GAMBAR GAMBAR SEKITAR KEMPEN BANTAH PEMBELIAN EAGLE HIGHT DARI FELDA DI JENGKA 8 JERANTUT PAHANGDAPATKAN MAKLUMAT PENUH DI AKHBAR SUARA KEADILAN MINGGU INI.
 UMNO JANGAN PERKECILKAN PENEROKA.NAMUN MASIH RAMAI YANG TIDAK AMBIL PEDULI.MASIH PERCAYA TANPA UMNO PENEROKA KEBULURAN.HAKIKATNYA KERINGAT PENEROKA SEMAKIN DI HISAP OLEH PEMERINTAH,ORANG RAMAI MENANDATANGANI BANNER YANG AKAN DI BAWA KE PEJABAT FELDA DALAM MASA TERDEKAT
ANTARA YANG HADIR DATO FAUZI, DATO ARIFF,,DATUK  MUKHRIZ, DATO ZAID, PIMPINAN BERSATU BAHAGIAN JERANTUT,PIMPINAN AMANAH PAHANG,DAN PENEROKA.


M3MB3LI LADANG TANPA MENILAI KEADAAN LADANG AMAT MERUGIKAN.
PIMPINAN PKR TURUT SERTA
BAGAIMANA HENDAK MEMBELI JIKA WANG FELDA HANYA TINGGAL 290 JUTA SEDANGKAN UNTUK MEMBELI PT EAGLE HIGHT 2.6 BILLION


Husam ajak MB jumpa penduduk dilanda banjir lumpur


Terpaksa meredah selut untuk ke rumah penduduk.Terpaksa meredah selut untuk ke rumah penduduk.
Menteri Besar Datuk Haji Ahmad Yakob disaran mengadakan satu pertemuan khas dengan wakil penduduk kampung Bukit Besi, Temangan, Machang yang kini menghadapi banjir lumpur akibat aktiviti perlombongan berhampiran kampung mereka.
Penasihat Amanah Kelantan Datuk Husam Musa berkata penduduk kampung masih tertanya-tanya bila masalah mereka akan diselesaikan oleh kerajaan kerana telah menderita sejak tahun 2014.
"Saya berharap pihak Datuk dapat memberikan satu tarikh kepada saya bersama wakil penduduk Kg Bukit Besi Temangan bagi mengadakan perjumpaan tersebut," katanya dalam satu surat khas yang ditujukan kepada menteri besar atas nama Adun Salor.
Menurutnya, isu banjir lumpur yang dialami oleh penduduk Kampung Bukit Besi Temangan, Machang, telah membawa pelbagai kesan penderitaan yang dialami oleh penduduk yang memerlukan tindakan segera pihak kerajaan negeri.
Husam melawat kg Bukit Besi di Temangan Machang yang ditelenggami lumpur.Husam melawat kg Bukit Besi di Temangan Machang yang ditelenggami lumpur.
"Sebanyak 24 buah rumah telah terkesan teruk akibat banjir lumpur.
"Daripada jumlah tersebut 7 buah rumah hampir tenggelam dengan lumpur atau tanah," katanya.
Menurutnya lagi, sebahagian daripada mangsa terpaksa menumpang dengan keluarga dalam rumah transit banjir yang sempit dan tidak selamat untuk didiami.
"Manakala sebahagian lagi terpaksa berpindah ke rumah sewa dan ini menambahkan lagi beban kos hidup mereka," katanya.
Satu lagi masalah yang dihadapi penduduk, jelas Husam adalah bekalan air bersih di mana mereka terpaksa bergantung kepada lopak takungan air di atas bukit.
"Saya dimaklumkan bahawa setiap kali hujan turun, air hujan yang membawa bersama pasir dan selut dan sisa buangan akan mengalir melalui rumah penduduk.
"Aliran dengan arus yang deras kerana jalan di hadapan rumah mereka telah bertukar menjadi laluan air akibat sungai tertimbus.
"Selain itu, saya juga difahamkan kebun getah dan dusun buah-buahan penduduk kampung berhampiran dengan lombong juga telah musnah," katanya.
Husam yang melawat sendiri kawasan berkenaan semalam berkata beliau dan wakil penduduk akan berbincang berkenaan tindakan-tindakan susulan bagi mendapat keadilan.
Antara rumah penduduk yang ditenggelami lumpur dan tidak lagi boleh diduduki.Antara rumah penduduk yang ditenggelami lumpur dan tidak lagi boleh diduduki.

BILA AGAKNYA PAS NAK SAMAN ???SAMAN, SAMAN, SAMAN...JANGAN TAK SAMAN!!

Pas dilaporkan mahu menyaman Husam Musa berhubung dakwaannya bahawa parti itu menerima dana RM90 juta daripada UMNO melalui transaksi akaun di Affin Bank Bhd.

Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan dakwaan Husam itu sebagai fitnah jahat yang merupakan sambungan rantaian apa yang pernah didakwa oleh Sarawak Report sebelum ini.

"Pas akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Husam sebagaimana kita ambil tindakan kepada Sarawak Report," kata Tuan Ibrahim lagi.

Dulu ketika Sarawak Report mula-mula menyiarkan dakwaan berkaitan dana RM90 yang diterima Pas itu, Tuan Ibrahim juga yang paling awal membuka mulut dengan menyifatkannya sebagai fitnah, tidak benar dan berniat jahat.

Kali ini, apabila Husam membuat dakwaan dalam ceramahnya di Kelantan beberapa hari lalu berkaitan penyaluran wang itu dilakukan melalui Affin Bank, sekali lagi Tuan Ibrahim juga yang mula-mula bersuara mengenainya.

Kenapa Tuan Ibrahim saja yang paling awal bersuara sedangkan Husam sudah membuat dakwaan itu sejak beberapa hari lalu dalam ceramah yang diadakannya di Kelantan, bahkan videonya juga mudah ditonton melalui internet?

Di mana Hadi Awang sendiri, Mohd Amar Nik Abdullah, Nasaruddin Tantawi atau Nik Abdul Nik Aziz dalam menafikan dakwaan yang dibuat Husam itu?

Dalam video tersebut, Husam bukan saja mendakwa duit RM90 juta itu disalurkan melalui Affin Bank, malah berjanji untuk mendedahkan lagi maklumat mengenainya menjelang pilihanraya umum akan datang.

"Jadi masa pilihanraya esok-esok  kita buat  tubiklah (keluarkan maklumat mengenai wang melalui Affin Bank itu) kalau dia (Pas) dengan UMNO. 

"Kalau dia tidak dengan UMNO, UMNO yang buat tubik (keluarkan maklumat itu)," kata Husam lagi.

Jika benar apa yang disebut Husam itu, bermakna bukan saja Penasihat Amanah Kelantan itu yang ada maklumat mengenai wang yang didakwa disalurkan kepada Pas melalui Affin Bank, malah ia juga berada dalam genggaman UMNO.

Ini sudah bahaya beb...

Tiada lain, hanya satu cara saja untuk Pas membersihkan namanya sekarang ini iaitu segera menyaman Husam. Biar di mahkamah nanti Husam mendedahkan segala bukti-bukti berdasarkan apa yang pernah disebutnya itu.

Jika dapat menunjukkan bukti, maka di pihak yang benarlah Husam, manakala jika sebaliknya, bersihlah pula nama Pas.

Tetapi, ia mesti dimulakan dengan Pas terlebih dahulu menyaman Husam. Kalau tidak berani atau berlengah-lengah mengambil tindakan saman terhadap Husam, keyakinan ramai ialah mungkin benar Pas ada menerima wang daripada Najib atau UMNO sebagaimana yang didakwa itu.

Seperti kes saman Pas terhadap Sarawak Report, setelah sekian lama iaitu sejak Ogos 2016 portal tersebut menyiarkan berita berkaitan dana RM90 juta itu,  notis tuntutan meminta maaf dan menarik balik artikel sebaliknya hanya dihantar kepada editornya, Claire Brown pada 13 Disember yang lalu.

Meskipun diberi tempoh seminggu untuk memberi respon dan Sarawak Report tidak mengendahkan notis tuntutan itu yang bermakna ia sedia berjumpa di mahkamah, malangnya sehingga menjelang pertengahan Februari 2017 sekarang ini,  masih juga tiada khabar berita mengenai saman tersebut.

Maka, di mana-mana orang mula bertanya, Pas mahu saman atau tidak sebenarnya?

Kenapa mengambil masa begitu lama dan bertangguh lagi sedangkan alasan sambutan Krismas di London yang dikatakan berlarutan sehingga pertengahan Januari yang menyebabkan urusan saman tertunda sebelum ini sudah pun lama berlalu?

Janganlah pula dalam mahu menyaman Husam ini, Pas mengambil masa yang begitu lama juga sepertimana yang dilakukannya kepada Sarawak Report itu.

Pas kali hanya ada satu pilihan terhadap Husam jika benar ia tidak pernah menerima wang RM90 juta itu. Saman, saman, saman dan jangan tak saman!! 

Jika tidak, sepertimana yang disebut Husam, kalau bukan beliau, UMNO yang akan mendedahkannya menjelang pilihanraya nanti. (SH 09/02/2017).