MALAYSIA KEHILANGAN ARAH- TENGKU RAZALEIGH


Tengku Razaleigh semalam membidas kerajaan apabila menjelaskan bahawa ramai penduduk kehilangan keyakinan dalam negara sendiri berbanding dengan apa yang berlaku di luar sana. Menurut bel;iau dengan berbagai sistem yang di lihat tidak dapat menyakinkan rakyat dan juga ibu bapa dari segi pendidikan dan juga tanggapan orang ramai terhadap institusi kehakiman dan juga pihak berkuasa.
Veteran Umno ,Tengku Razaleigh berkata demikiandalam jamuan makan malam persatuan bekas pelajar British semalam. Beliau berkata kebanyakkan ibubapa menjelaskan bahawa "jika anda berada di luar sana dan berasakan ianya selesa ,sila berda di sana, dengan sokongan dari ibubapa", demikain jelas beliau." Ibubapa menyatakan kepada anak-anak mereka yang berada di luar sana agar kekal di sana , dan menyatakan bahawa tidak ada apa yang anda dapat jika berada di Malaysia.Semua nostalgia lalau tidak dapat menghalang ibubapa menghantar anak-anak merekake sekolah swasta dan juga universiti swasta berbading dengan unniversiti dan juga sekolah yang mereka duduki dahulu", jelas beliau lagi.

Beliau setrusnya menjelaskan bahwa ada sesetengah pemimpin politik yang bercakap mengenai nasionalis , sekolah kita , namun dalam masa ang sama menghantar anak-anak mereka ke sekolah swasta , atau ke luar negara seperti di Australia atau British.


'Mereka lebih mengetahui dan memahami betapa keadaan yang berlaku kepada sekolah-sekolah , malah nasib seperti institusi kehakiman dan kepolisian yang tidak kemana , sebagaimana yang diharapkan.

Beliau juga menjelaskan betapa negara ini dihimpit kesukaran akibat dari kebobrokan sistem dan fungsi sebagai sebuah negara yang punya undang-undang yang berfungsi dengan bebas.

Ini semua termasuklah" sistem parlimen yang lebih jelas dan terbuka dalam negar demokrasi,undang-undang sivil dalam sesebuah pertubuhan atau badan tertentu,kebebasan dan ketelusan serta kecekapan sistem khidmat awam,termasuk sisitem pendidikan yang bagus,tentera dan polis,sekolah yang baik,perdagangan yang lengkap,canggih dalam amalan perdagangan, dan juga sisitem kewangan yang baik".

Beliau mengariskan beberapa perkara untuk di berikan perhatian yang sewajarnya di mana pembinaan sesebuah masyarakat itu harus secara serius, tetapi negara ini menghadapi masalah dengan sistem undang-undang dimana satu sistem undang-undang yang masih di takuk lama ,tidak telus , perlu kepada profesionalisme kakitangan awam.

Malaysia menurut Tengkurazaleigh punya semua kemudahan yang cukup baik,namun kehilangan masa depan berikutan dengan ketidakcekapan mengnakan bahan yang ada.


"Kita punya banyak kemudahan,Banyaknya kemudahan membeli belah dan juga lebuhraya, khasnya lebuhraya bertol.Ini bukan apa yang dikehendaki oleh kemudahan,kecuali sesetengahnya , namun kita kehilangan sesuatu khidmat kepada masyarakat kita sebagai sebuah negara yang memberikan kemudahan untuk kebajikan rakyatnya".

Beliau berkata, jika kita kehilangan sesuatu, atau pun ada ibubapa yang menyatakan kepada anak-anak mereka bahawa jangan pulang ke Malaysia, atau bercadang untuk berhijrah, ini bukan bermakna mereka mahu atau membenci negara ini,atau pun tidak mensyukuri dengan kemudahan lebuhraya yang dibina atau jambatan yang dibina.

" Ini adalah kerana mereka merasakan bahawa mereka ytidak mendapat apa-apa pun dari kemudahan yang dibina untuk mereka.Malah institusi berdasarkan undang-undang yang telus untuk menjamin keselamatan mereka, ketelusan dan juga keadilan adalah asas kepada kehidupan dan keyakinan dalam sesebuah masyarakat".

Beliau seterusnya menjelaskan betapa sistem pengunaan bahasa Inggeris adalah penting dalam hubungan antarabangsa, dan menyatakan bahawa negara ini bermula dengan baik mengikut acuan yang telah di landaskan sebelum ini, namun praktiknya masih lemah dan menyatakan bahawa ada kaedah tertentu yang mana pembelajran bahawa inggeris tersebut harus di laksanakan dengan lebih sempurna.

Terjemahan.Wrlr
TANGKAP TAPI TAK TAU NAK TUDUH APA

Terkini:GOMBAK, 2 Nov: Selama lebih 1 jam menunggu tetapi sehingga kini Mahkamah diberitahu tiada pertuduhan difailkan.

Dr Asri dilihat tiba pada jam 9 pagi tadi kerana diarahkan untuk hadir di mahkamah atas alasan secara lisan oleh pihak Jais bahawa beliau mengajar tanpa tauliah.


Dalam kejadian malam tadi,beliau ditahan oleh sepasukan anggota polis dan pegawai JAIS ketika mengadakan ceramah agama di sebuah rumah di Taman Sri Ukay, Hulu Klang, Ahad malam.
Ceramah itu dihadiri kira-kira 100 orang termasuk Anggota Parlimen Ampang (KeADILan), Zuraida Kamaruddin dan Anggota Dewan Undangan Negeri Hulu Klang (PAS), Saari Sungib.

Beliau kini berada di pekarangan mahkamah sebentar tadi, beliau menbidas sikap pihak berkuasa dan pendakwa yang tidak hadir lagi sehingga kini.

DR ASRI DI MAHKAMAH SEKARANG

Mahkamah Syariah sesak dengan penyokong Dr. Asri


02/11/2009 10:19am


KUALA LUMPUR 2 Nov. - Keadaan di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur dekat sini sesak apabila hampir 50 orang awam datang memberi sokongan terhadap bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin yang disiasat kerana memberi ceramah tanpa tauliah.
Penahanan Mohd. Asri pada pukul 12 tengah malam tadi di sebuah kediaman di Taman Sri Ukay di sini dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

KEPADA TPM:KOMPONEN BN LAGI BERMASALAH

Baru-baru ini Tan Sri Muhyiddin menempelak :Katanya Pakatan Pembangkang bergolak dan tidak kukuh.Naun hakikatnya dalam pergolakan itu adalah untuk membersihkan unsur-unsur dalaman parti yang tidak sihat dan bermula dengan pergolakan untuk membetulkan.jadi nampaknya Tan Sri Muhyiddin silap lagi menilai pembangkang yang mahu dimkenali sebagai Pakatan Rakyat...

Wanita MCA turut gesa ahli CC letak jawatan
Jumlah kehadiran perwakilan Pemuda Gerakan 'memalukan'

(function() { var d = document, w = window; w

JOM LAWAN ZIONIS

  Bersiap sedia utk berjihad di Palestine lawan zionist kerana di sana cabutan judi ditambah dari 8 kali kepada 22 kali.  Di sana juga Yahud...