai hak milik, walaupun sementara keatas sumber pengkayaan. Dalam kes mereka yang ada kuasa eksekutif ditahap tententu, mereka boleh membuat keputusan dan memasukkan terma2 dan syarat2 yang menguntungkan mereka.

KSU yang hendak pencen, mencari projek ratusan juta untuk diluluskan dan akan berusaha meletakkan beberapa syarat dan terma yang diraih setelah pencen.

Ini sahaja yang menerangkan mengapa kita lihat KSU2 dan pegawai atasan yang pencen, menjadi kaya raya beberapa bulan setelah pencen.

Pegawai eksekutif seperti yang berkerja dengan MARA, meletakkan syarat2 kepada persetujuan MARA membeli suatu bangunan di Melbourne. Ini disebut sebagai regulatory capture sebab pegawai itu yang regulate dan kawal urusan antara MARA dan pembekal.

Semua projek kerajaan tidak terkecuali. Semua projek ialah mesin ATM untuk menteri sampai kepada pegawai paling rendah mengapur duit rakyat. Bayangkan jika apa yang berlaku dalam Melbournegate ini diulangi dalam semua kes pembelian hartanah mara diseluruh dunia.

Maka janganlah kita hairan sangat bila lapuran mendedahkan bahawa pegawai2 MARA dan ahli politik yang ada kaitan dengan MARA melakukan skim serupa seperti 1MDB-Petrosaudi, atau dalam kes pembelian hotel oleh FGV. Projek2 ini diguna sebagai wadah mengeCaj kerajaan untuk service perkhidmatan.

Pembelian Dudley House di Melbourne oleh MARA dikata melibatkan penyaluran yuran untuk consultancy sebanyak AUS4.75 juta berlaku, serupa cara dengan pembelian hotel di UK oleh FGV yang membayar RM100 juta lebih dari harga penilaian untuk hotel tersebut.

Penjual sudah setuju menjual pada harga AUS17.8juta, Melayu MARA murah hati kata- takpe mate- we pay you AUS22.5 million. Tapi AUS4.75million you must credit into our account in Singapre yeah.

Siapa bilang orang Melayu yang pergi Australia tidak tahu berbicara Inggeris!

Rakyat Melaysia hanya perlu nanti- cerita seram yang akan terbongkar mengenai handal nya pengurusan Melayu keatas MARA, Amanah Raya, Khazanah Nasional, dan banyak lagi. Tapi buat masa ini, hal FGV yang mendedahkan peneroka kepada bencana ekonomi perlu diulangi kembali. Perperangan keatas segala bentuk kezaliman adalah perperangan yang berterusan. Korapsi, salah laku, pencurian wang samun perbendaharaan mesti di lawan sampai habis.

Ramai keturunan lanun rupa nya dinegara kita.

PAS hadapi gelombang penghijrahan keluar selepas Aidilfitri


PAS hadapi gelombang penghijrahan keluar selepas Aidilfitri

PAS hadapi gelombang penghijrahan keluar selepas Aidilfitri

Krisis dalaman PAS sengaja dibayangkan tidak serius oleh golongan ulama yang mentadbir parti itu sejak Muktamar ke 61, yang memusnahkan sama sekali kepimpinan puak profesional.

Bagaimanapun, riak-riak cemas dalam kalangan ulama PAS boleh dibaca lewat amaran yang mereka berikan terhadap pemimpin dan penyokong puak profesional. Daripada hierarki tertinggi, Presiden Hadi Awang, Timbalan Presiden Tuan Ibrahim Tuan Man sehinggalah yang lebih bawah, Ketua Penerangan Nasrudin Tantawi dan lain-lain; semuanya memberi ingatan mana-mana pemimpin yang berjuang meninggalkan PAS akan karam.

Mereka memberi contoh parti serpihan seperti Hamim dan Berjasa yang ditubuhkan oleh pemimpin PAS terdahulu akhirnya kalah dalam pilihan raya, mengecil dan tidak berkesinabungan selepas beberapa tahun. Parti Melayu Semangat 46 juga dijadikan ikhtibar. Parti serpihan Umno itu akhirnya dibubarkan dan pengikutnya kembali semula kepada Umno selepas 1996.

PKR gemilang

idrisahmad
Ceramah pemimpin PAS di Negeri Sembilan selepas Muktamar ke 61

Bagaimanapun, puak pro ulama terlupa menjadikan PKR sebagai perbandingan. Parti yang ditubuhkan oleh isteri Anwar Ibrahim ini daripada hanya menang beberapa kerusi parlimen dalam pilihan raya umum (PRU) 1999 bertukar menjadi parti pembangkang paling banyak mendapat kerusi dalam PRU 2008.

Puak profesional berpegang kepada hujah mood rakyat dan kejayaan PKR membulatkan tekad mereka membentuk parti baharu. Bagi profesional tiada guna mereka berada dalam PAS yang tidak menjanjikan peluang dan ruang untuk bergerak. Sedangkan mood rakyat menolak BN tetapi ulama PAS pula ingin bersekongkol dengan Umno. Oleh itu, mereka akan memanfaatkan mood rakyat dan seboleh-bolehnya ingin mengulangi sejarah kegemilangan PKR.

Ura-ura penubuhan parti baharu ini telah menarik minat pemimpin PAS di semua peringkat. Mereka didakwa bosan dengan kepimpinan Hadi yang tidak boleh ditegur dan terlalu mengikut telunjuk think tank parti yang tidak diketahui asas pemikiran atau rujukan.

Penolakan boleh dilihat ketika mesyuarat pertama Badan Perhubungan PAS Johor yang hanya dihadiri 11 ahli daripada 26 Kawasan di Johor.

Keluar parti

Mesyuarat pertama itu sepatutnya dihadiri 52 ahli iaitu Yang DiPertua dan setiausaha kawasan di samping Pesuruhjaya PAS Johor Datuk Dr Mahfudz Mohamad. Tidak lama selepas itu, pemimpin PAS Johor bermesyuarat di Bakri, Muar dihadiri oleh hampir kesemua pemimpin puak profesional. Dalam mesyuarat itu mereka mencapai persetujuan untuk menubuhkan sebuah parti baharu.

Di Kedah, dikhabarkan ketidak puasan hati ahli PAS akan menyaksikan gelombang keluar parti beramai-ramai. Lebih buruk lagi, di peringkat pusat beberapa dermawan yang selama ini memberi sumbangan kepada PAS juga didakwa telah menarik diri.

Dengan kemerosotan sebegitu teruk sokongan pemimpin peringkat kawasan dan cawangan kepada pucuk pimpinan, dijangkakan arus penghijrahan ahli PAS ke dalam parti baharu kelak sangat kencang. Mungkin lebih hebat berbanding penghijrahan ahli Umno ke dalam Parti Keadilan Nasional pada 1999.

Ahli yang tidak berhijrah pula belum tentu akan memberi undi kepada PAS dalam pilihan raya. Jadi asas untuk pemimpin PAS gentar memang wujud. Mereka terbayang kekalahan bertanding di kawasan-kawasan yang kurang 80 peratus pengundi Melayu.

Malah di Kelantan, misalnya Kota Bharu pun belum tentu PAS akan menang. Situasinya mungkin berulang seperti PRU 1978 apabila PAS ditentang tiga penjuru oleh Umno dan parti serpihan Berjasa.

Lebih segar

Apa pun parti baharu dilihat lebih segar kerana tidak mempunyai struktur didominasi ulama yang memiliki kuasa veto. Tidak ada Majlis Syura Ulama atau Dewan Ulama yang merupakan kuasa pemutus dasar-dasar parti.

Semua keputusan dibuat secara demokrasi dalam mensyuarat AJK Pusat. Parti baharu ini mirip kepada Parti Keadilan dan Pembangunan (AK) pimpinan Recep Tayyib Erdogan di Turki, yang memisahkan diri daripada parti Refah yang mirip PAS pada 2001 lalu.

Hanya setahun selepas AK ditubuhkan mereka memenangi PRU Turki pada 2002 walaupun ditentang oleh parti-parti sekular yang berpuluh tahun wujud dan pihak tentera yang menjaga perlembagaan sekular Turki.

Gelombang Erdogan akan sekali lagi melanda Malaysia selepas PKR yang menerima nasihat dari Turki telah mencapai tahap maksimum pada PRU 2013.

Dijangkakan parti baharu yang akan dilancar selepas Hari Raya Aidilfitri ini akan segera dipimpin oleh kalangan ahli parlimen dan ADUN PAS yang berhijrah keluar pada gelombang pertama.