((LIVE)) BUKA SEKOLAH 1 SEPTEMBER WAJARKAH? - YB DR MASZLEE, PROF ADEEBA...

[[LIVE]] PART 2 9.8.2021 - 4 negeri bakal tumbang? Apa move UMNO sebena...

MALAYSIA JADI BAHAN KETAWA SELURUH DUNIA | Mahfuz Omar

Umno dedah 13 surat MP tak lagi sokong Muhyiddin

SENARAI FITNAH USTAZ HADI AWANG | Ustaz Ridzwan Abu Bakar

TERBONGKAR! INI TEMBERANG BAHARU DISEBARKAN SHAHIDAN KASSIM?

DEMOKRASI KARTUN DAN KAWAQ | Ustaz Ridzwan Abu Bakar

SAMA ADA SEKARANG ATAU SEPTEMBER, MAHIADDIN TETAP TIADA ANGKA

 

Melalui surat dan dokumen yang didedahkan oleh laman web rasmi UMNO hari ini, dibuktikan untuk pengetahuan umum bahawa seramai 14 Ahli Parlimen UMNO sah telah menarik sokongan terhadap kerajaan PN pimpinan Mahiaddin Md Yasin.

Penarikan sokongan itu dipersembahkan melalui warkah yang dihantar kepada Yang Dipertuan Agong.

Mereka menandatangani surat penarikan sokongan itu ialah:-

⁃ Najib Razak (Pekan)

⁃ Azalina Othman Said (Pengerang)

⁃ Ahmad Zahid Hamidi (Bagan Datuk)

⁃ Ahmad Nazlan Idris (Jerantut)

⁃ Ahmad Jazlan Yaakub (Machang)

⁃ Tengku Razaleigh Hamzah (Gua Musang)

⁃ Ramli Mohd Nor (Tanah Tinggi Cameron)

⁃ Ahmad Maslan (Pontian)

⁃ Mohd Nizar Zakaria (Parit)

⁃ Noh Omar (Tanjong Karang)

⁃ Azeez Abdul Rahim (Baling)

⁃ Shamsul Anuar Nasarah (Lenggong)

⁃ Bung Moktar Radin (Kinabatangan)

⁃ Mohamad Alamin (Kimanis)

Termasuk Norani Ahmad yang telah meletakkan jawatan sebagai Menteri Pengajian Tinggi, jumlahnya kini menjadi 15 orang.

Berdasarkan kiraan kasar jumlah sokongan yang dimiliki Mahiaddin ketika mengangkat sumpah pada 1 Mac 2020 dahulu sebanyak 114, ini bererti jumlah sokongan yang tinggal bersamanya sekarang hanyalah 99 Ahli Parlimen saja.

Ditolak lagi dengan Ahli Parlimen Gerik yang telah meninggal dunia, maknanya hanya tinggal 98 orang yang masih menyokong Mahiaddin dan kerajaan PN.

Bererti juga, daripada 220 Ahli Parlimen yang ada sekarang, dengan hanya 98 bersama Mahiddin, seramai 122 orang adalah penentangnya yang terdiri daripada blok pembangkang dan UMNO yang pro kepada Zahid Hamidi.

Kesimpulan mudahnya, sama ada sekarang atau menunggu sehingga September nanti di mana usul percaya telah dipersetuju oleh Perdana Menteri untuk dibentangkan terhadapnya, kedudukan Mahiaddin sudah sah tidak cukup angka.

Apa yang Mahiaddin mahu tunggu lagi?

Daripada mana beliau mahu menampung kekurangan itu menjelang September nanti?

Apakah ada Ahli-Ahli Parlimen yang sedia melompat menjadi katak mengalih sokongan kepada kerajaan yang hampir pasti akan tumbang?

Cukupkah dua tiga guni wang sebagai penambat hati?

Jika begitu, bukankah lebih baik, demi untuk kebaikan negara, kiranya beliau sedia mengibar saja bendera putih dan meletak jawatan lebih awal tanpa menunggu dirinya dijatuhkan pada September nanti?

September atau sekarang – keputusannya tetap sama, hanya tarikh saja yang berbeza.

Atau apakah dalam hal ini penasihat khas yang pernah hilang majoriti yang baru dilantik dengan kedudukan bertaraf menteri ada keajaiban luar biasa untuk menasihati Perdana Perdana dan mengelakkannya daripada kalah undi? 


(ShahbudinHusin 09/08/2021)Tindakan pengecut lawan Zahid guna kuasa kerajaan


MGF21022019_SUHAKAM-BERSAMA-MEDIA_22-1


KUALA LUMPUR – Wartawan veteran, Datuk A Kadir Jasin menyelar tindakan segelintir pemimpin UMNO yang cuba menggunakan kuasa eksekutif kerajaan untuk ‘menghentam’ parti sendiri.

Kadir yang juga bekas penasihat kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, adalah satu tindakan pengecut untuk pemimpin UMNO menggunakan kedudukan mereka seperti menteri, timbalan menteri dan juga GLC untuk menentang Presiden UMNO.

“Rasanya  tidak ramai akan meratap jika Ahmad Zahid Hamidi tersingkir daripada jawatan Presiden UMNO. Sebaliknya lebih ramai akan berasa gembira. Betullah seperti kata bekas ketua pemuda parti itu, Khairy Jamaluddin bahawa dia masih sayangkan UMNO  tetapi tidak percaya kepada Ahmad Zahid.

“Itulah juga punca kekalahan UMNO dalam pilihan raya umum 2018. Pengundi hilang kepercayaan kepada Presiden dan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak.

“Tetapi cara anggota Kluster Menteri, Timbalan Menteri dan Pengerusi GLC Umno menggunakan kedudukan dalam kerajaan bagi menentang kepemimpinan parti mereka sendiri tidak membantu mereka menjadi lebih dihormati daripada Ahmad Zahid dan Kluster Mahkamahnya.

“Kalau mereka tidak bersetuju dengan kepemimpinan Ahmad Zahid Hamidi dan dengan pengaruh Najib dalam kepemimpinan parti, mereka sepatutnya bertindak sebagai orang berani.

“Mereka sama ada berlawan dengan Ahmad Zahid dan Kluster Mahkamah dari dalam atau keluar daripada parti itu. Menggunakan kuasa eksekutif kerajaan untuk menghentam parti sendiri adalah perbuatan pengecut dan salah.

“Kalau Menteri, Timbalan Menteri dan Pengerusi GLC Umno dalam Kerajaan PN adalah orang yang berani dan berpekerti tinggi, mereka sepatutnya hadir mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) dan berbahas secara bersemuka dengan Ahmad Zahid dan konco-konconya.

“Sebaliknya ada dalam kalangan mereka yang memegang jawatan dalam MKT rasanya tidak hadir mesyuaratnya. Ketua mereka dalam kerajaan PN, Ismail Sabri Yaakob adalah salah seorang Naib Presiden Umno. Sepatutnya dia jadi anak jantan dan berbahaslah secara bersemuka dengan Ahmad Zahid. Dia Timbalan Perdana Menteri sekarang,” katanya dalam tulisan terbarunya di Facebook hari ini.

Tulis Kadir lagi, lebih mengejutkan apabila kumpulan itu juga menggunakan kuasa eksekutif bagi menekan parti sendiri menggunakan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

“Amat jelas yang perintah terbaru RoS berkaitan pengangguhan pemilihan parti itu adalah tindakan politik.

“Adakah mereka sedang bersubahat menggunakan kuasa eksekutif untuk menyingkir Ahmad Zahid dan Kluster Mahkamah dengan tujuan mengambil alih kepemimpinan parti itu?

“Atau mereka mahu Umno diharamkan supaya mereka boleh merampasnya dengan sekali lagi mendaftarkan UMNO Baru?,” soalnya.

Jelas Kadir Jasin lagi, sememangnya diakui UMNO sudah lama ‘menderita’ masalah kebolehpercayaan yang teruk di bawah pimpinan Ahmad Zahid.

“Dia  mempunyai kes jenayah di mahkamah dan sering dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tindakannya menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong akhir tahun lalu bagi menyokong Anwar sebagai calon Perdana Menteri adalah bertentangan dengan dasar parti.

“Tetapi bagi pemberontak UMNO yang menganggotai kerajaan PN dan menyokong Mahiaddin, perbuatan mereka menikam parti sendiri adalah hina dan merendahkan martabat mereka sebagai pemimpin.

“Ramai menyokong mereka dalam percubaan menyingkirkan Kluster Mahkamah tapi bukanlah dengan cara tikam curi. Sekarang mereka menderita padahnya.

“Dua orang rakan menteri mereka dan beberapa orang ahli lembaga pengarah GLC telah meletakkan jawatan dan menarik balik sokongan kepada Kerajaan PN dan Mahiaddin. Sekali gus kedudukan mereka sendiri menjadi lemah,” dakwanya. 

Amanah Kuala Langat ingatkan Pas Selangor jangan main isu perkauman.

 hairul-nizam


PEMINAT LGBT KABUR...(BUKAN GAMBAR ATAS)

KUALA LUMPUR – Parti Amanah Negara (Amanah) Kawasan Kuala Langat mengingatkan Pas Selangor tidak memainkan isu perkauman dan agama dengan ‘menjual’ jumlah bilangan Ahli Parlimen bukan Islam dalam komponen Pakatan Harapan (PH).

Timbalan Ketua Amanah Kawasan, Hairul Nizam Toha berkata, kenyataan yang dibuat Setiausaha Perhubungan Pas Selangor, Roslan Shahir Mohamad Shahir berhubung isu itu jelas tidak matang.

“Kita nak mengingatkan Roslan SMS tidak menggunakan isu perkauman dan agama untuk memujuk UMNO.

“Beliau sebaliknya perlu insaf dengan kegagalan kerajaan Perikatan Nasional (PN) menangani masalah rakyat sehingga menyebabkan krisis politik,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau juga mengingatkan Pas Selangor mengenai kebiadaban Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan membelakangi Yang di-Pertuan Agong untuk menamatkan Ordinan Darurat sehingga mengundang kemurkaan baginda.

Kata Hairul Nizam, ketika PH menjadi kerajaan pusat mahupun negeri, mereka tetap menjunjung Perlembagaan Persekutuan dan memastikan kebajikan serta pembangunan orang Melayu dan agama Islam dipelihara, di samping tidak meminggirkan bangsa serta penganut agama lain.

“Kita menyeru Roslan SMS jangan bertindak songsang dan segera bertaubat kerana sebarang tindakan politik dalam negara ini tidak menyebabkan agama Islam dan orang Melayu terpinggir.

“Sebaliknya dalam pentadbiran kerajaan PN ketika ini menyebabkan orang Melayu semakin mundur dan miskin serta agama Islam semakin terpinggir,” katanya. 

Permudah proses vaksinasi bagi warga pekerja asing

 


Naib Ketua Wanita KEADILAN, Sangetha Jayakumar menggesa kerajaan supaya mempermudahkan proses vaksinasi bagi golongan warga pekerja asing.Ini selepas beliau menggunakan beberapa kaedah seperti NGO dan bekerjasama dengan beberapa individu untuk mendaftarkan pekerja asing dalam program vaksinasi di PPV di daerah Klang.Katanya, usahasama ini telah berjaya membuahkan sedikit hasil dengan 300 pekerja asing berjaya mendapatkan vaksinasi mereka dalam tempoh terdekat."Lanjutan daripada proses ini, saya mendapati pekerja asing yang menetap di Daerah Klang berjaya mendapat temujanji bagi vaksinasi. Akan tetapi, lokasi yang diberikan terlalu jauh iaitu PPV Putrajaya, Kuala Lumpur dan Mines, Seri Kembangan. Lokasi-lokasi ini lebih kurang 30 ke 50km dari Klang."Kedua, ketakutan yang jelas dari pekerja asing yang tidak sah, sama ada mereka mempunyai pasport atau permit kerja yang sah tetapi sudah tamat tarikhya, kumpulan ini sangat takut untuk mendaftarkan diri mereka dalam program vaksinasi. Walaupun ada sesetengah pekerja asing yang sudah berdaftar tetapi mereka masih lagi menunggu untuk mendapatkan temujanji selama berbulan-bulan."Ketiga, dilema melibatkan pekerja asing tidak sah yang langsung tidak mempunyai dokumen perjalanan sah seperti pasport. Setelah mendengar maklum balas dari sesetengah pihak, persoalannya adalah, mengapakan mereka di arahkan untuk hadir ke PPV Bukit Jalil sahaja? Walhal, ramai pekerja asing agak arif kerana mereka juga tahu lokasi pusat penahanan atau depot warga asing juga berada di Bukit Jalil," katanya.Justeru, beliau berpandangan bahawa PPV haruslah dibuka kepada semua pekerja asing dengan serta-merta."Ini adalah kerana terdapat banyak PPV yang masih mempunyai tempat kosong untuk memberikan temujanji kepada pekerja asing."Dari segi ini, pihak JKJAV mesti mengeluarkan SOP yang jelas untuk memberikan vaksinasi kepada pekerja asing tanpa dokumen tanpa mengundang risiko tindakan Jabatan Imigresen terhadap mereka."Sekurang-kurangnya pastikan dua PPV di setiap daerah boleh menerima pekerja asing yang tidak mempunyai dokumen. Pekerja asing yang langsung tidak ada pasport atau permit kerja harus dibenarkan pergi ke PPV khusus di setiap daerah."Manakala, pekerja asing yang sudah tidak bekerja untuk berbulan-bulan dan tidak cukup pendapatan untuk makan, tidak harus disuruh pergi ke PPV yang jauh kerana mereka tidak dapat menanggung tambang perjalanan tersebut," katanya.

 KITA MUNGKIN TIDAK LAGI MEMERLUKAN VAKSIN?

 

Molnupiravir seperti IVM, bermula digunakan utk haiwan. Repurposed utk kegunaan manusia bukan satu perkara baru dlm dunia farmaseutikal.

Good news...!! Alhamdulillah. Kita sabaq sat ja. Vaksin TIDAK LAGI DIPERLUKAN. Australia pun sedang uji HSM di Afrika dan Amerika Selatan. Sabaq sat, dok kalut apa dgn vaksin yg byk kesan buruk?? Skrg belum nampak, 3 tahun, 5 tahun akan dtg siapa tahu? Nama pun vaksin tapi never been tested dlm jangka masa panjang.

- Zus Din

08 Ogos 2021

********************

BREAKING NEWS!!

“The United States in 4 to 5 months will have oral drugs to treat the new coronavirus.*

People suffering from the new coronavirus can just take the drug at home for 5 days, and the new coronavirus will be completely cleared from the body, and the patient will fully recover.

The drug is translated as *"Molnupiravir"* jointly developed by two major pharmaceutical companies:

"Rigibel" in Germany, and "Merck" in the United States, and has successfully completed the first and second phase clinical trials in humans. The effect is 100%. The current phase 3 clinical trial is nearing the end, and the effect is very good.

If it goes well, it will be available in the market within 4 to 5 months.

The patient can then take the drug by himself at home, and heal in 5 days, which is very convenient to use.

Treating the new coronavirus in the future is like treating the common cold

now. The new coronavirus is after all not so terrible, and the term “pandemic” was most inappropriate and a misnomer sponsored by

the “Bill & Melinda Gates Foundation” to bribe the WHO thru its huge annual donation.

The new drug was originally developed against influenza viruses. It is a compound, the principle is to prevent the virus itself from replicating, so as to eliminate the virus quickly, while the principle of the current anti-coronavirus vaccine is to target the flange of the new coronavirus, thereby preventing the combination of the new coronavirus and human cells.

The principles of the two are different.

From March to April last year, a new coronavirus occurred in mink farms in the Netherlands and Norway, resulting in the massive death of millions of minks. The mink farm fed the mink with "Monapinavir".

It was found that there was no new coronavirus in the sick mink 24 hours later. The mink farm quickly stopped the spread of the new coronavirus.

Then the two major pharmaceutical companies will conduct the first phase of clinical trials on humans.

After success, they will conduct the second and third phases of clinical trials.

So far, they will be officially launched.

In short, this is a great achievement of the scientific community, especially the medical community.

Perhaps it will follow Valium, aspirin and penicillin as the four classic drugs.Antiviral drug Molnupiravir showing promise in trials against coronavirus

https://www.wtsp.com/.../67-87f24932-8244-439a-a664...

Just wait a few more months, and all we need is to take the oral medicine on the market without fear of the long terms adverse effects of mRNA or vector viral gene antigen pump priming and attacking our own immune system.

*No more vaccines!*

*No more injection!*

 

 

WTSP.COM

Antiviral drug Molnupiravir showing promise in trials against coronavirus

 

MB KEDAH CUBA HANG JAWAB SAT..LAGI DIAM LAGI DEPA DOK KOREK....

 


Test drive: Kedah MB ready to face legal actionSAIFUL IZHAM RAMLI


Soalan pertama pada MB Kedah sebagai pembuka bicara...

Betoi ka, untuk bina Lapanganterbang Antarabangsa Mega di Kedah nanti, ianya akan melibatkan pengambilan secara besar2an tanah ORANG MELAYU oleh KERAJAAN NEGERI KEDAH, dengan menggunakan AKTA PENGAMBILAN TANAH 1960, utk diserahkan kepada sebuah syarikat khusus (SPV), untuk dimajukan, yang mana 80% pegangan syarikat itu akan dikuasai oleh syarikat bukan Melayu?

 

Bersih seru Umno sokong pembaharuan lantikan GLC

 

Bersih bimbang kekosongan jawatan pengerusi GLC yang ditinggalkan pemimpin Umno akan digunakan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk meraih sokongan.

PETALING JAYA: Badan pemantau pilihan raya, Bersih menyeru Umno dan semua parti politik lain supaya menuntut dan menyokong pembaharuan pelantikan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) agar tidak dimanipulasi oleh kerajaan sebagai alat politik.

Bersih dalam kenyataan berkata, pembaharuan itu akan menjamin GLC dikendalikan oleh calon berkelayakan, profesional dan kompeten yang akan menempa kecemerlangan serta bekerja untuk kepentingan awam.

“Salah guna GLC dan amalan naungan politik membiakkan kronisme dan korupsi dan sering kali menjejaskan keberkesanan GLC dengan pelantikan yang dibuat bukan berasaskan merit, seperti pelantikan Tajuddin Abdul Rahman sebagai pengerusi Prasarana,” katanya dalam kenyataan.

Bersih yang turut mengalu-alukan peletakan jawatan sejumlah pemimpin Umno baru-baru ini, antaranya Naib Presiden Mohamed Khaled Nordin dan ahli Majlis Kerja Tertinggi Razlan Rafii, menyatakan kebimbangan kekosongan jawatan tersebut akan digunakan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk meraih sokongan.

Justeru, Bersih menggesa kerajaan PN berhenti menggunakan jawatan dalam kerajaan sebagai alat politik untuk mengukuhkan kuasa dan menarik sokongan, sambil mengingatkan bahawa tindakan tersebut memberi kesan buruk terhadap kestabilan politik Malaysia.

Sebaliknya kata badan itu, langkah memperkenalkan undang-undang berkaitan pelantikan dalam GLC yang akan membolehkan penilaian dwipartisan terhadap calon dalam Jawatankuasa Pilihan Parlimen selain menghalang pemimpin politik daripada memegang jawatan di dalamnya.

“Undang-undang GLC yang baharu adalah perlu untuk melarang wakil rakyat sama ada Ahli Parlimen atau ADUN daripada dilantik ke dalam GLC bagi mencegah konflik kepentingan antara tanggungjawab mereka sebagai wakil rakyat.

“Undang-undang ini juga perlu memastikan semua GLC untuk lebih terbuka dan mendedahkan maklumat penting antara lain seperti pelantikan pengerusi, pengarah dan gaji mereka melalui laporan berkala.” katanya.

Tindakan tegas individu terbukti salah, kata Hamzah berhubung dakwaan ‘beli’ pemimpin DAP

 

Ahli Parlimen Ipoh Barat M Kula Segaran, Ahli Parlimen Bandar Kuching Kelvin Yii dan Ahli Parlimen Kota Melaka Khoo Poay Tiong mendakwa ditawarkan ganjaran dan kedudukan oleh pihak tidak dikenali.

PETALING JAYA: Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin memberi jaminan akan mengambil tindakan tegas tanpa kompromi terhadap pihak yang terbukti melakukan kesalahan jenayah berhubung dakwaan beberapa Ahli Parlimen DAP ditawarkan rasuah supaya menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Beliau berkata, pihaknya sudah mengarahkan polis menjalankan siasatan terperinci dan menyeluruh terhadap semua laporan yang dibuat.

“Selain merujuk laporan polis tersebut kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), siasatan juga dilaksanakan bagi menentukan kesahihan dakwaan yang dibuat oleh pihak terlibat.

“Kementerian Dalam Negeri akan memastikan tindakan tegas tanpa kompromi diambil terhadap mana-mana pihak yang terbukti melakukan kesalahan jenayah, termasuk pihak yang membuat laporan polis palsu dan fitnah,” katanya dalam kenyataan.

Terdahulu, SPRM dalam kenyataan berkata, pihaknya sudah mengambil keterangan tiga Ahli Parlimen DAP berhubung dakwaan beberapa Ahli Parlimen parti itu ditawarkan rasuah supaya menyokong kerajaan PN.

Sabtu lalu, mereka mendakwa ditawarkan wang serta jawatan menteri untuk meninggalkan parti itu dan memberi sokongan kepada kerajaan PN pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang akan diuji keabsahannya di Parlimen bulan depan.

Ahli Parlimen Ipoh Barat M Kula Segaran dan Ahli Parlimen Kota Melaka Khoo Poay Tiong mendakwa mereka ditawarkan ganjaran dan kedudukan itu oleh pihak tidak dikenali.

Khoo mendakwa, beliau ditawarkan “durian RM30” dan jawatan menteri menerusi mesej di WhatsApp. Ahli Parlimen Bandar Kuching, Kelvin Yii turut mendakwa menerima tawaran sama.

Kula, yang juga Naib Pengerusi DAP, kemudian membuat laporan polis selepas pegawainya menerima panggilan telefon dan mesej WhatsApp menawarkan Ahli Parlimen itu wang, jawatan menteri dan ganjaran tambahan untuk “memperoleh sokongan kepada kerajaan PN”.

UMNO sahkan utus dua warkah kepada Agong, lampir 14 nama ahli Parlimen ( VIDEO DI DALAM)

 

Hasimi Muhamad
UMNO sahkan utus dua warkah kepada Agong, lampir 14 nama ahli Parlimen
Kedua-dua warkah tersebut ditandatangani Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi - Gambar fail
KUALA LUMPUR: UMNO hari ini mengesahkan dua warkah telah diutuskan kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah masing-masing bertarikh 30 Julai dan 4 Ogos lalu.
Menerusi laporan portal UMNO Online, kedua-dua warkah tersebut ditandatangani Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Memetik surat bertarikh 30 Julai, Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk memaklumkan warkah tersebut diutuskan kepada Al-Sultan Abdullah bertujuan mempersembahkan Surat Akuan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang membuat perakuan menarik balik sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Jelas Ahmad Zahid lagi, pendirian itu seiring dengan keputusan UMNO yang diputuskan melalui resolusi Majlis Kerja Tertinggi (MKT) pada 7 Julai lalu.
"Surat-surat Akuan tambahan akan patik persembahkan kemudian tatkala patik diperkenankan untuk menghadap Tuanku," demikian memetik Ahmad Zahid dalam surat tersebut.
[TERKINI] Warkah Agong | UMNO sahkan lampir 14 nama ahli Parlimen
Sementara itu, dalam surat bertarikh 4 Ogos, Ahmad Zahid memperincikan 14 nama ahli Parlimen UMNO termasuk beliau, yang telah menandatangani Surat Akuan penarikan sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri.
Mereka antaranya Datuk Seri Najib Razak (ahli Parlimen Pekan); Datuk Seri Ahmad Maslan (Pontian); Datuk Shamsul Anuar Nasarah (Lenggong); Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (Baling) serta Datuk Azalina Othman Said (Pangerang).
Selain itu, turut menandatangani Surat Akuan tersebut adalah Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin; Datuk Ahmad Jazlan Yaakub (Machang); Datuk Nizar Zakaria (Parit); Datuk Ahmad Nazlan Idris (Jerantut); serta Ramli Mohd Nor (Cameron Highland).
Tiga lagi ahli Parlimen masing-masing Datuk Mohamad Alamin (Kimanis); Tan Sri Noh Omar (Tanjung Karang) serta Tengku Razaleigh Hamzah (Gua Musang).
Setakat surat tersebut diwarkahkan, Ahmad Zahid berkata 14 ahli Parlimen berkenaan tidak menarik kembali Surat Akuan mereka.

EEELEHH...SEBETULNYA KAU PUN KEBULOR JUGA JAWATAN YANG KAU SANDANG- KERJA KAU HAL COVID PUN LEMBAB ...

 


Panas! KJ tak percaya pada Zahid

Panas! KJ tak percaya pada Zahid

Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin mengakui sukar mempercayai Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ekoran beberapa tindakan yang dilakukan Ahli Parlimen Bagan Datuk itu sebelum ini.

Bekas Ketua Pemuda UMNO itu berkata, masalah kepercayaan itu berbangkit ekoran surat yang dihantar Ahmad Zahid kepada Yang di-Pertuan Agong pada Oktober tahun lalu.

Selain itu, katanya, persoalan juga timbul ekoran isu rakaman suara yang tular membabitkan Ahmad Zahid dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Ketika ini saya masih lagi dalam kerajaan, sebab saya ada masalah kepercayaan terhadap Presiden UMNO. Pada bulan Oktober lepas, beliau telah mengutuskan surat kepada Yang di-Pertuan Agong atas nama Presiden UMNO mengatakan semua Ahli parlimen UMNO memberi sokongan kepada Anwar sebagai Perdana Menteri.

“Sedangkan saya tidak pernah dirujuk oleh Presiden, tidak pernah ditanya oleh Presiden dan jauh sekali saya beri kebenaran kepada beliau untuk guna nama saya, itu yang pertama.

“Kedua, apabila timbul rakaman perbualan Presiden dengan ketua pembangkang, perkara itu dinafikan, kata nak buat laporan polis tetapi selepas itu mengaku pula yang rakaman itu tulen.

“Bagaimana saya hendak percaya Presiden macam ini yang mengatakan bahawa keputusan baru ini dicapai secara sebulat suara dalam Majlis Tertinggi (MT), sedangkan ada Ahli Parlimen yang terdiri daripada Ahli MT buat keputusan berbeza dengan keputusan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar yang diadakan selepas melawat tapak Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Iskandar Malaysia Studios, di sini hari ini.

Khairy yang juga Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) turut merayu UMNO untuk kekal bersama Perikatan Nasional (PN) sehingga September untuk menentukan keabsahan kerajaan melalui usul percaya terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“I cannot trust this Presiden, kita bersama (PN) sekarang ini dan kita akan buat pendirian pada sidang nanti.

“Saya masih dengan UMNO, setia pada UMNO, biarlah saya buat kerja vaksinasi kerana ini soal nyawa rakyat Malaysia. Selagi tidak ada undian, biarlah saya buat kerja juga bagi pihak UMNO kerana saya menteri UMNO.

“Nanti selepas kita sudah selesai undi boleh kita buat keputusan, what’s next,” ujar beliau.

Sumber | UTUSAN

((PANAS)) BONGKAR ISWARDY: UMNO AKAN DIHARAMKAN? UMNO AKAN UTURN SOKONG ...

[[LIVE]] 8.8.2021 KJ langgar presiden. "Wa cakap wa mesti return!"

Siti Sarah meninggal dunia

 


Saharudin Musthafa
Siti Sarah meninggal dunia
Penyanyi terkenal Siti Sarah Raissuddin, 36, yang bertarung nyawa sejak Rabu lalu akibat jangkitan COVID-19 meninggal dunia sebentar tadi. -Instagram
KUALA LUMPUR: Penyanyi terkenal Siti Sarah Raissuddin, 36, yang bertarung nyawa sejak Rabu lalu akibat jangkitan COVID-19 meninggal dunia sebentar tadi.
Isteri kepada pelawak dan usahawan Shuib itu menghembuskan nafas terakhir pada jam 5.13 pagi di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia, di sini.
Mengesahkan perkara itu, pengurus Siti Sarah, Nana Mohd Rom berkata Shuib kini dalam perjalanan ke hospital.
Siti Sarah pada Jumaat selamat melahirkan bayi lelaki yang merupakan anak keempat pasangan itu ketika menerima rawatan.
BACA: Siti Sarah selamat lahirkan bayi keempat melalui pembedahan
COVID-19 | Siti Sarah dirawat di ICU
"Saya baru mendapat maklumat daripada Shuib bahawa Siti Sarah sudah meninggal dunia," kata Nana kepada Astro AWANI ketika dihubungi.
Sementara itu, Shuib dalam hantaran di Instagramnya juga memaklumkan berita duka itu.
Siti Sarah dan Shuib sekeluarga positif COVID-19 sejak 25 Julai lalu selepas pembantu rumah mereka dijangkiti wabak tersebut.
Siti Sarah dimasukkan ke ICU selepas tahap oksigen semakin tidak stabil.
Pasangan itu yang mendirikan rumah tangga pada 2011 sebelum ini dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10 tahun, Dzahira Talita Zahra, 8 tahun, dan Ariq Matin, 6 tahun.